Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:7, Did:0, useCase: 3

Virkne Latvijas izlases volejbolistu kategoriski atsakās spēlēt Vildes vadībā

Agris Suveizda

Virkne Latvijas izlases volejbolistu kategoriski atsakās spēlēt Vildes vadībā
Hermans Egleskalns
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

"Ja pēc tikšanās ar LVF prezidentu Ati Sausnīti un pirms LVF Valdes sēdes mums vēl bija ilūzijas par LVF Valdes ieinteresētību izlases trenera darba izvērtēšanā un izlases darba uzlabošanā, tad 12. jūnija Valdes sēde mums ir atvērusi acis – Valdes darbība ir formāla, un tā nav ieinteresēta ātra risinājuma meklēšanā," teikts volejbolistu atklātajā vēstulē. "Nav skaidrs, kā 21. gadsimtā vēl var darboties ar tādām metodēm – nepārtrauktas atsaukšanās uz komisiju veidošanu, nolikumu izstrādāšanu, tajā pašā laikā ir pilnīgs sistēmas (kritēriju) trūkums izlases trenera darbības izvērtēšanā"

"Vairāki izlases spēlētāji bija atvēlējuši laiku, lai piedalītos Valdes sēdē, bet tajā nesastapa izlases galveno treneri Raimondu Vildi, kas nebija arī parūpējies sagatavot  atskaiti par savu darbību. LVF prezidents Atis Sausnītis norādīja, ka nevar piespiest izlases treneri ierasties uz Valdes sēdi. Raimondam Vildem vairs neesot spēkā esošs līgums, šobrīd nekāds izlases darba vērtējums netiek prasīts un netiek arī izvērtēts galvenā trenera izvēlēto palīgu pienesums izlases darbā. 

Raimonds Vilde Latvijas volejbola izlasi vada vairāk nekā 10 gadu, un ne reizi Latvijas izlase nav kvalificējusies Eiropas čempionāta finālturnīram, lai gan kaimiņi – igauņi – to ir paveikuši jau trešo finālturnīru pēc kārtas.

“Te varam atzīt daļu vainas mēs kā spēlētāji, jo kopā ar treneri, apkalpojošo personālu, menedžeri esam viena komanda katrā no šiem atlases turnīriem. Tomēr kāpēc mieles pēc padarītā darba ir tikai mums?!” retoriski jautā izlases spēlātājs Aleksandrs Kudrjašovs.

Vai visi citi ir apmierināti ar sasniegto jau 10 gadus? Uzdodam šo jautājumu ilggadējam LVF prezidentam Atim Sausnītim, gandrīz 20 gadus viceprezidenta amatā esošajam Mārim Pēkalim un ilgadējiem valdes locekļiem – Saeimas deputātam Aināram Mežulim, Jelgavas mēram Andrim Rāviņam, Elmāram Rudovičam, Pāvelam Jerošenko - kas ir tas, kas jūs ir pārliecinājis, ka R.Vildem nav jāatskaitās par darbu pēc šī un iepriekšējiem neveiksmīgajiem atlases turnīriem? Vai varbūt jājautā - kurš ir tas, kas jūs ir pārliecinājis?

Par LVF radītās sistēmas pretrunām liecina tas, ka Raimonds Vilde ir arī LVF Treneru komisijas vadītājs, kam jāvērtē pašam savs darbs. Šogad nav notikusi vēl neviena Treneru komisijas sēde.

“Vairāk kā 10 gadu laikā, kopš Raimonds ir pie stūres, nav tikusi izstrādāta sistēma jauno treneru piesaistei darbam izlasē, nav arī par trenera atskaites par paveikto darbu,” atzīmē viens no izlases līderiem Hermans Egleskalns.  

“Lai arī šobrīd no LVF puses tiek ieturēta pauze līdz izlases treneru kritēriju izstrādei, mūsu visu nostāja nav mainījusies – ir nepieciešamas kardinālas pārmaiņas izlases darbā, un Raimonda Vildes vadībā mēs neesam gatavi turpmāk spēlēt,” principiāli norāda Reinis Pekmans.

Mēs – Latvijas izlases spēlētāji - pievienojamies kolēģu pagājušajā nedēļā paustajam, ka emocionālā ziņā ir grūti atrast motivāciju parādīt maksimālo sniegumu, ja šādas pašas vēlmes nav treneru kolektīvam.Mēs spēlējam labās Eiropas volejbola līgās, mūsu priekšgājēji ir spēlējuši vēl augstāka līmeņa volejbola čempionātos, bet galvenā atziņa, ko izlases treneris min pēc katra turnīra – pieredzes trūkums. Vai tiešām šis arguments var kārtējo reizi kalpot kā attaisnojums un vai pieredzes trūkums ir attiecināms tikai uz mums? Varbūt tas ir attiecināms arī uz treneru korpusu?

Mūsu novērojumi ir tādi, ka izlases darba organizācijā nekas būtiski nav uzlabojies pēdējos 5–6 gadus. Piemēram, šogad uz pasaules čempionāta atlases turnīru Ļubļanā izlase devās 14 stundu ilgā lidojumā cauri visai Eiropai, bet jau nākamajā dienā izlasei bija jāaizvada svarīga spēle ar Izraēlas valstsvienību. Nav skaidra izlases trenera otra asistenta un ārsta izvēle izlases komplektācijā, atstājot ārpus pieteikuma divus spēlētājus, – visas komandas turnīrā pieteica 14 spēlētājus, bet Latvijas izlase – 12.

“Viedokļu apmaiņa LVF Valdē parādīja Latvijas volejbola oficiālo personu izpratnes trūkumu par procesiem Latvijas volejbolā – izlašu trenēšana ir prestiža jautājums, un ir jāuzrunā konkrēti pretendenti, nevis jāgaida, ka kāds pieteiksies (ja vispār uzzinās par šādu konkursu). No LVF Valdes sēdē redzētā radās iespaids, ka konkurss tiks rīkots ķeksīša pēc un, ļoti iespējams, tiks izraudzīts iepriekšējais treneris vai arī treneris, kas atbildīs tikai LVF Valdes un tai pietuvināto personu prasībām,” secina viens no izlases līderiem Hermans Egleskalns.

Neformāli ir dzirdēta pietiekami liela interese gan no Latvijas, gan ārvalstu treneriem par iespēju trenēt Latvijas izlasi, un finansiālie nosacījumi šajā gadījumā nav noteicošie. Reinis Pekmans pagājušo sezonu veiksmīgi aizvadīja Beļģijas čempionātā un no ārvalstu treneriem  dzirdējis tikai labus vārdus par Latvijas spēlētājiem. “Arī mana kluba treneris būtu gatavs uzņemties Latvijas izlases vadību, ja šāda iespēja tiktu dota. Nauda nav noteicošais jautājums, jo izlases trenēšana ir labs ieraksts CV un iespēja parādīt sevi citā līmenī” – tā Pekmans.

“Ja izlasei nav pietiekami finanšu līdzekļu, kā to apgalvo LVF, nav saprotams, kāpēc nevar uzzināt, kādu algu saņem Raimonds Vilde un viņa palīgi. Nav arī brīnums, ka Latvijas izlasei nav sponsoru, jo sponsoru piesaistīšanas priekšnosacījums ir caurskatāma un sakārtota vide. Pie sponsoru piesaistes arī netiek mērķtiecīgi strādāts.  Veids, kā tiks organizēts konkurss uz izlases trenera amatu, izskatās tāds, lai neviens nopietns pretendents tajā nepieteiktos. Labie treneri ir jāmeklē un jāuzrunā, bet LVF prezidents runā tikai par valsts finansējuma nepietiekamību,” norāda Latvijas izlases kapteinis Romāns Saušs

Patlaban Latvijas izlases darbība tiek nodrošināta tikai ar Izglītības un zinātnes ministrijas finansējumu. Saskaņā ar 2017. gada LVF budžetu vīriešu izlases programmai bija atvēlēti nedaudz vairāk par 62 tūkstošiem EUR.

“Valdes sēdē nesaņēmām arī skaidrojumu, kādēļ tiek atvēlēta nauda Latvijas izlases startam Universiādē, ja lielākā daļa no Latvijas izlases sastāva (Saušs, Egleskalns, Buivids, Pekmans) ir atteikusies tajā startēt, ja to trenēs Raimonds Vilde. Sarunā pirms LVF Valdes sēdes ar LVF prezidentu Ati Sausnīti bija solīts, ka Universiādei var tikt izskatītas arī citu treneru kandidatūras, ja uz turnīru brauks Latvijas izlase labākajā sastāvā. Valdes sēdē nesadzirdējām skaidru atbildi, ka Universiādes izlases galvenais treneris nebūs Raimonds Vilde,” norāda Romāns Saušs.

 

Latvijas izlases spēlētāji:

Romāns Saušs

Hermans Egleskalns

Deniss Petrovs

Reinis Pekmans

Aleksandrs Kudrjašovs

Ruslans Sorokins

Edvarts Buivids

 +15 [+] [-]

, 2017-06-14 13:09, pirms 7 gadiem
Visu cieņu Vildem, bet spēlētājiem taisnība. Lūk, arī veids, kā risināt problēmas ar treneri un federāciju.

  +8 [+] [-]

, 2017-06-14 13:11, pirms 7 gadiem
"LVF prezidents Atis Sausnītis norādīja, ka nevar piespiest izlases treneri ierasties uz Valdes sēdi. Raimondam Vildem vairs neesot spēkā esošs līgums, šobrīd nekāds izlases darba vērtējums netiek prasīts un netiek arī izvērtēts galvenā trenera izvēlēto palīgu pienesums izlases darbā."
------------------------
Latvijas ikdiena. Juristu un likumu pilna ***, bet beigās tāpat izrādās, ka neviens ne par ko neatbild un nevienam nav pienākumu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +22 [+] [-]

, 2017-06-14 13:22, pirms 7 gadiem
kārtējais "indriksons", "lipmans" u.c. Ar sūdainu mietu neizdzīsi Sausnīti no LVF prezidenta amata, piesūcies kā dēle! Gan jau , bīda "rebes" zinot šo tipiņu! Vecais "bārdas" pakalpiņš...
Kauns, ka Latvija, kā labu volejbola tradīciju zeme , nespēj 10 gadus tikt augstākās raudzes turnīros.

  +2 [+] [-]

, 2017-06-14 13:24, pirms 7 gadiem
Tā aiziet Padomju laiku godība... (Ja kāds nezina, Vilde viens no vecā "Radiotehniķa" spēlētājiem, kas spēlējis PSRS izlasē un ticis pie pasaules čempionāta medaļām, kā arī PSRS čempions.) Tas tik tā, nostaļģiskas atmiņas - paspēju to pats puikas gados redzēt. Tā iespaidā sāku trennēties voleibolā...

  +5 [+] [-]

, 2017-06-14 13:34, pirms 7 gadiem
atraduši vainīgo, izlases treneri. Uz sistēmu paskatieties, ja tur vispār ir uz ko skatīties.. Ja neesat pamanījuši, varbūt var paskatīties uz basīti, uz viņu sistēmu? Nu un kas par sistēmu ir atbildīgs? Federācijas prezidents. Punkts.

  +6 [+] [-]

, 2017-06-14 13:36, pirms 7 gadiem
tornis rakstīja: Tā aiziet Padomju laiku godība... (Ja kāds nezina, Vilde viens no vecā "Radiotehniķa" spēlētājiem, kas spēlējis PSRS izlasē un ticis pie pasaules čempionāta medaļām, kā arī PSRS čempions.) Tas tik tā, nostaļģiskas atmiņas - paspēju to pats puikas gados redzēt. Tā iespaidā sāku trennēties voleibolā...
Vilde, Seļivanovs, Kolčins, Beļevičs...Tie tik bija laiki, un volejs bija tikpat populārs kā basītis.

  +2 [+] [-]

, 2017-06-14 14:12, pirms 7 gadiem
Es atbalstu - ir pienācis laiks pārmaiņām. Gan izlases vadībā, gan pašā LVS vadībā. LV volejbolā viss iesūnojis un sastindzis.

 +15 [+] [-]

, 2017-06-14 14:20, pirms 7 gadiem
Radiotehniķis bija monstrs. visi savējie. Vilde, Beļēvičs, Kolčins, Rjabovs, Antipins, Grantiņš. Radiotehniķis bija pirmā komanda pasaulē ,kas spēlēja ar diviem saspēles vadītājiem.Mums jau bija arī AURORA

  +2 [+] [-]

, 2017-06-14 14:38, pirms 7 gadiem
loid rakstīja: Radiotehniķis bija monstrs. visi savējie. Vilde, Beļēvičs, Kolčins, Rjabovs, Antipins, Grantiņš. Radiotehniķis bija pirmā komanda pasaulē ,kas spēlēja ar diviem saspēles vadītājiem.Mums jau bija arī AURORA
Eh, tie tik bija zelta laiki. Radiotehniķis tak PSRS čempionātos guva medaļas un līdzvērtīgi cīnījās pat ar Itālijas augstākās līgas klubiem. Aurora arī bija stipra.

     [+] [-]

, 2017-06-14 14:43, pirms 7 gadiem
edviins straume rakstīja: Eh, tie tik bija zelta laiki. Radiotehniķis tak PSRS čempionātos guva medaļas un līdzvērtīgi cīnījās pat ar Itālijas augstākās līgas klubiem. Aurora arī bija stipra.
un kādēļ šim sapnim nav turpinājuma? kas tas ir, ka latvieši nevar vai negrib...

  +7 [+] [-]

, 2017-06-14 15:07, pirms 7 gadiem
Vēl jau Antropovs! Kas ir pasaules klases treneris, šobrīd atgriezies uz pastāvīgu dzīvi Rīgā un neko nedara!

 +12 [+] [-]

, 2017-06-14 15:09, pirms 7 gadiem
..un igauņi bija lielgabala šāviena attālumā no PSRS augstākās līgas. Leiši ar tur aizturējās tikai uz īsu brīdi. Tagad igauņu galvastiesu pārāki.

  +9 [+] [-]

, 2017-06-14 15:33, pirms 7 gadiem
Izklausās nopietni tas viss, nemaz nezināju, ka arī šajā sporta veidā ir tāda stagnācija un bardaks. Lai izdodas sportistiem panākt uzlabojumus, jo precedenti par nogāztajiem "nenogāžamajiem" ir, tā ka - veiksmi!

  +6 [+] [-]

, 2017-06-14 15:46, pirms 7 gadiem
Kamēr federācijas vadīs politiskie ielikteņi vai pietuvinātie, tikmēr tā arī būs. Visos sporta veidos. tas gan neattaisno Vildi. Kā izlases treneris ir bijis izteikti vājš.

     [+] [-]

, 2017-06-14 16:20, pirms 7 gadiem
Zāles volejbols Latvijā jau sen ir "beidzies". Pēdējos 20 gadus tikai uz leju. Vienīgais sasniegums - ieliek jauniešiem pamatus pludmales volejbolā.

  +2 [+] [-]

, 2017-06-14 16:28, pirms 7 gadiem
Nu ja runājam par sasniegumiem un meistarību, tad Šaušs un pārējie var tikai ūdeni un čības Vildem sašņorēt... Pie tam no minētajiem spēlētājiem neviena konktrēta priekšlikuma par potenciālo treneri arī nav...es domāju Kolčinu piemēram...; kaut kāda beļģu kluba treneri - nu beidziet, ko viņš ar esošajiem kadriem izdarīs... Pakaļā ir visa sporta sistēma - sporta skolu sistēma: ļaujiet federācijām pašām finansēt sporta skolu trenerus, kontrolēt viņu darbu - tad arī varēsim prasīt rezultātus!!!

  +5 [+] [-]

, 2017-06-14 16:44, pirms 7 gadiem
kļuška rakstīja: Nu ja runājam par sasniegumiem un meistarību, tad Šaušs un pārējie var tikai ūdeni un čības Vildem sašņorēt...
Ir pilnīgi vienalga, kādi trenerim ir bijuši sasniegumi kā spēlētājam, manis pēc viņš vispār varēja pats volejbolu nespēlēt, būtiski ir tikai tas, kādi ir sasniegumi kā trenerim. Un rezultāti nav. Neredzu nevienu argumentu, kāpēc nepamēģināt kādu citu, it sevišķi, ja tā uzstāj paši spēlētāji.

  +5 [+] [-]

, 2017-06-14 16:55, pirms 7 gadiem
KristsT rakstīja: Ir pilnīgi vienalga, kādi trenerim ir bijuši sasniegumi kā spēlētājam, manis pēc viņš vispār varēja pats volejbolu nespēlēt, būtiski ir tikai tas, kādi ir sasniegumi kā trenerim. Un rezultāti nav. Neredzu nevienu argumentu, kāpēc nepamēģināt kādu citu, it sevišķi, ja tā uzstāj paši spēlētāji.
Precīzi. Latvijā spigtākais piemērs ir Krauliņš, kurš basi reāli profesionāli nekad nespēlēja. Tas, ka esi bijušais spēlētājs, pilnīgi neko nenozīmē, ka būsi labs treneris. Valters, piemēram, bija vājš treneris, kad mēģināja. Pasaules futbolā viepār ir desmitiem piemēru, kur bijušās superzvaigznes izgāžas kā treneri.

  +7 [+] [-]

, 2017-06-14 17:23, pirms 7 gadiem
kļuška rakstīja: Nu ja runājam par sasniegumiem un meistarību, tad Šaušs un pārējie var tikai ūdeni un čības Vildem sašņorēt... Pie tam no minētajiem spēlētājiem neviena konktrēta priekšlikuma par potenciālo treneri arī nav...
1) NBA, piemēram ir vesela čupa superstāru, kas mēģināja kļūt par treneriem un pēc tam VISI saprata, ka nav lemts. Labs un izcils spēlētājs nenozīmē pilnīgi neko, kāds tas būs kā treneris
2) Kas tie par pilnīgiem murgiem par spēlētājiem, kam jāiesaka treneris??????? :O
Ne jau spēlētājiem ir jādod konkrēti ieteikumi kādu treneri ņemt, tas ir valdes un prezidenta uzdevums. Un, ja nevar piespiest treneri atskaitīties par (ne)paveikto, tad tāda valde un prezis ir acīmredzami nespējīgi pildīt savus vistiešākos pienākumus.

  +1 [+] [-]

, 2017-06-14 18:11, pirms 7 gadiem
Kurš tad būs izlases treneris? Kura vadībā visi sāks spēlēt labāk? Ir jau varianti?

  +2 [+] [-]

, 2017-06-14 18:23, pirms 7 gadiem
Ne tikai volejbola bardaks, pamazam visos sporta veidos pedeja laikaparadas robi. Situacija ir tada,ka driz nevajadzes treneri, betpasi speletaji sarunas kas un ka.

     [+] [-]

, 2017-06-14 19:04, pirms 7 gadiem
Ko par to visu saka K. Timeramanis?

  +2 [+] [-]

, 2017-06-14 19:12, pirms 7 gadiem
Cik sapratu, te jau ir runa par to, ka gadiem ilgi, izņemot spēlētājus izlasē, nekas nemainās. Ne treniņu process, ne spēles taktika un stratēģija, ne izlases apgāde ar nepieciešamo, ne lidojumu organizēšana, ne sponsoru piesaiste (jeb nepiesaiste) u.t.t., un rezultāts, jeb tā neesamība arī nemeinās. Tātad vienreiz, jau tagad ir jāsāk darīt savādāk un labāk. Kurš jānomaina pirmais, treneris, menedžeris vai LVF vadība, vēl nezinu. Bet izmaiņām jābūt tūlītējām un radikālām. Pretējā gadījumā ...., izlase no entuziastu līgas.

  +1 [+] [-]

, 2017-06-14 20:32, pirms 7 gadiem
Ja nemaldos, tad volejbolis Latvijā, kā arī daudzi citi sporta veidi ir amatieru līmenī (arī rocene, hokejs, vieglatlētika u.c.)
Ja Vadība neko nedara visus šos gadus - tad jau Jumts ir visai naudas apgūšanas piramīdai!

  -2 [+] [-]

, 2017-06-14 22:30, pirms 7 gadiem
kucens rakstīja: Kurš tad būs izlases treneris? Kura vadībā visi sāks spēlēt labāk? Ir jau varianti?
To pašu Medeni vai Celitānu,... vismaz viņi ir mūsdienīgi un zin ap ko un kas grozās..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2017-06-14 23:17, pirms 7 gadiem
tornis rakstīja: ..un igauņi bija lielgabala šāviena attālumā no PSRS augstākās līgas. Leiši ar tur aizturējās tikai uz īsu brīdi. Tagad igauņu galvastiesu pārāki.
Kā leišu komandu sauca?

     [+] [-]

, 2017-06-14 23:19, pirms 7 gadiem
Šķiet, ka ar Pones nogāšanu ir sākusies īpaša revolūcija.

  +1 [+] [-]

, 2017-06-15 00:17, pirms 7 gadiem
Narkomāns Jānis rakstīja: Kā leišu komandu sauca?
Kuroaparatūra

  +3 [+] [-]

, 2017-06-15 06:49, pirms 7 gadiem
tornis rakstīja: Tā aiziet Padomju laiku godība... (Ja kāds nezina, Vilde viens no vecā "Radiotehniķa" spēlētājiem, kas spēlējis PSRS izlasē un ticis pie pasaules čempionāta medaļām, kā arī PSRS čempions.) Tas tik tā, nostaļģiskas atmiņas - paspēju to pats puikas gados redzēt. Tā iespaidā sāku trennēties voleibolā...
Par Vildi bišķiņ precīzāk. Vienu krietnu brīdi pasaulē skaitījās Bloķētājs Numur Viens, šādu titulu vairākkārt ir saņēmis arī Pasaules kausā, ar spīti tam, ka cccp tad neuzvarēja. Zināma Vildes atblāzma bija Olihvers (arī viens no labākajiem šajā postenī).
Bet par treneri - labākais variants, protams, ir Kolčins, vecais Vildes partneris tehniķī. Paspējis sevi pierādīt visaugstākajā līmenī, brīnos, ka šim dod trenēt tikai jaunos. Kolčins kā treneris ir monstrs, salīdzinot ar Raimi. Par Vildi. Nu žēl, ka tā, tomēr absolūtā un mazliet nenovērtētā mūsu leģenda. Ne par kapeiku nav sīkāka par Semjonovu, Valteru vai Lūsi.

     [+] [-]

, 2017-06-15 09:37, pirms 7 gadiem
kļuška rakstīja: Nu ja runājam par sasniegumiem un meistarību, tad Šaušs un pārējie var tikai ūdeni un čības Vildem sašņorēt... Pie tam no minētajiem spēlētājiem neviena konktrēta priekšlikuma par potenciālo treneri arī nav...es domāju Kolčinu piemēram...; kaut kāda beļģu kluba treneri - nu beidziet, ko viņš ar esošajiem kadriem izdarīs... Pakaļā ir visa sporta sistēma - sporta skolu sistēma: ļaujiet federācijām pašām finansēt sporta skolu trenerus, kontrolēt viņu darbu - tad arī varēsim prasīt rezultātus!!!
pēc raksta runa jau ir tieši par to, ka sistēmā ir problēmas un ne federācija, ne Vilde, kurš ir vienlaicīgi LVF Treneru komisijas vadītājs treneru darbu nekontrolē, nevada, neizvērtē.

     [+] [-]

, 2017-06-15 14:22, pirms 7 gadiem
Fedrācijas vaina vai kompetence attiecās uz visa veida izlašu treneriem, kuri pēc būtības jau negatavo spēlētājus, bet vairāk domā par spēļu taktiku, potenciālā sastāva izvēli, u.t.t. Spēlētājus sagatavo sporta skolas - un tur jau tas process ir pakļauts attiecīgās skolas direktoram, nevis federācijai. Ja visa treneru nauda ietu caur federācijām nevis sporta skolām - tad reāli varētu atsijāties labākie treneri, kuri saņemtu arī konkurētspējīgākas algas u.t.t. Tad pie neveiksmēm vainu varētu prasīt no federācijām.

     [+] [-]

, 2017-06-16 02:08, pirms 7 gadiem
Andris_Barkevics rakstīja: To pašu Medeni vai Celitānu,... vismaz viņi ir mūsdienīgi un zin ap ko un kas grozās..
Domā būs labi? Vai tā nebūs čomu būšana - bez respekta un rezultāta?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja