Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542), Fid:2668, Did:0, useCase: 3

Gilīss kā Elisons, Malens - kā Vestkots?

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Gilīss kā Elisons, Malens - kā Vestkots?
Koltons Gilīss
Foto: Kaspars Volonts, Dinamo Rīga

Šodien savu devīto skrējienu Kontinentālās Hokeja līgas čempionātā sāk Rīgas "Dinamo". Dažs orākuls prognozēja, ka DR gāzes pietikšot līdz 2008. gada decembrim, cits bija gatavs likt ķīlā galvu, ka astotā sezona DR būšot pēdējā. Ir ļaudis, kas KHL tulko kā kolhoza līgu, kaut paši droši vien nostāstus par kolhoziem tikai dzirdējuši. Negribu teikt, ka KHL ir ideālā līga, manuprāt tādas vispār nav. Utis var atrast gan NHL, gan Šveicē, Zviedrijā un Somijā. Arī KHL tās ir, tāpat kā Latvijas čempionātā, vienalga, vai to nosaucam par Latvijas Hokeja līgu vai par Samsung premjerlīgu.

KHL mums ļauj lielas daļas mūsu labāko hokejistu spēles skatīt visu sezonu, pietiekami labā čempionātā un man nav saprotama dažu cilvēku spēja jūsmot par hokejistu Latvijas izlases formā, nogānot viņu kā Rīgas "Dinamo" spēlētāju. Man Lauris Dārziņš ir tas pats Dārziņš "Dinamo", Kazaņas, Čeļabinskas, Gomeļas, Raumas vai Latvijas izlases formā. Arī šoruden liela daļa dinamiešu sezonu sāks "Dinamo" formā, pēc tam trīs vakarus būs Latvijas izlases spēlētāji un tad atkal vairākus mēnešus - tikai dinamieši. Skaidrs, ka Latvijas spēlētājs "Dinamo" man ir tuvāks, taču jāciena ir arī visi uzaicinātie ārzemnieki. Jo tādā statusā nu jau vairākus gadus ārzemēs ir apmēram 250 mūsu hokejistu. Tāpēc, jūtot līdzi latvietim Kalniņam, es nenovēlēšu sliktu spēli čeham Sedlāčekam. Jo viņi visi kopā kā "Dinamo" dara vienu darbu. Neliels ieskats komandā.

Jakubam Sedlāčekam (1990) šī jau būs ceturtā sezona Rīgā. Ja pirmajā gadā (13/14) Sedlo (17; 2.70; 91.0) tomēr bija kā Telkvista aizvietotājs (39;1.86; 92.9), tad nākamajā sezonā čehs (39; 2.22; 92.3) "nokoda" Edgaru Masaļski bet pērn, spēlējot mazliet mazāk par Joahimu Ēriksonu, bija pārliecinošāks (31; 2.29; 92.8), izpelnoties uzaicinājumu arī uz Čehijas izlasi.
Limbažnieka Jāņa Kalniņa (1991) ceļš uz DR vārtiem bija diezgan sarežgīts. Būdams sava gadagājuma pirmais vārtsargs, Jānis sešus gadus sargāja "Liepājas metalurga" vārtus, pēdējās trīs sezonas aizvadot ungāru Dunaūjvārošā un Sekēšfehērvārā. Katru gadu saņemot uzaicinājumu uz Latvijas izlases koptreniņiem. Pēdējos divus gadus nopelnot būt trešais vārtsargs pasaules čempionātā. Būtībā vietu DR Jānis nopelnīja izlases pārbaudes spēlēs, kur DR vārstargu treneris Juris Klodāns redzēja viņa spējas.

Komandā būs piecas maiņas. Ko darīs tie, kas netiks sastāvā. "Trenēsies un centīsies radīt konkurenci tiem, kas spēlē. Gaidot savu izdevību un to arī izmantojot", piecu maiņu koncepciju iezīmē Normunds Sējējs. Acīmredzot HK "Liepāja" atkal būs DR fārmklus un gan jau sezonas laikā kāds dinamietis, kuram ir divvirzienu līgums, nonāks arī Liepājā.

Izskatās, kā tāpat kā pirmajā DR sezonā, pirmā mums būs ārzemnieku maiņa. Kopā ar Krišjāni Rēdlihu. "Latvijas dzelzceļa" turnīrā neizdevās ieraudzīt, ko vērts Džastins Šags (1991, trīs spēles Karolīnā), bet Koltonam Gilīsam (1989) un pērnās sezonas dinamietim Timam Sestito var iznākt interešu konflikts. Sestito lien uz vārtiem, vārtu tuvumā labs ir arī Gilīss, starp citu, 2007. gada NHL drafta Minesotas "Wild" pirmās kārtas izvēle (Nr. 16). Gilīss spēlējis Kanādas U-18 un U-20 izlasēs, izcīnot 2008. gada paasules juniora čempionu zeltu. Arī NHL masīvais kanādietis (1,93 m; 95 kg) aizvadījis pusotra simta spēļu (154; 6+12), lielāko daļu karjeras gan spēlējot visu cerību līgā - AHL. Vai nu aģents bijis muļļa, vai arī Koltons nav attaisnojis jaunības cerības, pērn nonākot Slovākijas Banska Bistricā. "Man vienmēr ir simpatizējuši cilvēki, kas gatavi ierasties uz pārbaudēm, lai parādītu, ko spēj," kanādieti slavē Sējējs. "Gilīss atbrauca pilns enerģijas - Pujacs ieteica, ka ir labs, piezvanīju un Gilīss uzreiz bija gatavs lidot uz Rīgu un divu dienu laikā bija klāt. Ne viņš prasīja, ko maksā, par pārbaudes laiku neko nemaksājam, treniņi, pusdienas, pabarosim, izguldīsim, rādi, ko vari. Viņam vispār nebija nekādu jautājumu! Gāja un trenējās. Liels, spēcīgs spēka uzbrucējs. Palaidām viņu stadionā 3000 m skrējienā. Nekad neticētu, ka kanādietis var izskriet no 12 minūtēm, bet Koltons noskrēja 11:40 vai 11:45. Malacis! Superdarbs. Ai, nekas neesot. Lai es tikai pasakot, kas viņam jādara." Nepieciešamības gadījuma Gilīss varot arī izkauties, ir ļoti draudzīgs un komunikabls, kā jau lielāka daļa kanādiešu.
Aizsargs Patriks Malens (1986) atbilst vismaz divām Sējēja vēlmēm - labrocis (!) un studējis Denveras universitātē. Vecums mazliet pāri vēlamajam (28) un arī Eiropā, tāpat kā NHL, viņš nav spēlējis. Mums pagaidām vairāk zināms kā vecā Malena dēls (Džo Malens - NHL Slavas zāles "eksponāts"). "Ar Malenu bijām vienojušies jau pagājušās sezonas beigās, paskatījos video, ka viņš mīl pieslēgties vairākumā, ir labrocis ar pietiekami labu metienu. Līgumu parakstīšana gan mazliet ievilkās, bet bijām vienojušies un viņš gaidīja," skaidro Sējējs. Kāds cits trneris Malenu raksturo šādi: "Robinsons viņš nav, bet nav arī Seigo."

Spriežot pēc pārbaudes spēlēm, otrais aizsargu pāris būs Georgijs Pujacs (1981) un Ralfs Freibergs (1991), bet trešais - Oskars Cibuļskis un Guntis Galviņš. Pujacam šis būs trešais piegājiens "Dinamo", aizpērn viņš bija pat kapteinis, bet nu negāja lietas, kā vajag (lietderības koeficients atlaišanas brīdī - mīnus 18). Šovasar jau pirms nometnes Žora bijis labā fiziskā kondīcijā un bez liekā svara. Joprojām viens no Latvijas labākajiem aizsargiem. Ar labu piespēli, laukuma pārredzēšanu un var arī pats uzmest. Blakus vienmēr aktīvais mārupietis Freibergs, treneriem gan var nākties šad tad Freibergu pieturēt aiz rokas, jo ne visi kautiņi ir lietderīgi. Taču kaujiniecisks gars komandā vajadzīgs. Galviņš ir stabila DR vērtība, Cibuļskis pavasarī it kā pazaudēja vietu sastāvā, bet pasaules čempionātā Maskavā nospēlēja ļoti labi.

Droši vien, ka aizsargu nometnē notiks rotācija, jo visu pulveri vēl nav izšāvuši Jēkabs Rēdlihs (1982) un Aleksandrs Jerofejevs (1984), bet Ēriks Ševčenko ir pat jauns (1991), rēķinot Latvijas mērogos. Droši vien sezonas laikā tuvāk pamatsastāvam tiks Kristaps Zīle (1997), kuru daudziem par pārsteigumu Leonīds Beresņevs iekļāvis Latvijas izlases desmit aizsargu kandidātu sarakstā olimpiskās kvalifikācijas turnīram. Zīle, tāpat kā jaunie uzbrucēji Frenks Razgals, Kirils Galoha un Gatis Sprukts (1996) var tikt izmantot arī kā t.s. limitētie jaunie spēlētāji. Cilvēkiem bieži vien liekas, ja tev ir uzvārds Razgals, Golovkovs vai Kulda, tad viņš jau tēva vai brāļa nopelnu dēļ vien jau ir sastāvā. "Razgals būtu arī tad, ja nebūtu jaunais, bet man ļoti žēl, ka nopietnu savainojumu dabūja Georgs Golovkovs," skaidro Sējējs. "Viņš varēja būt stabils trešās maiņas centrs." Kur tagad varbūt redzēsim Inetas Radēvičas vīru Pjotru Ščastļiviju (1979). 37 gadus vecais Pjotrs tā kā jau grasījās spēlēt Austrijā, bet DR katastrofāli trūkst centra uzbrucēju (divi it kā sarunātie neizturēja citu komandu vilinošos piedāvājumus, kaut kur kavējas arī noskatītais soms) un... labāk zināms veterāns, kuram KHL nav noslēpumu (pērn Sočos 46 spēlēs 8+9), nekā tumšā istabā noķerts melns kaķis...

No Maskavā PČ spēlējušajiem DR uzbrucējiem Beresņevs ārpus kandidātu saraksta atstājis Gunāru Skvorcovu (1989) un Edgaru Kuldu (1994), bet Kaspars Saulietis (1987) līdz Maskavai pat netika... Skvorcovam pērn bija labākā sezona KHL, Saulietis jauniešu vecumā tika uzskatīts par lielu talantu, bet nu jau 29 gadi... Arī pārbaudes spēlēs, atšķirībā no mazā Kuldas, abi nebija pamanāmi. Pēc diskvalifikācijas beigšanās kaut ko no sava azarta zaudējis arī Vitālijs Pavlovs (1989). No šā kvarteta tikai Saulietim ir vienvirziena līgums, tāds nav arī Maskavā uzvaras ripu kazahu vārtos iemetušajam Mārim Bičevskim (1991).

Visiem skaidrs, ka no Miķeļa Rēdliha (1984) un Laura Dārziņa (1985), mazāk varbūt no Ginta Meijas (1987) tiks prasīti goli. Gadi skrien kā stirnas, bet visa trijotne vēl metamajā vecumā. Viss hokeja spēlēšanai ir Nikolajam Jeļisejevam (1994), kaut kad jāsāk dot rezultāts. Miks Indrašis (1990) no Rīgā palikušajiem joprojām ir iekārots Krievijā, jāizšauj, un tad varbūt... Filips Toluzakovs (1989) pārbaudes spēles neizskatījās slikti, bet arī ne būtiski labāk par pašmnāju uzbrucējiem. Bet importam jābūt labākam. Un nu jau arī ārzemnieku stipri padaudz...

Totalizatoru kantori Rīgas "Dinamo" izredzes uzvarēt Gagarina kausā vērtē diezgan zemu, paredzot, ka Rietumu grupas finālsērijā spēlēšot SKA un CSKA. Pirms DR arī "Jokerit", Maskavas "Dinamo", "Lokomotiv", "Torpedo", "Soči", "Slovan", Minskas "Dinamo" un "Medveščak". Aiz mums - "Spartak", "Vitjaz" un "Severstaļ". 11. vieta Rietumos? Vajadzētu astoto...

     [+] [-]

, 2016-08-23 07:43, pirms 8 gadiem
Gatis Sprukts (1986)...

     [+] [-]

, 2016-08-23 08:27, pirms 8 gadiem
Šoreiz neraksturīgi daudz kļūdas cien. Matuļa kunga rakstā, gan faktu kļūdas, kā šī par Spruktu, gan pareizrakstības

  +1 [+] [-]

, 2016-08-23 09:56, pirms 8 gadiem
Nepiesienies vecmeistaram, Pajol! Labs ieskaits ārzemniekos... paldies par rakstu!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
restorāni Rīgā - saņem atlaides