Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542), Fid:2668, Did:0, useCase: 3

Hokeja "Dream Team-2" gaidot

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Hokeja "Dream Team-2" gaidot
Leonīds Beresņevs Rīgā jau vienu reizi nopelnījis olimpisko ceļazīmi. Uz Turīnu.

Rio olimpisko medaļu gaidu ēnā palicis kāds cits ne mazāk svarīgs olimpisks notikums - 1. septembrī Rīgā par vienu ceļazīmi uz 2018. gada olimpiskajām spēlēm nūjas sāks krustot Latvijas, Vācijas, Austrijas un Japānas hokeja izlases. Atceroties 20 gadus vecās spēles, kad Leonīda Beresņeva vadītā izlase vāciešus sita ar 8:0 un 5:0, kādam var likties, ka Latvija ir šā turnīra favorīte. Diemžēl reālā dzīve ir citāda - Vācijai aizvadītajā sezonā NHL bija 10 (!) spēlētāji, mums - tikai trīs, turklāt tikai viens - Zemgus Girgensons bija pamatsastāvā.

No vācu desanta visi gan nevarēs doties laukumā. Kaut vai tā iemesla dēļ, ka trīs no tiem ir vārtsargi - Tomass Greiss ("Islanders"), Filips Grubauers ("Capitals") un Niklass Treitle ("Coyotes"). No atlikušajiem septiņiem četri (plus Greiss) ir iekļauti Eiropas izlasē Pasaules kausam - aizsargi Kristiāns Ērhofs ("Black Hawks"), Deniss Zeidenbergs ("Bruins"), uzbrucēji Tobiass Rīders ("Coyotes") un Leons Draizaitls ("Oilers"). Vēl NHL spēlēja aizsargs Korbiniāns Holcers ("Ducks"), bet uzbrucējs - vecā Kīnhākla (Ērika) dēls Toms "Penguins" sastāvā dabūja pat Stenlija kausu.

Pretiniekus, protams, ir jāzina, bet kas notiek mūsu nometnē? Tāpat kā pirms 20 gadiem izlasi komplektē Beresņevs un LHF ģenerālsekretārs Māris Baldonieks. Izlases ģenerālmenedžera palīgs Juris Štāls kopš pasaules čempionāta Maskavā Raunas ielā 23 nav manīts un laikam savu karjeru šajā ampluā beidzis. No izlases treneriem uz olimpiskās kavlifikācijas turnīru nebūs Kārlis Zirnis - turnīrs pārāk īss, no Amerikas vairāk laika paies ceļā nekā hokejā. Pēc neoficiālas informācijas, Ņižņijnovgorodas "Torpedo" Beresņeva palīgu Ģirtu Ankipānu uz Rīgu palaidīšot tikai 1. septembrī, kad jau vakarā jāspēlē ar Austriju. Rīgā kopā ar "Dinamo" ir vārtsargu treneris Juris Klodāns, kuram cita problēma - kuru no četriem vārtsargiem ņemt kā pirmo? Edgaru Masaļski, Elvi Merzļikinu, Jāni Kalniņu vai Kristeru Gudļevski...

IIHF noteikumu paredz, ka klubiem savi spēlētāji šim turnīram jāatbrīvo 72 stundas pirms tā sākuma - tātad 28. augustā. Kā tas realizēsies dzīvē, ja Rīgas "Dinamo", kas tomēr ir izlases bāzes klubs, 27. augustā, kas ir svētdiena, paredzēta spēle Maskavā ar "Spartak". Oskara Bārtuļa Vladivostokas "Admiral" šajā pašā dienā savā laukumā (!!) spēlē ar "Vitjaz", "Torpedo" (Daugaviņš) - ar "Jokerit" (A. Kulda). Maskavas dinamiešiem (Karsums) gan spēle ir 26. augustā, bet Habarovskā... Lai gan LHF prezidents Kirovs Lipmans solījās ar sava drauga Renē Fāzela palīdzību... pārcelt KHL čempionāta sākumu, tas nav noticis. Un labi, ka tā. Jo KHL spēlējošajiem vismaz būs spēļu prakse. Kas pat teorētiski nevar būt amerikāņiem Zemgum Girgensonam, Kristeram Gudļevskim, Rodrigo Ābolam un Mārtiņam Dzierkalam.

"Amerikāņi trenēties Rīgā varētu sākt pēc 20. augusta", izlases plānus atklāj Leonīds Beresņevs. "Girgensonam Rīgā jābūt 20. augustā, Gudļevsksim - 23. Kā trenēsimies? Visticamāk, ka kopā ar kādu Rīgas komandu, jo trim, četriem vien skraidīt pa visu laukumu nav lielas atdeves. Bažas rada tas, ka amerikāņi būs bez spēļu prakses, ja par tādu neskaita 30. augusta pārbaudes maču ar dāņiem."

Atbildēs "Vienos vārtos" lasītājiem jau esmu teicis, ka Beresņevs rēķinās ar abiem mūsu vāciešiem - Herbertu Vasiļjevu un Arvīdu Reķi: "Arvīds ir izrādījis vēlmi palīdzēt Latvijas izlasei, par Herbertu pagaidām informācijas nav, taču es ceru, ka arī viņš varētu būt mums palīgs. Patīkami, ka līgumu ar Cīrihes klubu parakstījis Ronalds Ķēniņš - šādās situācijās, kad ir skaidra nākotne, spēlētājiem ir labākas emocijas, bet potenciāls Ķēniņam ir ļoti liels."

Uz jautājumu, vai šī būs tikai pieredzējušo spēlētāju izlase, kas būtu tikai loģiski, Beresņevs iebilda, ka jābūt līzsvaram, ka"kādam jau tās klavieres arī jānes", ka visi nevar būt Šūberti vai Mocarti. Modelis 8+12 vai 7+13? Arī tas vēl nav skaidrs, jo tikai nupat sākusies informācijas apmaiņa ar IIHF. Tā kā šis ir t.s īsais turnīrs, tad ticamāk, ka pieteikt varēs 23 spēlētājus un nevis 25, kā tas ir pasaules čempionātos.

"Jā, komanda mums nebūs saspēlējusies, bet kanādieši un amerikāņi katru gadu uz pasaules čempionātiem ierodas ar komandu, kas satikusies tikai lidostā. Un uzvar. Kāpēc lai mēs neizdarītu to pašu?" uz citu pieredzi norāda Beresņevs. "Un komanda mums būs laba. Pēdējo gadu iespējami labākais sastāvs..." Uz manu piebildi, vai tad es nedrīkstu šo Latvijas izlasi saukt par "Dream Team", kā pirms 1996. gad turnīra, Leonīds tomēr iebilda: "Lai sauktos par "Dream Team", mums vispirms jāpakāpjas uz augšu rangā."

Skaidrs, ka līdz pat 1. septembra spēlei būs daudz un dažādas informācijas, brīžiem pretrunīgas, kā jau sociālo tīklu laikmetā. Jau tagad dažs stāsta, ka "Admiral" negribot laist Bārtuli, taču Beresņevs šādas baumas noliedz. Iespējams, ka tiks publicēts Latvijas izlases kandidātu saraksts, taču uzaicinājumi uz visiem klubiem ir izsūtīti, kas ir galvenais. Atteikumu vismaz pagaidām nav. Dažādi sarežgījumi un aizķeršanās - kad gan to nav bijis. Un tādēļ ir labi, ka pa rokai t.s. tautas klubs "Dinamo" - savlaicīgi uz Rīgu netikušo vietā var tikt izmantoti tālākie kandidāti. Ar milzu vēlmi un labu fizisko kondīciju iespējams nokost arī kādu negatavo. Principā Beresņeva galvā jau esot t.s. ideālais sastāvs, šaubas par vienu, diviem vai trim.

Kas vajadzīgs, lai brauktu uz 2018. gada spēlēm? "Pirmkārt jau veiksme. Bez tās neiztikt. Ceru, ka mums palīdzēs arī mājas sienas." Uz vaicājumu, kas viņam pašam šajā turnīrā vairāk noderēs - trenera meistarība vai spēlmaņa prasmes, Beresņevs izvēlējās otro variantu...

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-08-18 09:29, pirms 8 gadiem
ko te murmulet baigi... veiksmi musejiem!
restorāni Rīgā - saņem atlaides