Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:7, Did:0, useCase: 3

Avo Kēla "asā mēle"

Avo Kēla "asā mēle"
Grāmatas varonis autogrāfu sesijā
Foto: Parnu VK/facebook

Igaunijā klajā nākusi grāmata, kuras galvenais varonis ir Avo Kēls – Latvijas vīriešu volejbola izlases vecākais treneris.

Autors Merts Rosna grāmatas nosaukumā par Igaunijas izlases izcilāko treneri iekļāvis vārdu spēli. “Mans uzvārds Kēls nozīmē valodu,” stāsta pats treneris. “Un grāmatas nosaukums aptuvenā tulkojumā nozīmē “Ar asu mēli (valodu)”,” skaidro Kēls.

Grāmata sanākusi apmēram par procentiem 70-80 par Avo Kēlu, bet pārējais ir par pēdējiem apmēram 30 gadiem Igaunijas volejbolā, kas beidzas ar brīdi 2014. gadā, kad Kēls pēdējo reizi vadīja Igaunijas izlasi spēlē. Tas ir skats uz Igaunijas volejbolu caur Avo Kēla prizmu.

“Piekritu, ka par mani raksta grāmatu, tikai tad, kad autors piekrita grāmatā rakstīt ne tikai par mani, bet par visu Igaunijas volejbola vēsturi,” stāsta Avo. “Autors ir paveicis lielu darbu. Gandrīz mēnesi viņš katru darbadienu no deviņiem rītā līdz četriem pēcpusdienā nāca pie manis, un mēs runājām. Bez tam Rosna ir izpētījis televīzijas un radio ierakstus, kā arī intervējis apmēram 40 cilvēkus.”

“Protams, zinu, kas tur ir iekšā,” saka Kēls, jo viņš lasīja darbu jau pirmajā melnrakstā. Un laboja. Uzlaboja. “Domāju, ka grāmatu būs viegli lasīt. Esmu lasījis arī tādas, kas nav uzrakstītas tik labā valodā, bet šī lasās viegli, un tajā ir interesanti fakti, kas iepriekš varbūt nav tikuši uzsvērti. Ar tiem uz dažiem procesiem vai notikumiem varam lūkoties pavisam citādāk.”

Pagaidām grāmata pieejama tikai igauņu valodā, bet, kas zina, vai tai nevajadzēs latviešu tulkojumu un papildinājumu, ja Kēla vadītā Latvijas izlase iekļūs Eiropas meistarsacīkšu finālturnīrā?

“Valoda man var būt arī asa, ja vajadzīgs,” nosmej grāmatas galvenais varonis.

Izmantotie resursi:
volejbols.lv