Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542), Fid:2668, Did:0, useCase: 3

Samoilovs un Šmēdiņš – finālu neveiksminieki. Vai tiešām?

Jānis Celmiņš

Samoilovs un Šmēdiņš – finālu neveiksminieki. Vai tiešām?
Jānis Šmēdiņš un Aleksandrs Samoilovs
Foto: cev.lu

Aizvadītajā svētdienā kārtējās sudraba godalgas Eiropas čempionātā izcīnīja Latvijas pludmales volejbolisti Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš. Pēdējo sešu sezonu laikā Latvijas duets tikai reizi nav ticis Eiropas kontinenta čempionāta finālos, taču uzvarēt tajos izdevies tikai reizi. Neapgāžamais fakts mudināja šo rindu autoru papētīt, kā citu dažādas raudzes turnīru finālos veicies Samoilovam ar Šmēdiņu. Tālākajās rindās arī par to, vai aprēķina laulības ir labākās laulības?

Eiropas čempionāta pirmo godalgu Latvijai nu jau tālajā 2010. gadā izcīnīja Jānis Šmēdiņš duetā ar Mārtiņu Pļaviņu, bet kopš 2013. gada piecos no sešiem fināliem spēlējuši Samoilovs ar Šmēdiņu. Savas sadarbības pirmajā sezonā 2013. gadā Latvijas pludmales volejbola duets finālā atzina pieredzējušo spāņu Pablo Ereras un Adriana Gaviras pārākumu. Turpmāk finālos divas reizes ticis zaudēts itāļiem Paolo Nikolai un Danielem Lupo (2014. un 2017. gadā), bet aizvadītajā nedēļas nogalē arī gados jaunajiem norvēģiem Andersam Molam un Kristianam Sorumam. Vienīgais panākums Latvijas pēdējo gadu vadošajam pludmales volejbola duetam padevies 2015. gadā neoficiālajā Eiropas pludmales volejbola galvaspilsētā Klāgenfurtē, kur pieveikti toreiz tika Alekss Renjerī un Adrians Karambula (Itālija).

Tālākais jau ir gaumes jautājums. Var uzskatīt, ka Saša ar Jāni Eiropas čempionātos sasnieguši apskaužamu stabilitāti - pēdējo sešu gadu laikā pieci fināli. Mūsdienās neviena cita Eiropas komanda to nav paveikusi. Četros finālos savulaik izdevies uzspēlēt Ričardam Šuilam un Reinderam Numerdoram (Nīderlande), taču nevienam citam. Jā, ir brāļi Martins un Pauls Lacigas (trīs zelti, divi sudrabi un bronza laika posmā no 1997. līdz 2002. gadam), taču viņi spēlēja laikā, kad pludmales volejbols bija pavisam citādāks.

Var uzskatīt, ka Samoilovs un Šmēdiņš ir mūžīgi otrie (pēdējā Sportacentrs.com podkāstā “Ārpus kadra” stand-up komiķis Rūdolfs Kugrēns Samoilovu pat nodēvēja par vasaras Martinu Dukuru…). Tad nu pāris sausu skaitļu un faktu: kopš 2013. gada Samoilovs un Šmēdiņš spēlējuši 28 dažādu turnīru finālos, no kuriem uzvarējuši 18. Starptautiskās Volejbola federācijas (FIVB) Pasaules kausa posmos dueta finālu bilance ir desmit uzvaras un pieci zaudējumi. Eiropas Volejbola konfederācijas (CEV) organizētajos turnīros (Masters un Satellite posmos) divi fināli - divas uzvaras! Latvijas čempionāta finālposmos – 3-0, ierindas LČ posmos – 2-1, bet Eiropas čempionāta finālos – 1-4… tie ir tikai sausi skaitļi, taču interesanti skaitļi.

Cits stāsts ir par mīlestības trūkumu… Taču pastāv uzskats, ka aprēķina laulības ir labākās laulības. Profesionālu sportistu karjeras nav garas, un izņēmums nav arī pludmales volejbols. Vīri grib nopelnīt, tāpēc mīlestība vienam pret otru nereti paliek otrajā plānā… Laukumā to jūt, bet vai kādam no viņiem ir opcijas aizšaut pa kreisi? Nē!

Samoilovs un Šmēdiņš finālos

TurnīriU-Z
FIVB turnīri10-5
CEV turnīri2-0
LČ finālposmi3-0
LČ posmi2-1
EČ finālposmi1-4
Kopā:18-10
.

     [+] [-]

, 2018-07-25 09:43, pirms 6 gadiem
Pie tik nopietnas konkurences kāda valda pludmales volejbolā šodien, sudrabs ir ļoti ok!

     [+] [-]

, 2018-07-25 10:29, pirms 6 gadiem
Paldies par rakstu, interesanta statistika!

     [+] [-]

, 2018-07-25 10:55, pirms 6 gadiem
Es ieteiku Jaanim Shmedinjam beigt kuriit Marljiku, bet gan panjemt vienu Prima pacinu pamegjinat. Vajag nedaudz nolaisties uz zemes vinam.
Traki bubina Janka laukumaa, patiesiiibaa jau Sasa pedeja laika ari vispar.

Aprekjina laulibas ir riktigi laba lieta. I liiiike!
restorāni Rīgā - saņem atlaides