Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Autors: Ints Megnis

LOK pārstāvju nebūs klātienē, kad SOK lems par 2026. gada OS kandidātiem

LOK pārstāvju nebūs klātienē, kad SOK lems par 2026. gada OS kandidātiem
SOK prezidents Tomass Bahs jaunatnes olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) pārstāvji nav devušies uz Buenosairesā šodien un rīt notiekošo Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) izpildkomitejas sēdi, kur lems par saīsināto kandidātu sarakstu uz 2026. gada Ziemas olimpisko spēļu rīkošanu.

Uz olimpisko spēļu rīkošanu kandidē Stokholma, Kalgari un Itālijas kandidatūra, kur pašlaik pretendē Kortīna d'Ampeco un Milāna. Latvijai īpaši svarīga ir Stokholmas kandidatūra, jo tās izvēlēšanās gadījumā bobsleja, kamaniņu sporta un skeletona sacensības tiktu rīkotas Siguldas trasē.

Kā sarunā ar Sportacentrs.com pastāstīja LOK preses sekretārs Mārtiņš Mālmeisters, visticamāk, SOK izpildkomitejā pārsteigumi nav gaidāmi.

"Izpildkomitejas sēdē vērtē pieteikumus un pēc tās tiks nosaukts īsais saraksts, kurā, visticamāk, tiks apstiprinātas šīs trīs pretendentes," prognozēja Mālmeisters. "Tā kā Turcijas pilsētu Erzuruma pagājušajā nedēļā tika izsvītrota, domāju, ka tagad lieli pārsteigumi nebūs. Ja īsajā sarakstā tiksim apstiprināti, sāksies īstais darbs."

Zviedrijas delegācija divu cilvēku sastāvā iepriekšējo reizi Latvijā bija pagājušajā pirmdienā. Tāpat no vācu inženieriem saņemta sīkāka informācija par Siguldas trasi, ko būtu nepieciešams pārbūvēt, lai tajā varētu braukt arī bobsleja četrinieki, tomēr tajā darbi jebkurā gadījumā nesāksies ātrāk par nākamo starpsezonu.

Zīmīgi, ka joprojām visas trīs kandidatūras saskaras ar šķēršļiem, kas varētu tām likt atteikties no pretendēšanas. Galējo lēmumu par rīkotāju SOK pieņems pēc gada.

Kalgari novembrī plānots referendums par olimpisko spēļu rīkošanu. Kaut tas būs tikai informatīvs, Kanādas pilsēta jau nākammēnes varētu izstāties no cīņas. Tikmēr Itālijas kandidatūra un Stokholma saskaras ar grūtībām saņemt valdības atbalstu saviem projektiem.

Trīs citas pilsētas - Grāca Austrijā, Sjona Šveicē un Saporo Japānā - jau iepriekš atteicās no kandidēšanas, baidoties no Spēļu izmēra un izmaksām vai saskaroties ar spēcīgu vietējo opozīciju.

"Mums nav plāna B un neļausimies spekulācijām," pagājušajā nedēļas nogalē žurnālistiem teica SOK prezidents Tomass Bahs, kad viņam jautāja, kas notiks, ja neviena no trim pretendentēm nebūs spējīga rīkot Olimpiādi. Viņš uzsvēra, ka nepieciešams turpināt strādāt pie olimpisko spēļu izmaksu samazināšanas, īpaši to attiecinot uz ziemas pasākumiem. "Mums ir daudzi sporta veidi, kas vēlētos pievienoties olimpiskajai programmai. Daudzas ieinteresētās pilsētas uz 2032. gada olimpisko spēļu rīkošanu. Mums nevajadzētu būt satrauktiem par nākotni."

Starp valstīm, kas cer uz 2032. gada Vasaras olimpisko spēļu rīkošanu, ir Indonēzija, Indija un pat, iespējams, apvienota Koreju kandidatūra. 2020. gada olimpiskās spēles notiks Tokijā, 2022. gadā ziemas sportistus uzņems Pekina, bet attiecīgi Parīze un Losandželosa organizēs 2024. un 2028. gada vasaras izlaidumus.

"Tomēr mums ir jāturpina mazināt izmaksas, lai kļūtu fleksiblāki un izvairītos no objektu bez nākotnes celtniecības," saka Bahs. SOK vairs nepieprasa jaunu ledus trašu būvniecību, kas redzams arī Stokholmas un Siguldas pieteikumā. "Tas pats attiecas uz tramplīnlēkšanu."

Lēmums par 2026. gada olimpisko spēļu rīkošanas pretendentēm tiks pieņemts otrdien vēlu vakarā pēc Latvijas laika.

Izmantotie resursi:
https://www.reuters.com/article/us-...


, 2018-10-08 16:31, pirms 6 gadiem
Tad redz cik mums "ļoti" vajag olimpiādi šeit... Paši visu noraks
, 2018-10-08 16:37, pirms 6 gadiem
krepecs_vacietis_125328151754406 rakstīja: Tad redz cik mums "ļoti" vajag olimpiādi šeit... Paši visu noraks
Rakstu izlasi, pirms muldi.Pareizi dara, ka netērē naudu ķeksīša pēc.
, 2018-10-08 19:06, pirms 6 gadiem
norcha 172 rakstīja: Rakstu izlasi, pirms muldi.Pareizi dara, ka netērē naudu ķeksīša pēc.
Labāk parādīt, ka mūsējiem ar interesē
Marsels Hiršers. Foto: Reuters / Scanpix
1

Titulētais kalnu slēpotājs Hiršers plāno atgriezties un pārstāvēt Nīderlandi

LETA--AP. Titulētais Austrijas kalnu slēpotājs Marsels Hiršers plāno atgriezties sacensību apritē un pārstāvēt savu mātes dzimteni Nīderlandi.
Jānis Buks. Foto: LOK
10

LOK prezidents vaino Čakšas komandu par politiskā spiediena izdarīšanu

LETA. Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Jānis Buks vaino Izglītības un zinātnes ministrei Andai Čakšai pietuvinātas personas par politiska spiediena izdarīšanu, trešdienas vakarā vēstīja Latvijas Televīzija (LTV).
Tomass Nortugs (pirmais no kreisās) un Peters Nortugs (vidū) 2016. gada saensībās. Foto: Ringsaker blad.
1

Slēpotājs Nortugs izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā

Titulētā Petera Nortuga brālis Tomass Nortugs, kuram arī netrūkst panākumu distanču slēpošanā, pagājušajā nedēļas nogalē izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā.