Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2668, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Matulis

Balinskis vai Sotnieks? Kurš labākais aizsargs

Balinskis vai Sotnieks? Kurš labākais aizsargs
Uvis Jānis Balinskis
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Ja izveidot uzbrucēju vai vārtsargu rangu ir tīrā špicka, tad ar aizsargiem ir visgrūtāk. Nu nav mūsu hokejā šobrīd tāda viena dominējošā aizsarga vai pat bariņa aizsargu, kā tas bija pirms dažiem gadiem, kad visi Rīgas “Dinamo” spēlējošie arī bija labākie. Laiks neapturami iet uz priekšu, un seno dienu varoņiem tuvojas 40, Bobs Hārtlijs un viņa palīgi šos spēlētājus neaicina uz Latvijas izlasi. Un principā vispār ir grūti salīdzināt, piemēram, Čehijas virslīgā spēlējošos ar Amerikas studentiem, Rīgas dinamiešiem, vai nule uz AHL izsaukto Kristiānu Rubīnu.

Pirms šis rangs nonāca interneta mākonī, klusībā pārdomāju, ka duča dalījums varētu būt šāds – četri no KHL, trīs no Čehijas plus vācietis Reķis un četri no Amerikas. Loģiski, ka KHL ir augstākais lidojums, lai kā vienam otram šī līga riebjas. Tātad visiem četriem KHL kadriem (Balinskis, Sotnieks, Kulda, Zīle) pienāktos būt pirmajā kvartetā. Bet, atceroties, kā pasaules čempionātā spēlēja Oskars Cibuļskis un Kristiāns Rubīns, kvartets mainījās. Un kas ir vērtīgākais aizsargam? Viens otrs saka, ka lietderības koeficients. Maskavas “Dinamo” galvenais treneris Vladimirs Krikunovs tāpat kā šā raksta autors rēķina uzvarētos un zaudētos mikromačus, bet ne visās līgās tiek norādīts, kuri spēlētāji bijuši laukumā. Un tagad pētīt, cik Guntim Galviņam uzvaru un Ralfam Freibergam zaudējumu, būtu neadekvāts laika zaudējums. Tāpēc mazliet objektīvs rangs ar subjektīviem piesitieniem.

1. (6) Uvis Balinskis, DR

3010 (1+9)-46

Rindojot trīs dinamiešus, rēķins vienkāršs: kuram vairāk uzvarētu/zaudētu mikromaču. Balinskis ir līderis no DR pašmāju aizsargiem: 11-7, vārti – 22:20. Interesanti, ka pēc spēles laika (arī labs kritērijs) – Balinskis (19:52) Sotnieks (19:43) un Kulda (19:40) ir gandrīz vai vienādi.

2. (1) Kristaps Sotnieks, DR

436 (3+3)-1424

Likt Soču 1. vietā neļāva paprāvais mīnuss lietderības koeficientā (-14). Pa kuru laiku tas salasīts? Toties Kristaps 15. janvāra rītā bija visas KHL otrais bloķējošākais aizsargs – 80 bloķētu metienu. Kuldam – 49, Zīlem – 40, Balinskim – 33.
Uzvarēto zaudēto mimkromaču bilance Sotniekam negatīva: 8:16, ripas – 17:35. Kaut gan salīdzināt uzbrūkušo aizsargu (Balinski) ar aizsardzības stila lietpratēju Sotnieku ir diezgan neproduktīvi.

3. (3) Oskars Cibuļskis, “Mountfield” (Hradeckrālove)

317 (1+6)+716

Oskars otro sezonu ir ārpus “Dinamo”, labi iejūtoties vienā no Čehijas vadošajiem klubiem “Mountfield”. Stabila Latvijas izlases vērtība, ar kuru jārēķinās arī 2021. gada pasaules čempionātā Rīgā.

4. (7) Kristiāns Rubīns, “Gowlers” (Nūfaundlenda), ECHL/”Marlies” (Toronto), AHL

3711 (1+10)+716

Kristiāns bija viens no tiem Latvijas izlases debitantiem, kurš pasaules čempionātā Dānijā pārsteidza visvairāk. Kāru skatu vasarā uz viņu meta “Dinamo”, bet jūrmalnieks izvēlējās Amerikas ceļu – trešo spēcīgāko līgu ECHL. Var jau būt, ka raksta publicēšanas laikā viņš būs debitējis AHL. Toronto “Marlies”. Ļoti perspektīvs puika. Iespējams, talantīgākais no plašās 1997. gada aizsargu plejādes.

5. (2) Artūrs Kulda, “Severstaļ”, Čerepoveca

474 (2+2)-938

Artūrs Kulda varbūt vairs nav KHL tik pieprasīts aizsargs kā pirms sešeim septiņiem gadime, kad atgriezās no Amerikas, tomēr KHL viņš joprojām ir vērtība, ar 19:40 spēles laika būdams “Severstaļ” otrs spēlējošākais aizsargs.

6. (8) Kristaps Zīle, DR

334 (2+2)-88

Liekas, ka nule Ziemsvētkos (24.XII) savu 21. dzimšanas dienu nosvinējušais Zīle “Dinamo” jau spēlē mūžīgi. Taču šī ir tikai otrā pilnā sezona, pirms tam divus gadus bijis pa pusītei.
Pēc sava spēles stila šis Kristaps ir tuvāks otram Kristapam – Sotniekam: laukumā izdarīs visu, lai ripa nebūtu mūsu vārtos. Ar nūju, ķermeni, varbūt pat ar zobiem. “Dinamo” galvenā trenera ļoti iecienīts aizsargs. Mikromači: 6:15, vārti: 12:25.

7. (4) Guntis Galviņš, “Ocelari” (Tršiņeca), Čehija

297 (2+5)+172

Gunta Galviņa lietderības koeficients (+17) vienkārši fascinē. Tas ir ne tikai labākais Čehijas otrajā labākajā vienībā “Ocelari”, bet arī visā Čehijas līgā. Kur spēlē gana daudz viņu izlases spēlētāju, arī ar NHL pieredzi.

8. (5) Ralfs Freibergs, “Berani” (Zlīna), Čehija

3518 (4+14)-628

Latvijas hokeja dzīves zinātāji teic, ka 2017. gada vasarā Freibergs esot vairāk trenējies nekā 2018. gada vasarā... Taču punktu Čehijā pat vairāk nekā pēdējā pasaules čempionāta kapteinim Robertam Bukartam. Stabila Latvijas izlases vērtība.

9. (-) Arvīds Reķis, “Panther” (Augsburga), Vācija

329 (1+8)026

Pieredzējušais Arvīds Reķis arī 40 gadu vecumā joprojām ir viens Vācijas DEL līgas piektā kluba labākajiem aizsargiem.

10. (11) Kārlis Čukste, Kvīnpika, NCAA

2213 (1+12)+76

Students, kura spēli klātienē sen neesmu redzējis. Aģenti un kolēģi no ASV ziņo, ka Kārlim varot tikt piedāvāts līgums NHL. Tāpēc studijas mazliet būs jāsasteidz. Varbūt šajā gadā izdosies pabeigt divus kursus univerisitātē, bet tas nozīmē, ka pasaules čempionātā viņu vēl neredzēsim.

11. (10) Jānis Jaks, “Yellow Jackets” (Springfīlda), NCAA

187 (1+6)-86

Jaks iet savu ceļu. Studējot ASV un spēlējot hokeju. Spēlējis jau divos pasaules čempionātos.
12. (12) Edgars Siksna, “Saryarka” (Karaganda), VHL

3811 (2+9)+934

Liepājnieks Edgars Siksna jau piekto sezonu spēlē VHL. Ceturto no tiem – Karagandā, kur ir viens no komandas balstiem aizsardzībā.

Kā tuvākie šajā sarakstā varētu būt 1997. gada puikas – Maksims Ponomarenko, Gvido Jansons, Hugo Jansons, noteikti Artūrs Salija un Kristofers Bindulis, kuram gan formāli šajā sezonā ir AHL pieraksts, taču tikai četras spēles.


, 2019-01-15 11:24, pirms 5 gadiem
Galviņu vajadzēja augstāk.
, 2019-01-15 11:36, pirms 5 gadiem
97. gads padevies ļoti ražīgs - Rubīns, Čukste, Zīle, Ponomarenko, abi Jansoni + Balcers ar Dzierkalu uzbrukumā
, 2019-01-15 12:15, pirms 5 gadiem
Uzbrucēju tops un vsargu bija ļoti līdzīgs manējam, bet nu šis ļoti tālu no manām domām.

1.Kulda, ne par velti viņš ir vienīgais aizsargs leģionārs KHL
2.Balinskis
3.Sotnieks
4.Čukste, sen neesmu lasījis tik labas atsauksmes par kādu Latvijas hokejistu. Ja viņš rīt noslēgtu ligumu ar Haizivīm, tad gan jau Jānis paceltu uzreiz par vairākām vietām, bet tikai dēļ tā viņš pēkšņi labāks nepaliktu.
5.Galviņš
6.Rubīns
7.Zīle
8.Jaks
9.Bindulis
10.Freibergs
11.Cibuļskis, viņš spēlē labi Čehijā nevis KHL vai citā top līgā
12.Reķis
, 2019-01-15 12:58, pirms 5 gadiem
Pirmos 7 man gribētos redzēt "ideālajā" izlases sastāvā PČ.
Astotais principā varētu būt jebkurš no atlikušajiem pieminētajiem (8.-12.).

P.S. ja pieņem, ka izlases sastāvs būtu 14U+8A+3V.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2019-01-16 21:08, pirms 5 gadiem
pernambucano rakstīja: Kur Bārtulis?
Kur tev smadzenes?
Virtuālās realitātes varoņi - Kristaps Porziņģis un Luka Dončičs. Foto: Reuters/Scanpix
21

Matulis prāto par attālinātu līdzjušanu un lielo sporta kā tādu

Mana sporta līdzjutēja jaunība pagāja padomju laikos, kad Latvijas TV translēja lielāko daļu no mūsu sporta spēļu komandu spēlēm, bet, protams, ne pilnīgi visas. Kopš 1973. gada rudens biju itin cītīgs “Dinamo” hokeja, “Radiotehniķa” volejbola, VEF un TTT basketbola, “Celtnieka” handbola un “Daugavas” futbola spēļu apmeklētājiem. Dažkārt, lai tiktu uz VEF spēlēm “Daugavas” sporta namā, bija jāpastāv rindā pēc biļetēm, bet iesākumā biļetes uz “Dinamo” spēlēm pārsvarā pirku no rokas. Svētdienās, kad tirgoja atlikušās stāvvietas Sporta pilī, tās pazuda pusstundas laikā, tāpēc drošāks un racionālāks bija variants kādu stundu pirms spēles “ganīties” “Bērnu pasaules” rajonā, kur par pieckārtīgu uzcenojumu – pieciem rubļiem – kāds spekulants noteikti pārdeva “lieko” biļeti. Piecu studiju gadu laikā bija tikai viens gadījums – kāda spēle ar ACSK, kad netiku pilī uz spēles sākumu. Jo neviens biļeti nepārdeva pat par cēneri...
"Dinamo" virsvadonis Ģirts Ankipāns nu jau ierastā pozā. Foto: Romāns Kokšarovs, f64
8

Kaut ātrāk pienāktu marts... bez “Dinamo”

Vēl četras mājas spēles Rīgā, tikpat Tālajos Austrumos un pati sūdīgākā Rīgas “Dinamo” sezona būs beigusies. Ja nenotiktu izmisīgā cīņa ar Minskas “Dinamo” par pašu pēdējo vietu visā KHL, varētu jau mest arī dvieli ringā, lai puikas beidz šo izrādi, kas, kā no malas šķiet, viņiem pašiem sen noriebusies. Tur tiešām vajag “talantu”, lai pusotru (!!!) spēli jeb 45 vairākuma iespējas nomuļļātu bez vārtu guvuma.
Bobs Hārtlijs. Foto: www.hawk.ru
2

Miljonāri arī KHL spēlē vislabāk

Jau kopš 2008. gada rudens KHL runā, ka kaut kad varētu tikt publiskoti spēlētāju algu saraksti, taču šī tēma joprojām ir tabu. It kā Krievijas bandīti perfekti nezinātu, cik kurš hokejists pelna! Laiku pa laikam notiek datu noplūde, kaut normāli būtu, ja arī jebkurš hokeja fans varētu salīdzināt spēlētaja algas ar laukumā padarīto. Jo arī Latvijā cilvēki itin bieži uzstāj, ka pat "Dinamo" spēlētājiem maksā par daudz... Kaut salīdzinot ar KHL oligarhiem, tā ir gandrīz sīknauda.