Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:7, Did:0, useCase: 3

Nacionālā līga volejbolā: čempioni gatavi, jaunpienācēji – talantīgi jaunieši

Nacionālā līga volejbolā: čempioni gatavi, jaunpienācēji – talantīgi jaunieši
Foto: LVF

Sestdien ceļā dosies arī Nacionālās līgas 1 komandu "vilciens" vīriešiem. Mērķis – medaļas, pienākšanas laiks – aprīļa beigas.

Rīt septiņu mēnešu maratonu līdz čempionu kausa pasniegšanai uzsāks Nacionālās līgas 1 (NL1) volejbolisti. Ierindā tāpat kā iepriekšējā gadā astoņas komandas. Pamatturnīrs divos riņķos noslēgsies decembra beigās. Pēc tam norisināsies izslēgšanas spēļu turnīrs, ceturtdaļfinālā un pusfinālā uzvarot komandai, kas izcīnīs divus panākumus, bet zelta un bronzas medaļu likteni izšķirs viena spēle.

Tāpat kā iepriekšējā sezonā uz starta līnijas nostājies čempions VK „Ventspils”, Aizpute, RTU SK, VK „Aizkraukle”, VK „Ozolnieki”, Vecumnieki un divi līgas jaunpienācāji jaunatnes komandu RVS un Jēkabpils Juniori/JSS izskatā.

Jau pirmajā spēlē sestdien čempioni eksaminēs Jēkabpils jauno maiņu. Teorētiski NL1 uzvarētāji varētu pieteikties arī „Credit24” meistarlīgas turnīram, taču šogad ventspilnieki šo iespēju neizskatīja. „Par Baltijas līgu īsti pat nedomājām. Kā strādājošie neredzējām reālu iespēju to paveikt. Kā komanda gan varam cīnīties ar vājākajām Baltijas līgas vienībām, pat uzvarēt kādu setu. „„Ventspils nafta” termināla” kausā pat uzvarējām limbažniekus,” saka komandas menedžeris un otrā tempa uzbrucējs klubā Matīss Kaņeps. „Par vēlu iedomājāmies, ka labākā vai labākās NL1 komandas varētu piedalīties Latvijas čempionātā kopā ar Latvijas klubiem, kas startē Baltijas līgā, taču tad jau visi spēļu kalendāri bija izveidoti.

Šogad komandai pievienojies cēlājs Mārtiņš Gecs, kurš savulaik bijis valsts jaunatnes izlašu dalībnieks. Beidzot arī šajā pozīcijā mums klubā būs konkurence Andim Bertānam. Andis sestdien izlaidīs pirmo spēli sešu gadu laikā, un Mārtiņš spēlēs pamatsastāvā.”

Kā čempioniem ventspilniekiem nevar būt cits mērķis kā šī sasnieguma atkārtošana. Gribētos tikt četriniekā arī Latvijas kausā, taču tur daudz kas atkarīgs no izlozes, jo iepriekšējos gados pretī stājās Baltijas līgas komandas no Rīgas un Jelgavas, kas tur cīnās par iekļūšanu izslēgšanas spēlēs. Tāpēc tālāk tikt neizdevās.

Ventspilnieku pretiniece pirmajā spēlē viesos būs Jēkabpils jaunā maiņa – Jēkabpils Juniori/JSS, kas, atskaitot dažus spēlētājus, visi ir Latvijas jaunatnes izlašu dalībnieki.

„Izmaiņas? Pirmkārt, Jēkabpils juniori līdz šim spēlējuši mūsu treniņzālē Jēkabpils 2. vidusskolā. Šosezon mēģināsim visas jauniešu komandas spēles aizvadīt lielajā sporta zālē – Jēkabpils sporta namā. Tikai viens komandā pieteiktais spēlētājs Reinis Prīdāns ir dzimis 1996. gadā. Pārējie ir 1999. gada un jaunāki spēlētāji. Galvenais komandas uzdevums ir, lai spēlētāji pēc diviem gadiem reāli varētu pastiprināt „Jēkabpils lūšu” vienību. Ir pieteikts arī Jānis Medenis, bet Pāvela Jemeļjanova traumas dēļ viņš pārsvarā spēlēs lielajā komandā.”

Tā kā komandā ir trīs koknesieši un sadarbība starp Jēkabpils un Kokneses volejbola centriem kļūst arvien ciešāka, šosezon galvenajam trenerim Raivim Obrumanam un Guntim Grigulim palīdzēs arī koknesietis Ivars Māliņš.

„Šosezon mērķis ir – sagatavot puišus Latvijas jaunatnes izlasēm,” mērķu stabiņus nosprauž Trušelis. „Otrkārt, katrā mājas spēlē jāuzvar, jo arī jauniešiem skatītāju pulciņš ir prāvs. Daudz kas būs atkarīgs no „Jēkabpils lūšu” sastāva, jo katrā spēlēs cenšamies kādu no jaunajiem paņemt lielajā komandā. Līdz ar to NL1 sastāvs var būt spēcīgāks vai vājāks. Tomēr centīsimies spēlēt spēcīgākajā sastāvā.”

Droši vien grūts sezonas sākums būs arī rīdziniekiem, kuri iepriekšējā sezonā uzvarēja NL2 turnīrā. Šosezon viņus trenēs viens no Latvijas valstsvienības treneriem un 2001. gadā dzimušo puišu izlases treneris Guntis Atars, kurš iepriekšējā sezonā bija Jurija Deveika palīgs VK „Biolars”/Jelgava un vadīja citu NL1 komandu VK „Ozolnieki”.

„Pagājušā gada RVS komanda šogad ir vājāka, jo uz Franciju devies Egleskalns, bet „Jēkabpils lūši” noskatīja Jāni Medeni, kurš pirmās spēles Baltijas līgā aizvadīja ļoti labi. Prieks par puisi. Darbs ar jauniešiem nekas jauns nebūs, jo arī iepriekšējā sezonā Ozolniekos komandā sāku iesaistīt RVS jaunos spēlētājus, no kuriem divi (Ērglis un Jansons) izcīnīja vietu pamatsastāvā.

Tā ir pareiza doma, ka Baltijas līgas klubiem jābūt farmklubam. Kopā ar RVS direktori Guntu Aizporieti apspriedām jautājumu par iespēju kļūt par farmklubu un vienojāmies ar RTU. Labākie jaunieši jau dabūs apbružāties kopā ar RTU/”Robežsardzi”, gūs spēļu praksi NL1 un ātrāk būs konkurētspējīgi. Arī jauniešu izlasei tas noderēs.

Puiši strauji progresē. Viņiem varbūt vēl tikai jāpierod pie jaunās vides, jo sporta skolās konkurenti bieži vien ir pārāk vāji.”

Palīdz Ataram Oskars Aizporietis, kā arī Raimonds Vilde no darba RTU/”Robežsardzē” brīvajā laikā.

Spēļu kalendārs
6. oktobris
13:00 Jēkabpils 2. vsk. sz. Jēkabpils juniori – VK “Ventspils”
18:00 Aizputes NSC Aizpute – VK ”Vecumnieki”

Izmantotie resursi:
Latvijas volejbola federācija