Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2668, Did:0, useCase: 3

Autors: Ulvis Brože

Jurčika Raganas sāga: Savickis draud, Jurčiks sola nenodot fanus

Jurčika Raganas sāga: Savickis draud, Jurčiks sola nenodot fanus
Jurčiks Ragana
Foto: Raimonds Volonts, Dinamo Rīga

Vakarā, kad Rīgas "Dinamo" zaudēja arī teorētiskas izredzes kvalificēties izslēgšanas spēlēm, tribīnēs valdīja klusums – nebija nedz bungu rīboņas, nedz ierasto saukļu. Attiecībās starp fanu klubu un "Dinamo" vadību atkal izskrējis melns kaķis – Jurčikam Raganai aizliegts uz mačiem ierasties maskā. Un kluba vadība ir kategoriska. "Ja fanu klubs tā rīkosies, tad organizēsim citu klubu, kas būs lojāls komandai," sarunā ar Sportacentrs.com teica "Dinamo" padomes priekšsēdētājs Juris Savickis. Viņš Jurčikam Raganai arī pārmeta kluba tēla izmantošanu sevis spodrināšanai un vēlmi doties politikā. Tikmēr pats Jurčiks, kurš saņēmis atbalstu no vairākiem KHL klubiem, piekāpties negrasās: "To es sev nepiedotu. Atkāpšanās ceļa nav."

2004. gadā dodoties uz Sporta pili, kurā norisinājās zvaigžņu spēle starp Latvijas un Baltkrievijas klubiem, ASK/"Ogre" atbalstītājs Jurijs Pētersons kopā ar draugiem piestājis veikalā, un viņa uzmanību piesaistījusi velna maska. Tikai vēlāk sapratis, ka patiesībā tā ir ragana, un tobrīd viņš nezināja arī par tēlu, kas kļūs par Latvijas hokeja līdzjutēju kultūras neatņemamu sastāvdaļu.

"Ierados skatīties spēli, bet vienā brīdī sāku skraidīt apkārt un uzmundrināt citus fanus, un visiem tas patika," stāstīja Jurčiks Ragana. Sākotnējā doma bijusi pretinieku iebaidīšana un tiesnešu respekta panākšana, taču drīz vien ideja mainījusies – galvenais kļuvis savas komandas atbalsts.

Jau Rīgas "Dinamo" pirmajā sezonā Jurčiks Ragana saņēmis piedāvājumu kļūt par jaunā kluba atbalstītāju, tomēr sekojis atteikums. "Man galvenais bija palikt pie vienas komandas. Pateicu: kad ASK vairs nebūs, tad arī pāriešu." Sezonas laikā "Arēnas Rīga" gaiteņos noskrējis neskaitāmus kilometrus, viņš rūpējies par to, lai hokejistu atbalstīšanā iesaistās ne tikai fanu sektors, bet arī līdzjutēji, kuri nav bieži viesi "Dinamo" mačos. Tomēr kopš 2018. gada ievada daudziem radies jautājums – kur palicis Jurčiks Ragana?

Pagājušās sezonas noslēgumā Pētersons ticies ar Rīgas "Dinamo" valdes locekli Zigmāru Priedi, un viņam paskaidrots, ka esot jāmaina negatīvais tēls. Jurčiks Ragana ar to nebija mierā. "Jau sezonas sākumā mani negribēja laist iekšā, taču beigās pārdomāja un atļāva," norādīja Pētersons. Taču ikreiz, kad viņš uzskrējis virsū Priedem, saņemts atgādinājums, ka maska esot jāmaina.

"Viņš biedējis ļoti daudz bērnu. Saņēmām zvanus un vēstules, tāpēc pieņēmām lēmumu, ka 2018. gada sākums ir laiks pārmaiņām. Gadu gribam sākt ar jauniem, skaistiem un pozitīviem tēliem," pauda "Dinamo" padomes priekšsēdētājs Juris Savickis. Taču Pētersons saka, ka nevienā sarunā bērnu baidīšana kā iemesls neesot pieminēta. Tāpat neesot bijis kategorisks norādījums, ka maska jānomaina līdz 2018. gada sākumam.

Fanu puse uzskata, ka nākusi pretī, cik vien varējusi, kamēr vadība pieņēmusi lēmumu, kuru negrasās grozīt. Piedāvāts atrast citu raganas masku, kas būtu mazāk biedējoša, taču Rīgas "Dinamo" vadība grib citu tēlu. "Esmu Jurčiks Ragana. Esmu izveidojis tēlu, dzīvojis ar to. Tas esmu es. Zem citām maskām netaisos fanot," saka Pētersons, kurš savā tēlā atbalstījis arī daudzas citas komandas – piemēram, basketbola, volejbola, tenisa un florbola izlases.

Jurčiks Ragana noliedz, ka saņemtu atalgojumu par komandu atbalstīšanu. Viņš arī atklāja, ka pirms pirms sezonas saņēma piedāvājumu no futbola Virslīgas kluba "Riga" FC, taču arī tas bijis saistīts ar iejušanos citā tēlā. Tāpēc sekojis atteikums. Rīgas "Dinamo" viņam nākot talkā ar apģērbu, bet naudu nemaksā. Ķivere, cimdi, krekls, bikses. Un maskas, jo sezonas laikā vismaz divas saplīstot. Pētersons nopircis nepilnas desmit un cer, ka tās nepaliks plauktā, bet gan vēl tiks vilktas uz hokeja mačiem.

"Nauda viņam nav maksāta. Ik pa laikam viņš saņēma nelielus bonusus vai pateicības no kluba, taču ne naudu," teica Savickis, pēcāk atklājot, ka atlīdzība esot izmaksāta alus kastes vai šampanieša veidā. "Kādreiz iedodam, kā jau visiem faniem."

"Aizvakar saņēmu atbalsta vēstuli no Itālijas. Raksta no Kazahstānas. Raksta arī no Minskas "Dinamo" un Omskas "Avangard". Tādu ažiotāžu negaidīju. Ejot pa ielu, nāk klāt cilvēki un atbalsta. Iepriekšējā spēlē bija atbraukuši fani no Igaunijas un no Somijas, un viņi brīnījās, kur palicis Jurčiks Ragana. Netic, ka var izveidoties tāda situācija," teica Pētersons. Rīgas "Dinamo" fanu klubs pie komandas atbalstīšanas atgriezīsies tikai tad, kad Jurčiks atkal varēs ierasties uz spēlēm ar masku. Līdz tam valdīs klusums.

Vai arī nē. "Ja fanu klubs tā rīkosies, tad organizēsim citu klubu, kas būs lojāls komandai. Īsti fani nedrīkst tā rīkoties," teica Savickis. "Pētersonam piedāvājām darboties pie jauna tēla izveides. Ja viņš to nevēlas, tad turpināsim bez viņa. Raksta sociālajos tīklos un salīdzina sevi ar Armandu Puči. Viņam jānomierinās!"

"Nesaprotu, kas tā par pozu, kurā nostājies Pētersons. Iespējams, viņš grib iet politikā? Visus šos gadus izmantojis klubu, lai veidotu savu tēlu, izmantojis komandu. Viņš grib palīdzēt komandai uzvarēt vai arī vēlas spodrināt savu vārdu?" vaicāja Savickis. Savukārt Pētersons pauda, ka atpakaļceļa vairs nav. "To es sev nepiedotu. Un kā citiem skatītos acīs? Nedrīkstu pievilt fanus un nolaist rokas, jo tā būtu nodevība."


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2018-01-09 17:41, pirms 6 gadiem
Savickis ar savām čekista metodēm uzdarbojas...Kaut kāds farss,atgādina psrs laikus..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2018-01-09 18:13, pirms 6 gadiem
Hmm un par sadu rakstu ir atseviski jamaksa ????
, 2018-01-09 18:23, pirms 6 gadiem
Privātam klubam, kurš šobrīd arēnu piepildu masveidā dalot brīvbiļetes, jau nu vajadzētu domāt ar galvu, sanīsties ar pēdējo daudz maz lojālo cilvēku kopu ir ļoti aprobežoti. Palasot Priedes un Savicka komentārus, man ir sajūta, ka viņi joprojām dzīvo 2008.-10. gadā, kad arēna bija pārpildīta un cilvēku interese milzīga.
, 2018-01-09 19:01, pirms 6 gadiem
st juris taisa lētu PR? Tā visa taču ir ģinamas reklāma, ne? Iespējams pat sarunāta?
, 2018-01-09 21:44, pirms 6 gadiem
Nezinu visas šīs sadursmes nianses, bet nu situācija izveidojusies ļoti nesmuka. Kā tad tā pēkšņi viens tēls var no laba par sliktu tapt?! Bērnus baida? Nezinu, nezinu... Mūsdienu bērni tādus monstrus ikdienā internetā un spēlītēs redz!... Varbūt kāda Dinamo vadītāja sīkajam neiepatikās, un nu senči mēģina situāciju labot?
Lai vai kā, ja vien starp Raganu un kādu citu nav personiskas dabas sadursme (spriežot pēc pieejamās informācijas, vaina ir tikai maskā), tad situācija ir rūgti amizanta. Savickis acīmredzami šauj pār strīpu. Laikam pagātnē aizsapņojies. Ar vecajām metodēm uzvaru viņš nevar izcīnīt, tikai zaudēt. Šādā veidā, ar draudiem fanu klubam, var tikai atstumt pašus uzticamākos līdzjutējus, kas Dinamo vēl palikuši, un jaunus vietā, visdrīzāk, nedabūs. Tik nepārdomāti rīkojoties, viņš nodara ļaunu klubam vairāk nekā troļļi. Viņam jāsaprot vienreiz, ka ar brutālu varu mīļš nekļūsi. Ja nemāki klubu vadīt mūsdienu garā - ej vismaz pensijā un algo savā vietā kādu, kas to māk!
Slēpts komentārs: janijs56
Slēpts komentārs: janijs56
, 2018-01-09 22:59, pirms 6 gadiem
Apbrīnojami, ka tajā organizācijā viņi neviens paši nesaprot, cik ļoti šauj sev kājā ar šito. Vai arī saprot, bet neko nevar mainīt, jo priekšnieks kā vienmēr ir pats "gudrākais" un necieš, ja kāds oponē.
, 2018-01-09 23:16, pirms 6 gadiem
Fanu Dinamo ir palicis diezgan maz. Nu kāda 1/3 vai pat 1/4 no tiem, kas pildīja fanu sektoru pirmajās sezonās. Pirmais lielais atbirums bija, kad Ozoliņu neparakstīja, viņš dabūja Atlantā spēlēt. Nākamais - pēc Krimas. Vasarā uzbrauciens Pučem, tagad - Raganai. Šos uzbraucienus jau sāk uztvert personiski. Jo, ja neatsitīs Jurčiku, jebkurš var būt nākamais. Savicka piedāvātā alternatīva - FC Riga fanošanas modelis - 5EUR par spēli vienkāršam fanam, 10 - karoga vicinātājam, 15 - bundziniekam. Varēs pilnu sektoru nolasīt. Un tiem varēs diktēt savus noteikumus
, 2018-01-10 22:33, pirms 6 gadiem
Tā ķēma Savicka maska nav noperkama?
, 2018-01-18 10:33, pirms 6 gadiem
Savicikis mans klubs ko es gribu to es laižu tas ir privats projekts ko sponcore krievs
Virtuālās realitātes varoņi - Kristaps Porziņģis un Luka Dončičs. Foto: Reuters/Scanpix
21

Matulis prāto par attālinātu līdzjušanu un lielo sporta kā tādu

Mana sporta līdzjutēja jaunība pagāja padomju laikos, kad Latvijas TV translēja lielāko daļu no mūsu sporta spēļu komandu spēlēm, bet, protams, ne pilnīgi visas. Kopš 1973. gada rudens biju itin cītīgs “Dinamo” hokeja, “Radiotehniķa” volejbola, VEF un TTT basketbola, “Celtnieka” handbola un “Daugavas” futbola spēļu apmeklētājiem. Dažkārt, lai tiktu uz VEF spēlēm “Daugavas” sporta namā, bija jāpastāv rindā pēc biļetēm, bet iesākumā biļetes uz “Dinamo” spēlēm pārsvarā pirku no rokas. Svētdienās, kad tirgoja atlikušās stāvvietas Sporta pilī, tās pazuda pusstundas laikā, tāpēc drošāks un racionālāks bija variants kādu stundu pirms spēles “ganīties” “Bērnu pasaules” rajonā, kur par pieckārtīgu uzcenojumu – pieciem rubļiem – kāds spekulants noteikti pārdeva “lieko” biļeti. Piecu studiju gadu laikā bija tikai viens gadījums – kāda spēle ar ACSK, kad netiku pilī uz spēles sākumu. Jo neviens biļeti nepārdeva pat par cēneri...
"Dinamo" virsvadonis Ģirts Ankipāns nu jau ierastā pozā. Foto: Romāns Kokšarovs, f64
8

Kaut ātrāk pienāktu marts... bez “Dinamo”

Vēl četras mājas spēles Rīgā, tikpat Tālajos Austrumos un pati sūdīgākā Rīgas “Dinamo” sezona būs beigusies. Ja nenotiktu izmisīgā cīņa ar Minskas “Dinamo” par pašu pēdējo vietu visā KHL, varētu jau mest arī dvieli ringā, lai puikas beidz šo izrādi, kas, kā no malas šķiet, viņiem pašiem sen noriebusies. Tur tiešām vajag “talantu”, lai pusotru (!!!) spēli jeb 45 vairākuma iespējas nomuļļātu bez vārtu guvuma.
Bobs Hārtlijs. Foto: www.hawk.ru
2

Miljonāri arī KHL spēlē vislabāk

Jau kopš 2008. gada rudens KHL runā, ka kaut kad varētu tikt publiskoti spēlētāju algu saraksti, taču šī tēma joprojām ir tabu. It kā Krievijas bandīti perfekti nezinātu, cik kurš hokejists pelna! Laiku pa laikam notiek datu noplūde, kaut normāli būtu, ja arī jebkurš hokeja fans varētu salīdzināt spēlētaja algas ar laukumā padarīto. Jo arī Latvijā cilvēki itin bieži uzstāj, ka pat "Dinamo" spēlētājiem maksā par daudz... Kaut salīdzinot ar KHL oligarhiem, tā ir gandrīz sīknauda.