Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2668, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Matulis

Kāpēc ar Minsku? Un kāpēc tikai Rīgā?

Kāpēc ar Minsku? Un kāpēc tikai Rīgā?
Aigaru Kalvīti un Viesturu Koziolu nu jau iepazinis arī IIHF prezidents Renē Fāzels.
Foto: IIHF / lhf.lv

Jaunā LHF Valde tiešām pelnījusi uzslavu. Nepilnu 100 dienu laikā dabūt izlasei tāda kalibra treneri kā Bobs Hārtlijs! Tas nav tik viegli. Panākt piekrišanu no baltkrieviem, lai pretendētu uz 2021. gada PČ, un sagatavot visu dokumentu paketi. Tas nav tik vienkārši, kā viens otrs iedomājas. Man principā ir vienalga, kurš bijis šo ideju autors - ģenerālsekretārs Viesturs Koziols vai prezidents Aigars Kalvītis. Jo abi ir ar ambīcijām un pozitīvā nozīmē traki. Vai tautai tagad abus vajadzētu nēsāt uz rokām? Vēl ne. Bet apņirgt cilvēkus, kas kaut ko dara, arī nav solīdi.

Ekonomiski izdevīgs pasākums

Liekas, ka tas bija Baltkrievijas Hokeja federācijas prezidents Igors Račkovskis, kurš teica, ka pasaules čempionāts hokejā ir lielākais sporta pasākums, uz kuru tāda valsts kā Baltkrievija var pretendēt. Vasaras un ziemas olimpiskās spēles, pasaules vai Eiropas čempionāts futbolā, pasaules vai Eiropas čempionāts vieglatlētikā - tam gan mēs, gan baltkrievi ir par viegliem. Tāpēc jāņem reāli paņemamais. Un var jau latvju tauta troļļot, ka vajadzējis mums vieniem rīkot 2021. gada pasaules čempionātu. Muļķības! Tam mēs neesam gatavi. Nav otras halles ar vismaz 7000 - 8000 skatītāju vietām un nav arī standarta izmēru treniņa laukumu (30x60 m). Celt Rīgai otru lielo halli? Ekonomiski neizdevīgi. Aicinot pie sevis visas 16 komandas, varbūt pat vajag divus treniņlaukumus... Tagad - i lielā halle jau gatava, bet lielā izmēra treniņhalli līdz PČ uzcelšot "Kurbads" un tā prezidents Andis Pikāns. Ja Rīga (Latvija!) ļoti gribētu, principā jau uzcelt var visu, kaut vai mauzoleju no zelta, taču PČ preses konferencē no tās dalībniekiem vairākkārt dzirdēju, ka šis vispirms ir ekonomiski izdevīgs projekts. Pat abām pusēm. Vai baltkrievi vieni netiktu galā? Elementāri. Jo Minskā tam viss jau ir. Tāpēc arī kopīgo sarunu sākuma posmā Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko bijis pret Rīgu, bet vēlāk tika pārliecināts, ka šāds sadarbības variants ir labāks. Pirmkārt jau tāpēc, ka Rīgas grupa ar astoņām izlasēm, no kurām divas ir Latvija un Somija, var pienest vairāk skatītāju (lasi - biļešu pircēju), bet Minskai vienai pašai cīkstoties ar Helsinkiem/Tamperi, izredžu varētu būt mazāk.

Kreiceni dalīs 19. maijā Ķelnē

IIHF mājas lapā, prognozes par 19. maija balsojumu netiek izteiktas, vien liekot saprast, ka Tampere (225 000 iedzīvotāju, 100 km rādiusā - apmēram 1 miljons), 2020. gadā uzcels halli 13 000 skatītājiem (modernāko Ziemeļeiropā) un Helsinki ar "Hartwall" arēnu (13 431), 630 000 iedzīvotāju, 100 km reģionā - 1,85 miljoni, izskatās pievilcīgāki par vienu pašu Minsku: lielajā hallē 14 994 skatītāju vietas, pilsētā 2 miljoni iedzīvotāju, reģionā - 3,4 miljoni. Piemetot Minskai klāt Rīgu (IIHF raksta, ka 640 000 iedzīvotāju, 100 km attālumā - 1,4 miljoni, arēnā - 10 300 vietu) somi nebūt vairs neizskatās kā favorīti. Skaidrs, ka Baltkrievijā uz visām Baltkrievijas, kā arī Krievijas spēlēm (otra obligātā komanda viņiem) halle būs pilna. Tas pats Rīgā uz Latvijas spēlēm un varbūt arī uz Kanādu (ja tā pie mums būs!). Helsinki jau arī ar Somiju un Krieviju divām izlasēm garantētu pilnas tribīnes. Lai zviedru hokeja fani dzītos uz Tamperi uz grupas spēlēm? Kaut kā neticas. Viņiem čempionāts sākas no "play-off" posma. Zinot, ka IIHF ienākumi ir atkarīgi arī no pārdoto biļešu skaita (pareizāk laikam gan teikt - par biļetēm nopelnītās naudas), es prognozētu, ka IIHF ekonomiski izdevīgāks ir Minskas/Rīgas variants. Turklāt tik traki, kā 2014. gadā Minskā izpirka čempionāta suvenīrus, PČ redzējis neesmu. Kaut kas līdzīgs bija 2010. gada olimpiskajās spēlēs Vankūverā. Nenoniecinot Somiju, tomēr jāpiekrīt Viesturam Koziolam, ka nav garlaicīgākas pilsētas par Helsinkiem. Un ārzemju skatītājiem, kuri brauc ne tikai uz hokeju vien, Rīga un Minska noteikti ir daudz interesantākas. Provocējot Aigaru Kalvīti, jautāju, vai kreica dāma jau ir mūsu pusē, Kalvītis, kurš ir ļoti labs kāršu spēlmanis (un vispār spēlmanis!) ar smaidu sejā atbildēja, ka pašlaik tikai notiekot kāršu sadale...

Kapēc viss notiek Bledā?

Kāpēc gan atkal tauki tiks treknajai Rīgai? Vai tad Nilagradai vēl nepietiek? Varētu taču rīkot Daugavpilī (tuvāk Minskai), Liepājā, Valmierā un Cēsīs! Varētu gan. Ja kādā no manis nosauktajām pilsētām jau būtu halle ar 10 000 vietām. Principā to var arī uzcelt. Nu par kādiem 25 miljoniem eiro. Bet ko pēc tam tur darīt? Govju kūtij griesti par augstiem. Koncertzālei tautas par maz. Un otra lieta, kāpēc citām Latvijas pilsētām uz kaut starptautisku grūti pretendēt - nav viesnīcu. Tā pirms vairākiem gadiem, kad Cēsīs un Kocēnos notika pasaules junioru čempionāts florbolā, atrast mājvietas 16 izlasēm bija diezgan grūti - okupēti bija gandrīz visi viesu nami Cēsu un Valmieras tuvumā. Bet pieaugušo pasaules čempionātam ir augstākas prasības. Visu cieņu dzimtajām Cēsīm, taču vasarā tūristu pieplūduma laikā ir problemātiski arī paēst. Ja vien pats nevāri kaut ko uz ugunskura. Principā viesnīcu nepietiek arī Liepājā. Ja runājam par ekonomiku, tad, kur dzīvot un paēst vajag arī skatītājiem. Cerams, ka 2021. gadā Rīgas viesnīcu īpašnieki tāpat kā 2006. gadā "neaizsūtīs" savus potenciālos klientus uz Igauniju... Rijības dēļ.

P. S. Kad 1993. gadā pirmo reizi biju Bledā (Slovēnija) sākumā biju mazliet nesaprašanā, kāpēc gan miestam, kur nav vairāk par 5000 iedzīvotāju (tagad - 6300) vajadzīgs tik daudz viesnīcu. Ja nekļūdos, tad pašā pilsētiņā un ezera apkaimē saskaitīju kādas 15. Tagad booking.com Bledā un tās apkārtnē piedāvā 220 viesnīcas... Un tāpēc Bledā notiek pilnīgi viss - spēlē šahu, golfu un hokeju, lec ar slēpēm no tramplīna (Planica), rīko pasaules čempionātus airēšanā un biatlonā. Pokļuka nepilnu 15 km attālumā. Pats tur biju 2001. gadā, kad Ilmārs Bricis bija 16 gadus jaunāks. Un 16 gadus spraunāks.

Izdevīgi pašiem un valstij

Tas Koziols gan ir āzis! Vēl neko nav dabūjis uz Rīgu, bet jau sarēķinājis, ka federācija varētu nopelnīt līdz 1,3 miljoniem eiro. Nav Koziols nekāds āzis. Tādi ir tie, kas tā domā. Un neko nav dzirdējuši par tādu lietu kā biznesa plāns. Ja jau kāds man iedod naudu, dižu prātu sarīkot kāzas Rundāles pilī, nevajag. Gan ar mūziku, gan izsmalcinātiem ēdieniem.

Nauda ir jāskaita. Valstij un pilsētai (atkal tikai Rīga!) ir ekonomiski izdevīgs jebkurš pasākums. ANO samits, pasaules kristiešu kongress, kaut vai pasaules čempionāts ķiršu kauliņu spļaušanā. Ja ir daudz dalībnieku un skatītāju. Tūrisma speciālisti stāsta, ka katrs tūrists Latvijā vidēji dienā atstājot 100 eiro.
Lai neplātītos ar nenošautā lāča ādu, izmantošu Latvijas Basketbola savienības ciparu kopsavilkumu par 2015. gada Eiropas čempionāta spēlēm Rīgā.

EuroBasket2015

Ieņēmumi (eiro)

Valsts dotācija1 767 200
Pašvaldības dotācija300 000
Biļešu ieņēmumi1 966 059
Citi ieņēmumi297 741
Kopā4 331 000

Izdevumi

FIBA fiksētie maksājumi (licence; IT; TV u.c.)1 785 600
Rīkošanas izmksas1 878 440
Kopā 3 664 040

Kā skaidro LBS, čempionāta sarīkošana Rīgā, Latvijai ienesusi 15,3 miljonu eiro, "tiešā veidā papildinot valsts budžetu ar vairāk nekā 2,2 miljonu EUR lielu PVN ienākumu apjomu. Ņemot vērā, ka valsts EuroBasket2015 rīkošanu dotēja ar 1,77 miljonu EUR, investētie līdzekļi ir atpelnīti ar uzviju."
P. S. Gribēju jau jūs aplaimot ar 2006. gada pasaules hokeja čempionāta atskaiti, bet to peles sen esot sagrauzušas. Un publiski neko neesmu redzējis. Varbūt tāpēc arī iepriekšējā LHF prezidenta centienus dabūt uz Rīgu 2018. gada PČ neviens politiķis neatbalstīja. Izņemot Rīgas vicemēru.

Par politiku ne vārda

Tiem, kas zīmē apokalipses ainas 2020. gadā un vēlāk, kad būšot baigā krīze, hokeja čempionāta rīkošana vismaz dos darbu dažiem simtiem laimīgo. Par politiskajiem motīviem, kāpēc ES valstij Latvijai ir svarīgi draudzīgo kaimiņu Baltkrieviju pārvilkt mūsu pusē, neizteikšos. Lai to dara politologi un režisori.

Cits mūsu kaimņš - Krievijas Hokeja federācijas prezidents Vladislavs Tretjaks gan neesot bijis iepriecināts, ka Minska iet kopā ar Rīgu. Viņa favorīts - Helsinki, kur halle pieder miljardierim Rotenbergam.

Skaidrs, ka PČ 2021 sakarā ne viss notiks kā pasakās. Citu sporta veidu federācijas būs greizsirdīgas uz hokeju, kam valsts dos... dotāciju. Droši vien vairāk bērnu atkal izvēlēsies trenēties hokejā, bet gan jau citu sporta veidu piekritēji paši uzrakstīs par savu eventuālo sāpi.

Arī man kā žurnālistam komandējums ārzemēs ir pievilcīgāks. Taču, cik tad bieži var uz tiem Helsinkiem braukt...


, 2017-01-21 19:04, pirms 7 gadiem
Fāzelam jau ar krievi tuvāki par BLR vai LAT, nebrīnītos ja čempi iedotu somiem un tādējādi izpalīdzot saviem krievu draugiem kuriem bizness ir Hartwall Arēna!

Tā čempionāta došana/nedošana būs politiska spēle ne sportiska cīņa!
, 2017-01-22 08:53, pirms 7 gadiem
Cerēsim ka Kalvītim izdosies pārliecināt un dabūsim čempi.
, 2017-01-22 17:26, pirms 7 gadiem
maris777 rakstīja: Cerēsim ka Kalvītim izdosies pārliecināt un dabūsim čempi.
cerēsim, savādāk tikai runājam..
Virtuālās realitātes varoņi - Kristaps Porziņģis un Luka Dončičs. Foto: Reuters/Scanpix
21

Matulis prāto par attālinātu līdzjušanu un lielo sporta kā tādu

Mana sporta līdzjutēja jaunība pagāja padomju laikos, kad Latvijas TV translēja lielāko daļu no mūsu sporta spēļu komandu spēlēm, bet, protams, ne pilnīgi visas. Kopš 1973. gada rudens biju itin cītīgs “Dinamo” hokeja, “Radiotehniķa” volejbola, VEF un TTT basketbola, “Celtnieka” handbola un “Daugavas” futbola spēļu apmeklētājiem. Dažkārt, lai tiktu uz VEF spēlēm “Daugavas” sporta namā, bija jāpastāv rindā pēc biļetēm, bet iesākumā biļetes uz “Dinamo” spēlēm pārsvarā pirku no rokas. Svētdienās, kad tirgoja atlikušās stāvvietas Sporta pilī, tās pazuda pusstundas laikā, tāpēc drošāks un racionālāks bija variants kādu stundu pirms spēles “ganīties” “Bērnu pasaules” rajonā, kur par pieckārtīgu uzcenojumu – pieciem rubļiem – kāds spekulants noteikti pārdeva “lieko” biļeti. Piecu studiju gadu laikā bija tikai viens gadījums – kāda spēle ar ACSK, kad netiku pilī uz spēles sākumu. Jo neviens biļeti nepārdeva pat par cēneri...
"Dinamo" virsvadonis Ģirts Ankipāns nu jau ierastā pozā. Foto: Romāns Kokšarovs, f64
8

Kaut ātrāk pienāktu marts... bez “Dinamo”

Vēl četras mājas spēles Rīgā, tikpat Tālajos Austrumos un pati sūdīgākā Rīgas “Dinamo” sezona būs beigusies. Ja nenotiktu izmisīgā cīņa ar Minskas “Dinamo” par pašu pēdējo vietu visā KHL, varētu jau mest arī dvieli ringā, lai puikas beidz šo izrādi, kas, kā no malas šķiet, viņiem pašiem sen noriebusies. Tur tiešām vajag “talantu”, lai pusotru (!!!) spēli jeb 45 vairākuma iespējas nomuļļātu bez vārtu guvuma.
Bobs Hārtlijs. Foto: www.hawk.ru
2

Miljonāri arī KHL spēlē vislabāk

Jau kopš 2008. gada rudens KHL runā, ka kaut kad varētu tikt publiskoti spēlētāju algu saraksti, taču šī tēma joprojām ir tabu. It kā Krievijas bandīti perfekti nezinātu, cik kurš hokejists pelna! Laiku pa laikam notiek datu noplūde, kaut normāli būtu, ja arī jebkurš hokeja fans varētu salīdzināt spēlētaja algas ar laukumā padarīto. Jo arī Latvijā cilvēki itin bieži uzstāj, ka pat "Dinamo" spēlētājiem maksā par daudz... Kaut salīdzinot ar KHL oligarhiem, tā ir gandrīz sīknauda.