Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542), Fid:2668, Did:0, useCase: 3

Kirovs mācās izrunāt uzvārdu Smits, bet… ne tikai

Jānis Celmiņš

Kirovs mācās izrunāt uzvārdu Smits, bet… ne tikai
Barijs Smits
Foto: ITAR-TASS/Scanpix

Kad Latvijas hokeja izlase no pasaules čempionāta Maskavā pārveda 13. vietu, neizpildot federācijas izvirzīto uzdevumu, bija skaidrs – valstsvienībai būs jauns galvenais treneris. Tāds bijis Kirova Lipmana pēdējā laika rokraksts, un arī pārsniedzot 75 gadu robežu viņš neko nemaina. Šobrīd Kirovs mācās izrunāt uzvārdus Smits, bet… ne tikai.

Pēdējo reiz Raunas ielā 23 (tur jau ilgāku laiku mitinās LHF darboņi) man pabūt sanāca 26. maija pēcpusdienā, brīdī, kad bija noslēgusies Latvijas Hokeja federācijas valdes sēde. Toreiz tika locīts vārds “kvorums”, taču starp rindām varēja saprast, ka Beresņevs savu vietu izlases galvenā trenera krēslā, visticamāk, nesaglabās. “Jums jāsaprot, ka Beresņeva līdzšinējie palīgi savus amatus saglabās. Ja atnāks jauns galvenais treneris – ar stingru roku, tad problēmu nebūs,” tāda bija Lipmana atbilde uz manu jautājumu un vienlaikus atgādinājumu, ka septembrī izlasei Rīgā paredzēts olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrs. Jau tobrīd Beresņeva krēslam vismaz viena kāja bija aizzāģēta.

Kad ar kolēģiem brīnījāmies, ka pēc pēdējās PČ spēles Lipmans nenāks atrādīties, kā tas bijis visos četros iepriekšējos čempionātos, kuros esmu pabijis, no LHF preses cilvēka Māra Gorbunova atbildē saņēmām - kad kļūs garlaicīgi, zināt viņa telefona numuru... Šodien tas brīdis pienāca. Garlaicīgi gan nekļuva man, bet gan kādam manam kolēģiem. Iespējams, pat ne viņam, bet pašam Kirovam. Kā tas var būt, ka jūnija sākumā par hokeju neviens nerunā, bet visiem prātā tikai futbols?

Šodien Lipans stāsta, ka tiek veiktas pārrunas ar kādu pieredzējušu speciālistu no Ziemeļamerikas, kurš bijis NHL apritē, bet šobrīd ir brīvs no ikdienas pienākumiem. Iepriekš šis vārdā nenosauktais speciālists neesot bijis Lipmana redzeslokā. Jau maija pēdējās dienās kaut kur Rīgas ielās dzirdēju vārdu un uzvārdu Barijs Smits. Toreiz pie sevis nodomāju, vai tiešām Čikāgas “Blackhawks” sistēmā strādājošam vīram ir vajadzīga Latvijas izlase? Turklāt ieskatoties viņa CV, šis jautājums aktualizējas: Smita kunga slavas stūrītī atrodams ne viens vien NHL čempiona gredzens.

No otras puses uz šo visu skatoties, fakts, ka šobrīd uzvārdu Smits mācās izrunāt arī Lipmans, liek domāt, ka nav dūmu bez uguns. Uzreiz gan jānomierina visi tie, kuri pēc šo rindu izlasīšanas jau paguva iztēloties sirmo vīru septembrī “Arēnā Rīga” stāvam aiz Latvijas izlases soliņa. Pēdējās dienās Kirova telefons tiešām ir karsts. Viņa blociņš jau papildinājies ar vēl vienu uzvārdu, un paredzams, ka pēc NHL drafta (25. jūnijs) tajā var parādīties vēl kāds jauns ieraksts. Ja man būtu jāliek sava nauda, tad es teiktu, ka pēc apaļa mēneša būs zināms treneris, kurš septembra sākumā vadīs Latvijas izlasi olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā. Ātrāk, diez vai!

Jāatgādina, ka pilntiesīgs Latvijas izlases galvenais treneris šobrīd skaitās Leonīds Beresņevs, kuru “Vienos vārtos” pirms neilga laika bija iedzinis mans kolēģis Jānis Matulis: Beresņevs par rikošetiem hokejā un dzīvē,...

restorāni Rīgā - saņem atlaides