Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:7, Did:0, useCase: 3

Volejbola līgās par labākajiem oktobrī atzīst Šmitu un Krustkalni

Agris Suveizda

Volejbola līgās par labākajiem oktobrī atzīst Šmitu un Krustkalni
Kristaps Šmits. Foto: LVF

“Credit24” meistarlīgā labākais spēlētājs klubu treneru un žūrijas vērtējumā bija SK “Jēkabpils Lūši” otrā tempa uzbrucējs Kristaps Šmits, bet Katrīna Paula Krustkalne tika atzīta par vērtīgāko Baltijas Sieviešu volejbola līgā (BSVL), paziņojusi Latvijas Volejbola federācija.

Kristapa Šmita pārstāvētie “Jēkabpils Lūši” oktobrī piecās spēlēs ar citām Latvijas komandām ne reizi nezaudēja, izvirzoties otrajā vietā līgā aiz Sāmsalas komandas. Kristaps turpināja to pašu, ko iepriekšējā sezonā Limbažu vienībā, - būt rezultatīvākais vīrs laukumā un krāt mēneša labākā spēlētāja balvas. Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, kad labāko noskaidrošanai talkā tika ņemta vien statistika, šosezon vispirms savu izvēli izdara Latvijas klubu treneri, bet pēc tam labāko no finālistiem nosaka žūrija.

“Jēkabpils Lūšu” galvenais treneris Mārcis Obrumans, izvirzot Šmitu balvai, pamatoja savu izvēli, ņemot vērā Kristapa profesionālo attieksmi gan laukumā, gan arī ārpus tā. Viņš ir sevi pierādījis kā līderi arī Jēkabpils komandā. Arī žūrijas pārstāvis vērtējot uzsvēra, ka volejbolistam tika liela atbildība, ar kuru viņš tika galā, stabili nospēlējot visās oktobra spēlēs. Arī iepriekšējā sezonā Kristaps vairākas reizes tika atzīts par labāko līgā, tā kā šādu pagodinājumu saņemšana viņam nav jaunums.

“Sezona ir sākusies ļoti labi, tāds rezultāts manā sportista karjerā līgā vēl nav bijis – piecas uzvaras piecās spēlēs. Tas ir jaunums,” saka balvas ieguvējs. “Komanda ir gatava sezonai. Cēlājs man uzbrukumā uzticas, jo esam pazīstami jau ilgāku laiku kopš dalības Latvijas junioru izlasē, un esam labi saspēlējušies.”

“Šajā sezonā ir sācis labāk veikties aizsardzībā, un servēju labāk. Servju uzņemšana varētu būt krietni labāka, bet aizsardzībā spēlēju labāk. Treniņos aizsardzības vingrinājumu nav tik daudz, taču man tā pēkšņi ir uzlabojusies. Te paldies komandas bloķētājiem, jo bloks ir krietni labāks nekā iepriekšējā sezonā Limbažu komandā,” stāsta Kristaps, kurš domā, ka trenera izvēli noteikusi kopējā spēle un salīdzinoši mazais kļūdu skaits, jo uzbrukumā visi pieliek savu roku un arī blokā raujas visi.

Šī volejbolistam ir pirmā sezona Jēkabpilī pēc vairākām “OC Limbaži”/MSĢ rindās pavadītajām, kaut arī bija citi piedāvājumi. “Teiksim, ka esmu iejuties ideāli,” par iedzīvošanos komandā saka Šmits. “Klubā ir profesionāla attieksme. Laicīgi tiek paziņots, kas sagaida nākamajā treniņā, lai jau varu noskaņoties konkrētām darbībām. Arī dzīvošana ir tuvu zālei, kur varu nokļūt piecās – septiņās minūtēs.”

Volejbolists atzīmē, ka šogad Baltijas līgas sacensības ir spēcīgas un ka viņš izvēlējies pašmāju klubu, jo grib sevi apliecināt Baltijas valstu turnīrā. Šobrīd Šmits laukumā “lido”. “Par sportisko formu nevaru sūdzēties,” viņš saka. “Treniņi klubā tiek tā organizēti, lai būtu labā formā visu laiku. Pēc spēlēm bieži nav rīta treniņu, svaru zālē ir atvieglota programma vai arī ejam pirtiņā. Pats biju izbrīnīts – nevienā brīdī nav noguruma, un kājas nesāp.” Kristapam ļoti gribējās uzspēlēt arī pret Milānas “Alliaz Powervolleys” CEV Izaicinājuma kausa izcīņā, taču šoreiz Covid-19 dēļ laikam nesanāks. “Veselība ir pirmajā vietā,” saka Latvijas izlases dalībnieks.

BSVL oktobra spēlētāja Katrīna Paula Krustkalne ir Pelnrušķītes stāsts un kārtējais talants, ko kā trumpi no Rīgas Volejbola skolas apcirkņiem izvelk RVS/LU vienības galvenais treneris Andrejs Odinokovs. “Lielākoties biju rezervē un pārāk daudz nespēlēju,” par iepriekšējām sezonām saka laureāte, kura bija aiz muguras Latvijas izlases uzbrukuma līderei Martai Kamēlijai Levinskai un Vladai Pridatko. Levinska rudenī uzsākusi studijas ASV, Pridatko piebremzēja savainojums, un Katrīna tika pie iespējas laukumā izmēģināt sevi diagonālās uzbrucējas postenī, kurā viņa iepriekš spēlējusi nebija.

“Katrīna šajā sezonā rāda lielisku spēli un spēlē ar ļoti lielu pievienoto vērtību, gandrīz katrā spēlē ir rezultatīvākā spēlētāja un ir produktīva gan uzbrukumā, gan blokā, gan izpildot serves,” savu izvēli pamato Odinokovs, kura vadībā krietni atjaunotā komanda oktobrī svinēja trīs uzvaras piecos mačos, līgā pakāpdamās uz otro vietu. “Pagājušajā sezonā vairāk biju “pirmais temps”,” saka sportiste, kura pieteikumā ierakstīta kā cēlāja. “Nē, par cēlāju gan šobrīd laikam nevarētu spēlēt. Turklāt Elza Reknere lieliski tiek galā ar saspēles vadīšanu, taču ar pāriešanu diagonālās spēlētājas postenī tagad varu teikt, ka savā volejbolistes karjerā esmu laukumā spēlējusi visās pozīcijās.”

Pirmais treneris Andris Kļaviņš volejbolisti trenēja kā universāli, liekot laukumā darīt visu un ieliekot pamatus visiem spēles elementiem. Tomēr sāka Katrīna kā otrā tempa spēlētāja, tad bija arī cēlāja, pēc tam – centrālā bloķētāja. Tāpēc nav brīnums, ka viņai arī katrā spēlē šosezon ir pa trim – četriem blokā gūtiem punktiem. Vaicāta, kurā pozīcijā laukumā jūtas vislabāk, 18 gadus vecā sportiste saka, ka “gan “pirmais temps” patīk, gan sāk iepatikties arī jaunā pozīcija, kaut gan sezonas sākumā nesapratu, kā diagonālajam spēlētājam ir jādarbojas”.

Katrīnai šosezon notiekošais liekas nereāls. “Pagājušajā sezonā sēdēju uz rezervistu soliņa. Un šajā sezonā vēl neesmu sapratusi, kas notiek,” viņa smaida. “Tomēr jaunajā pozīcijā jau esmu iejutusies diezgan labi. Pārbaudes spēlēs gan gāja kā pa viļņiem, bet tagad ļoti labi saprotos ar Elzu laukumā, un mums ir laba komunikācija. To varu teikt par visu komandu, jo ir viegli būt kolektīvā, kur viena otrai palīdz. Un diagonālās spēlētājas ampluā komanda sākumā palīdzēja ļoti daudz.”

“Uzbrukumā jūtos gana labi,” saka Krustkalne, par kuru Odinokovs pēc zaudējuma pēdējā mačā Tallinas “TalTech” teica, ka Katrīna “atsita visu, ko varēja”. “Vajag strādāt pie serves, lai tā kļūtu labāka un spēcīgāka,” saka volejboliste, kura izpilda “planieri”.

“Varbūt treneris par mani nobalsoja tāpēc, ka esmu mazāk spēlējusi, lai motivētu mani turpināt iesākto un nepadoties, cīnīties tālāk,” min oktobrī uzlēkusī zvaigznīte. “Mēs esam ļoti līdzvērtīgas, un citādi trenerim būtu grūti izlemt, kuru no komandas spēlētājām virzīt balvai.” Kā turpināsies Pelnrušķītes stāsts, kad pulkstenis sitīs pusnakti un Vlada atgriezīsies laukumā? “Trenēšos tālāk un mēģināšu atbalstīt komandu, kā vien varēšu – laukumā vai no rezervistu soliņa,” saka oktobra labākā spēlētāja.

Izmantotie resursi:
Par labāko “Credit24” meistarlīgas volejbolistu...