Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2668, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Matulis

Slava Sorokinam un gandrīz visai Latvijai!

Slava Sorokinam un gandrīz visai Latvijai!
Latvijas U18 hokeja izlases vārtsargs Artūrs Šilovs. Foto: Nathalie Andersson

Latvijas U-18 izlase pasaules čempionātā pirmo reizi tikusi astoņu labāko izlašu pulkā. Vieni saka, ka tas ir sistēmas (HS “Rīga”) nopelns, citi savukārt vaino Hokeja skolu “Rīga”, ka tā attīstības gaitā aplaupa visus pārējos un panākuma atslēga esot meklējama četros labos 2001. gada vecuma puiku klubos - “Dinamo”, “Lido”, “Ako” un “HS Rīga”. Cits slavē jauno Hokeja federāciju un Aigaru Kalvīti, protams, neaizmirstot arī galveno treneri Oļegu Sorokinu. Lai gan es principā neesmu specklašu fans, tomēr komandas pamatmasas spēlēšana vienkopus HS “Rīga” noteikti arī ir viens no 8. vietas stūrakmeņiem.

Mazliet papētot šo 23 puiku sportiskās biogrāfijas, kā uz delnas ir Latvijas hokeja dzīves realitātes. Ir “Dinamo” sistēmai nauda savas sporta skolas izveidei un, loģiski, ka tur sapulcējas labi puikas. Bet 2016. gada vasarā tās vairs nav un tikai loģiski, ka sākas spēlētāju migrācija. “Prizmas/Pārdaugavas 01” komandā spēlē Gunāra Ķirsona mazdēls Alberts (2001), vectēvs grib visus pārspēt un izveido “Lido Bultas” (2012/2013), ar solījumu, ka šie puikas (proti, “Lido”) 18 gadu vecumā būs pasaules čempioni! Savi trakie atrodas “Ako”, bet HS “Rīga”, neraugoties uz dažādiem pārmetumiem, turpina urbt “Latvijas bērza” labākajās tradīcijās.

Makten garš iznācis ievads. Centos LHF mājas lapas arhīvā atrast, kur tad šie puikas un pie kādiem treneriem sākuši savas hokejistu gaitas. Tukšpadsmit! Toties ir puiku pārstāvētās komandas kopš 2011./2012. gada čempionāta. Kas arī nav maz. Jo cik tad tiem zeperiem tad ir – desmit vai nepilni desmit. Un ko mēs atrodam? Divi uzbrucēji – Millers un Liģis spēlējuši Brocēnus NBJSS, vārtsargs Šilovs un uzbrucējs Švānenbergs - “Ventā/Ventbunkerā”, vārtsargs Lazdiņš un aizsargs Mateiko – Jelgavas LSS, Ošenieks – Talsu HK, Petrovičs - “Ventā 2002”. Tad ir vesela strīpa dinamiešu, kur apvienots bijis “Dinamo”, Jūrmalas SS un Ogre – Sējējs, Jevdokimovs un Polcs, no “Dinamo” - “Dinamo/Sarkanie” nāk Krustiņš un Vītoliņš, vārtsargs Riba ir no Ginta Bisenieka “Pērkona” un atd vesela strīpa HS “Rīga” puiku – Tumānovs, Ozols, Biskins, Ansons. Gandriz visa Latvija. “Lido” tad vēl nav. Ķirsons puikas kopā lasa 2012. gadā. Runājot HS “Rīga” noliedzēju vārdiem, paņemot jau pusgatavu materiālu.

Latvijas U-18 (2019)

Vārds uzvārdsdz. gadskomanda 10 g.v.
Artūrs Šilovs2001“Venta/Ventbunkers”
Rūdolfs Lazdiņš2002Jelgavas LSS
Kārlis Reinis Riba2001“Pērkons/Jenoti”
Ņikita Mateiko2001Jelgavas LSS
Ernests Ošenieks2001Talsu HK
Harijs Brants2002Valmieras HK/BSS
Kārlis Krustiņš2002“Dinamo/Sarkanie“
Miks Tumānovs2001HS “Rīga/Skudras I“
Patriks Ozols2001HS “Rīga/Skudras I“
Nauris Sējējs2001“Dinamo/Jūrmalas SS/Ogre”
Aleksandrs Biškins2001HS Rīga III
Raivis Ansons2002HS Rīga I
Kristaps Skrastiņš2001“Liepājas metalurgs”
Ralfs Jevdokimovs2001“Dinamo/Jūrmalas SS/Ogre”
Raimonds Vītoliņš2002“Dinamo/Sarkanie I”
Rūdolfs Polcs2001“Dinamo/Jūrmalas SS/Ogre”
Roberts Petrovičs2002“Venta 2002”
Gustavs Millers2001Brocēnu NBJSS
Rihards Liģis2001Brocēnu NBJSS
Gļebs Prohorenkovs2001HS “Rīga/Skudras II“
Jānis Švānenbergs2001“Venta/Ventbunkers”
Patriks Marcinkēvičs2001“Prizma/Pārdaugava 00 I”
Patriks Zabusovs2001“Pārdaugava 99 I”

Loģiski, ka puikas (praktiski jau vecāki!) šajā vecumā bieži maina klubus. Kas nav ne labi, ne slikti. Tā tas Latvijā diemžēl ir. Protams, paldies Ķirsonam, kurš vairākus gadus audzinājis vairākus no šīs U-18 izlases. “Lido” sistēmā Ozols un Jevdokimovs spēlējuši 5 gadus, Mateiko – 4, Brants, Tumānovs, Millers, Skrastiņš – 3, Biškins, Liģis – 2, Ošenieks, Riba, Prohorenkovs – 1. Bieži vien tā bijusi arī staigāšana šurpu – turpu. No komandas uz komandu. Ar ļoti retiem izņēmumiem. Kā Vītoliņš, kurs savu “Dianmo” pametis tikai tad, kad tā vairs nebija... Beigu beigās jauniešu vecumā gandrīz visiem nonākot HS “Rīga”, kas šogad bija U-18 izlases bāzes klubs. Izņemot Ribu, Ozolu, Sējēju, Zabusovu un Marcinkēviču.

Kāds ir pareizais jauniešu sagatvošanas ceļš? Viena nav. Tā, piemēram, Ošenieks gan ilgi marinējies Talsu/Tukuma HK, tikai 2017. gadā pievienojoties “Lido”.Šilovs pēc vienas sezonas Ventspilī kopš 2012. gada ir “Dinamo” un HS” Rīgā”. Skrastiņš laikam tomēr uzaudzis Liepājā (vismaz četras sezonas), 2015. gadā pārnākot uz “Lido”. Jevdokimovs starp diviem “Lido” posmiem vienu sezonu pabijis Daugavpilī. Tādu – viena kluba vien spēlētāju praktiski nav. Rīga, Jūrmala, Talsi, Tukums, Jelgava, Ogre,Brocēni, Liepāja, Daugavpils, Valmiera – man iznāk, ka desmit Latvijas pilsētas ir devušas savu ieguldījumu šajā U-18 Latvijas izlasē.

Kāda ir raksta morāle? Zivs peld, kur dziļāk, cilvēks, kur labāk. Hokejisti ir tikai cilvēki.

P. S. Būtu labi, ja LHF ieviestu rubriku – pirmais treneris. Jo izjautājot pašus hokejistus, viņi bieži vien nav spējīgi atcerēties, kurš tad viņu sācis trenēt piecu gadu vecumā.


, 2019-04-27 07:33, pirms 5 gadiem
Brantam! Valmiera - Andris Brivulis
Virtuālās realitātes varoņi - Kristaps Porziņģis un Luka Dončičs. Foto: Reuters/Scanpix
21

Matulis prāto par attālinātu līdzjušanu un lielo sporta kā tādu

Mana sporta līdzjutēja jaunība pagāja padomju laikos, kad Latvijas TV translēja lielāko daļu no mūsu sporta spēļu komandu spēlēm, bet, protams, ne pilnīgi visas. Kopš 1973. gada rudens biju itin cītīgs “Dinamo” hokeja, “Radiotehniķa” volejbola, VEF un TTT basketbola, “Celtnieka” handbola un “Daugavas” futbola spēļu apmeklētājiem. Dažkārt, lai tiktu uz VEF spēlēm “Daugavas” sporta namā, bija jāpastāv rindā pēc biļetēm, bet iesākumā biļetes uz “Dinamo” spēlēm pārsvarā pirku no rokas. Svētdienās, kad tirgoja atlikušās stāvvietas Sporta pilī, tās pazuda pusstundas laikā, tāpēc drošāks un racionālāks bija variants kādu stundu pirms spēles “ganīties” “Bērnu pasaules” rajonā, kur par pieckārtīgu uzcenojumu – pieciem rubļiem – kāds spekulants noteikti pārdeva “lieko” biļeti. Piecu studiju gadu laikā bija tikai viens gadījums – kāda spēle ar ACSK, kad netiku pilī uz spēles sākumu. Jo neviens biļeti nepārdeva pat par cēneri...
"Dinamo" virsvadonis Ģirts Ankipāns nu jau ierastā pozā. Foto: Romāns Kokšarovs, f64
8

Kaut ātrāk pienāktu marts... bez “Dinamo”

Vēl četras mājas spēles Rīgā, tikpat Tālajos Austrumos un pati sūdīgākā Rīgas “Dinamo” sezona būs beigusies. Ja nenotiktu izmisīgā cīņa ar Minskas “Dinamo” par pašu pēdējo vietu visā KHL, varētu jau mest arī dvieli ringā, lai puikas beidz šo izrādi, kas, kā no malas šķiet, viņiem pašiem sen noriebusies. Tur tiešām vajag “talantu”, lai pusotru (!!!) spēli jeb 45 vairākuma iespējas nomuļļātu bez vārtu guvuma.
Bobs Hārtlijs. Foto: www.hawk.ru
2

Miljonāri arī KHL spēlē vislabāk

Jau kopš 2008. gada rudens KHL runā, ka kaut kad varētu tikt publiskoti spēlētāju algu saraksti, taču šī tēma joprojām ir tabu. It kā Krievijas bandīti perfekti nezinātu, cik kurš hokejists pelna! Laiku pa laikam notiek datu noplūde, kaut normāli būtu, ja arī jebkurš hokeja fans varētu salīdzināt spēlētaja algas ar laukumā padarīto. Jo arī Latvijā cilvēki itin bieži uzstāj, ka pat "Dinamo" spēlētājiem maksā par daudz... Kaut salīdzinot ar KHL oligarhiem, tā ir gandrīz sīknauda.