Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Autors: Ulvis Brože

Trešo pasaules čempiona titulu izcīna Edina Zviedrijas izlase

Trešo pasaules čempiona titulu izcīna Edina Zviedrijas izlase
Zviedrijas izlase
Foto: WCF/Richard Gray

Pasaules vīriešu kērlinga čempionāts no 31. marta līdz 8. aprīlim norisinājās ASV pilsētā Lasvegasā. Aizvadot vairāk nekā nedēļu garo cīņu, čempiona kauss pēc divu gadu pārtraukuma atkal nonāca Niklasa Edina vadītās Zviedrija izlases rokās.

Pirmo gadu pasaules vīriešu kērlinga čempionāts tika izspēlēts pēc jauna formāta. 13 valstu izlases sacentās vispirms apļa turnīra kārtā, pēc kuras sešas labākās turpināja cīnīties par uzvaru čempionātā. Divas pamatturnīra komandas (Zviedrija un Skotija) pa taisno nonāca pusfināla, bet pārējās četras sacentās kvalifikācijas spēlēs par atlikušajām pusfināla vietām.

Kvalifikācijas vienā no spēlēm tikās Ziemeļamerikas pārstāves – Kanāda un ASV. Pateicoties augstākai vietai pēc pamatturnīra Kanādas izlase šo spēli uzsāka ar pēdējā akmens tiesībām pirmajā endā. Nospēlējot labu pirmo endu, ASV izlase piespieda kanādiešus paņemt tikai vienu punktu. Toties nākamajā Kanādas izlasei izdodas nozagt vienu (2:0). Spēles turpinājumā rezultāts krasi nemainās. Pārtraukumā ejot, Kanāda ir vadībā ar 2:1. Septītajā endā ASV izlasei beidzot izdodas gūt vairāk par vienu punktu endā, kas ļauj viņiem panākt neizšķirtu 3:3. Jau nākamajā endā kanādieši atspēlē šos divus punktus, kas dod viņiem priekšrocības pirms pēdējiem diviem endiem. Devītajā amerikāņi pietauvoja līdz -1, bet desmitajā viņiem neizdodas nozagt, lai turpinātu spēli. Līdz ar to spēle noslēdzas ar 6:4, Kanādas labā un garantētu vietu čempionāta pusfinālā.

Otrajā kvalifikācijas spēlē Koreja sacentās ar Norvēģiju. Sīva spēkošanās norisinājās arī šajā mačā. Komandas apmainās līdzīgiem punktu guvumiem un pēc pieciem endiem kaujiniecisks neizšķirts 3:3, lai gan piektā enda pirmajā pusē korejieši varēja nospēlēt pat uz vairāku punktu guvumu. Pēc lielā pārtraukuma scenārijs bija līdzīgs kā spēles pirmajā daļā. Koreja beidzot izmantoja iespēju astotajā endā, gūstot divus punktus ar pēdējo akmeni (6:4). Devītajā norvēģiem neizdodas izlīdzināt rezultātu, tāpēc desmitajā viņiem vajadzēja nozagt vismaz punktu, kas neizdevās. Uzvaru ar 7:5 un iespēju cīnīties par medaļām ieguva Koreja.

Korejas izlase pirmajā no pusfināla spēlē tikās ar Zviedriju. Pirmie divi endi aizritēja tikai viena punkta guvumā abu izlašu izpildījumā. Trešajā endā zviedriem pirms pēdējā viņu metiena, jau viens tuvāk mājas centram, bet neveiksme pēdējā metienā ļauj korejiešiem nozagt punktu (1:2). Tomēr jau nākamajā endā skips Niklas Edins ar pēdējo metienu nodrošina savai komandai trīs punktus un izvirza Zviedrijas izlasi vadībā ar 4:2. Savukārt Koreja pirms došanās lielajā pārtraukumā panāk neizšķirtu 4:4. Pēc pārtraukuma korejieši atkal zog, šoreiz jau divus punktus, kurus zviedriem izdevās atgūt septītajā endā. Līdz desmitā enda beigām neviena no komandām nedomāja padoties, kas noveda spēli līdz ekstra endam. Tajā korejiešiem neizdodas izveidot spēli, lai nozagtu, kas Zviedrijas izlasei ļauj izcīnīt uzvaru ar 9:8 un vietu finālā.

Otrā pusfinālā Kanādas sacentās ar pamatturnīrā labi spēlējošo Skotijas izlasi. Pēc pirmajiem diviem endiem neizšķirts 2:2. Savukārt trešajā kanādiešiem izdodas nozagt vienu punktu, pateicoties neprecīzajam Skotija skipa Brūsa Mauta pēdējam metienam. Līdz pārtraukumam komandas turpina spraigu cīņu, kas attēlojas arī rezultātā. Pēc pieciem endiem neizšķirts 4:4. Šīs spēles izšķirošais ends bija septītais. Abas komandas apmainījās teicamiem metieniem enda beigās, tomēr soli priekšā bija kanādieši, kuriem izdevās izcīnīt trīs punktus (7:5). Pēc šī enda nākamajos divos Skotijas skipa neprecizitāte pēdējā metienā ļauj kanādiešiem katrā nozagt pa punktam, kas noved pie rezultāta 9:5 un garantē vietu finālā.

Spēlē par 3.vietu uz ledus viena otrai pretim stājās Skotijas un Korejas izlases. Skoti kopš 2013.gada nebija izcīnījuši neviena kaluma medaļas, bet Korejas izlasei, neskatoties uz spēles iznākumu, šis jau bija vēsturiski visaugstākais sasniegums vīriešu pasaules čempionātā. Pēc spēle pirmajiem diviem endiem korejiešiem minimāls pārsvars 2:1. Nākamajā endā skotiem izdodas nospēlēt uz trim punktiem, bet ceturtajā viņi nozog divus, kuriem pēc piektā enda pievieno nozagtus vēl četrus punktus, panākot 10:2. Turpmākajos endos korejiešiem spēle vēl aizvien nevedas, kas atnes Skotijas izlasei uzvaru ar 11:4 un bronzas medaļas pasaules vīriešu čempionātā.

Finālspēlē tikās šī brīža pasaules spēcīgākās kērlinga nācijas Kanāda un Zviedrija. Pirmie divi endi tikai izspēlēti bez punktu gūšanas. Rezultātu trešajā endā atklāja zviedri, iegūstot divus punktus, kuriem ceturtajā endā pievienoja divus nozagtus (4:0). Tā pat kā ceturtajā, tā arī piektajā pēdējais Breda Gušu meties izrādījās neprecīzs, kas papildina zviedru punktu bagāžu līdz 5:0. Pēc lieliskiem Niklasa Edina metieniem sestajā endā, Kanādai neizdodas paņemt vairāk kā vienu punktu (1:6). Nākamajos divos endos komandas apmainās ar divu punktu guvumu un pie rezultāta 7:3 Kanādas Breda Gušu komanda atdod savu pagājušā gadā izcīnīto pasaules čempiona godu Zviedrijas Niklasa Edina komandai.

Pasaules čempionāta dalībnieces: ASV, Itālija, Japāna, Kanāda, Koreja, Krievija, Ķīna, Nīderlande, Norvēģija, Skotija, Šveice, Vācija, Zviedrija.

Spēļu rezultāti: 361˚ World Men's Curling Championship...
Spēļu atkārtojumus ar komentāriem angļu valodā meklē Pasaules kērlinga federācijas YouTube kanālā: https://www.youtube.com/channel/UCA...

Izšķirošo spēļu rezultāti:
Kanāda – ASV 6:4 (kvalifikācijas spēle 3.v : 6.v.)
Koreja – Norvēģija 7:5 (kvalifikācijas spēle 4.v : 5.v.)
Zviedrija – Koreja 9:8 (pusfināls)
Kanāda – Skotija 9:5 (pusfināls)
Skotija – Koreja 11:4 (spēle par 3.vietu)
Zviedrija – Kanāda 7:3 (fināls)

Kopvērtējums:
1. vieta – Zviedrija
2. vieta – Kanāda
3. vieta – Skotija
4. vieta – Koreja
5. vieta – Norvēģija
6. vieta – ASV
7. vieta – Šveice
8. vieta – Krievija
9. vieta – Itālija
10. vieta – Nīderlande
11. vieta – Japāna
12. vieta – Ķīna
13. vieta – Vācija

Informāciju sagatavoja:
Linda Mangale


Jānis Buks. Foto: LOK
10

LOK prezidents vaino Čakšas komandu par politiskā spiediena izdarīšanu

LETA. Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Jānis Buks vaino Izglītības un zinātnes ministrei Andai Čakšai pietuvinātas personas par politiska spiediena izdarīšanu, trešdienas vakarā vēstīja Latvijas Televīzija (LTV).
Tomass Nortugs (pirmais no kreisās) un Peters Nortugs (vidū) 2016. gada saensībās. Foto: Ringsaker blad.
1

Slēpotājs Nortugs izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā

Titulētā Petera Nortuga brālis Tomass Nortugs, kuram arī netrūkst panākumu distanču slēpošanā, pagājušajā nedēļas nogalē izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā.
LSFP prezidents Einars Fogelis un LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks. Foto: LOK
6

LOK biedri neatbalsta LOK un LSFP apvienošanās procesa uzsākšanu

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) biedri šodien Ģenerālās asamblejas sesijā (aizklātā balsojumā) nolēma neatbalstīt kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiktu apvienota ar LOK.