Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:7, Did:0, useCase: 3

Latvijas vilki: volejbolisti tēlam gatavojās mēnesi, futbolisti - gadiem

Ints Megnis
Ints Megnis

Latvijas vilki: volejbolisti tēlam gatavojās mēnesi, futbolisti - gadiem
Par Latvijas futbola talismanu kļuvušais vilks izlases treniņā. Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Šogad divas Latvijas izlases tikušas pie jauniem vizuālajiem tēliem un līdzjutējiem neizpratni raisīja, ka gan volejbolisti, gan futbolisti kā savu tēlu izvēlējušies vilku. Sportacentrs.com skaidroja, kurš "vilks" bija pirmais.

Latvijas Volejbola federācija par nacionālās izlases vilku tēlu sāka runāt 16. maijā, kas bija īsu brīdi pirms dalības CEV Eiropas līgā, turpinājumā pie katras iespējas prezentējot, ka viņi ir "Latvijas vilki". Tomēr divus mēnešus vēlāk līdzjutēji apjuka, jo Latvijas Futbola federācija paziņoja, ka arī kājbumbas izlase turpmāk būs pazīstama ar vilku tēlu. Noskaidrojot faktus sīkāk, izrādījās, ka viens no šiem tēliem tapa mēnesi, bet otrs - vairākus gadus.

"Ar igauņu kolēģiem kopā strādājām pie idejas, kas varētu būt tēls. Beigās nonācām pie secinājuma, ka Latvijā ir zaļi meži un mums sanāca vilki," saka Latvijas Volejbola federācijas ģenerālsekretārs Edgars Zaiženijs. "Līdz mums nebija nonākusi informācija, ka arī futbols plāno šādu talismanu. Tas nekādā veidā nav domāts, ka pārņēmām viņu ideju. Ja šāda sakritība ir, varbūt varam visas sporta spēļu komandas saukt par vilkiem - arī basketbols, handbols to var pārņemt. Tas nebija domāts sliktā nozīmē. Esmu par to, lai visas izlases kļūtu atpazīstamākas, lai par tām runā."

Sportacentrs.com rīcībā esošā informācija liecina, ka kādā Volejbola federācijas valdes sēdē izskanējusi informācija par futbola plāniem, tomēr Zaiženijs to sīkāk nekomentēja. "Es varbūt tajā valdes sēdē nepiedalījos."

"Par futbolu uzzināju apmēram jūlijā, kad mūsu vilks jau bija palaists. Kad palaida futbols, nodomāju: "Forši, ka abi esam vilki. Lai visā Eiropā runā, ka Latvija tie ir vilki," saka Zaiženijs. "Kopš pirmās idejas bija vairāk nekā mēnesis - dizaina izstrāde, krekli. Lēmums bija diezgan ātrs. Ideju līmenī bija arī citi zvēri, bet beigās secinājām, ka Latvija tie ir meži un mežos ir daudz vilku."

Daudz plašāku komentāru sniedza Latvijas futbola izlašu preses sekretārs Viktors Sopirins, atklājot, ka viņu tēls bijis daudz pārdomātāks un tapa nesalīdzināmi ilgāku laiku.

"Pirmā doma, ka Latvijas izlasei nepieciešams atsevišķs vizuālais tēls, Latvijas Futbola federācijas gaiteņos parādījās 2013. gada pavasarī/vasarā, kad bijām nospēlējuši 0:5 ar Bosniju un Hercegovinu, kas nesa līdzi izmaiņas arī treneru štābā. Starkova otrais darba cēliens izlasē nenoslēdzās uz labas nots, bet tobrīd U21 izlase bija veiksmīgi sākusi ciklu un tās treneris Marians Pahars tika apstiprināts par valstsvienības galveno treneri. Sākām domāt par valstsvienības tēla nodalīšanas no LFF, jo sajutām, ka futbola līdzjutēji līdz ar Pahara ienākšanu redz pārmaiņas. Vēlējāmies valstsvienību "iepakot" garšīgā, skaistā vizuālajā ietērpā," stāsta Sopirins. "Tāpat tobrīd apkārt tika runāts par "Skonto" kluba likteni un citu klubu licencēšanas jautājumiem - par futbolu runāja ļoti daudz, bet par to, kas notiek apkārt. Netieši tas transformējās uz valstsvienības ikdienu - neitrālais skatītājs redz, ka notiek kaut kas nesaprotams, un viņš uzreiz domā, ka futbola Latvijā nav. Valstsvienības reputācija tika salīdzināta ar LFF tēlu, tāpēc izlasi vēlējāmies nodalīt."

"Sākām veikt pētījumu, kādas identitātes ir pasaulē. Man, piemēram, ļoti simpatizē Japānas izlases tēls "Samurai Blue", kas apvieno gan valsts identitāti par samuraju cīņas garu un viņi to mācējuši pacelt augstā līmenī. Kad 2012. gadā spēlējām pret viņiem, mūs visur sagaidīja plakāti ""Samurai Blue" pret Latviju". Tāpat ir daudzi piemēri Eiropā - Spānijas izlase ir "Sarkanā fūrija", "Sarkanie velni" ir Beļģija un Mančestras "United"," atklāja viens no idejas autoriem. "Ap to pašu laiku Somijas izlasei radās sava vizuālā identitāte un viņi kļuva par ūpjiem. Tobrīd Somijas izlases galvenais treneris bija Miksu Pātelainens. Savukārt Nīderlande par "oranžajiem" kļuvusi, atsaucoties uz vienu savu karali. Viņi spējuši panākt līmeni, ka tiklīdz redzi oranžu, tev galvā ir skaidra asociācija. Arī Igaunija tobrīd sāka domāt par savu vizuālo identitāti un šobrīd viņu simbols ir ezis - viņš varbūt nekustās tik ātri, bet var iedzelt. Manuprāt, ļoti veiksmīgs koncepts. Tobrīd sapratām, ka "Euro2004" eiforija jau sen ir aizgājusi un jādomā jauni veidi, kā uzrunāt auditoriju."

"Vilka tēls radās no komunikācijas ar spēlētājiem. 2015. gada martā komandas iekšienē prezentējām šo ideju un anonīmās anketās uzprasījām trīs jautājumus: Ar ko jūsuprāt futbola līdzjutēji asociē Latvijas izlasi?; Kuras ir tās vērtības ar kurām jūs asociējat Latvijas izlasi?; Ar kurām vērtībām nākotnē jūs un līdzjutēji gribētu asociēt mūsu valstsvienību? 2-3 anketās parādījās vārds vilks ar šīm pašām idejām, kuras tagad esam prezentējuši - paši spēlētāji teica, ka esam kā vilku bars, kurš varbūt individuāli nav ar tik spēcīgām zvaigznēm, bet, kad esam kopā, varam paveikt lielas lietas. Tāpat viņi stāstīja, ka simpatizē Volfsburgas kluba tēls. Paķērām šo ideju un sākām attīstīt," saka Sopirins, atklājot, ka bijušas arī citas idejas. "Mūsu federācijas iekšienē bija arī ideja par lūšiem, bet tas jau bija aizņemts, tāpat domājām par skudrām - it kā maziņi uz pasaules fona, bet var panest lielu vezumu. Nenoliegšu, ka bija arī mitoloģisko varoņu tēma, bet sapratām, ka neesam tiesīgi paņemt kaut ko, kam jau ir apkārt izveidots stāsts."

Federācijas pārstāvji viesojušies arī pie literatūrzinātnieces Janīnas Kursītes-Pakules, kura izstāstījusi visu par latviešu nacionālajiem simboliem. "Vēl šodien atceros vienu viņas frāzi - ja karināsiet simbolus visur pēc kārtas, tie var dot arī pretēju efektu. Tomēr cīņas gars, vienotība un lepnums nāk no viņas - Latvijā zinošākās ekspertes šajā jomā. Pēc tam sākām piesaistīt māksliniekus un mārketinga aģentūras, kuriem ir pieredze zīmolu ieviešanā, kā pareizi ieiet tirgū," saka Sopirins.

"Pirmā doma bija identitāti palaist 2016. gadā pirms Pasaules kausa kvalifikācijas cikla, kur visi loloja lielas cerības - grupā bija Eiropas čempione Portugāle un tika cerēts, ka pēc iepriekšējā finālturnīra tā nespēlēs tik labi, bija citas Eiropas čempionāta dalībnieces Šveice un Ungārija, kas nosacīti varētu mūs nenovērtēt, kā arī Fēru salas un Andora, kur četrās spēlēs līdzjutēji ir tiesīgi prasīt 12 punktus. Turklāt pirms tam togad nezaudējām nevienu spēli un bija pacēlums sportiskajā ziņā," atceras izlases pārstāvis. "Tuvojās 2016. gada rudens, kad gribējām to palaist, tomēr nerealizējām, jo futbola federācija tā gada budžetu jau bija izplānojusi, kā arī paši sapratām - ja palaist zīmolu, tam jābūt redzami nevis ar vienu preses relīzi. Laika līdz cikla sākumam bija palicis maz, bet cikla vidū to vairs nevaram darīt, jo gan UEFA ir prasības, gan ekipējuma ražotājam pasūtam ekipējumu uz diviem gadiem. Beigās izrādījās, ka pēc uzvaras Andorā sākās neveiksmju sērija un viss beidzās ar Mariana Pahara aiziešanu."

"Turpinājām attīstīt vilku zīmola tēmu, radījām suvenīrus un šī gada sākumā izlēmām, ka 18. jūlijā palaidīsim - trīs dienas pēc Pasaules kausa beigām. Doma bija, ka līdzjutēji pēc liela foruma jūt paģiras no futbola un sāk domāt, kas tālāk, bet mums priekšā bija Nāciju līga. Tā sākām gatavoties un to prezentējām Botāniskajā dārzā. Bija idejas arī taisīt mežā, bet šis bija kompromisa variants. Kādu laiku pirms tam tika palaists video tīzeris "cels-ies-vilks" - neviens nevarēja saprast, kas ies, kas cels, kas vilks, bet piecēlās vilks. Šis ir Latvijas futbola stāsts, gribam to vērst plašāk, rādīt mūsu sporta vērtības," saka Sopirins. "2018. gads ir jaunumu gads Latvijas futbolā - jauns prezidents, ģenerālsekretārs, galvenais treneris, stadions, jauns turnīrs, jauna izlases vizuālā identitāte un pat mājaslapa. Tas viss ļoti labi ierakstījās kopējā Latvijas futbola tēla maiņas kompozīcijā. Tagad tikai to jāpastiprina arī rezultātam laukumā, jo, tikai radot vizuālo identitāti, nevari uzreiz garantēt uzvaru čempionātā."

"Liels prieks, ka arī volejbola federācija domā šajā virzienā, meklē veidus kā izveidot foršu saiti starp līdzjutējiem un savu komandu. Virziens ir pareizs un apsveicams, mēs to tikai atbalstam, no tā ieguvējs ir skatītājs. Mēs neesam ne greizsirdīgi, ne apvainojušies, mūsu plāni nepamainījās. Novēlu volejbola federācijai, lai mūsu vilki kļūst par Latvijas sporta veiksmes stāstu. Tas vēlreiz pierāda, ka vilku tēls ir ļoti spēcīgs," stāstīja futbola pārstāvis, kurš arī bija dzirdējis stāstu, ka volejbola federācijas valdes sēdē izskanējusi informācija par futbolistu ideju, tomēr viņš nevēlējās to sīkāk komentēt, jo nebija klāt.

  +5 [+] [-]

, 2018-10-09 12:41, pirms 6 gadiem
Žel, ka daudzi nesaprot - problēmas ar intelektuālajām spējām.

Protams, ka "vilki", viens simbolstēls varbūt vairākām izlasēmkomandām un pat valstīm.Svarīgāk ar kādu saturu tas tiek piepildīts.

  +1 [+] [-]

, 2018-10-09 12:46, pirms 6 gadiem
Daniel rakstīja: Žel, ka daudzi nesaprot - problēmas ar intelektuālajām spējām.

Protams, ka "vilki", viens simbolstēls varbūt vairākām izlasēmkomandām un pat valstīm.Svarīgāk ar kādu saturu tas tiek piepildīts.
Pilnīgi piekrītu. Kur tad ir volejbola vilki? Tā arī nomira dabīgā nāvē. Futbols vismaz vilkus normāli griež, lai arī gribētos rezultātus labākus.

  +2 [+] [-]

, 2018-10-09 13:23, pirms 6 gadiem
Interesanti, ka LVF ģenerālsekretārs nekad neko nezin.
- nezin par vilkiem (un to, ka Mežeckis vienkārši izpļāpājās LVF prezidentam),
- nezin neko detalizēti par LVF finansēm,
- nezin par to, ka LVF prezidents plāno atkāpties.

  +2 [+] [-]

, 2018-10-09 14:02, pirms 6 gadiem
Gibraltārs, zēni! Gibraltārs! Ūūūūū!

  +1 [+] [-]

, 2018-10-09 14:13, pirms 6 gadiem
Fēras, Fēras!!!! ĀĀĀĀĀĀ....

  +2 [+] [-]

, 2018-10-09 14:14, pirms 6 gadiem
Neizskaidrojami, ka anketēšanas rezultātā netapa Zāģi.

  -1 [+] [-]

, 2018-10-09 14:15, pirms 6 gadiem
Vispār ņemt paraugu no Volfsburgas ir, maigi izsakoties, jocīgi. Vilks viņiem ir pilsētas nosaukumā, varbūt augstāk kā pašiem romiešiem. Bet VfL Wolfsburg ir Volkswagen koncerna izstrādājums, mākslīgs veidojums, nevis organiski izaudzis futbola klubs (principā paralēles ar Rīgas Dinamo, lai arī Dinamo stāsts ir vēl bēdīgāks, jo VW vismaz bāzējas Volfsburgā), tāpēc aizgūt no viņiem simboliku - kādu vēstījumu par futbola sporta saturu mēs sniedzam, piemēram, nākotnes futbolistiem? Vācijā, uzzinājuši, ka mums patīk Golfsburga, 99 procenti īsto futbola līdzjutēju uzreiz novērsīsies no Latvijas izlases ar riebumu.

Bet vilks pats par sevi, bez asociācijām ar stulbo Volfsburgu, ar smieklīgi jocīgajiem video ir diezgan simpātisks.

  -1 [+] [-]

, 2018-10-09 14:31, pirms 6 gadiem
Uz doto brīdi ļoti smieklīgi nosaukt LV futbola izlasi par vilkiem. Ar tādiem milzu resursiem būt tik vājiem uz pasaules fona, wow. Veiksmi.

  +2 [+] [-]

, 2018-10-09 14:42, pirms 6 gadiem
Somijas nacionālajai basketbola izlasei ar talismans ir vilks, un visus izlašniekus sauc par vilkiem...
https://fi.wikipedia.org/wiki/Suome...

  +3 [+] [-]

, 2018-10-09 15:47, pirms 6 gadiem
Ar Intelektuālajām spējām problēmas, šķiet, ir tam, kas tos video rullīšu izgudro. KĀDS ŠASLIKS? Ja jau latviešu mitoloģija, tad ejam tajā virzienā. Šašliks... Rosolu un pivāsiņu arī vēl varēja iemaukt... Ideja par vilku kā tāda ir aba, bet tas, kā tiek realizēta... Ja kādam par to tiek maksāts, tad lai atdod naudu.

  +1 [+] [-]

, 2018-10-09 15:52, pirms 6 gadiem
M rakstīja: Vispār ņemt paraugu no Volfsburgas ir, maigi izsakoties, jocīgi. Vilks viņiem ir pilsētas nosaukumā, varbūt augstāk kā pašiem romiešiem. Bet VfL Wolfsburg ir Volkswagen koncerna izstrādājums, mākslīgs veidojums, nevis organiski izaudzis futbola klubs (principā paralēles ar Rīgas Dinamo, lai arī Dinamo stāsts ir vēl bēdīgāks, jo VW vismaz bāzējas Volfsburgā), tāpēc aizgūt no viņiem simboliku - kādu vēstījumu par futbola sporta saturu mēs sniedzam, piemēram, nākotnes futbolistiem? Vācijā, uzzinājuši, ka mums patīk Golfsburga, 99 procenti īsto futbola līdzjutēju uzreiz novērsīsies no Latvijas izlases ar riebumu.

Bet vilks pats par sevi, bez asociācijām ar stulbo Volfsburgu, ar smieklīgi jocīgajiem video ir diezgan simpātisks.
Vilkus asociēt ar Volfsburgu un folksvāgenu ir Tavs fantāziju lidojums. Tikai tapēc, ka pilsētas nosaukumā ir "vilks"? Vilku tēma ir viena no populārākajām pasaules komandu sportā no senseniem laikiem, asociēot ar vilku dabu: būt plēsējiem, darboties barā(komandā). Tad jau sanāk, ka visas pasaules sporta komandas ar vilka iekļaušanu nosaukumā, talismanā utt. "špiko" Volfsburgu??? Prātiņ, attopies.
Manuprāt LV izlase varēja gan izdomāt ko oriģinālāku, kā "novazāto" vilku tēmu.

     [+] [-]

, 2018-10-09 16:28, pirms 6 gadiem
ampels rakstīja: Vilkus asociēt ar Volfsburgu un folksvāgenu ir Tavs fantāziju lidojums. Tikai tapēc, ka pilsētas nosaukumā ir "vilks"? Vilku tēma ir viena no populārākajām pasaules komandu sportā no senseniem laikiem, asociēot ar vilku dabu: būt plēsējiem, darboties barā(komandā). Tad jau sanāk, ka visas pasaules sporta komandas ar vilka iekļaušanu nosaukumā, talismanā utt. "špiko" Volfsburgu??? Prātiņ, attopies.
Manuprāt LV izlase varēja gan izdomāt ko oriģinālāku, kā "novazāto" vilku tēmu.
Devītā rindkopa, copy paste citāts. "...viņi stāstīja, ka simpatizē Volfsburgas kluba tēls. Paķērām šo ideju un sākām attīstīt," saka Sopirins..."

  +3 [+] [-]

, 2018-10-09 16:51, pirms 6 gadiem
M rakstīja: Devītā rindkopa, copy paste citāts. "...viņi stāstīja, ka simpatizē Volfsburgas kluba tēls. Paķērām šo ideju un sākām attīstīt," saka Sopirins..."
Jā, atvaino, vēlreiz pārlasiju tekstu. Nu vismaz man tā skudras tēma likās interesantāka, oriģinālāka un atbilstošāka.

  +2 [+] [-]

, 2018-10-09 17:54, pirms 6 gadiem
Man ir risinājums problēmai - futbolam mainām talismanu uz kādu, kas būtu atbilstošāks sniegumam laukumā. Es, piemēram, iesaku par futbola izlases talismanu izvēlēties čivavu.

Kad sniegums uzlabosies, tad jau var būt kāds lielāks suns, piemēram, taksis. Un tā lēnā garā līdz tiešām izlase būs vilki.

     [+] [-]

, 2018-10-09 19:02, pirms 6 gadiem
Latvijas komandām tuvāki zīmoli ir nāve, raganas, kur ta vilki, vilks tomēr ir drosmīgs dzīvnieks , kaut arī agresīvs.

  +1 [+] [-]

, 2018-10-09 19:06, pirms 6 gadiem
driksta ta, kas heito latvijas futbola tie lai nak ar mani sparinot ?

  +1 [+] [-]

, 2018-10-09 19:07, pirms 6 gadiem
Pandora rakstīja: Ar Intelektuālajām spējām problēmas, šķiet, ir tam, kas tos video rullīšu izgudro. KĀDS ŠASLIKS? Ja jau latviešu mitoloģija, tad ejam tajā virzienā. Šašliks... Rosolu un pivāsiņu arī vēl varēja iemaukt... Ideja par vilku kā tāda ir aba, bet tas, kā tiek realizēta... Ja kādam par to tiek maksāts, tad lai atdod naudu.
Piekrītu. Tas video pilnīgs sviests

  +2 [+] [-]

, 2018-10-09 19:07, pirms 6 gadiem
briva valsts es saprotu , viedokli var izteikt jebkurs, bet janepatik, kas saistis ar latvijas futbolu, tad nafig neskaties večuk lasi kautko citu .

  +1 [+] [-]

, 2018-10-09 19:22, pirms 6 gadiem
Vilka tēls ir labs. daudzas pasaules valstis izmanto visādus zvērus, bet žēl ka Latvijas vilks tāds galīgi švaks... pietam pilmēnes naktī nevis gaudo aūūūū, bet su.a bļ.ģ gģe vodka.

     [+] [-]

, 2018-10-09 21:33, pirms 6 gadiem
būtiski ir ir vai klonvilks vai klaunvilki ?

     [+] [-]

, 2018-10-09 21:43, pirms 6 gadiem
Talismans: Latvijas parastā skudra dabiskajā lielumā.

     [+] [-]

, 2018-10-10 12:38, pirms 6 gadiem
labak butu zirgi

     [+] [-]

, 2018-10-10 13:34, pirms 6 gadiem
Pandora rakstīja: Ar Intelektuālajām spējām problēmas, šķiet, ir tam, kas tos video rullīšu izgudro. KĀDS ŠASLIKS? Ja jau latviešu mitoloģija, tad ejam tajā virzienā. Šašliks... Rosolu un pivāsiņu arī vēl varēja iemaukt... Ideja par vilku kā tāda ir aba, bet tas, kā tiek realizēta... Ja kādam par to tiek maksāts, tad lai atdod naudu.
Sākumā likās, ka vienkārši smuki - vilks cēli jāj uz zirga, tad ēd gaļu (kā jau vilks, nevis uzkož bieti kā kaut kāda govs), bet tad instagramā pie video kāds bija nokomentējis īsto domu - Kazahijas viens no simboliem ir zirgs, bet Gruzijas viens no nacionālajiem ēdieniem ir šašliks. Tātad kazahus izjājam, bet gruzīnus uzkožam pusdienās.

     [+] [-]

, 2018-10-10 13:42, pirms 6 gadiem
AIR rakstīja: Sākumā likās, ka vienkārši smuki - vilks cēli jāj uz zirga, tad ēd gaļu (kā jau vilks, nevis uzkož bieti kā kaut kāda govs), bet tad instagramā pie video kāds bija nokomentējis īsto domu - Kazahijas viens no simboliem ir zirgs, bet Gruzijas viens no nacionālajiem ēdieniem ir šašliks. Tātad kazahus izjājam, bet gruzīnus uzkožam pusdienās.
Wow! Dziļi!

  -1 [+] [-]

, 2018-10-10 14:50, pirms 6 gadiem
Just to nopietni ? Sashliks jau ir no kaukaza valstim celies, man uzreiz tada asociacija bija, ka tas saistis ar pretinieku valstim. Laikam prieks latviesa-videja tiesam par dzilu video doma. Izglitojamies !

Un nevis Kazahija, bet Kazahstana ! Nav vairs nekadas Kazahijas PSR !!

  +1 [+] [-]

, 2018-10-10 16:32, pirms 6 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Just to nopietni ? Sashliks jau ir no kaukaza valstim celies, man uzreiz tada asociacija bija, ka tas saistis ar pretinieku valstim. Laikam prieks latviesa-videja tiesam par dzilu video doma. Izglitojamies !

Un nevis Kazahija, bet Kazahstana ! Nav vairs nekadas Kazahijas PSR !!
Ko nu mēs, dunduki, no sintētisko vilku spējam saprast? Kā saki, izglītojies, cik gribi, kā Šlesers (muļķis) biji, tā Šlesers (muļķis) paliksi. eu, tiešām, nav vairs Kazahijas PSR??? Wow! Cik, tu izglītots!