Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542), Fid:2668, Did:0, useCase: 3

Vienas futbola spēles dzīve, analīze un iznākums totalizatora fabrikā

Rolands Eliņš

Vienas futbola spēles dzīve, analīze un iznākums totalizatora fabrikā
Neimārs spēlē pret Austriju
Foto: imago/Eibner Europa/Scanpix

Futbols ir milzīgs bizness, kurš jau sen kā kļuvis par daudz ko vairāk nekā vienkārši sportu. Futbolu (un, protams, daudzus citus sporta veidus) šobrīd grūti iztēloties bez totalizatoru neredzamās klātbūtnes, un nereti vien kā spēcīgs arguments strīdos un diskusijās par spēles favorītiem tiek piesaukts bukmeikeru viedoklis. Taču kas tieši ietekmē bukmeikeru izliktos koeficientus? No kurienes tie rodas un kurš tos kontrolē? Cik liels ir cilvēciskais faktors? Vai var sanākt tā, ka totalizators tiek apspēlēts, un cik bieži tas notiek? Šiem visiem jautājumiem tika pievērsta uzmanība šajā materiālā, kurā no sākuma līdz beigām ar “Betsafe” bukmeikera Valtera Rozmaņa palīdzību un komentāriem tika apskatīts process, kādu pasaules totalizatoros iziet viena konkrēta futbola spēle, kādu (ne)peļņu tā nes un kas to ietekmē.

Pirms spēles

Lai arī interese un vēriens nenoliedzami būtu lielāks par kādu no Pasaules kausa spēlēm, taču šīm spēlēm bukmeikeri koeficientus bija paspējuši izlikt jau pāris stundas pēc izlozes, proti, pirms pusgada. Līdz ar to šī materiāla vajadzībām tika izvēlēta viena no potenciāli interesantākajām pārbaudes spēlēm – desmitā jūnija mačs starp Austriju un Brazīliju.

Uz šo spēli pirmie koeficienti lielajos totalizatoros parādījās trešajā jūnijā. Pārsvarā totalizatori izvēlas šāda līmeņa notikumiem izliktos koeficientos iegādāties no īpašiem uzņēmumiem, kuri specializējas tieši šajā nodarbē un kuriem pieejama ļoti padziļināta statistika. Līdz ar to arī kopējā tirgus līnija parasti ir ļoti līdzīga nevis tāpēc, ka visi bukmeikeri ir vienisprātis, bet tāpēc, ka pie šādiem koeficientiem nonākuši to izplatītāji. Protams, katram totalizatoram ir iespējas tos koriģēt pēc saviem ieskatiem, šeit arī iesaistās bukmeikeri no Latvijā funkcionējošajiem totalizatoriem. Ja tiek uzskatīts, ka sākotnēji iegādātie koeficienti ir jāpamaina, tiek izmantota gan iepriekšējo spēļu statistika, gan tirgus situācija, gan gluži vienkārši personīgie viedokļi.

Tas viss gan attiecas uz lielajiem starptautiskajiem notikumiem un līgām. Latvijas līgām lielākoties šādus koeficientus nav iespējams iegādāties, tādēļ tie koeficienti, kas pieejami uz LBL, Virslīgu u.c., pārsvarā ir 2-3 cilvēku sagatavoti, bieži vien balstoties tikai uz pagājušās sezonas un pārbaudes spēļu rezultātiem, līdz ar to arī novērojamas lielākas atšķirības, pat reizes, kad tiek izlikti dažādi favorīti. Starptautiskajos tirgos šādas situācijas ir praktiski neiespējamas.

Sākotnējos koeficientos Austrijas un Brazīlijas spēlē par favorīti tika izlikti Brazīlija ar koeficientu 1.60. Kā paskaidroja Rozmanis, trešajā jūnijā nevienam nebija īsti skaidrs, kādā sastāvā īsti brazīlieši taisās spēlēt, līdz ar koeficienti tika veidoti pēc iepriekšējo spēļu rezultātiem, kā arī ar bukmeikeru cerību, ka abas komandas spēlēs ar līdzīgiem sastāviem kā iepriekšējās pārbaudes spēlēs.

Spēles koeficientus noteikti var mainīt arī kopējā uzliktā nauda uz spēli, tādēļ bukmeikeru koeficientus nav īsti korekti izmantot kā neapstrīdamus argumentus par komandu spēku samēriem. Austrijas un Brazīlijas spēlē sākotnēji gan tā ir neliela nauda un tirgus ir svārstīgs, tāpēc ceturtajā jūnijā koeficients uz Brazīlijas uzvaru tirgū variē no 1.45-1.69. Tuvāk spēles sākumam jeb pēc pāris dienām koeficients tirgū staigā no 1.45-1.55, līdz ar to var redzēt, kā atgriezeniskā saikne starp totalizatoru, konkurentiem un klientiem ir jau izveidojusi mazu intervālu, kurā iekļaujas šīs spēles koeficienti (ja tiek izdarītas daudzas likmes uz vienu iznākumu, koeficients automātiski pazeminās). Pirmajās dienās apmēram 90% no visām “Betsafe” likmēm uzliktas uz Brazīlijas uzvaru, turklāt tieši šāda veida likmes – uz kādas komandas uzvaru – ir vispopulārākās. Diezgan iecienītas ir arī handikapu un virs/zem likmes, bet pārējās likmes tiek izmantotas reti.

Pāris dienas pirms mača “Betsafe” koeficients uz Brazīlijas uzvaru nostabilizējās kā 1.49. Šajā situācijā to ietekmēt varēja tikai ziņas no komandu nometnēm par traumām vai spēlēšanu bez līderiem, kas pārbaudes spēlēs tomēr nav nekas neparasts. Īpašu uzmanību bukmeikeri pievērsa Neimāram, kurš tikai nesen atgriezies no traumas, līdz ar to reāla bija iespēja, ka tieši pirms PK viņš varētu nespēlēt vai nākt tikai uz maiņu. Te jāpiemin, ka mīts par bukmeikeru “inside” info ir patiešām mīts – neviens bukmeikeru ziņotājs nelavījās klāt Brazīlijas treniņu laukumam un slepus nelūrēja pāri sētai. Tā vietā totalizatori izvēlas aktīvi monitorēt sporta mediju ziņoto.

Šoreiz nekādu lielu pārsteigumu sastāvos nebija, Brazīlijas treneris jau dienu iepriekš bija publiski apliecinājis, ka Neimārs dosies laukumā, un attiecīgi koeficients uz Brazīlijas uzvaru netika būtiski mainīts un palika 1.50 robežās. Kā jau minēts, populārākā likme bija uz Brazīlijas uzvaru (tāpat apmēram 90% saņemto likmju), taču populāras bija likmes arī par vārtu skaitu, šajā gadījumā 2.5 līnija (Proti, vismaz trīs vārti abu komandu izpildījumā vai arī mazāk par trim vārtiem. Par līniju to sauc tādēļ, ka 2.5 atdala šīs divas vērtības). Pa nedēļu šī līnija mainījās no koeficienta 1.7 uz “virs” nedēļu pirms spēles, līdz 1.95 pirms spēles sākuma, kas parāda, ka cilvēku ticība bija tam, ka būs mazāk vārtu. Šeit vēlreiz var izsekot, kā atšķiras sporta ekspertu-bukmeikeru viedoklis, pēc statistikas, sastāviem un viedokļiem nosakot koeficientus, un kā tie pēc tam pielāgojas tirgus situācijai, proti, likmju veicēju viedokļiem.

Spēles laikā

Desmitā jūnija agrā vakarā līdz ar spēles sākumu tika slēgta ierastā likmju veikšana, un totalizatori atvēra tiešsaistes jeb LIVE likmju sadaļas. Šeit koeficienti variējas jau daudz vairāk, bukmeikeriem un sistēmai reaģējot uz spēles pavērsieniem, piemēram, gūtajiem vārtiem. LIVE koeficientus ietekmē arī tāda spēles statistika kā bumbas kontrole, stūra sitienu skaits, brīdinājumi un, protams, sarkanās kartītes, taču bukmeikeri piekrīt, ka statistika vien mēdz būt mānīga, tādēļ maksimāli bieži arī spēles tiek vērotas tiešraidē. Loģiski, ka pilnīgi visām spēlēm tādu monitorēšanu nodrošināt nevar, taču lielo izlašu pārbaudes spēlēm parasti tāda tiek veltīta, nemaz nerunājot par Pasaules kausu. Parasti gan vienam bukmeikeram nākas pievērst uzmanību vairākām spēlēm reizē.

Kā viens spilgts piemērs, kad spēles statistika vien neraksturo situāciju objektīvi, tika minēta slavenā Vācijas un Brazīlijas PK 2014 spēle. Kad Brazīlija ielaida otros un trešos vārtos, spēles statistika nemaz tik drausmīgi par labu Vācijai nebija, taču Brazīlijas aizsardzības līnija tobrīd bija morāli sagrauta, un bukmeikeri pašrocīgi samazināja koeficientus uz vēl lielāku vārtu birumu. Pasaules kausā un citos lielajos turnīros gan parasti bukmeikeri LIVE koeficientos izdara izmaiņas retāk, jo sākotnējie algoritmi ir izstrādāti precīzāk, taču izmaiņas tāpat visai bieži jāveic mazāku likmju sarakstā, piemēram, par stūra sitienu skaitu vai brīdinājumiem.

Šoreiz Brazīlijas un Austrijas spēle iesākās mierīgi, Brazīlija bez pārsteigumiem kontrolēja spēli, kamēr austrieši uz pretuzbrukumiem pieslēdzās tikai epizodiski. Pirmā puslaika vidū palielinājās presings un spēle kļuva intensīvāka. Līdz 36. minūtei koeficients uz Brazīlijas uzvaru bija sasniedzis 1.80, jo Austrija bija 36 minūtes tuvāk neizšķirta nosargāšanai, bet tad Brazīlija guva pirmos vārtus. To paveica Gabriels Žezuss, koeficients uz viņu kā pirmo vārtu guvēju bija 5.70.

Pēc vārtu guvuma koeficients uz Brazīliju bija nokrities līdz 1.14, kamēr Austrijas uzvaras iespēja bija sarukusi līdz praktiski minimālai (koeficients 26.00). Lai arī bija gūti tikai vieni vārti, Brazīlijas pārliecinošā spēle lika bukmeikeriem justies ļoti droši par viņu uzvaru. Savukārt koeficients uz “Virs 2.5” vārtiem bija pieaudzis līdz 2.30.

Otrajā puslaikā spēle turpinās līdzīgā manierē, un Austrija īsti apšaubīt Brazīlijas pārsvaru nevar, un šajā gadījumā līdzīgus viedokļus piedāvā gan spēles statistika, gan gluži vienkārši bukmeikeru intuīcija. Brazīlijas pārsvars kļūst vēl pārliecinošāks, līdz 63. minūtē Neimārs gūst vārtus, izvirzot Brazīliju vadībā 2:0. Pirms tam koeficients uz to, ka nākamos vārtus gūs Neimārs bija 6.50, bet koeficients uz Brazīlijas uzvaru jau kļūst minimāls (1.01), kamēr Austrijas potenciālais panākums jau tiek izņemts no piedāvājuma saraksta, jo šāds koeficients jau ir pārāk liels (vairāki simti). Drīz pēc tam seko arī Brazīlijas trešie vārti, un 20 minūtes pirms spēles beigām parādās koeficients 2.35 uz to, ka nākamos vārtus šajā spēlē gūs Brazīlija. Tas tomēr nepiepildījās, un spēle noslēdzās ar Brazīlijas uzvaru 3:0.

Pēc spēles - apkopojums un spēles slēgšana

Rezultāts 3:0 par labu favorītei ir viens no sliktākajiem rezultātiem totalizatoriem, jo vairums likmju tiek izdarītas uz favorīti vai arī uz daudziem vārtu guvumiem (virs 2.5). Savukārt spēles gaitā šādās situācijas, kad favorīti ir vadībā ar vairāku vārtu pārsvaru, likmes pārsvarā nāk jau esošā rezultāta virzienā, proti, uz to, ka būs vismaz vēl vieni vārti un ka ceturtos vārtus gūs Brazīlija un ka viņi uzvarēs vismaz ar četru vārtu pārsvaru.

Kā jau minēts iepriekš, ļoti lielā apjomā bija saliktas uz Brazīlijas uzvaru un līdzīga tendence bija vērojams arī LIVE koeficientos. Kopumā tieši šajā konkrētajā spēlē bukmeikeri zaudēja apmēram 25% no kopējā apgrozījuma. Zaudējumi būtu krietni lielāki, ja pēdējo 20 minūšu laikā būtu vēl kāds vārtu guvums, it īpaši, ja tos gūtu brazīlieši. Laimesti tiek izmaksāti jau pāris minūtes pēc spēles beigām, pieliekot punktu šim notikumam.

Teorētiski gan vēl iespējami gadījumi, kad spēles iznākums vai atsevišķu likmju liktenis tiek apstrīdēts vai izmainīts vēlāk, piemēram, ja komandai tiek ieskaitīts tehniskais zaudējums, tiek konstatēta kļūda statistikā utt.

restorāni Rīgā - saņem atlaides