Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542), Fid:2668, Did:0, useCase: 3

Basketbolisti vairāk nevar, vai tā ir mūsu vieta?

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Basketbolisti vairāk nevar, vai tā ir mūsu vieta?
Ja Latvijas Basketbola savienību vadītu Kirovs Lipmans, tad Ainars Bagatskis būtu atlaižams, jo nav iemācījis trāpīt tālmetienus...
Foto: nn-basket.ru

Mani gandrīz nedēļu neliek mieru jautājums: "Vai Latvijas basketbola izlase vairāk nevar, vai arī tā ir mūsu vieta?" It kā gatavojamies sist serbus, bet līdz viņiem nemaz netiekam. Jo ar superneprecizitāti zaudējam Puertoriko. Ja Latvijas Basketbola savienību vadītu Kirovs Lipmans, tad galvenais treneris Ainars Bagatskis noteikti saņemtu nopēlumu: "Kas gan tu par treneri, ja nevari iemācīt spēlētājiem trāpīt brīvus tālmetienus!" Precizitāte Belgradā tiešām katastrofāla - 23 no 26 tālmetieniem gāja grozam secen... Vai Bagatskis būtu jāatlaiž, vai arī jārok mazliet dziļāk? Vai kaut kur blakus...

Tūdaļ no Belgradas uz karstām pēdām kolēģis no "Latvijas Avīzes" Māris Siliņš būtībā piedāvāja kaut ko Krievijas futbola izlases trenera Slutska leksikas, ka mēs esam sūdi... Pēdējos trijos gados četras mums svarīgas spēles zaudējot vienādā stilā - proti, piļijot palmās vienu truļņiku pēc otra, publiski sūkstoties, ka netrāpījām savus metienus, ka bijusi melnā diena, ka pretinieki bijuši veiksmīgāki. "Ja tas notiek ik turnīru, tad tā jau ir likumsakarība ar skaidru diagnozi: Latvijas izlase nav gatava izšķirošajām spēlēm,'' secina Siliņš.

2013. gads, Ļubļana. Durvis uz pasaules čempionātu jau ir puspavērtas, taču iznāk 56:60 pret Beļģiju. Tālmetieni 29/5 (17%), līderi pazuduši - Freimanim 2/0, Blūmam 6/1, Bertānam 5/0, Janičenokam 4/0, Strēlniekam 4/1.

2015. gads, Lille. Pirmā iespēja nodrošināt vietu olimpiskajā kvalifikācijā, pret Grieķiju trešās ceturtdaļas vidū esam vadībā ar 56:39, tomēr beigās iznāk 90:97. Tālmetieni 29/8 (27%), no kopējās katastrofas protokolā glābj Janičenoka 5/5 trāpījumi. Strēlniekam 6/0, Blūmam un Bertānam pa 5/0, Freimanim 2/0.
2015. gads, Lille.
Pēdējā iespēja tikt pie olimpiskās ceļazīmes, Latvijas izlase absolūti nav gatava spēlei un ar 70:97 zaudē Čehijai. Tālmetieni 21/4 (19%), bez trāpījumiem paliek Bertāns (3/0), Blūms (2/0), Strēlnieks (1/0), Freimanis turnīru pabeidz ar katastrofālu 16/1. Oficiāli Latvijas izlase paliek bez olimpiskās kvalifikācijas, tomēr pie rīkošanas tiesībām tiekot Itālijai un Serbijai, turpinājums seko.

2016. gads, Belgrada. Olimpiskā kvalifikācijas turnīra pusfināls. Latvijas izlase nav sliktāka par Puertoriko, taču 26/3 (12%) tālmetienos ir izšķiroša aile. Puertoriko līderi svarīgākā brīdī trāpa, arī no tālienes ( Aroijo). Bertānam 6/1, Blūmam 2/0, Strēlniekam 4/1, Timmam 4/0, Siliņam 6/1. Kārtējais sapņu un cerību sabrukums.

Nepilnu trīs gadu laikā Latvijas izlasei ir bijušas četras zīmīgas spēles. Komandas līderu (ja tā tos varam saukt…) statistika ir apbrīnas vērta - Bertānam 19/1, Strēlniekam 15/2, Blūmam 15/1.

Tiktāl Siliņa redzētais un secinājumi. Kā mēdz teikt - ar statistiku var pierādīt (vai apgāzt) jebkuru teoriju un, gribam to atzīt vai nē, dažu mūsu iedomāto līderu garām metums grozam velk uz Slutska kompāniju. Ar Lipmana spriedumu, ka Bagatskis jāatbrīvo. Pats izlases galvenais treneris gan uz kādu nedēļu izkritis no pieejamās aprites, aizbraucot uz Ameriku.

No TV ekrāna ne viss ir perfekti saskatāms, tāpēc jautāju vairākiem Serbijā bijušiem kolēģiem, lai atbild uz manu jautājumu. Visi kā viens - nav nekāda pamata uzskatīt, ka Latvija mačā ar Puertoriko bija favorīts. Tur četri zēni ar NBA/Eirolīgas pieredzi, mums - neviens. Viņiem spēles beigās līderi nospēlēja, mums nē. Turklāt jāņem vērā, ka šie mūsu līderi tādi nebūt nav savos klubos. Kur izšķirošos metienus izdara citi, bet mūsu puikas vairāk ir bumbu pienesēji.

Vaicāju kādam trenerim, vai treniņos var iemācīt trāpīt tālmetienus? (Loģiski, ka dumjš jautājums, bet žurnālists tādus drīkst atļauties). Skaidrs, ka treniņos nav iespējams modelēt spēles situāciju. Vienīgais reālais mācību poligons - šādas spēles situācijas klubā vai pirms tam izlasē. Kā atzina kāds kolēģis, tad šoreiz vietā arī vārdiņš - pieredze. Latvijai bijusi visjaunākā komanda. Ar līderiem, kuriem nav šādas pieredzes visaugstākā līmeņa sacensībās.

Kā būtu, ja būtu Porziņģis un mazais Bertāns? To var tikai zīlēt, bet uzvarēt finālspēlē Sebiju tāpat neesot bijis reāli. Un, ja arī izdotos, Rio Latvija būtu izteikts peramais zēns... Vienubrīd basketbola teātra aizkulisēs apspriesta ideja: zaudēt čehiem, lai ar Serbiju jāspēlē jau pusfinālā. Kam serbi varbūt nebūtu koncentrējušies. Bet iedomājieties, kas tad notiktu? Kādas tad būtu replikas, ja zaudētu ij vieniem, ij otriem?

Skatoties izšķirošo spēļu statistiku, laikam jāatmet iedomas, ka esam tālmetienu ģēniji. Un tas, ko varam iemest Valmierā vai Saldū, Belgradā neskaitās. Tātad jāmeklē citi ieroči. Patīkami, ka jaunais Porziņģis ir pārliecināts, ka Latvijas izlasi gaida spoža nākotne, bet man galvā skan Mārtiņa Lauvas sacītais: "Nevar būt pozitīvu lietu zaudējumā! Zaudējums ir slikti! Kamēr turpināsim meklēt pozitīvas lietas zaudējumos, tikmēr turpināsim zaudēt!" Stilā, ko es sauktu - piļī tik palmās...

P. S. Nealkstu skalpus vai asinis, gribu tikai zināt, kas esam un ko varam vai nevaram.

  +2 [+] [-]

, 2016-07-12 18:54, pirms 8 gadiem
Taisnība! Nav pārliecības, trūkst nekaunības. Leiši pat ar tik pat vai sliktāku statistiku būtu vinnējuši, jo vini ir cīnītāji un kaut vai kājā kostu, bet vinnētu! Arī bagatska darbībās un runās nebija konsekvences. Nosaukt Puertoriko izlasi par wild, kuri met zilos 5 sekundē, spēlē haotisku aizsardzību, palaujas uz 2 līderiem - un to visu , atvainojos, plūtīt pirms spēles pret to pašu PUR!!! Un kas tad pašam bija azotē? Tieši tas pats- tikai trojkas! Pie tam, zinot, ka Puertoriko ar un bez Barea ir divas dažādas izlases, nekrampēt un nedauzīt vinu- nu to jebkurš sporta skolas treneris pateiks- tā ir liktenīga klūda! Varu pateikt tikai to, ka patreizējā LV izlasē ar pārliecību viss kārtībā ir tikai Bertānam un komandas ārstam. Pārējie, ieskaitot Bagatski, piekrāmēja bikses jau pēc pirmās ceturtdalas, un spēles liktenis bija izškirts! Strēlniekam nu pavisam švaki ar pārliecību! Biju domājis, ka vismaz vinam kā kurzemniekam čura nebūs bixēs, taču vinš aptaisījās pats pirmais! Žēl, jo ar šādiem"mazajiem" mums nav ko cerēt uz lieliem panākumiem! Jācer, ka Vecvagars ātri progresēs, tas ar leišiem kopā spēlējot vismaz būs iemācījies kas ir pārliecība par sevi!

  +2 [+] [-]

, 2016-07-12 19:31, pirms 8 gadiem
Cik var runāt par Vecvagaru. Pašlaik viņš nav nekāds. Pilnīgi. Kāds tur "ātri progresēs". Viņam jau ir 23 gadi. Saspēles vadītājam tas it kā nav daudz, bet neredzu viņu kā saspēles vadītāju.
Tā kā man patīk Jānis Strēlnieks, tad gribu viņu nedaudz aizstāvēt. Pēc spēles ar Puertoriko teicu, ka tik sliktu spēli viņa izpildījumā neesmu redzējusi. bet tad izlasīju Valda Voina teikto, ka zem jautājuma zīmes vispār bijusi viņa piedalīšanās atlases turnīrā traumas dēļ. Un vispār vismaz klubā viņš ir spēlētājs, kas met izšķirošos metienus. Un arī trāpa.
Lai gan tajā pašā laikā ir jāpiekrīt autoram, ka basketbola izlasei izšķirošajās spēlēs biežāk nākas zaudēt. Nezinu, vai tas ir pieredzes trūkums, nespēja saņemties izšķirošajām spēlēm vai arī fakts, ka Basketbola Dievs vismaz pašlaik nav latvietis.

  +1 [+] [-]

, 2016-07-12 22:36, pirms 8 gadiem
Izlase ir uz pareiza ceļa vajadzīgs laiks un d darbs liels.

  +5 [+] [-]

, 2016-07-12 23:05, pirms 8 gadiem
Pirmkārt Vēlos nedaudz palabot Matuļa kungu-

Mums ar NBA/Eirolīgas pieredzi nav neviens? Strēlnieks spēlēja eirolīgā...
Par NBA- jā, tur mēs Pueroriko zaudējam.

Un nav tā, ka Strēlnieks, Bertāns, Timma un Bērzs ir bumbu pienesēji savos klubos.. Kur viņš šito izrāva?

Pirmais:

Izlases debitanti

Siliņš- lieliski darīja darbu aizsardzībā par ko arī ir slavens Itālijā! Izskatāš, ka nedaudz pazudusi pārliecība uzbrukumā, bet nekas traks!

Pasečņiks- Labākais centrs šajā turnīrā! Aizkuļoties no VEF RĪGA un sakārtojot galvu ir progresējis neiedomājami!

Jānis Bērziņš- pēc saraustītas sezonas VEF, nekrita ārā no izlases modeļa.

Traumētie- Nebija Janičēnoka..Blūms izlaidis pusi sezonas.. Timma sezonas beigās mocijās ar traumām.. Strēlnieks arī ar mazām traumām..

Porziņģis bija skaidrs, ka nebūs, jo 1. sezona NBA! Par Dāvi Bertānu arī nekādu jautājumu nav.

Tālāk- Ko Latvijas Lielklubi ir sasnieguši uz eiropas fona? NEKO! VEF spēlē ar 10+ leģionāriem, kamēr izlases džeki iesaistās epizodiski (Mejeris, Meiers, Jakovics, Bērziņš)
Ventspils- te pat īsti nav ko ņemt uz izlasi...

Kur spēlē labākie latviešu talanti? Ārzemēs.. Kāpēc? Lūk- to jau vairāk vajadzētu analizēt Matuļa kungam, nevis iekopēt pusi no cita raksta, pielikt 10 savus teikumus..par ko vel jāmaksā.

Nav mums tik daudz no kā izvēlēties un cepuri nost Bagatskim, kurš pēc dzērāju izlases atgriezis ticību un reāli arī izveidojis skatāmu izlasi.

Ar skatu nākotnē,jo es ticu, ka 2020 Latviju redzēsim Olimpiādē!

     [+] [-]

, 2016-07-13 00:50, pirms 8 gadiem
Pieredzes trūkums - tas šai izlasei pagaidām ir bijis Ahilleja papēdis. Bet pamazām, arī ar autora uzskaitītajām nepatīkamajām statistikas ailēm, pieredzei jāaug. No zila gaisa tā arī nerodas. Leišiem tāda pieredze, kas dod arī pārliecību par saviem spēkiem, ir bijusi jau sen, tāpēc viņi arī ir pakāpi augstāk.
Bet ar šo izlasi, it sevišķi, ja vēl nāks klāt Porziņģis un jaunākais Bertāns, var nākotnē lielus kalnus gāzt. Tikai, protams, vienmēr jābūt arī pietiekami spēcīgam variantam B, kuru iedarbināt tādās melnās 3-nieku dienās, kāda bija pret Puertoriko. Pasaules līmeņa komandas ar to arī atšķiras...

     [+] [-]

, 2016-07-13 09:42, pirms 8 gadiem
Es uz mūsu basketbola izlasi skatos tikai pozitīvi.
Bagijs izlasi sāka veidot 2009. gadā, kad bijām dziļā pagrabā. Toreiz basketbola sakarā runāja par aizkaru dedzināšanu viesnīcā nevis par olimpiskajām spēlēm.
Soli pa solim ejam augšup. Progress ir redzams jebkuram. Ticu, ka svētki būs arī mūsu ielā.

  +1 [+] [-]

, 2016-07-13 10:29, pirms 8 gadiem
Izlašu turnīri ir īsi un ar mazu spēļu skaitu. Tātad, katra spēle ir zīmīga. Un loģiski, ka zaudējumos var atrast iemeslus, šajā gadījumā 3pt. %.

Jāmaina treneris? Nē, kāpēc. Nejau katrā spēlē viņi metīs brīvus trejačus ar 12% realizāciju.
restorāni Rīgā - saņem atlaides