Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Autors: Ivars Bācis

I.Paškovskai un R.Vīgantam fināli FIS sprintā Madonā un punktu rekordi

I.Paškovskai un R.Vīgantam fināli FIS sprintā Madonā un punktu rekordi
I.Paškovska. Foto: Infoski.lv

Madonas trasē „Smecersils” Starptautiskās Slēpošanas savienības (FIS) sacensībās sprintā brīvajā stilā, kas vienlaikus bija arī Lietuvas čempionāts, konkurencē ar pasaules kausa un pasaules čempionāta U23 grupas top30 slēpotājiem fināla sešiniekā iekļuva divi Latvijas pārstāvji, Ingai Paškovskai izcīnot trešo vietu, bet vīriešiem piektais bija Raimo Vīgants. Abi kvalifikācijā tika pie saviem punktu rekordiem. Uzvaras finālā svinēja lietuvietis Modestas Vaičiulis un igauniete Seila Pēka.

Šodien distanču slēpotājiem nebija diez ko labvēlīgi laika apstākļi, jo kvalifikācijas laikā termometra stabiņš rādīja -19, bet no ceturtdaļfināliem, kad saule bija norietējusi, gaisa temperatūra noslīdēja jau zem mīnus 20 grādu atzīmes. Līdz ar to daži no pieteiktajiem dalībniekiem, ieskaitot dažus mūsējos, izlēma nestartēt. Kopumā vīriešiem sacentās 38 slēpotāji no četrām valstīm (trīs Baltijas valstis un Baltkrievija), bet sievietēm 28 slēpotājas, kas pārstāvēja sešas valstis, jo bez iepriekšminētajām četrām valstīm piedalījās arī pa vienai pārstāvei no Brazīlijas un Serbijas. Gan vīriešiem, gan sievietēm no kvalifikācijas slēpojuma uz ceturtdaļfinālu atlasīja labākos 24, kur pēc tam braucienos pa seši katrā nākamajā kārtā tika pirmo trīs vietu ieguvēji no katra brauciena.

Jau kvalifikācijā sievietēm ar uzrādīto 5.laiku 2:36,63 (+3,8 s), nopelnot savus rekordpunktus (153 FIS punkti), fināla pretendentu lokam pieteicās Inga Paškovska, kura, pārliecinoši pārvarot ceturtdaļfināla un pusfināla barjeru, tad arī iekļuva labāko sešiniekā. Finālā šķita, ka Inga būs ceturtā, taču pēc galvenās favorītes kritiena finiša taisnes sākumā, mūsu pārstāvei izdevās izcīnīt godalgoto trešo vietu, kaut arī tuvu bija otrās vietas ieguvēja Pireta Parnika no Igaunijas, kura 2013.gada pasaules čempionātā juniorēm ieņēma 39.vietu. Uzvarēja pasaules kausa posmā piecdesmitniekā sprintā tikusī cita igauniete Seila Pēka, bet no biatlona uz slēpošanu pārgājusī lietuviete Marija Kaznačenko, kura bija ātrākā kvalifikācijā (2;32,80), samierinājās ar 4.vietu. Tikmēr piektā palika kritienu piedzīvojusī Valencina Kaminskaja no Baltkrievijas, kura Olimpiskajās spēlēs un pasaules čempionātā ir bijusi piecdesmitniekā, bet pasaules kausa posmos sprintā divas reizes ieņēmusi 38.vietu.

Aukstuma dēļ trešajā ceturtdaļfinālā uz starta izgāja tikai puse – trīs dalībnieces, kuras tad visas tika pusfinālā. Tas par labu nāca Madarai Zaķei, kurai beigās 10.vieta, kas kā kompensācija par to, ka kāds pirms ceturtdaļfināla bija nejauši paņēmis viņas slēpes, bet beigās tomēr atdeva. Tikmēr nepaveicās pie aukstuma pierast sākušajai brazīlietei Leilai Mostaso, kura pirms starta pastāstīja, ka tik ļoti vēlas iegūt labus punktus kvalifikācijā un ka tas viņai ir galvenais mērķis, bet 15 metrus pirms finiša viņa nokrita, pazaudējot kādas 10 sekundes un netiekot pie cerētā rezultāta.

Vīriešiem 1,7km sprinta kvalifikācijā ātrāko laiku (3:29,30) uzrādīja galvenais favorīts Modestas Vaičiulis, kurš pasaules čempionātā un PK posmos sprintā ir iekļuvis piecdesmitniekā un ieguvis 24.vietu pasaules čempionātā U23 grupā. Labākie no mūsējiem bija Arvis Liepiņš (4.laiks, +3,94 s) un Indulis Bikše (5.laiks, +4,96 s), taču abi aukstuma dēļ nolēma sacensības neturpināt (1/4 finālā uz starta neizgāja arī atzīstami kvalifikācijā nostartējušais ziemas orientierists Nauris Raize (11.laiks, + 13 s), līdz ar to vienīgā mūsu cerība palika 16 gadus jaunais un kvalifikācijā 10.laiku (+10,2 s) uzrādījušais Raimo Vīgants, kurš par spīti aukstumam nolēma krāt vērtīgo pieredzi izslēgšanas braucienos. Ceturtdaļfināls viņam bija viegla barjera, bet pusfinālā savā braucienā tikai pašās beigās madonietis spēja izraut noslēdzošo trešo finālam kvalificējošo vietu, pārspējot pasaules junioru čempionātos piecdesmitniekā iekļuvušos igauni Kristianu Kollu un Lietuvas pārstāvi Stepanu Terentjevu, kurš pirms trim nedēļām Alpu kausā Austrijā Raimo kvalifikācijā bija apsteidzis par 12,5 sekundēm, bet šodien Madonā par sekundēm. Finālā PK posma uzvarētājs junioriem rollerslēpošanā sprinta finišā cīņā par 4.vietu par dažiem centimetriem piekāpās lietuvietim Jauniusam Drūsima, bet par dažiem centimetriem bija priekšā Jakeliunam un ieguva 5.vietu, ko varēja noteikt tikai pēc fotofiniša noskatīšanās.

Kvalifikācijā iegūtie 161,29 FIS punkti ir Raimo Vīganta labākais rezultāts sprintā (distancē ir 133 FIS punkti, kas uzrādīti pirms trim nedēļām Austrijā – aut.piez.), pirmo reizi šajā disciplīnā iegūstot zem divsimt punktiem un krietni uzlabojot iepriekšējo labāko rādītāju – par 90 punktiem (neatkarīgi no paša Raimo viņa rezultāts varēja būt vēl labāks, ap 153 FIS punktiem, ja vien trešās vietas ieguvējs ar trešo labāko reitingu Tautvidas Strolia nedaudz labāk nobrauktu kvalifikāciju un neuzrādītu vis 7.laiku, bet kaut vai piekto rezultātu, jo tad viņa reitingu ņemtu vērā un labākā laika uzrādītāja sākotnējie punkti, no kā rēķina pārējo punktus, būtu labāki – aut.piez.).

Pēdējā kāpumā no pārējiem aizmukušie trīs līderi finišā īsti nesprintoja, jo jau 250m pirms finiša pārējiem diviem 30m priekšā bija izvirzījies Vaičiulis, kurš tad svinēja uzvaru un kārtējo reizi kļuva par Lietuvas čempionu. Savu labo formu viņš apliecināja decembra vidū, kad divos pasaules kausa posmos sprintā Itālijā un Šveicē pasaules vadošajiem sprinteriem zaudēja tikai 7 sekundes. Otro vietu ieguva savulaik trīs reizes PK posmos sprintā trīsdesmitniekā tikušais baltkrievs Leonīds Karņijenka, kurš vairāk zināms ar 2.vietu pasaules čempionātā 15km slidsolī pirms 9 gadiem. Trijnieku vecākais brālis Mantas Strolia, kurš pēdējos piecus aktīvi netrenējas, bet savulaik sprintā Olimpiskajās spēlēs Vankūverā bija 46.vietā, bet 2009.gadā 18.vietā pasaules čempionātā U23 grupā.

Sestdien FIS sacensības un Lietuvas čempionāts turpināsies ar vidējo distanci klasiskajā stilā, bet svētdien paredzēta vidējā distance brīvajā stilā ar intervāla startu.

Rezultāti: Lithuanian championship - Madona (LAT) - Event...


Tomass Nortugs (pirmais no kreisās) un Peters Nortugs (vidū) 2016. gada saensībās. Foto: Ringsaker blad.
1

Slēpotājs Nortugs izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā

Titulētā Petera Nortuga brālis Tomass Nortugs, kuram arī netrūkst panākumu distanču slēpošanā, pagājušajā nedēļas nogalē izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā.
LSFP prezidents Einars Fogelis un LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks. Foto: LOK
6

LOK biedri neatbalsta LOK un LSFP apvienošanās procesa uzsākšanu

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) biedri šodien Ģenerālās asamblejas sesijā (aizklātā balsojumā) nolēma neatbalstīt kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiktu apvienota ar LOK.
Sipriens Sarrazēns. Foto: S. Boué/L'Équipe

Nobrauciena vicelīderis Sarrazēns: "Drošības apsvērumu dēļ lēmums atcelt nobraucienu bija pareizs"

Pasaules kausa vicelīderis Sipriens Sarrazēns no Francijas, kurš pēdējā startā varēja mēģināt apsteigt Marko Odermatu un iegūt nobrauciena kopvērtējuma titulu, norādīja, ka saprot FIS lēmumu atcelt nobraucienu Zālbahā un ka drošības apsvērumu dēļ tas bijis pareizs lēmums.