Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2668, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Matulis

Vai "Prizma" būs studentu komanda?

Vai "Prizma" būs studentu komanda?
Edgaram Lūsiņam šogad var būt dilemma - "Prizmas" vārti vai Hokeja studija?
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

9. spetembrī ar "Kurbada" un "Mogo" maču sākas jaunais Latvijas čempionāts hokejā. Šoreiz par "Prizmu". Hokeja “Prizma” ir savdabīga būve Latvijas hokejā – vienīgā halle Latvijā, kur ziemas laikā ir pat trīs laukumi, plaša jaunatnes hokeja piramīda, bet Latvijas mērogos kluba galvenās komandas mērķis ir... piedalīties un mēģināt iekost kādam no četriem lielajiem/puslielajiem - “Kurbadam”, “Mogo”, “Liepājai” un “Zemgalei”.

“Vienubrīd vasarā mēs pat bijām pārdomās, vai mums vajag virslīgas komandu”, atklāts ir galvenais treneris Ēriks Miļuns. “Mums bija diezgan nopietnas pārdomas par komandas lietderību virslīgā. Starpsezonā no mums aizgāja 13 vai 14 spēlētāji. Konkurēt ar pašvaldību atbalstītām komandām ir grūti... Bet mums Latvijas jaunatnes čempionātā ir 14 komandu! Tik daudz nav pat Hokeja skolai “Rīga”. Izlēmām mazliet mainīt akcentus. Negribu teikt, ka būsim gluži pionieri Latvijas hokejā, bet esam sapratuši, ka jāiet mazliet cits ceļš. Sākam veidot “Prizmu” kā studentu komandu. Jaunieši, kas pie mums trenējas un studē, saņems mācību maksu no mums, par to spēlējot “Prizmā” studiju laikā. Pagaidām šāda pirmā bezdelīga ir Artūrs Apfelbaums, bet būs vēl. Uzvārdus pagaidām saukt pāragri, bet būs.”

Kuri tad no pērnās sezonas kadriem vairs nav “Prizmā?” Pēdējo triju sezonu kapteinis Viktors Lobačovs nu spēlēs “Mogo”, četri citi uzbrucēji – Sergejs Piskunovs, Jurijs Kļujevskis, Valerijs Fiļimonovs, Vladislavs Koniševs ir procesā, lai nonāktu HK“Rīga”, Andrejs Maslovskis spēlē 1. līgas jaunpienācējā - “Mārupē”, aizsargs Rimants Zeilis iestājies Latvijas Lauksaimniecības universitātē, kļūstot par “Zemgales” spēlētāju, japāņu vārtsargs Jošikiro Kuroiva pācēlies uz Zviedriju, jau pērn sezonas laikā ne vienmēr darbu un treniņus spēja apvienot Andis Āboliņš, cits uzbrucējs – Mihails Kokļins papildinājis “Hanzu” Rīgas čempionātā, pagaidām ar komandu nav arī divu veterānu – Mihaila Bogdanova (1976) un Jāņa Lukaševska (1970), bet Miļuns smej, ka tā esot slēptā rezerve, kas jebkuru brīdi var būt ierindā. Kaut kur ceļā uz Ziemeļameriku ir jauniņais uzbrucējs Artjoms Kopass (2000.).

No klātpienācējiem vispirms jāmin divi bijušie “Mogo” hokejisti – uzbrucējs Andrejs Smirnovs (1983), kurš ir sens “Prizmas” kadrs, bet pēdējās sezonās spēlēja Kazahstānā, aizsargs Jānis Brakšs (1987.), kā arī uzbrucējs Pjotrs Šlikovs (1994., Krievija), kurš meklē iespēju spēlēt hokeju. Pārējo jauno uzvārdi (1999.,2000.) jums neko daudz neizteiks, bet bez viņu piecnieka klubā esot vēl kādi četri pieci apmēram tādas pašas kvalitātes spēlētāji.

“Mēs daļēji vēl esam komplektācijas stadijā,” smej Miļuns. “Tāpat kā citus rudeņus, sezonas sākumā labprāt ļausim trenēties un spēlēt tiem mūsu leģionāriem, kuri ir ārzemju klubu meklējumos. Čempionāta sākumposmā viņi pacēl mūsu iespējas augstāk. Skaidrs, ka konkurēt ar vadošajiem klubiem mēs varam tikai epizodiski. Taču mērķis ir mēģināt iekost visiem, kuriem vien spējam. Un čempionātā sasniegt maksimāli iespējamo. Esmu reālists un laikam jau par medaļām mēs necīnīsimies...”

Kāds tad ir “Prizmas” pirmsčempionāta sastāvs?
Vārtos – hokeja eksperts Edgars Lūsiņš un Kārlis Zakrevskis, aizsardzībā – Edgars Apelis, Livars Lāns, Jānis Brakšs, Artūrs Apfelbaums, Juris Bērziņš, Didzis Ruģelis, Miķelis Freimanis, uzbrukumā - - Andrejs Smirnovs, Pjotrs Šlikovs, Valters Apfelbaums (1998., Latvijas U-20 izlases reāls kandidāts), Aleksandrs Baburins, Edgars Beizaks, Ēriks Bisenieks, Sandis Grīnbergs, Gints Leitis, Kristaps Liepa, Jānis Pētersons, Aldis Popens, Kristaps Riekstiņš, Kristiāns Zelts. Un vairāki jaunie “Pārdaugavss/Prizmas” sporta skolas puikas.


, 2017-09-06 16:16, pirms 7 gadiem
Strauji gan viņiem tur mainās domas. Pagājušajā sezonā uzreiz 2 komandas, tagad šaubas, vai vispār vajag... Labi, ka tomēr palika, 6 komandas turnīrā vismaz kaut cik pēc līgas izskatās.
Virtuālās realitātes varoņi - Kristaps Porziņģis un Luka Dončičs. Foto: Reuters/Scanpix
21

Matulis prāto par attālinātu līdzjušanu un lielo sporta kā tādu

Mana sporta līdzjutēja jaunība pagāja padomju laikos, kad Latvijas TV translēja lielāko daļu no mūsu sporta spēļu komandu spēlēm, bet, protams, ne pilnīgi visas. Kopš 1973. gada rudens biju itin cītīgs “Dinamo” hokeja, “Radiotehniķa” volejbola, VEF un TTT basketbola, “Celtnieka” handbola un “Daugavas” futbola spēļu apmeklētājiem. Dažkārt, lai tiktu uz VEF spēlēm “Daugavas” sporta namā, bija jāpastāv rindā pēc biļetēm, bet iesākumā biļetes uz “Dinamo” spēlēm pārsvarā pirku no rokas. Svētdienās, kad tirgoja atlikušās stāvvietas Sporta pilī, tās pazuda pusstundas laikā, tāpēc drošāks un racionālāks bija variants kādu stundu pirms spēles “ganīties” “Bērnu pasaules” rajonā, kur par pieckārtīgu uzcenojumu – pieciem rubļiem – kāds spekulants noteikti pārdeva “lieko” biļeti. Piecu studiju gadu laikā bija tikai viens gadījums – kāda spēle ar ACSK, kad netiku pilī uz spēles sākumu. Jo neviens biļeti nepārdeva pat par cēneri...
"Dinamo" virsvadonis Ģirts Ankipāns nu jau ierastā pozā. Foto: Romāns Kokšarovs, f64
8

Kaut ātrāk pienāktu marts... bez “Dinamo”

Vēl četras mājas spēles Rīgā, tikpat Tālajos Austrumos un pati sūdīgākā Rīgas “Dinamo” sezona būs beigusies. Ja nenotiktu izmisīgā cīņa ar Minskas “Dinamo” par pašu pēdējo vietu visā KHL, varētu jau mest arī dvieli ringā, lai puikas beidz šo izrādi, kas, kā no malas šķiet, viņiem pašiem sen noriebusies. Tur tiešām vajag “talantu”, lai pusotru (!!!) spēli jeb 45 vairākuma iespējas nomuļļātu bez vārtu guvuma.
Bobs Hārtlijs. Foto: www.hawk.ru
2

Miljonāri arī KHL spēlē vislabāk

Jau kopš 2008. gada rudens KHL runā, ka kaut kad varētu tikt publiskoti spēlētāju algu saraksti, taču šī tēma joprojām ir tabu. It kā Krievijas bandīti perfekti nezinātu, cik kurš hokejists pelna! Laiku pa laikam notiek datu noplūde, kaut normāli būtu, ja arī jebkurš hokeja fans varētu salīdzināt spēlētaja algas ar laukumā padarīto. Jo arī Latvijā cilvēki itin bieži uzstāj, ka pat "Dinamo" spēlētājiem maksā par daudz... Kaut salīdzinot ar KHL oligarhiem, tā ir gandrīz sīknauda.