Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542), Fid:2668, Did:0, useCase: 3

Girgensons un "Sabres" – solis prom no bezdibeņa

Jānis Celmiņš

Girgensons un "Sabres" – solis prom no bezdibeņa
Zemgus Girgensons
Foto: AP/Scanpix

Viennozīmīgi par Latvijas lielāko zivi pasaules hokeja dīķī ir uzskatāms Nacionālās hokeja līgas (NHL) Bufalo „Sabres” uzbrucējs Zemgus Girgensons. 21 gadu vecais rīdzinieks savu vārdu līgā ir apliecinājis ar savu sniegumu, lielo fanu atbalstu un pat sev veltītām repa dziesmām. Ko „Sabres” ir sastrādājuši starpsezonā – par to arī šis stāsts.

Indiāni nomaina „pingvīns”...

Šajā rudenī „latviešu valodu” Bufalo dzirdēs krietni retāk. Pēc neveiksmīgās sezonas durvis tika parādītas bijušajam Latvijas izlases barvedim Tedam Nolanam. Līdz ar viņu prom devās arī palīgu štābs, to skaitā, Toms Kulens un Artūrs Irbe. Latvijas izlases leģendārajam vārtu vīram gan sākotnēji tika paredzēta vieta arī atjaunotajā komandas modelī, tomēr vienošanās tika lauzta.

Pēc „tīrīšanas” komandas treneru vidū atklāts kļuva jautājums par to, kurš (kuri) nāks vietā. Sākotnēji skaļi tika baumots par iespējamo Detroitas „Red Wings” galvenā trenera Maika Bebkoka pārnākšanu uz pastarīšu nometni, taču Bebkoks sevi „atrada” Kanādā, parakstot multimiljonu darījumu ar citu samērā nīkuļojošu komandu – Toronto „Maple Leafs”.

Par komandas galveno treneri tika apstiprināts 45 gadus vecais amerikānis Dens Bilsma. Jautāsiet - kas viņš ir un ko ir sasniedzis? Pitsburgas „Penguins”, Sidnijs Krosbijs, Jevgēnijs Malkins un Stenlija kauss – tā varētu izteikties īsumā. 38 gadu vecumā kļūt par Stenlija kausa ieguvēju trenera amatā ir jau vērā ņemams ieraksts CV, bet tam pievienojot labākā sezonas trenera balvu (2011.gada sezonā), ir vēl iespaidīgāks sasniegums. Pirms Soču Olimpiskā gada Dens Bilsma tika nominēts arī par savas valsts hokeja izlases galveno treneri. Tomēr ar šo izlasi tika piedzīvots fiasko, ar zvaigžņoto sastāvu no Krievijas tika iegūta ceturtā vieta. Bronzas spēlē ar 0:5 zaudēja somiem... Pēcāk pār trenera galvu vēlās milzīga kritikas lavīna. Arī mīlas stāsts ar Pitsburgu Bilsmam nebija mūžīgs. Pēc sešām sezonām galvenā trenera krēslā viņam tika palūgts aiziet. Pats speciālists ar to nebija mierā un pingvīnu īpašniekiem visu pagājušo gadu vajadzēja apmaksāt Bilsas atvaļinājumu, katru mēnesi pārskaitot algu par iepriekš noslēgto līgumu.

Izbijušais NHL uzbrucējs (deviņas sezonas Losandželosas „Kings” un Anaheimas „Ducks”) pēc sezonu ilgās „atpūšanās” no NHL, šovasar nonāca brīvo treneru tirgū. Teorētiski vēl arī uz nākamo sezonu spēkā būtu bijis viņa līgums ar Pitsburgas „Penguins”, taču organizācija, kurai Bilsma palīdzēja iegūt vērtīgāko trofeju hokeja pasaulē, bija gatava dot zaļo gaismu citiem šī speciālista pakalpojumu tīkotājiem. Tiesa, ne par brīvu... Bufalo nācās Pitsburgai nosūtīt trešās kārtas izvēles tiesības nākošā gada draftā. Runā, ka Bilsma neesot bijis tālu arī no Sanhosē „Sharks” komandas pārņemšanas, arī „Red Wings” esot izskatījusi viņa kandidatūru. Pēc Bebkoka tieši amerikāņu speciālists bija lielākā zivs brīvo aģentu - treneru vidū, tāpēc ekspertu vērtējumā viennozīmīgi šis darījums tiek vērtēts kā aktīvs „Sabres” bilancē.

Pēc sešām sezonām ar vienu no līgas TOP komandām šobrīd viņa priekšā atrodas visu laiku vajākā „Sabres” vienība, kas iepriekšējās divās sezonās stabili ieņēma pēdējo vietu līgā. Pats treneris gan atrod arī pozitīvo, izsakoties, ka komandu gaida gaiša nākotne, ņemot vērā komandā apkopotos talantus. Tiesa, tā teica arī Teds Nolans, pārņemot komandas vadības grožus. Viens no līgas jaunākajiem galvenajiem treneriem vēlas restartēt savu karjeru... Vai Bufalo būs īstā vieta... to rādīs vienīgi laiks.

Nākamā superzvaigzne - Eihels

Neskatoties uz treneru maiņu, šajā vasarā Bufalo fanu aprindās lielākus sajūsmas saucienus radīja kas cits. Ja komanda finišē NHL listes apakšgalā, faniem ir vismaz viens mierinājums – NHL draftā būs iespēja izvēlēties talantīgākos pieejamos spēlētājus. Arī šī vasara priekš „Sabres” nebija izņēmums. Tiesa, pēdējo divu gadu kopējās ieskaites pastarītei šoreiz nācās samierināties ar otro drafta izvēli. Tas nebūtu nekas ārkārtējs, ja vien šis nebūtu gads, kad bija iespēja savā azotē paņemt, vismaz pēdējos desmit gados, visaugstāk vērtēto jauno hokejistu - Konoru Makdeividu, kurš tika pieskaitīts Edmontonas rindām.

Ar otro izvēli Bufalo ģenerālmenedžeris Tims Marejs izvēlējās amerikāņu centra uzbrucēju Džeku Eihelu – spēlētāju kuram paredz izcilu NHL karjeru. Viņš tiek salīdzināts ar tādiem spēlētājiem kā Mario Lemjē un Raeins Getclavs. Jebkura cita gada draftā, Bostonas Universitātē (40 spēlēs, 26 vārti un 45 piespēles) mācības pērn uzsākušais hokejists, būtu izvēlēts ar pirmo numuru – šim apgalvojumam piekrīt liela daļā NHL apskatnieku. Šogad noteikti Makdeividam viņš nodrošinās cīņu par labākā jaunā spēlētāja lauriem. Tiek prognozēts, ka jau pirmajā sezonā viņš gūs vismaz 60 rezultativitātes punktus un būs Bufalo komandas pirmās maiņas spēlētājs. „Sabres” līdzjutēji šo spēlētāju sagaida ar milzīgu entuziasmu, daži karstgalvji pat apgalvo, ka šī brīnumnūjiņa komandu ievedīs play-off...un jau šogad.

Mazliet ēnas pusē tiek nostādīti citi „Sabres” komandas jaunie talanti, to skaitā - Girgensons. To var uzskatīt pat par labu faktoru, ņemot vērā to, ka tikai 21 gadu sasniegušajam latvietim tiek pievērsta ļoti liela uzmanības deva. Iespējams, nonākot ēnā, viņam ir iespēja uzlabot tieši savu spēli. Pastāv liela iespēja, ka Eihels savu pirmo NHL sezonu sāks vienā maiņā ar Zemgu. Jau treniņnometnē tiek iespēlēta šī sadarbība, kas nozīmē, ka pēc vismaz divu gadu pārtraukuma Girgensons atgriezīsies malējā uzbrucēja pozīcijā. Pats hokejists gan par to galvu nelauza un intervijās atzīst, ka fundamentālu atšķirību kur spēlēt nav. Kā mazliet pieredzējušāku spēlētāju šai maiņai treneris Bilsma piejauc 31 gadu veco Metu Moulsonu.

Eihela ēnā sezonai „Sabres” sastāvā gatavojas arī cits drafta otrais numurs - pagājušajā jūnijā izvēlētais uzbrucējs Toms Reinharts, kurš iepriekšējo sezonu vēl aizvadīja junioru līmenī (WHL), bet šogad ir gatavs aizvadīt pirmo pilno NHL sezonu. Arī ar viņu, tiesa ne tik atklāti izsakoties, „Sabres” lolo savus nākotnes plānus. Kā nekā, nevienu par skaistām acīm ar kopējo otro drafta numuru neizvēlas.

Krievi pamet Bufalo... Pievienojas „dzērājšoferis”

Mihails Grigorenko un Ņikita Zadorovs – krievu supertalanti, kuri „Sabres” organizācijas pacietību izsmēla samērā ātri. No Habarovskā dzimušā Grigorenko Bufalo gaidīja daudz, pat vairāk nēkā no Girgensona, tomēr uz sevi liktās cerības krievu centrs neattaisnoja. Trīs sezonās, 68 spēlēs gūtie seši vārti un astoņas piespēles nav tas, ko no centra uzbrucēja sagaidīja organizācija. Mihaila labākais draugs Ņikita Zadorovs tiek uzskatīts par vienu no Krievijas nākotnes cerībām aizsardzības kontekstā. No augumā raženā maskavieša tiek nākotnē sagaidīta stabila darbība aizsardzībā ar ļoti spēcīgu metienu no zilās līnijas. Abus krievu jauniešus vieno ne tikai draudzība ārpus laukuma, bet arī problēmas ar iekļaušanos kolektīvā un noteikumu ievērošanu. Pagājušajā sezonā Zadorovs neieradās uz vienu no komandas treniņiem, jo redz, vēl atradās Maldīvu salās.

Ģenerālmenedžeris Tims Marejs savu uzticības kredītu jaunajiem krieviem bija izsmēlis un vasarā abiem draugiem sameklēja jaunu darbavietu – Kolorādo „Avalanche” komandā. Protams, talantus GM neatdeva par pliku paldies. Bufalo virzienā posās centra (!) uzbrucējs, 24 gadus vecais Raeins O’Railejs (82, 17+38, -5), kurš tiek vērtēts kā labs divvirzienu uzbrucējs ar izcilām aizsardzības spējām. Tomēr arī uzbrukumā viņa pienesums katru sezonu pieaug. 50 – 60 rezultativitātes punktus, no arī Magņitogorskā mazliet uzspēlējušā kanādieša, var sagaidīt.

Šovasar O’Railejs ar savu 1951. gada retro „Chevrolet” automašīnu ietriecās ceļa malā esošajā restorānā un aizbēga no notikuma vietas ar kājām. Policija viņu aizturēja un šobrīd par avārijas izraisīšanu alkohola reibumā un notikuma vietas pamešanu O’Railejam draud pat sešu mēnešu cietumsods. Lai risinātu šo jautājumu ir iesaistīta NHL un „Sabres” vadība, bet labu iespaidu par sevi ierodoties Bufalo uzbrucējs nav atstājis, ņemot vērā to, ka viņš tik tikko bija saņēmis jaunu - sešu miljonu ASV dolāru sezonā kontraktu no „Sabres”.

Uzbrukums ar pamatotu entuziasmu

NHL hokeja apskatnieki vienozīmīgi uzsver, ka šogad „Sabres” uzbrukums kļuvis krietni spēcīgāks. Pievienojušies Eihels un O’Railijs, kuri noteikti ir pirmās maiņas cienīgi spēlētāji. Tāpat tiek gaidīts, ka soli uz priekšu spers arī komandā esošie – Ennis, Girgensons un Folino. Pamatotas cerības tiek liktas arī uz Evanderu Keinu (kurš lokauta laikā pat paspēja uzspēlēt KHL Minskas komandas sastāvā), kurš beidzot ir atgriezies laukumā pēc atgūšanās no traumas un ir gatavs debijai „Sabres” rindās (pievienojās pagajušajā sezonā pēc maiņas no „Jets”, kad uz Bufalo pārcēlās arī aizsargs Bogosjans). Komandas ķīmijā ir arī NHL sastāvā ļoti pieredzējušie - Braiens Džionta (komandas kapteinis) un Deivids Legvands.

Starpsezonā Marejs organizācijai pievienoja vairākus uzbrucējus, kuru primārā pozīcija laukumā ir centrs, tādējādi vairākiem „Sabres” apskatniekiem un blogeriem radās jautājums - kādos virknējumos varētu spēlēt komanda? Tika uzskatīts, ka Bilsma centīsies izveidot trīs spēka samēros līdzīgas maiņas, kuru centros attiecīgi spēlēs Eihels, Girgensons un O’Railejs. Bija skaidrs, ka Eihels kopā ar O’Raileju nespēlēs, bet principā abi ir 1-2 maiņas spēlētāji. Kur tad paliks Girgensons? Centra uzbrucēju nelielo pārprodukciju Bilsma un Marejs ir atrisinājuši uz malu atbīdot mūsu hokeja zvaigzni Zemgu. Vai pozīcijas maiņa ietekmēs viņa spēles kvalitāti? To parādīs šī sezona.

Uzskatāms, ka Dens Bilsma būvēs komandu (tās uzbrukumu) ap nākotnes superzvaigzni Džeku Eihelu (līdzīgi kā Pitsburgā ap Krosbiju) ar tālejošu domu par nākamo un aiznākamo sezonu, kad jau reāli būtu pacīnities par ko nopietnu. Katrā ziņā entuziasms, kas valda „Sabres” atbalstītāju rindās ir krietni lielāks nekā iepriekšējos divus gadus. Cik tas ir pamatoti - arī to parādīs tikai sezona. Ekspertu vērtējumā „Sabres” pēdējā vietā vairs nebūs, bet arī no play-off būs tālu.

Potenciālie uzbrucēju virknējumi

Ennis – O’Railejs – Keins
Girgensons – Eihels – Moulsons
Džionta – Reinharts – Folīno
Deslaurjē – Legvands - Makgins

Aizsardzība – vai somu Fetisovs atklāsiess jau šosezon?

Lai uzlabotu līgas vājo aizsardzību Tims Marejs centās aktīvi darboties brīvo aģentu tirgū, taču nav viegls darbiņš uz Bufalo pārvilināt pieredzējušus aizsargus, kuri vairāk lūkojas to komandu virzienā, kas ir reālas pretendentes uz play-off. Marejam neizdevās piesaistīt no Čikāgas „Blackhawks” aizgājušo Džoniju Oduju, kurš bija viena no „Sabres” prioritatēm brīvo aģentu tirgū. Tomēr Marejs plinti krūmos nemeta un meklēja alternatīvas, komandu pastiprinot ar Koudiju Fransonu, pieredzējušu uzbrūkošā tipa aizsargu, kas sevi līgā pierādījis arī kā labu vairākuma speciālistu. Tāpat komandai pievienojās pieredzējušais aizsargs Karlo Kolaikavo, tomēr ekspertu vērtējumā aizsardzības līnija ir viena no vājākajām visā līgā un salīdzinājumā ar uzbrukumu, kas starpsezonā ir krietni uzlabojies, aizsardzība raisa šaubas.

Daudz kas būs atkarīgs no somu supertalanta, 20 gadus vecā Rasmusa Ristolainena, kuram ir paredzēta vieta pirmajā aizsargu pārī. Eksperti viņu salīdzina ar Kanādas leģendu Krisu Prongeru vai krievu Vjačeslavu Fetisovu jaunības dienās. Ja viņš spēs progresēt kā to ir darījis pēdējos divus gadus (NHL debitēja jau 18 gadu vecumā), ir pamats uzskatīt, ka „Sabres” rindās dzims vēl viena NHL zvaigzne. Ristolainena „pieskatīšana” visticamāk tiks uzticēta, kadreizējam Artūra Kuldas pāriniekam junioru hokejā, armēņu izcelsmes aizsargam Zekam Bogosjanam, kurš 25 gados sevi var uzskatīt par ļoti stabilu NHL vērtību. Otrā plāna lomas atvēlētas tādiem spēlētājiem kā jau pieminētajam Fransonam, Maikam Vēberam un kapteiņa asistentam Džošam Džordžam.

Potenciālie aizsargu pāri

Ristolainens – Bogosjans
Fransons – Džordžs
Vēbers – Psaisks/Kolaikovo

Vārtos Daugaviņa paziņa metālists...

Riskantu likmi Marejs un Ko izdarīja vārtu drošības jautājumā. Maiņas rezultātā no Otavas „Senators” tika iegūts 24 gadus vecais zviedrs Robins Lehners (pievienojās maiņas darījumā ,kurā komandai pievienojās arī pieredzējušais centra uzbrucējs Deivids Legvands, uz Otavu tika sūtītas nākotnes drafta izvēles). Marejs ir paziņojis, ka zviedram tiks uzticēta pirmā numura loma komandā, neskatoties uz to, ka pagājušajā sezonā „senatoru” rindās viņš aizvadīja tikai 25 spēles un lielu sezonas daļu mocījās ar traumas sadziedēšanu. Tomēr pats Marejs uzskata, ka šis nav riskants solis, uzticēt komandas vārtu drošību relatīvi NHL apritē nezināmam zviedram.

Pirms Marejs kļuva par „Sabres” GM, viņa darba dienas tika pavadītas tieši „Senators” organizācijā - kā AHL komandas ģenerālmenedžerim. Tieši darbā ar Binghemtonas komandu Marejs iepazina Lehnera kvalitātes un ir pārliecināts, ka zviedrs ir gatavs kļūt par Bufalo komandas vilcēju vārtos. Lehners 2010./2011. gada sezonā kopā ar Binghemtonas „Senators” izcīnīja AHL galveno trofeju – Kaldera kausu. Toreizējais Kaspara Daugaviņa komandas biedrs, tad 20 gadus vecais Robins, ieguva arī balvu kā sezonas labākais vārtsargs līgā. Mētāla mūzikas piekritējs Lehners diezin vai atradīs kopīgu valodu par mūzikas jautājumiem ar Girgensonu, bet tas nebūs galvenais, lai veiksmīgi sargātu „Sabres” pēdējo bastionu.

Vai „Sabres” ir stiprāki kā pirms gada? Noteikti, ka jā. Vai „Sabres” ir play-off komanda? Noteikti, ka nē. Tomēr Bufalo vairs nebūs vieta, kur paņemt vieglus punktus līgas vadošajām komandām. Būs ļoti interesanti redzēt kā NHL adaptēsies nākotnes superzvaigzne Eihels, kā pēc traumas spēlēs Keins, vai progresēs Girgensons un Eniss, vai Ristolainens kļūs par somu Prongeru un vai O’Raileju neieliks cietumā... Diezgan daudz interesantu aspektu, kam pievērst uzmanību gaidāmās sezonas priekšvakarā!

Autors: Ričards Dzirnis

  +1 [+] [-]

, 2015-09-28 15:38, pirms 9 gadiem
Labs raksts, paldies!

  +1 [+] [-]

, 2015-09-28 15:46, pirms 9 gadiem
Paldies, Ričardam ! Beidzot viss info vienuviet .. !

     [+] [-]

, 2015-09-28 23:22, pirms 9 gadiem
Sems Reinharts, nevis Toms!! Sam Reinhart..
Es nevaru šeit dabūt darbu?
Zinu visu par hokeju un NHL, KHL lai iet dir..

     [+] [-]

, 2015-09-28 23:31, pirms 9 gadiem
Un jautajums, kas ir Psaisks? Vai ta tiek tulkots Pysyk? Paiziks nevis kaut kads Psaisks, wake up, cmon, not even funny.

     [+] [-]

, 2015-09-28 23:32, pirms 9 gadiem
Raksts ir labs, bet nu tie vardi un uzvardi.. Tas nav nopietni, viela pardomam.
restorāni Rīgā - saņem atlaides