Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542), Fid:2668, Did:0, useCase: 3

Kurš (bija/ir) labāks līdz 22 gadu vecumam: Biedriņš vai Valančūns?

Renārs Grāvītis
Renārs Grāvītis

Kurš (bija/ir) labāks līdz 22 gadu vecumam: Biedriņš vai Valančūns?
Andris Biedriņš NBA karjeras sākumā bijis labāks basketbolists nekā lietuvietis Jons Valančūns
Foto:AFP/Scanpix

Pirms pieciem mēnešiem Nacionālajā Basketbola asociācijā (NBA) spēlēja divi Baltijas vadošie centra spēlētāji. Starp pasaules labākajiem bija redzams Andra Biedriņa un Jona Valančūna vārds, taču pirmais no šiem savu profesionālo basketbolista karjeru uz laiku pārtraucis, turpretī lietuvietis, gadiem ejot, no sakrāmētas masīvas dēļu kaudzītes kartona kastē kļuvis par elegantu skapi. Kaimiņu puika NBA aizvada savu trešo sezonu, taču latvietis basketbola „Mekā” pavadīja desmit (!!!) sezonas. Kurš no Baltijas „milžiem” bijis labāks konkrētā laika sprīdī? Pierādīšu.

Pirmie soļi profesionālajā basketbolā

Valančūns profesionālo basketbolista karjeru uzsāka 15 gadu vecumā, pirmās spēles aizvadot Lietuvas otrajā spēcīgākajā turnīrā (NLK) „Perlas” komandas sastāvā, kas bija slavenā Viļņas „Lietuvos Rytas” fārmklubs. 2010.gadā lietuvietis debitēja galvenajā komandā, bet gadu vēlāk vasarā viņu NBA jauno spēlētāju izvēlē ar piekto numuru izvēlējās kanādiešu klubs Toronto „Raptors”. Šis gods acīmredzami Valančūnu motivēja – nākamo sezonu jaunais talants aizvadīja tajā pašā komandā, taču pavisam citā zīmē, būdams viens no komandas līderiem.

Biedriņš profesionālo basketbolista karjeru uzsāka 16 gados (gadu vēlāk nekā Valančūns). Pretēji kaimiņam, latvietis uzreiz debitēja Latvijas basketbola līgas (LBL) augstākajā divīzijā – tas notika 2002./2003.gada sezonā BK „Skonto” rindās. Līdzīgi kā Valančūns, arī Biedriņš nākamo sezonu aizvadīja komandā, kurā uzsāka profesionālo karjeru. Progress bija acīmredzams, latvietim kļūstot par kluba līderi. Pēc veiksmīgi aizvadītām divām sezonām LBL, latvieti 2004.gadā NBA jauno spēlētāju izvēlē ar 11. kārtas numuru pieteica Goldensteitas „Warriors” vienība.
Abiem sportistiem profesionālā karjera iesākusies līdzīgi savas nacionālās valsts čempionātā. Tur pierādot savu meistarību un ņemot talkā talantu, NBA skauti nepalika vienaldzīgi, tāpēc abi „milži” tika pamanīti otrpus okeānam jau pašā karjeras sākumā.

Valančūna vidējā statistika Lietuva Basketbola līgas „Lietuvos Rytas” komandas rindās

GadsMinūtesPunktiAtlekušās bumbasBloki
2010./2011.15.47.75.80.7
2011./2012.2414.17.41.9

Biedriņa vidējā statistika Latvijas Basketbola līgas „Skonto” komandas rindās

GadsMinūtesPunktiAtlēkušās bumbasBloki
2002./2003.-2.94.61.3
2003./2004.-188.21.8

Biedriņa un Valančūna statuss ienākot NBA

Lietuviešu centra uzbrucēja statuss pirms debijas NBA bija sekojošs – otrpus okeānam „Raptors” komanda Valančūnu sagaidīja jau kā gatavu produktu, kurš iepriekš bijis viens no savas komandas galvenajiem vilcējspēkiem, turklāt 2012.gadā lietuvieti atzina par ULEB Eirokausa uzlecošo zvaigzni. Šajā turnīrā viņš bija viens no „Lietuvos Rytas” galvenajiem vilcējspēkiem, palīdzot komandai izcīnīt trešo vietu. „Jonas „Raptors” komandā spēs novērst aizsardzības problēmas, palīdzot pie sava groza uz uzbrukumu tendētajam itālim Andrea Barnjani,” tā pirms debijas sezonas ārzemju mediji raksturoja centra spēlētāja lomu Kanādas klubā. Valančūnu NBA jauno spēlētāju ceremonijā izraudzījās 19 gadu vecumā, taču debija sekoja pēc gada, aizvadot vēl atlikušo līguma gadu ar „Lietuvos Rytas” komandu. Lietuvas basketbolista pirmais līgums NBA tika noslēgts uz četriem gadiem – tika panākta vienošanās uz diviem sezonām ar iespēju to pagarināt vēl uz tikpat gadiem, kas tika izmantota 2013.gada otrajā pusē.

Biedriņu „Warriors” komanda izvēlējās 18 gadu vecumā un tajā pašā gadā viņš debitēja NBA. Otrpus okeānam latvieti sagaidīja kā nākotnes prospektu no BK „Skonto”, tāpēc lielas cerības jau pirmajā sezonā uz viņu netika liktas. Tāpēc Biedriņš pirmajās četrās sezonās saņēma salīdzinošu mazu summu ar iespēju sevi pierādīt un nākotnē noslēgt ilgtermiņa un daudz ienesīgāku līgumu. To latvietis nopelnīja un parakstīja sešu gadu un vairāk nekā 60 miljonu vērtu kontraktu, par ko basketbolista aģents bija ļoti priecīgs. „Esmu gandarīts par šo jauno basketbolistu, kurš uz Ziemeļameriku pārcēlās vien 18 gadu vecumā, lai smagi trenētos un pierādītu, ka spēj būt NBA līmeņa spēlētājs.”

Biedriņa pirmais kontrakts NBA

Vecums18 g.v.19 g.v.20 g.v.21 g.v.Kopā
Miljoni USD~1.7 milj.~1.9 milj.~2 milj.~ 2.6 milj.~8.2 milj.

Valančūna pirmais kontrakts NBA

Vecums20 g.v.21 g.v.22 g.v.23 g.v. (būs)Kopā
Miljoni USD~3.6 milj.~3.5 milj.~3.7 milj.~ 4.7 milj.~15.5 milj.

Biedriņa un Valančūna karjeras kāpnes pirmā līguma laikā

Jau iepriekš minēts, ka Biedriņš NBA ienāca 18 gadu vecumā uzreiz no Eiropas kā nākotnes spēlētājs ar milzīgu potenciālu, taču Valančūns otrpus okeānam pietauvojās 20 gados – vienu sezonu pēc jauno spēlētāju izvēles. NBA tiek spēlēts ļoti atlētisks un fizisks basketbols, tāpēc salīdzināt abu varējumu uzreiz abu pirmajās sezonās NBA būtu nekorekti, jo līgā šie basketbolisti ienāca dažādā vecumā. Divu gadu starpība šajā dzīves posmā ir ļoti izšķiroša, tāpēc abus tikai konkrētā laika sprīdī ir iespējams novērtēt – kurš bijis/ir labāks NBA laukumos.

Līdz ar šo likumsakarību arī spēlētāju pirmā kontrakta kopējā summa ir diezgan atšķirīga. Biedriņš pirmajās četrās sezonās nopelnījis teju divreiz mazāk naudu, nekā Valančūns. Lietuvietim vēl nākamajā sezonā ir „mazais” kontrakts, tāpēc tuvākajā laikā iespējams sagaidīt jaunu pavērsienu šai sakarā. Noteikti, ka Biedriņa gadījumā lielie kontrakti ģenerālmenedžeru un citu personu starpā ir ieviesuši mazu bijību, jo latvietis ne tuvu neatstrādāja noslēgto līgumu. Tādi gadījumi ir daudz, tāpēc „astronomisku” ciparu Valančūnam nevajadzētu gaidīt, lai gan viņš ir viens no labākās NBA vienības līderiem.

No 20 līdz 22 gadu vecumam statistikas ailēs vērojamas konkrētas iezīmes – Biedriņš šo trīs gadu laikā ir bijis produktīvāks nekā kaimiņu basketbolists, turklāt gadu no gada latvietis ir progresējis, taču lietuvietis savā trešajā sezonā (aizvadīta aptuveni puse) piedzīvojis nelielu kritumu. Taču pāri visam ir komandas sniegums – krituma laikā Valančūna vienība šajā sezonā austrumu konferencē atradās pirmajā vietā, kas bija patīkams pārsteigums. Šobrīd „Raptors” sniegums ir nedaudz pasliktinājies, taču Kanādas klubs joprojām atrodas trešajā pozīcijā. Biedriņa labākajos karjeras gados NBA „Warriors” vienība izslēgšanas spēlēs iekļuva tikai vienu reizi, kurās aizcīnījās līdz otrajai kārtai.

Biedriņa sniegums NBA no 20 līdz 22 gadu vecumam

VecumsSpēļu skaitsMinūtesMetienu precizitāte (%)Atlekušās bumbasBlokiPunkti
20 g.v.822959.99.31.79.5
21 g.v.7627.362.69.81.210.5
22 g.v.623057.811.21.511.9

Valančūna sniegums NBA no 20 līdz 22 gadu vecumam

VecumsSpēļu skaitsMinūtesMetienu precizitāte (%)Atlekušās bumbasBlokiPunkti
20 g.v.6223.955.761.38.9
21 g.v.8128.253.18.80.911.3
22 g.v.4126.355.18.61.012.6

Biedriņa un Valančūna karjeras rekordi NBA spēlēs

SpēlētājsPunktiAtlekušās bumbasPiespēlesPārtvertās bumbasIemestie metiena spēles laikāIemestie soda metieni spēles laikāBloki
Biedriņš3126851497
Valančūns31213214165

Ja pirms diviem gadiem šī autora veiktais salīdzinājums abu spēlētāju starpā bija nekorekts, tagad jau ir iespējams noteikt, kurš no basketbolistiem karjeru iesācis labāk. Profesionālās gaitas nacionālajos čempionātos puiši iesākuši visai līdzīgi, taču starptautiskajā arēnā Valančūns izpelnījies lielāku izmanību nekā Biedriņš. NBA slieksnis plānāks pagadījies latvietim, kurš bijis stabilāks spēlētājs nekā lietuviešu basketbolists ir pašlaik. Par Valančūna karjeras turpinājumu vērts piebilst, ka tā veidosies, taču latviešiem ir viena slikta īpašība – par daudz sevi noniecināt, jo latvietis acīmredzami līdz 22 gadu vecumam ir bijis labāks basketbolists. Valančūnam vēl jāpārspēj Biedriņa 2008./2009.gada sezonā iespētais, taču nav šaubu par mūsu kaimiņa varējumu latvietim tuvākajā nākotnē iekabināt. Laiks rādīs!

  +2 [+] [-]

, 2015-01-29 11:54, pirms 9 gadiem
Acimredzot Vienos Vartos vaditajus moka sirdsapzina par to, ka varbut mani katru nedelu teretie 1.70EUR par si portala abonesanu varetu but visai slikta investicija, tapec jacep augsa bezjedzigi raksti.
Varbut labak uzraksti kko par spelejosiem basketbolistiem, intervijas, u.t.t.?
Kam pish kaut kads chalis, kas savacis pikji un notinies no LV ar nevienu negribot runat????

  -1 [+] [-]

, 2015-01-29 15:14, pirms 9 gadiem
superintendants rakstīja: Acimredzot Vienos Vartos vaditajus moka sirdsapzina par to, ka varbut mani katru nedelu teretie 1.70EUR par si portala abonesanu varetu but visai slikta investicija, tapec jacep augsa bezjedzigi raksti.
Varbut labak uzraksti kko par spelejosiem basketbolistiem, intervijas, u.t.t.?
Kam pish kaut kads chalis, kas savacis pikji un notinies no LV ar nevienu negribot runat????
bez rupjībām... dabū Biedriņu uz interviju, būsi zelts

  +1 [+] [-]

, 2015-01-29 18:10, pirms 9 gadiem
Šeit Vienos Vārtos pārstāvji varētu padarboties, lai Andri dabūtu uz interviju. VV raksti uzpeld diezgan reti, kad Matuļu Jānis malko savu iecienīto brengulīti, tad arī rakstiņš top.
.............. rakstīja: bez rupjībām... dabū Biedriņu uz interviju, būsi zelts
restorāni Rīgā - saņem atlaides