Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2668, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Matulis

Francijas mācības

Francijas mācības
Elvis Merzļikins - vārtsargs bez spēļu prakses. Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Latvijas hokeja izlase jau pārspējusi 2018. gada pārbaudes spēļu grafiku, kad Boba Hārtlija vadībā tika zaudēts visās deviņās spēlēs. Nu jau ir 3:2 (bullīšos) un 0:2 pret Franciju. Un Lauris Dārziņš ierindā. Kas viss kopumā nevar nepriecēt. Šodien un rīt Krievija un pa vidu vēl draudzīga palīdzība igauņiem. Ko mums deva abas spēles ar Franciju? Ne tik daudz, kā bijām cerējuši. Novembrī ar mazliet vājāku sastāvu frančus sasitām ar 4:1...

Kuri puikas bija gan novembrī Minskā, gan tagad Meribelā un Grenoblē? Mamčics, Jansons, Dzierkals, Batņa, Marenis, Edgars Kulda, Kalns un Lipsbergs. Četri “Dinamo” komandā spēlējošie – Mamčics, Dzierkals, Batņa un Marenis Francijā arī nopelnīja tiesības iet laukumā pirmajā nopietnajā pārbaudē pret Krieviju.

Ko spēles Francijā parādīja? To, ka abi pasaules čempionātam trenētie vārtsargi Kristers Gudļevskis un Gustavs Dāvis Grigals vārtus spēj nosargāt gana sekmīgi. Gudļevski franči pirmajā mačā traucēja 24 reizes, Kristeram ripu netverot pašā spēles sākumā (laikam tomēr vārtsarga gols) un pirmās trešdaļas beigās, toties atvairot četrus no pieciem pēcspēles bullīšiem. Atvairīto metienu procents – 91,67. Lai gan otrajā spēlē Grenoblē mūsējie meta vairāk – 31:27, Grigalam darba bija ne mazāk kā Gudļevskim pirmajā spēlē – tverti vai atvairīti 25 metieni no 27, kas ir 92,59 procenti. Tā kā pat pārbaudes spēlē pret Igauniju netika plānots izmantot abus pārējos treniņos iesaistītos vārtsargus (Voris, Rauza), acīmredzot, viņiem atvēlēta bija tikai treniņpartneru loma nometnes sākumā. Jo visi gaidām karali Elvi no Amerikas. Kad, kur un cikos? Tad, kad būs brīvs! No kā? Ne jau no spēlēšanas... Riskants variants. Vārtsargs bez spēļu prakses. Pērn Merzļikins pa taisno ieradās uz Latvijas izlases nometni no Šveices čempionāta fināla. Kur bija ne tikai labi uztrenēts, bet arī ļoti sekmīgi spēlēja.

Pērn, kad uzbrucēji vairākas spēles pēc kārtas nespēja neko iemest, Bobs Hārtlijs preses konferencē vainu uzņēmās uz sevi: “Es esmu vainīgs!” Taču ne jau Bobs pats nemeta vai kaut ko nepareizi bija mācījis, tas vienkārši bija viens no viņa psiholoģiskajiem trikiem, kā pasargāt komandu no kritikas. Ja galvenais treneris uzņemas vainu uz sevi, tad kāda mums, žurnālistiem, vairs jēga kritizēt uzbrucējus? Meribelā un Grenoblē uzbrucēji gāja to pašu nemešanas ceļu, pirmajā spēlē Mārim Bičevskim gūstot haļavas vārtus, ripu iemetot arī Oskaram Batņam. Otrajā spēlē pat ar 31 metienu bez gola. Kā sliktākajās Pekas Rautakalio spēlēs – metienu jūra, bet vārti sausi.

Savā slejā jau vairākus gadus rakstu (diskutēju?) ar dažiem hokeja faniem, kuri uzskata, ka pareizi būtu pirmajā treniņā nostādīt visus Latvijas izlases kandidātus vienā rindā un tad viņi visi sāk treniņus un atlasi pasaules čempionātam no vienām izejas pozīcijām. Vēl vajadzētu tikai uzlikt pamatīgus sejas aizsegus, lai treneri nevienu spēlētāju nepazītu un notiktu pilnīgi simtprocentīgi objektīva spēlētāju izvērtēšana. Diemžēl vai par laimi, bet tā gandrīz nekur nenotiek. Katrs spēlētājs uz izlases treniņiem ierodas ar savu CV. Pat pilnīgi jaunā komandā, kāda 2008. gada vasarā bija Rīgas “Dinamo”, tikai daži kaķi tika nopirkti maisā, tas gan vairāk attiecas uz ārzemniekiem. Bet pašmāju spēlētājus treneri un ģenerālmanedžeris pārsvarā gadījumu zina un pazīst kā raibus suņus. Pirms 11 gadiem Jūliuss Šuplers un Normunds Sējējs, palīdzot Artim Ābolam, KHL iekarotāju komandā nebija plānojuši vietas Aigaram Ciprusam un Ģirtam Ankipānam... Latvijas izlases nometnē šāda veterānu atgriešanās bijusi Sanda Ozoliņa personā (tas gan ir īpašs stāsts) un nu rādās, ka kāju izlases ģērbtuves durvīs tā diezgan stingri ir ielicis Krišjānis Rēdlihs (1981).

Vai nu ar Boba Hārtlija piekrišanu vai bez tās, bet izlases treneri Ābols, Edgars Masaļskis un no “Zemgales” pieaicinātais Valerijs Kuļibaba 8. aprīlī izlases kandidātus uzreiz sadalīja divās grupās – vieni, kas brauks uz Franciju, otri – kas Lieldienas pavadīs Rīgā un trenēsies. Turklāt šoreiz sadalījums par labu bija Rīgā palicējiem. Viņi ir no tās šlakas, ko Māris Zembergs “Dienā” atzīmē rubrikā “Tuvāk izlasei”. Jebkurš domājošs treneris, gluži kā Napoleons, izšķirošai kaujai izvēlēsies sev uzticamo un kaujās rūdīto gvardi. Hārtlija/Ābola/Masaļska gadījumā tie ir tie, kas atzīstami nospēlējuši iepriekšējā pasaules čempionātā. Un, ja LHF ģenerālsekretārs Viesturs Koziols kopā ar organizācijas prezidentu Aigaru Kalvīti gribētu šausmīgi ekonomēt naudu, tad lielu daļu šo otrā plāna aktieru uz nometni varētu nemaz neaicināt, ietaupot vismaz 12 eiro dienā par katra spēlētāja pusdienām.

Principā treneriem jau nometnes sākumā ir par 90-95% skaidrs, kurus spēlētājus viņi grib redzēt pasaules čempionātā. Tos, kas labi nospēlēja pērn – aizsargus Cibuļski, Galviņu, Sotnieku, Balinski, Zīli, Freibergu; Rubīns un Siksna pagaidām aizņemti, tāpat kā Galviņš. Konkurenci pērngada oktetam vai pagaidām kvintetam sastādīs Rēdlihs un Artūrs Kulda, kuru Hārtlijs atceras no 2017. gada čempionāta. Ja ir veseli vai netraucē citas likstas, tad tie ir uzbrucēji Balcers, Ābols un Ķēniņš (akurāt trijnieks), Indrašis, Daugaviņš un Dārziņš, Lauris gan pie Boba bijis tikai pārbaudes spēlēs pirms diviem gadiem, taču kanādietis šogad uzmanīgi esot vērojis KHL cīņas. Un tur nepamanīt Dārziņu nebija iespējams. Drīz klāt būs Teodors Bļugers. Uh, spoža debija NHL. Savu vērtību jau pērn pieradīja brāļi Roberts un Rihards Bukarti, tāpat Gints Meija un Vitālijs Pavlovs, par kuru lietderību dažs lieki zobojas – katram zobratam labi ieeļļotā mehānismā ir sava loma. AHL brīvs ir Ņikita Jevpalovs no pērnā gada, kā arī kopā ar komandu līdz pēdējam brīdim Herningā un Kopenhāgenā bijušais Oskars Batņa. Kurš no nenosauktajiem uzbrucējiem reāli varētu izrādīt konkurenci šiem? Vispirms jau Mārtiņš Dzierkals (potenciāls ir!), izlasē un “Dinamo” kaujiniecisku gaisotni radījušais Rihards Marenis. Varbūt Renārs Krastenbergs un abi “čehi” - Māris Bičevskis un Edgars Kulda. “ Dinamo” un spēlēs Francijā labs bijis Roberts Mamčics, nopelnot uzaicinājumu uz Krievijas spēli. Lai izdodas!

Skaidrs, ka Latvijas II un Igaunijas divas spēles pirms Latvijas un Krievijas mačiem ir Viestura Koziola fiksā ideja. A, kāpēc nepalīdzēt kaimiņiem? Ledus tāpat ir brīvs un par to ir samaksāts! Spēlētāju kā biezs, šis tas paliek Hārtlijam pāri, šo to Kuļibaba no “Zemgales” pievedīs. Nekādu pretenziju! Varbūt, ka kādu Ābola vai Masaļska nepamanītu talantu Hārtlijs ieraudzīs šajos divos mačos? Kaut varbūt loģiskāk būtu bijis, ja t.s. Pirmie sāktu ar Igauniju nevis Krieviju. Spēļu prakses, izņemot zolīti, lielākai daļai nav jau vairāk nekā mēnesi vai pat divus... Jaspēlē, lai nedabūtu traumu, taču 0:5 pret Krieviju arī neviens no skatītājiem nesapratīs... Pavasaris ir un solās būt interesants – Dārziņa stāstam beidzoties, priekšplānā izvirzās Elvis...

Bet Hārtlijs man patīk. Kaut vai arī šo citātu no dažu minūšu sarunas ar Latvijas žurnālistiem: "Trenēšana ir un paliek trenēšana. Tas ir tāpat kā gatavot ēst mājās vai restorānā – tas ir viens un tas pats. Pavāri gatavo, dziedātāji dzied, bet treneri trenē. Es šeit visu ļoti labi pazīstu, tāpēc zinu, ko varu sagaidīt."

Arī uz jautājumu, vai šogad Latvijas izlase ir spēcīgāka nekā pērn, Bobs atbildēja manā stilā: “To es pateikšu pēc pasaules čempionāta.”

P.S. Pēdējā informācija no izlases nometnes - Jevpalovs nebūs! Aģents prasot AHL uzbrucējam noteiktu spēles laiku un vietu komandā... Ko neviens nevar apsolīt. Pērn Ņikitam 8 spēlēs 0+0, -2 lietderība, šogad Lovelas "Rocket" - 69 spēles 13+12.


, 2019-04-24 23:37, pirms 5 gadiem
Žēl par Jevpalovu, 3. vai 4. maiņā butu ļoti noderīgs. Vispār jau jocīgi liekas, ka čalis no AHL pieprasa tādas lietas. Domāju viņš vēl ieskriesies nākošajā sezonā un tad jau izkaros arī stabilu vietu izlases sastāvā.
, 2019-04-25 10:09, pirms 5 gadiem
Ko Jevpalovs pieprasa?
, 2019-04-26 09:08, pirms 5 gadiem
Jāni, Jevpalovs gan noliedz runas, ka pieprasot speles laiku vai kaut ko citu. Nav līguma un tāpēc negrib riskēt. Kādi Tavi komentāri?
, 2019-04-26 10:09, pirms 5 gadiem
Huks rakstīja: Jāni, Jevpalovs gan noliedz runas, ka pieprasot speles laiku vai kaut ko citu. Nav līguma un tāpēc negrib riskēt. Kādi Tavi komentāri?
Aģents prasot AHL uzbrucējam noteiktu spēles laiku un vietu komandā...
Es savam avotam uzticos vairāk nekā tam, ko tagad saka Jevpalovs. Un būtu stulbi, ja Jevpalovs tagad publiski apstiprinātu - jā, tā ir taisnība!
Virtuālās realitātes varoņi - Kristaps Porziņģis un Luka Dončičs. Foto: Reuters/Scanpix
21

Matulis prāto par attālinātu līdzjušanu un lielo sporta kā tādu

Mana sporta līdzjutēja jaunība pagāja padomju laikos, kad Latvijas TV translēja lielāko daļu no mūsu sporta spēļu komandu spēlēm, bet, protams, ne pilnīgi visas. Kopš 1973. gada rudens biju itin cītīgs “Dinamo” hokeja, “Radiotehniķa” volejbola, VEF un TTT basketbola, “Celtnieka” handbola un “Daugavas” futbola spēļu apmeklētājiem. Dažkārt, lai tiktu uz VEF spēlēm “Daugavas” sporta namā, bija jāpastāv rindā pēc biļetēm, bet iesākumā biļetes uz “Dinamo” spēlēm pārsvarā pirku no rokas. Svētdienās, kad tirgoja atlikušās stāvvietas Sporta pilī, tās pazuda pusstundas laikā, tāpēc drošāks un racionālāks bija variants kādu stundu pirms spēles “ganīties” “Bērnu pasaules” rajonā, kur par pieckārtīgu uzcenojumu – pieciem rubļiem – kāds spekulants noteikti pārdeva “lieko” biļeti. Piecu studiju gadu laikā bija tikai viens gadījums – kāda spēle ar ACSK, kad netiku pilī uz spēles sākumu. Jo neviens biļeti nepārdeva pat par cēneri...
"Dinamo" virsvadonis Ģirts Ankipāns nu jau ierastā pozā. Foto: Romāns Kokšarovs, f64
8

Kaut ātrāk pienāktu marts... bez “Dinamo”

Vēl četras mājas spēles Rīgā, tikpat Tālajos Austrumos un pati sūdīgākā Rīgas “Dinamo” sezona būs beigusies. Ja nenotiktu izmisīgā cīņa ar Minskas “Dinamo” par pašu pēdējo vietu visā KHL, varētu jau mest arī dvieli ringā, lai puikas beidz šo izrādi, kas, kā no malas šķiet, viņiem pašiem sen noriebusies. Tur tiešām vajag “talantu”, lai pusotru (!!!) spēli jeb 45 vairākuma iespējas nomuļļātu bez vārtu guvuma.
Bobs Hārtlijs. Foto: www.hawk.ru
2

Miljonāri arī KHL spēlē vislabāk

Jau kopš 2008. gada rudens KHL runā, ka kaut kad varētu tikt publiskoti spēlētāju algu saraksti, taču šī tēma joprojām ir tabu. It kā Krievijas bandīti perfekti nezinātu, cik kurš hokejists pelna! Laiku pa laikam notiek datu noplūde, kaut normāli būtu, ja arī jebkurš hokeja fans varētu salīdzināt spēlētaja algas ar laukumā padarīto. Jo arī Latvijā cilvēki itin bieži uzstāj, ka pat "Dinamo" spēlētājiem maksā par daudz... Kaut salīdzinot ar KHL oligarhiem, tā ir gandrīz sīknauda.