Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:7, Did:0, useCase: 3

Autors: Krišs Upenieks

Sausnītis: "Sadarbības pārtraukšana ar Vildi bija loģisks lēmums"

Sausnītis: "Sadarbības pārtraukšana ar Vildi bija loģisks lēmums"
Atis Sausnītis
Foto: Romāns Kokšarovs/f64

LETA. Volejbola tradīcijas Latvijā ir ļoti spēcīgas, tomēr, lai izlase sasniegtu augstus rezultātus, būs nepieciešama visas volejbola sabiedrības palīdzība, otrdien preses konferencē pauda jaunais Latvijas valstsvienības galvenais treneris Avo Kēls.

"Iepriekšējos desmit gados bija arī priecīgi brīži, tomēr ne viss izdevās," pauda Latvijas Volejbola federācijas (LVF) prezidents Atis Sausnītis, sakot paldies Vildem un visiem viņa palīgiem, kuri strādājuši ar valstsvienību. "Izvērtējot visus par un pret, nonācām pie vērtējuma, ka vismaz divus gadus mūsu galvenais treneris būs Kēls, kurš ir zināms gan kā spēlētājs, gan treneris."

"Sadarbības pārtraukšanu ar Vildi bija loģisks lēmums, jo skatītāji prasa rezultātu," teica Sausnītis, bet uzsvēra, ka federācijas lēmumu, nomainīt Vildi, neiespaidoja Latvijas izlases spēlētāju vēstule, kurā viņi izteica neuzticību trenerim. Sausnītis stāstīja, ka jautājums par iespējamu Vildes nomaiņu federācijā ticis skatīts pēc katra cikla, tomēr tagad uzlabojušās federācijas finansiālās iespējas, tāpēc radusies iespēja noslēgt līgumu ar Kēlu.

"Divreiz esmu aizvedis Igauniju līdz Eiropas čempionāta finālturnīram un ļoti vēlētos to paveikt arī ar Latvijas izlasi. Solu dot visu labāko, ko spēšu, lai realizētu šo vēlmi," stāstīja Avo Kēls. "Mērķis var tikt sasniegts vien labā kopdarbībā, tāpēc būs nepieciešama palīdzība no visiem cilvēkiem, kas saistīti ar volejbolu." Kēls atcerējās, ka padomju laikos un arī deviņdesmito gadu sākumā Igaunijas izlase vienmēr Latvijai zaudējusi trijos setos.

"Latvijā volejbola tradīcijas ir loti spēcīgas un ļoti ceru, ka izdosies to atjaunot, kaut kopumā arī pēdējo gadu rezultāti rāda, ka Latvijas volejbolā viss ir kārtībā - divreiz izdevās tikt Eiropas čempionāta kvalifikācijas "play-off" kārtā, turklāt Turcijai tika zaudēts vien "zelta setā"," teica Kēls. "Tas rāda, ka Raimonds Vilde ar saviem spēlētājiem bija tuvu Eiropas čempionāta līmenim."

Latvijas Volejbola federācija Kēlam rekomendējusi, ka par vienu no viņa palīgiem varētu kļūt vietējais speciālists Guntis Atars. "Visi federācijas lēmumi ir rekomendējoši un gala lēmumu pieņemšu pats, jo rezultātu prasīs no manis," komentēja pats igaunis, kurš paplašināto kandidātu sarakstu sola nosaukt janvārī.

Kā teica LVF ģenerālsekretārs Ainārs Dakša, jaunā izlases galvenā trenera meklējumi sākti vasarā, bet pēc Eiropas čempionāta pludmales volejbolā bija apzināti potenciālie kandidāti. "Nākamajā Treneru komitejas sanāksmē treneris prezentēs darba programmu, tiesa, pagaidām vēl nav pilnībā zināms Eiropas līgas formāts. Sašaurinājusies Pasaules līga, kas padarīs spēcīgāku Eiropas līgu. Ceram, ka tas sekmēs mūsu iespējas sagatavoties kvalifikācijas turnīram," teica Dakša.

Kā noskaidrojās pagājušajā nedēļā izlase 2019.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā spēlēs vienā apakšgrupā ar Izraēlu, kā arī galvenā trenera Avo Kēla dzimteni Igauniju. Šeit pirmie divi mači notiks nākamā gada augustā, bet noslēdzošie divi - 2019.gada janvārī. Pirms tam izlase, visticamāk, nākamajā vasarā spēlēs Eiropas līgā, kurā atgriezīsies pēc desmitgades prombūtnes. Dalība šajās sacensībās bija viens no priekšnosacījumiem, lai Kēls piekristu stāties amatā.

Kā teica Dakša, Kēls pelnīs tikpat daudz kā iepriekšējā ciklā saņēma Vilde. "Tomēr atalgojuma jautājumu treneris nekad nav nostādījis kā pirmo - vienmēr svarīgākie bijuši mērķi. Tiesa, mums mērķis tikt finālturnīrā bijis vienmēr."
Dakša stāstīja, ka Latvija par iespēju atgriezties Eiropas līgā domājusi arī iepriekš, tomēr vismaz pērn to iztraucējusi Eiropas čempionāta pludmales volejbolā rīkošana, jo tas federācijai vienlaicīgi dotu divus smagus finansiālos slogus. Federācijas ģenerālsekretārs nesolīja, ka Eiropas līgas un arī Eiropas čempionāta atlases spēles būs iespēja redzēt Rīgas skatītājiem.

Latvijas volejbola izlase līdz šim vienīgo reizi Eiropas līgā spēlēja 2007.gadā, kas bija pirms ekonomiskās krīzes, mājas spēles uzņemot toreiz vēl pavisam jaunajā "Arēnā Rīga". Kā atzīst Dakša, pašlaik, visticamāk, dalība Eiropas līgā izmaksās līdz 100 000 eiro, bet pēdējos gados izmaksas samazinājušās, jo mainījusies izspēles sistēma un tagad sacensības tiek izspēlētas sabraukumos.

Patlaban 55 gadus vecais Kēls ir ar lielu pieredzi volejbolā, jo pats savulaik bija augsta līmeņa spēlētājs, kā arī ilgus gadus vadījis Igaunijas izlasi. Kēls sportista karjerā pārstāvēja Igaunijas komandu Tallinas "Kalev", ar kuru spēlēja PSRS augstākās un pirmās līgas čempionātos, bet 90.gados spēlēja dažādos Somijas klubos. 1996.gadā viņš kopā ar Kaido Krēnu kvalificējās Atlantas olimpiskajām spēlēm pludmales volejbolā un ieņēma tur dalītu 17.vietu.
Kā treneris Baltijas līgā, Igaunijas čempionātā un Igaunijas kausa izcīņā Kēls ar dažādām komandām ir izcīnījis 22 titulus. Šosezon viņš vada Baltijas līgas komandu, kurā spēlē arī izlases volejbolists Toms Švāns.
Ar Igaunijas izlasi Kēls strādāja deviņus gadus.

Nākamajā dienā pēc Kēla apstiprināšanas amatā risinājās 2019.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas izloze, Latvija pretiniekos iegūstot Igauniju un Izraēlu. Kvalifikācijā izlases tika sadalītas septiņās apakšgrupās, piecās esot pa četrām, bet divās - pa trim izlasēm. Atlase sāksies 2018.gada augustā, pēc divu apļu turnīra finālturnīram kvalificējoties visu grupu uzvarētājām, kā arī piecas labākās otro vietu ieguvējām. Lai noteiktu otrās labākās izlases, "lielajās grupās" netiks ņemtas vērā spēles ar ceturtajā vietā palikušajām komandām.

Latvija ar Igauniju tikās šī gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas izšķirošajā kārtā, kur abos mačos uzvarēja igauņi. Latvija līdz šim vienīgo reizi finālturnīrā piedalījusies 1995.gadā, bet līdz ar zaudējumu igauņiem tā otro reizi trīs gadu laikā palika soļa attālumā no Eiropas čempionāta.

Pirms pusotra mēneša notikušajā finālturnīrā Igaunijas volejbolisti zaudēja visās trijās spēlēs, uzvarot divus setus, un neizkļuva no apakšgrupas. Igauņi čempionāta noslēgumā ierindojās 13.vietā 16 komandu konkurencē.
Igaunijas izlase spēlējusi četros finālturnīros, divreiz iekļūstot izslēgšanas turnīrā, kur gan netika pārvarēta pirmā kārtā. Pērn igauņi triumfēja Eiropas Volejbola konfederācijas (CEV) Eiropas līgas turnīrā.

Tikmēr ar Izraēlu Latvijas volejbolisti tikās maijā 2018.gada pasaules kausa kvalifikācijas turnīra otrās kārtas turnīrā, piecu setu cīņā ciezdami zaudējumu. Izraēla līdz šim vienīgo reizi piedalījusies 1971.gada Eiropas čempionātā.
2019.gada Eiropas čempionāti gan vīru, gan dāmu konkurencē būs pirmie, kuros dalībnieku skaits būs palielināts no 16 līdz 24 izlasēm. Tāpat Eiropas Volejbola konfederācija (CEV) seko kontinenta sportā esošajām tendencēm un katru turnīru rīkos uzreiz četrās valstīs.

Izmantotie resursi:
LETA


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2017-10-17 17:49, pirms 7 gadiem
šķidriņš rakstīja: Kauna traips Latvijas volejbolā tā spēlētāju neuzticības vēstule trenerim. Neviens no viņiem nav cienīgs pat ūdeni pienest Vildem! Sadomājuši sevi zvaigžņu statusā, kaut gan spējīgi pirmklasniekus tikai pamācīt.
idiņš Tu esi. Kur tādi rodas, nesaprotu.
Kas ir Vilde? Nu pastāsti savu versiju.
Iespējams, ka visu laiku labākais Latvijas volejbola spēlētājs? Piekrītu.
Ļoti viduvējs treneris, bez jebkādiem panākumiem izlašu līmenī, bez neviena 'tīra' sava audzēkņa. Treneris, kurš spējis uzvarēt tikai Latvijā. Fakts.
Pret ko vērsās spēlētāji? Pret spēlētāju Vildi vai pret treneri Vildi?
Padomā par to, šķidriņ.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2017-10-17 18:12, pirms 7 gadiem
Nu tad lūdzu pastāsti ko Vilde, kā treneris ir paveicis?
Sačakarējis ļoti daudz perspektīvus spēlētājus un bez tā ko vēl?
, 2017-10-17 20:38, pirms 7 gadiem
Labi būtu pārtraukt sadarbību arī ar Sausnīti=Lipmani=Indriksonu!!! Un labi būtu, ja to saprastu arī pats Sausnītis!!!
, 2017-10-17 20:45, pirms 7 gadiem
Matemātikas uzdevums 1.klasei:

Sausnītis stāstīja, ka jautājums par iespējamu Vildes nomaiņu federācijā ticis skatīts pēc katra cikla, tomēr tagad uzlabojušās federācijas finansiālās iespējas, tāpēc radusies iespēja noslēgt līgumu ar Kēlu.

Kā teica Dakša, Kēls pelnīs tikpat daudz kā iepriekšējā ciklā saņēma Vilde.

Jautājums: Par cik EUR uzlabojās LVF finansiālās iespējas?
, 2017-10-17 21:09, pirms 7 gadiem
Mani mulsina virkne lietu no šī visa.
Pirmām kārtām - no visas sirds vēlu veiksmes trenerim Kēlam. Viņš ir labā nozīmē "viltīgs" laukumā - un ar tādu treneri Latvijas izlasei būs priekšrocības pār konkurentiem.
Otrkārt - un te jau sākas jautājumi, man kā smalkumos nezinošam volejbola skatītājam.
LVF tīmeklī publicē ziņu ar virsrakstu "AVO KĒLA UGUNSKRISTĪBAS LATVIJĀ". Kur tie gadi, kad Kēls piedzīvoja savas "ugunbskristības" kā treneris, kurš pārspēja savus Latvijas konkurentus.
Vai tā ir kārtējā institucionālās atmiņas zaudēšanas pazīme / liecīma LVF, kur komunikatoram ar pieredzi nebūtu jāpazemina notikumi / jākropļo vēsture.
Bet nu labi - lai būtu kā būdams - pirmās Kēla "ugunskristības" vēl tikai būs - pirmajos pārbaudes mačos jaunajā Latvijas izlases trenera lomā.
Nevar taču būt, ka preses pasākums ir trenera "ugunskristības", vai ne, kolēģi?
Trešām kārtām - par matemātiku - te Uvio77 jautā ļoti loģisku jautājumu, kuru atkal - ja vien kāds LVF būtu spējis sagatavoties varētu ļoti virtuozi apspēlēt. Bet laikam jau nebūs..
Un noslēdzot - draugi - nu lūdzu atcerieties šo mazo niansi - LVF turēja bijušo treneri kā dadzīti pie šalles - ilgi, ilgi, ilgi - līdz spēlētāju drosmīgākā daļa skaļi pauda savu neapmierinātību. Jo komandas darbs nenozīmē būt kā LVF - kur visi pielīdzinās sarūsējušākajam, bet gan spēlētājus vada cilvēks, kurš šo komandu rauj līdzi un panāk uzvaras.
Gan sportiski, gan visās citās šī vārda nozīmēs. Taču tagad atskan naratīva maiņa un tagad tieši tagad, kad sabiedrības un mediju spiediena rezultātā visi ieraudzīja problēmas būtību, tagad LVF nāk pie "loģiskiem secinājumiem" / "sen nobriedušas rīcības" / [ielieciet vēl citus radošus formulējumus iekavās]..
Vai tiešām šķiet, ka tie nedaudzie, kuriem interesē volejbols ir ar tikpat īsu atmiņu kā ierindas vēlētāji pašvaldību vēlēšanās?
, 2017-10-17 21:53, pirms 7 gadiem
te jau spēlētāji stāstīja ar cik arhaiskām metodēm strādāja Vilde, tā ir tīrākā federācijas impotence, ka šis treneris netika noņemts no trases agrāk, cik daudz talanti, sākot ar Celitāniem, tā arī neko izlases kontekstā nesasniedza, jo treneris aizsēdējās!
, 2017-10-18 03:27, pirms 7 gadiem
Marek, pats saprati kko no tā palaga ko sarakstīji? Mugjila
Latvijas U20 volejbola izlase. Foto: LVF

Noskaidrotas Latvijas U20 volejbola izlases pretinieces Eiropas čempionātā

Mārča Obrumana vadītā Latvijas U-20 puišu izlase Eiropas meistarsacīkšu finālturnīrā vasaras beigās spēlēs ar Austrijas, Somijas, Francijas, Polijas, Serbijas, Turcijas un Ukrainas vienaudžiem, informē Latvijas Volejbola federācija.
Megija Dambrehte kopā ar ''Puijo Wolley'' komandu. Foto: LVF

Dambrehte kļūst par bronzas medaļnieci Somijas volejbola čempionātā

Latvijas Volejbola federācija (LVF) informē par volejbolistu gaitām ārzemēs. Somijā sieviešu volejbola čempionātā bronzas godalgu ''Puijo Wolley'' sastāvā izcīnīja Megija Dambrehte.
RTU/“Robežsardze/Jūrmala”. Foto: Latvijas Volejbola federācija.

Formanickis: "Vienmēr prieks par medaļām, bet ir neliels rūgtums, ka medaļa nav zelta"

Pēc vakardienas uzvaras un izcīnītās bronzas medaļas “Optibet” Latvijas volejbola čempionātā vīriešiem RTU/"Robežsardze/Jūrmala" spēlētājs Aleksejs Formanickis atzina, ka ir prieks par medaļu, bet neslēpa rūgtumu, ka nav iegūtas zelta medaļas. Tikmēr Kaspars Kronbergs norādīja, ka šis nav bijis komandas labākais gads jo starpsezonā esot aizgājuši abi pirmā tempa spēlētāji un viens ceturtās zonas spēlētājs, kuru vietā nākuši jauni puiši.