Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:7, Did:0, useCase: 3

Egleskalns: "Ar "Olympiacos" vienojos jau maijā, taču nedrīkstēju to atklāt"

Rolands Eliņš

Egleskalns: "Ar "Olympiacos" vienojos jau maijā, taču nedrīkstēju to atklāt"
Hermans Egleskalns. Foto: Tours Volley Ball

Latvijas volejbola izlases diagonālais uzbrucējs Hermans Egleskalns nākamsezon atkal spēlēs Grieķijas titulētākajā komandā Pirejas “Olympiacos”, kuras krāsas viņš iepriekš jau ir aizstāvējis. Latvijas Volejbola federācija piedāvā nelielu interviju ar Egleskalnu.

Egleskalns Pirejas vienībā atgriežas pēc četru Francijā pavadītu sezonu pārtraukuma. 2015./2016. gada sezonā “Olympiacos” ar latvieti ierindā Grieķijā tika pie trīskārša panākuma, uzvarot Grieķijas čempionātā un kausa izcīņā, kā arī Līgas kausā.

Nākamo sezonu 29 gadus vecais Latvijas izlases galvenais uzbrukuma spēks pavadīja Nicas vienībā, bet pēc tam trīs gadus – spēcīgākajā valsts komandā “Tours Volley-Ball”, kopā ar to izcīnot divus čempiona titulus un reizi – Francijas kausu. Arī aizvadītajā sezonā Tūras klubs Covid-19 epidēmijas dēļ pārtrauktajā turnīrā ieņēma pirmo vietu, taču par čempionu pasludināts netika.

Maijā latvietis bija pieteicies Dienvidkorejas līgas ārzemnieku draftam, taču viņš nebija septiņu izraudzīto volejbolistu vidū.

“Ar “Olympiacos” vienojāmies jau maijā, taču līdz sezonas beigām nedrīkstēju to atklāt,” par līguma noslēgšanas detaļām stāsta Egleskalns. “Tobrīd vēl nebija zināms, vai komandai būs jāturpina Grieķijas čempionāts. Tikko 12. jūlijā tika pabeigts fināls, tā klubs paziņoja gan jaunā trenera vārdu, gan viesspēlētājus.”

Volejbolists, kurš ar klubu ir parakstījis vienošanos uz gadu, stāsta, ka maijā bijuši arī citi varianti Polijā un Turcijā, bet “šis bija pievilcīgākais gan finansiālajā ziņā, gan ģimenei.”

“Tā ir stabilitāte, tā ir liela komanda ar ļoti labu medicīnisko personālu. Un Covid-19 pandēmijas laikā kaut ko labāku gaidīt īsti nebija vērts,” par izšķiršanos saka Egleskalns. “Tagad Dienvidamerikā un arī Eiropā daudzi klubi ir bankrotējuši. Tāpēc daudzi labi spēlētāji dosies uz Eiropu, un spēlētāju cenas un algas kritīsies. Lēmumu vajadzēja pieņemt ātri. Protams, ja mani būtu izvēlējies Dienvidkorejas klubs, būtu spēlējis tajā, taču izredzes bija mazas.”

“Olympiacos” kluba spēlētāji par Grieķijas čempioniem kļuvuši 29 reizes, Grieķijas kausa izcīņā izcīnījuši 16 uzvaras un Līgas kausa izcīņā – sešas. Tik daudz uzvaru nevienā no šiem turnīriem nav nevienai citai Grieķijas volejbola komandai.

Pirejas komanda ir vienīgā Grieķijas volejbola komanda, kas ieguvusi kādu no Eiropas kausiem, divreiz uzvarot otrajā spēcīgākajā – CEV Kausa izcīņā (1996. un 2005. gadā). Turklāt vēl piecreiz grieķu klubs iekļuvis kādā no triju Eiropas kausu fināliem, tai skaitā divreiz – Čempionu līgā.

Šosezon “Olympiacos” CEV Kausa pirmajā kārtā piekāpās ļoti spēcīgam pretiniekam no Itālijas Modenas “Leo Shoes”, kas vēlāk iekļuva pusfinālā, bet šīs spēles vīrusa dēļ tā arī neaizvadīja.

Klubs, kurš šajā sezonā Grieķijā ierindojās otrajā vietā, finālā zaudējot Atēnu “Panathinaikos”, pamatoti lepojas, ka tā rindās XX gadsimta deviņdesmitajos gados ir spēlējis viens no pasaules labākajiem bloķētājiem latvietis Raimonds Vilde.

Klubs neiebilst, ka Hermans līdz septembra vidum nebūs komandas rīcībā. “Viņiem šādi ir pat labāk, jo būšu gatavs uzreiz spēlēt un man nevajadzēsies kopā ar klubu iziet sagatavošanās periodu,” pamato diagonālais uzbrucējs, kurš šobrīd lej sviedrus Latvijas izlases treniņos. “Būšu gatavs uzreiz spēlēt. Tas pat būs bonuss pēc tik ilga pārtraukuma.”

“Tas ir atkarīgs no izlases trenera. Ko varu, to treniņos daru,” pieticīgi Egleskalns reaģē uz jautājumu, vai tiks izlases divpadsmitniekā Eiropas kvalifikācijas mačiem. “Pagaidām neesmu superformā, konkurence ir laba, “džeki” ir jauni un labi trenējas.”

“Tāds entuziasms sen nav redzēts,” par izlases treniņiem saka viens no Latvijas pašreizējās valstsvienības simboliem. “Ir bijis liels pārtraukums, kas saistīts ar vīrusu, un ir milzīga motivācija tikt finālturnīrā. Turklāt dažiem puišiem vēl nav kluba nākamajai sezonai, kas papildus motivē nopelnīt līgumu ar labu spēli izlases rindās.”

Viens no pieredzējušākajiem valstsvienības dalībniekiem uzsver, ka šobrīd varbūt ir kļūdas treniņos, bet laiks vēl ir, un izsaka cerību, ka uz Eiropas čempionāta kvalifikāciju komanda būs maksimālā gatavībā.

Izmantotie resursi:
Latvijas volejbola federācija