Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:7, Did:0, useCase: 3

Sieviešu izlase volejbolā devusies uz Beļģiju

Sieviešu izlase volejbolā devusies uz Beļģiju
Foto: LVF, Vadims Morozovs

Otrdien uz pasaules čempionāta kvalifikācijas 2. kārtas turnīru devās Latvijas volejbolistes, kuru pirmās pretinieces 31. maijā būs mājinieces – Beļģijas izlase.

Jāņa Leiša vadīto Latvijas sieviešu izlasi Beļģijā gaida piecas spēles piecās dienās, kas būs labs pārbaudījums jaunajai komandai. Pirmo maču latvietes 31. maijā aizvadīs pret mājiniecēm, spēļu secībā tiekoties arī ar Bosniju un Hercegovinu, Itāliju, Baltkrieviju un Spāniju.

Mēnesi ilgais sagatavošanās cikls Latvijas izlasei ir sanācis saraustīts dažādo sacensību dēļ, kurās maijā ir piedalījušās daudzas no izlases kandidātēm. Bez Jāņa Grīnfelda, kurš Leitim darbā ar izlasi palīdzēja jau rudenī, šoreiz talkā nācis arī Agris Leitis, bet par komandu rūpējušies un līdzi uz Beļģiju dosies arī fizioterapeite Evita Bole un menedžeris Arturs Vitkovskis. Jānis Leitis saka lielu paldies Latvijas Volejbola federācijai gan par iespēju gatavot izlasi Latvijas mērogiem plašā treneru kolektīvā, gan par iespēju vest uz Beļģiju 13 spēlētājas.

Trenerim Jānim Grīnfeldam izlasē šis ir jau otrais sacensību cikls pēc Eiropas čempionāta kvalifikācijas 2016. gada rudenī. “No rudens sasaukuma komandā ir četras meitenes. Šīm meitenēm ir mazāk pieredzes. Gribētos, ka meitenes būtu vairāk patrenējušās kopā. Tomēr katru nedēļas nogali meitenēm bija kādas sacensības, kas traucēja kopdarbam. Ja mēs izdarām visu, ko mākam un vēl bišķiņ, tad ir cerības.

Patīk pirmie tempi, patīk cēlājs, bet tas ir ar nosacījumu, ja ir serves uzņemšana, kas mums pagaidām pieklibo, un reti kad tiekam līdz pirmajiem tempiem. Kad paņemam servi, man patīk arī pusītes un diagonāles,” vienu no spēles pamatelementiem serves uzņemšanu kā panākumu atslēgu izceļ Grīnfelds, kurš pats savulaik teicami darbojās pirmā tempa uzbrucēja postenī.

Lai arī Inese Jursone nav izlases kapteine (šo lomu treneri šogad uzticējuši Elvitai Dolotovai), šajā izlases modelī viņa ir vispieredzējušākā – gan zāles, gan pludmales volejbolā. “Neesmu skaitījusi, bet kāda desmitā reize šī varētu būs izlases rindās, skaitot arī turnīrus pirms izlases atjaunošanas. Mums šogad ir ļoti jauna komanda. Tomēr man šķiet, ka tas ir forši, jo varbūt ne šogad, bet pēc kāda laika varam cerēt uz rezultātiem.

Pirmajā spēlē ar Igauniju bija jūtama nervozitāte. Trūkst pieredzes. Ja man 35 gados ar nezin cik spēlēm izlasē ir uztraukums pirms spēles un trīc kājas, varu iedomāties, kas darās ar jaunajām spēlētājām.

Es uzņemos līdera lomu? Es to nejūtu. Daru laukumā to, ko māku. Protams, brīžos, kad mazāk veicas, es to nedrīkstu izrādīt, nokārt galvu vai apvainoties par sliktu cēlienu vai vēl kaut ko. Visu laiku ir atbildības sajūta, kaut arī neesmu kapteine. Savukārt laukumā meitenes dzen uz priekšu Elvita. Viņa ir malacis, bet katra spēlētāja kādu vārdu pasaka savā laikā.”

Vaicāta, ko Inese ar jaunajām komandas biedrenēm gribētu paveikt jau šovasar, viņa uz brīdi aizdomājas: “Ar Itāliju spēlējām arī pagājušogad. Toreiz mums bija pavisam cita komanda. Ja mēs ar šo izlasi Itālijai atņemtu kaut vienu setu, tad, salīdzinot pagājušā un šā gada izlases, varētu teikt, ka šī izlase ir spēcīgāka. Tas būtu panākums.”

B grupā Varšavā finālturnīra dalībniece tika noskaidrota jau pagājušajā nedēļā. Mājinieces gan palika tikai trešās, vietu finālturnīrā nopelnot Serbijai un vietu 3. kārtas turnīrā – Čehijai. Savukārt E grupā Baku sacensības sākās jau otrdien, kamēr pārējās četrās grupās pirmās spēles tiks aizvadītas trešdien.

Latvijas izlases spēļu kalendārs
31.05. 18:30# Latvija – Beļģija
01.06. 20:00 Latvija – Bosnija un Hercegovina
02.06. 16:00 Latvija – Itālija
03.06. 16:00 Latvija – Baltkrievija
04.06. 16:00 Latvija – Spānija
# Latvijas laiks

Izlases dalībnieces
Eva Deisa 2. temps Stetsona universitāte, ASV
Elvita Dolotova cēlāja LU
Una Dzalba cēlāja SK Babīte
Anna Embrekte diagonāle RSU
Anita Graudiņa cēlāja MVS/MSĢ
Terēze Hrapāne 1. temps VK miLATss
Linda Jakobsone diagonāle Jelgava/LU
Inese Jursone 2. temps Jelgava/LU
Jeļizaveta Morozova 2. temps RSU
Paula Nečiporuka libero MSĢ
Alise Pētersone 1. temps RSU
Agija Sidorova 2. temps RSU
Ieva Šneidere 1. temps RSU

Izmantotie resursi:
volejbols.lv