Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:7, Did:0, useCase: 3

Baltijas kausā uzvar Latvija

Baltijas kausā uzvar Latvija
Uzvaras prieki
Foto: Latvijas Volejbola federācija

Cēsīs ar mājinieku triumfu beigusies Baltijas kausa izcīņa volejbolā jauniešiem un junioriem. Latvijas izlases uzvarēja visās četrās grupās, šodien izcīnot uzvaras visās sešās spēlēs.

Vispirms pie uzvaras sacensībās Cēsīs tika meiteņu komandas. Pāvela Seļivanova vadītā U-18 izlase turnīrā zaudēja pirmo setu, ar 3:1 (19, -21, 12, 13) pārspējot Krievijas komandu. To šajā turnīrā pārstāvēja Sanktpēterburgas izlase, kurā trūka vien Krievijas izlases spēlētājas. Tā kā uz sacensībām Krievijas komanda atbrauca kopā tikai ar 12 abu vecumu spēlētājām un viena no viņām vecākajā gadugājumā guva traumu, pēdējā spēlē viņām palīdzēja viena no cēsiniecēm. Tāpēc U-18 vecuma konkurencē Krievijas komandai starts ieskaitīts ārpus kārtas, un 3. vietā turnīra beigu tabulā ir Igaunija.

„Turpinām pilnveidot savu spēles shēmu un mēģinām pielietot to visā spēles laikā,” apmierināts ar iznākumu bija Pāvels Seļivanovs. „Brīdi pa brīdim tas izdodas. Gan jaunākajām, gan vecākajām meitenēm. Ir vajadzīga viena un tā pati shēma visu vecumu izlasēm. Latvijā lielākajā daļā komandu laukumā uziet sešas spēlētājas un norunā, ka viena sitīs, divas bloķēs un tā tālāk. Jā, varbūt shēma mums ir kļūdaina. Tad mainīsim to, tomēr liekas, ka tā dos augļus.”

Vaicāts par komandu spēku, Seļivanovs teic, ka „vēl pagājušajā gadā EEVZA turnīrā ar lietuvietēm gāja daudz grūtāk. Viņām ir labas komandas un labas meitenes, taču ar laiku viņas kaut kur pazūd. Tāpēc esmu gandarīts, ka šoreiz tas notika daudz vieglāk. Gan lietuvietes, gan igaunietes esam apspēlējuši vienmēr – gan tad, kad es dzimu 1952. gadā, gan tagad,” sev raksturīgajā stilā pauž Pāvels.

Otrā spēlē Igaunija jau otro reizi turnīrā zaudēja piecos setos, šoreiz ar 2:3 (-21, -13, 27, 12, -10) Lietuvai, kas ieņēma otro vietu.

Uzvara turnīrā Cēsīs tika arī Andreja Odinokova vadītajai U-16 valstsvienībai, kurā treneri ir mainītās lomās, asistenta lomu spēlējot Seļivanovam. Jaunietes ar 3:2(-18, -17, 22, 11, 9) piespieda kapitulēt Krievijas komandu, kas bija braukusi pēc uzvaras un kuras spēlētājām apbalvošanas ceremonijā bija mitras acis. Tieši spēļu nepieciešamību ar ar tādām komandām pēc turnīra uzsvēra arī Andrejs Odinokovs. „Uz šo turnīru nebija visas labākās mūsu spēlētājas,” arī spēlētāju resursu ziņā treneris redz rezerves izlasei. „Kopumā padevās labs turnīrs. Igauniju un Lietuvu pazīstam ļoti labi, esam ar viņām spēlējuši. Bijām izanalizējuši viņas. Sanktpēterburgas komandā bija labas, saspēlētas un agresīvas spēlētājas, un šodienas spēlē bija grūtākā turnīrā. Pretinieces pierādīja, ka tik viegli uzvara rokās nedosies. Dabūju nomainīt pamatsastāvu, lai apskatās uz spēli no malas, un tad pretiniecēm argumentu vairs nebija. Abas libero nodrošināja stabilu servju uzņemšanu. Nedaudz pietrūka agresivitātes.

Uzvaru nepārvērtējam, jo pretinieces nebija superspēcīgas, taču arī mēs nebijām labākajā sastāvā. Nebija tik daudz laika, lai sagatavotos tieši šim turnīram. EEVZA jau būs klasi augstāka ranga sacensības, un cītīgi strādāsim, lai tur nostartētu labi.”

Otrā šodienas mačā 3. vietu savstarpējā cīņā sasniedza igaunietes, kas ar 3:0 (17, 21, 17) pārspēja Lietuvu.

Puišiem turnīrā piedalījās divas Latvijas izlases gan U-19, gan U-17 vecuma grupā, un rezultāti ar Latvijas otro komandu netika ņemti vērā. Tomēr prieks, ka arī abas Latvijas otrās komandas turnīru beidza ar uzvaru.

U-17 grupā mājinieku otrā komanda, ko pārstāvēja Jāņa Bomiņa 1999. un 2000. gadā dzimušie puiši, ar 3:2 (23, 25, -17, -22, 13) apspēlēja Lietuvu, kas tādejādi ieņēma 3. vietu, bet finālspēlē Gunta Atara vadītā Latvijas U-17 pirmā izlase sīvā cīņā ar 3:0 (23, 24, 26) pārspēja Igauniju.
„Pagājušogad Baltijas kausā bijām trešie, EEVZA vasarā – otrie aiz igauņiem, Baltijas jūras spēlēs jau pirmie. Progress ir,” pēc turnīra ar iespaidiem par turnīru dalījās Guntis Atars. „Ar igauņiem vienmēr esam sīvi cīnījušies, un arī šoreiz visu laiku ar savām kļūdiņām bijām iedzinējos. Varu atzīmēt visus puišus, bet fantastisku darbu šodien setu galotnēs paveica Matīss Petjukevičs un Kristers Dardzāns, kuri ar savām servēm palīdzēja setu galotnes izvilkt.

Turnīrs ir labs, un tādus vajag vairāk. Vienīgi žēl, ka varēja būt tuvāk Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīram. Puiši progresē, un pretinieks turnīrā nebūt nebija vājš.”

Junioriem Ģirta Mārtiņsona vadītā Latvijas U-19 izlase trešo panākumu turnīrā izcīnīja pret Igauniju – 3:0 (23, 23, 20), kurai noslēguma tabulā otrā vieta. Trešā vieta tika Lietuvai, kas pēdējā mačā ar 1:3 (-27, -22, 22, -23) atzina Latvijas otrās izlases pārākumu, kurā spēlēja tādi pazīstami vīri kā, piemēram, Raimonds Liniņš un Māris Lancmanis no RTU/Robežsardzes, puiši no OC Limbaži/MSĢ...

„Kā cēsiniekam man bija divtik patīkami rīkot turnīru un novinnēt,” pēc turnīra smaidīja Ģirts Mārtiņsons, kam tā bija atgriešanās šī vecuma izlases vecākā trenera amatā. „Rezultāts ir iepriecinošs, un tāds kopā ar komandu arī bija mērķis. Prieks, ka to izdevās sasniegt. Čaļi ir progresējuši, un par to liels paldies visiem viņu treneriem – Mārcim Obrumanam Jēkabpilī, Laurim Iecelniekam Murjāņos, Daugavpilī... Viņi ikdienā gatavo spēlētājus, un Baltijas līgas pieredze dod rezultātu.

Runājot par pretiniekiem, lietuviešiem galvenais ir pludmales volejbols. Tāpēc darbs ar izlasēm praktiski nenotiek, un finansiālais slogs pārsvarā gulstas uz sporta skolu un vecāku pleciem. Igaunijas viens no klupšanas akmeņiem, manuprāt, ir cēlāju meklēšana četru gadu laikā. Tāpēc viņiem trūkst pieredzes. Turklāt mēs labi neitralizējām viņu līderus.

Novembra beigās mūs gaida EEVZA čempionāts, pirms kura būs trīs dienu treniņnometne. Gribētos jau vairāk, taču ir sezonas vidus un Baltijas līgas kalendārs. Labi ir tas, ka astoņi puiši nāk no MSĢ un ir labi saspēlējušies. Tas ir liels pluss.”

Izmantotie resursi:
volejbols.lv