Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Patrīcija Eiduka "Tour de ski" sprintā klasikā izcīna 29.vietu, uzvaras Zviedrijai

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Patrīcija Eiduka "Tour de ski" sprintā klasikā izcīna 29.vietu, uzvaras Zviedrijai
Patrīcija Eiduka.

Priekšpēdējā „Tour de ski” posmā ar augstvērtīgiem rezultātiem iepriecinošā Patrīcija Eiduka no Kokneses novada pirmo reizi sprintā klasiskajā stilā sasniedza ceturtdaļfinālu un izcīnīja 29.vietu, tādējādi visos septiņos tūres posmos tiekot trīsdesmitniekā. Visu goda pjedestālu aizņēma zviedrietes, bet trešo uzvaru tūrē svinēja Linna Svāna. Vīriešiem ātrākais bija Oskars Svensons, nodrošinot zviedru triumfu sprintā un pārtraucot krieva Aleksandra Boļšunova piecu uzvaru sēriju.

Septīto startu šī gada „Tour de ski” Patrīcija Eiduka iesāka ļoti labi un no 42 dalībniecēm, no kurām vairāk nekā trīsdesmit karjeras laikā bija sasniegušas sprintā trīsdesmitnieku, prologā uzrādīja 28.laiku (+12,3 sekundes; 76,88 FIS punkti), pirmo reizi klasiskā stila sprintā pārvarot kvalifikāciju un sasniedzot ceturtdaļfinālu. Ingus Eiduka audzēkne bija vienīgā no sava vecuma slēpotājām, kurām izdevās tikt tālāk, bet tieši aiz 31.vietā ierindojās viņas vienaudze un komandas biedrene – 2020.gada pasaules junioru vicečempione sprintā Izabella Marciša, kurai pietrūka pussekundes.

Izslēgšanas braucienu pirmajā kārtā jeb ceturtdaļfinālā 20 gadu vecajai latvietei tāpat kā pirms deviņām dienām Valmisterā, kad norisinājās sprints slidsolī, trāpījās viens pašiem spēcīgākajiem braucieniem. Latvijas pārstāve tika iekļauta otrajā no pieciem braucienam, un tas faktiski bija otrs spēcīgākais aiz pirmā brauciena, kurā bija trīs pasaules kausa posmu uzvarētājas sprintā – Linna Svāna, Anamarija Lampiča un Natālija Ņeprajeva. Patrīcijai, kuras braucienā startēja divas no kvalifikācijas desmitnieka un trīs no divdesmitnieka un kur savukārt, bija jāsacenšas ar šādām konkurentēm – trīs reizes pasaules kausa posmos sprintā uzvarējušo zviedrieti Joannu Sundlingu, pilnu godalgoto vietu komplektu sprintos nopelnījušo šveicieti Nadīnu Fendrihu, Olimpisko spēļu bronzas medaļas ieguvēju sprintā klasikā un pasaules kausa posmā uzvarējušo krievieti Jūliju Stupaku, klasiskā stila meistari un divreiz sprintos divdesmitniekā tikušo somieti Johannu Matintalo un otro reizi ceturtdaļfinālu klasikas sprintā sasniegušo vācieti Antoniju Frēbeli.

Šādā ļoti spēcīga sastāva braucienā apsteigt pat vienu konkurenti bija ļoti sarežģīts uzdevums, jo no visām tuvākā konkurente kvalifikācijā bija krietni ātrāka – 4,5 sekundes. Pirmo pusi Patrīcija noturējās kopā ar visām brauciena dalībniecēm, bet tad konkurentes pamazām attālinājās, taču mūsu talantīgā slēpotāja godam nocīnījās līdz galam, neaizmirstot beigās pataupīt nedaudz spēkus rītdienai, bet tajā pašā laikā gandrīz par sešām sekundēm uzlabojot savu kvalifikācijas laiku (3:18,84). Tā kā pirmajā braucienā startēja 29. un 30.laika uzrādītājas kvalifikācijā, kas savā braucienā ieņēma attiecīgi 5. un 6.vietu, tad no visu braucienu sesto vietu ieguvējām, kuras vajadzēja sarindot no 26. līdz 30.vietai, Eiduka bija ceturtā, tādējādi ieņemot 29.vietu un tiekot pie 2 punktiem pasaules kausa kopvērtējumā, kur tagad ar 90 punktiem viņa atrodas dažas vietas aiz trīsdesmitnieka. Savukārt „Tour de ski” kopvērtējumā pirms beidzamā posma Patrīcija joprojām turas droši trīsdesmitniekā – 26.vietā, no līderes Diginsas atpaliekot 8:47, bet aiz latvietes esošās slēpotājas ir zaudē nedaudz virs deviņām minūtēm.

Ja iepriekšējā sprinta finālā Jaungada pirmajā dienā nebija nevienas Krievijas pārstāves, tad šoreiz labāko sešiniekā tika divas krievietes – Jūlija Stupaka un Tatjana Sorina, savukārt šoreiz pusfinālā apstājās tūres līdere Džesika Diginsa, tādējādi otro startu pēc kārtas paliekot bez godalgas, ko bija izcīnījusi pirmajās piecos posmos. Visātrāk 1,3km apli finālā veica Svāna, vēlreiz apliecinot ātrākās sprinteres statusu. Savu šīs sezonas labāko panākumu atkārtoja un tāpat kā novembra beigās Rukā otro vietu izcīnīja Maja Dālkvista, bet Emma Riboma savā otrajā karjeras sprinta finālā ar trešo vietu izcīnīja pirmo individuālo godalgu.

Vīriešiem finālā ātrākais bija Oskars Svensons, kurš pirmais uzsāka pēdējo nobraucienu un finiša taisnē aiz sevis atstāja Gļebu Retivihu un tūres līderi, iepriekšējos piecos posmos pēc kārtas uzvaru izcīnījuši Aleksandru Boļšunovu. Svensons pirmajā sprintā ieņēma 10.vietu, bet 1.janvārī uzvarējušais Federiko Pellegrīno šoreiz palika bez godalgas, finišējot 4.vietā, taču priekš klasikas sprinta tas viņam ir labs rezultāts.

Rītdien noslēdzošajā tūres posmā 10km brīvajā stilā ar masu startu, kur pēdējie 3km ir jāveic pret kalnu slēpošanas kalnu, sievietes uzsāks pirmās, trasē dodoties 13:45 pēc Latvijas laika. Nepilnu minūtes pārsvaru vajadzētu saglabāt meistarīgai Diginsai, kura būs galvenā favorīte uz uzvaru, kaut arī Stupaka ir laba un vēl labāka „kalnā rāpēja” ir Permekoski, taču maz ticams, ka viņai izdosies atspēlēt attiecīgi gandrīz minūtes un divu minūšu deficītu, bet līdz otrajai vietai viņa varētu pakāpties. Pēdējā posmā iepriekš sevi ir apliecinājusi Ņeprajeva, kas no somietes atpaliek tikai 7 sekundes un arī noteikti mēģinās iekļūt trijniekā, tāpat kā viņas tautiete un piecas sekundes vēlāk startējošā Sorina, kurai tā ir debija „Tour de ski”. Pie godalgoto vietu pretendentēm ir pieskaitāma arī zviedriete Eba Andersone (+2:10), kā arī izredzes saglabā amerikāniete Brenana un vāciete Henniga.

Vīriešiem neviens nešaubās par Boļšunova uzvaru otro gadu pēc kārtas, bet interesanta varētu būt cīņa par otro vietu, ko visticamāk aizņems krievi Spicovs, Jakimuškins vai Maļcevs. Protams, labas iespējas ir arī francūzim Maņifikā, kurš pēdējos divus gadus nav bijis tik labs pēdējā posmā, taču savas lieliskās "kāpēja" spējas Alpe Cermis nodemonstrēja 2017.gada janvārī ar ātrāko un 2018. gadā ar otru ātrāko laiku.

Sprints klasiskajā stilā sievietēm, „Tour de ski” 7. posms, Valdifiemmi (Itālija), 42 dalībnieces

V.SportisteValstsRezultāts
1.Linna SvānaZviedrija3:14.69
2.Maja DālkvistaZviedrija+0.54
3.Emma RibomaZviedrija+0.84
4.Natālija ŅeprajevaKrievija+1.60
5.Tatjana SorinaKrievija+1.97
6.Krista PermekoskiSomija+2.41
29.Patrīcija EidukaLatvija

„Tour de ski” kopvērtējums sievietēm pēc septiņiem posmiem, 42 dalībnieces

V.SportisteValstsRezultāts
1.Džesika DiginsaASV2:27:51
2.Jūlija StupakaKrievija+0:54
3.Krista PermekoskiSomija+1:51
4.Natālija ŅeprajevaKrievija+1:58
5.Tatjana SorinaKrievija+2:03
6.Eba AndersoneZviedrija+2:10
7.Rozija BrenanaASV+2:19
8.Katrīna HennigaVācija+2:27
9.Linna SvānaZviedrija+3:25
10.Alisa ŽambalovaKrievija+3:31
26.Patrīcija EidukaLatvija+8:47

Sprints klasiskajā stilā vīriešiem, "Tour de Ski" 7. posms, Valdifiemmi (Itālija), 52 dalībnieki

V.SportistsValstsRezultāts
1.Oskars SvensonsZviedrija+3:19.83
2.Gļebs RetivihsKrievija+0.24
3.Aleksandrs BoļšunovsKrievija+0.32
4.Federiko PellegrīnoItālija+0.70
5.Valentens ŠauvēnsFrancija+0.76
6.Artjoms MaļcevsKrievija+3.15

"Tour de Ski" kopvērtējums vīriešiem

V.SportistsValstsRezultāts
1.Aleksandrs BoļšunovsKrievija2:59:38
2.Moriss ManifikāFrancija+3:22
3.Ivans JakimuškinsKrievija+3:27
4.Artjoms MaļcevsKrievija+3:27
5.Deniss SpicovsKrievija+3:50
6.Jevgēņijs BelovsKrievija+5:00
7.Dario KolonjaŠveice+5:07
8.Andrejs MeļņičenkoKrievija+5:13