Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542), Fid:2668, Did:0, useCase: 3

Ducis latvju labāko hokeja aizsargu (jūnijs, 2018)

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Ducis latvju labāko hokeja aizsargu (jūnijs, 2018)
Trīs labākie Latvijas izlasē PČ: Kristaps Sotnieks, Elvis Merzļikins un Andris Džeriņš
Foto: IIHF

Kas gan varbūt vienkāršāk, kā sastādīt latvju hokeja aizsargu rangu? NHL spēlējošie vispirms, tālāk – KHL, kam labāks lietderības koeficients – tas augstāk. Un tālāk Eiropas un Amerikas līgās spēlējošie. Bet ir kāds bet! Ja aizsargs vairs netiek aicināts uz Latvijas izlasi (Pujacs, Reķis, Jerofejevs, K. Rēdlihs), vai tad viņam ir jābūt rangā vai nav? Diskutējama lieta. Re, Ozoliņš vēl nepilnu 42 gadu vecumā spēlēja Soču olimpiskajās spēlēs, kur bija spraunākais mūsu komandā.

Ievadā pieminētie četri aizsargi – Arvīds Reķis (1979), Georgijs Pujacs un Krišjānis Rēdlihs (1981), kā arī Aleksandrs Jerofejevs (1984), salīdzinot ar Soču Ozo vēl ir jauni, bet laikam jau pamazām nāk klāt vecums, kad jādomā, kā veiksmīgi nospēlēt vēl vienu klubu sezonu. Lai gan subjektīvi – rangs bez Krišjāņa? Kaut kas tur pietrūkst. Bet, ja objektīvi – uz izlasi neaicina – tad objektīvi pret visiem.

Loģiski, ka klātienē savām acīm neesmu šajā sezonā redzējis spēlējam Kristoferu Binduli, Jāni Jaku un Kārli Čuksti, maz redzēts arī Artūrs Kulda un Oskars Bārtulis, kurš bija ranga kandidātos, bet pats sevi no tā izslēdza. Varbūt arī neliels subjektīvisms viņu vērtējumos – mazliet statistikas, mazliet hokeja speciālistu dzirdētais, mazliet ārzemju preses atsauksmes.

Pirms uzvārda iekavās - vieta iepriekšējā rangā novembra vidū, pirmajā rindiņā statistika klubā, otrajā - pasaules čempionātā. Rangs ir objektīvi subjektīvs, jebkurš "VV" lasītājs var veidot savējo, kā arī apstrīdēt šo rangu.

1. (3) Kristaps Sotnieks, “Lada”,KHL

172+000
80+2+20

Soča, mokoties ar savainojumu sekām Toljati “Ladā”, pavasarī bija noilgoies pēc hokeja, aizvadot izcilu pasaules čempionātu Herningā un Kopenhāgenā. Varbūt tas ir subjektīvs skats, bet mačos ar zvaigžņotajām ASV un Kanādas izlasēm Kristaps laukumā nepazuda, bet spēlēja droši un ļoti pārliecinoši. Pat bija labāks par NHL pirmajā kārtā draftētajiem amerikāņiem un kanādiešiem.

2. (2) Artūrs Kulda, “Red Star”,KHL, “Sparta”, Čehija

472+4-933
60-12

Artūrs Kulda ir stabila vērtība mūsu hokejā. Kaut pērnā sezona Pekinā nav starp viņa pašām labākajām sezonām. Žēl, ka savainojuma dēļ viņam nebija iespējams spēlēt pasaules čempionātā.

3. (5) Oskars Cibuļskis,Hradeckrālova, Čehija

608+14+540
80-18

Viens no Čehijas ekstralīgas rezultatīvākajiem aizsargiem. Pasaules čempionātā Latvijas pirmā vairākuma, kā arī pirmās maiņas aizsargs, kuram vairāk iznāca spēlēt pret pretinieku vadošo maiņu labākajiem hokejistiem. Savu darbu padarīja labi. Vairāk patīk pieslēgties uzbrukumam, tāpēc nereti ir situācija, ka Cibuļskis ir vistuvāk pretinieku vārtiem. Taču labais slidojums un platais solis ļauj savlaicīgi atgriezties aizsardzībā.

4. (7) Guntis Galviņš,DR,KHL

372+9-515
81+1-10

Vēl viena no Latvijas izlases un Rīgas “Dinamo” pamatvērtībām. Gols pret Vāciju bija ļoti savlaicīgs, bet iemetāja uzvaras deja – skaista. Jācer, ka Guntim pietiks spēka līdz 2021. gada pasaules čempionātam Rīgā.

5. (10) Ralfs Freibergs, Zlīna,Čehija

563+27048
80+1+32

Čehijas čempionāta trešais rezultatīvākais aizsargs, nopelnot divu gadu līgumu Zlīnā. Pasaules čempionātā otrais labākais lietderības koeficients (+3) pēc Andra Džeriņa (+4). Čehijā atguvis parliecību par savām spējām.

6. (9) Uvis Balinskis,DR,KHL

282+3-810
51+1-10

Balinskis pusotra gada laikā ir veicis milzīgu uzrāvienu – no daudziem maz zināma HK “Rīga” aizsarga līdz diezgan stabilam izlases aizsargam Hārtlija aptverē. Sezonu klubā mazliet pabojāja savainojums. Bet puika ir centīgs un var iet tālu.

7. (-) Kristiāns Rubīns,WHL,ASV

668+23-538
81+1+12

Ja pasaules čempionātā tā nebūtu noplosījies Rūdolfs Balcers, tad Kristiāns Rubīns varētu pat pretendēt uz lielākā atklājuma lauriem. Viens no Latvijas 1997. gada aizsargu plejādes. Bet nepilnu 20 gadu vecumā spēlēt tik pārliecinoši? Ir augums (1,94) un spēks (96 kg), taču nav pazaudējis vijīgumu un tehniku. Gaidām nākamo soli (AHL?).

8. (10) Kristaps Zīle,DR,KHL

501+8-1016
8000

Kristaps Zīle pagājušajā sezonā kļuva par DR pamatsastāva aizsargu. Ar milzīgu vēlmi spēlēt. Un labu raksturu. Spēlētājs, kuram komandas panākumi svarīgāki par paša izdarīto. Pasaules čempionātā, kad spēlēja pats mazāk, psiholoģiski visu laiku uzmundrināja komandas biedrus.

9. (-) Kristofers Bindulis,Heršija,AHL/ECHL

120+1+66
344+11+110

Žēl, ka pirmā pārbaudes spēle Slovākijā Kristoferam Bindulim bija pirmā un pēdējā Latvijas izlasē šajā pavasarī. Labprāt būtu redzējis jauno talantu Herningā. Sezona Amerikā (AHL/ECHL) vēl nedeva pārliecību, ka te jau ir NHL fārmkluba aizsargs. Bet Kristoferam vēl spēkā līgums ar Vašingtonas “Capitals” uz diviem gadiem.

10. (12) Jānis Jaks,NCAA,ASV

378+15-620

Jaks iet savu ceļu. Studējot ASV un spēlējot hokeju. Spēlējis jau divos pasaules čempionātos.

11. (-) Kārlis Čukste,NCAA,ASV

383+10+110

Vēl viens students, kura spēli klātienē sen neesmu redzējis. Aģenti un kolēģi no ASV ziņo, ka Kārlim drīz varot tikt piedāvāts līgums NHL. Tāpēc studijas mazliet būs jāsasteidz.

12. (-) Edgars Siksna,”Sariarka”,VHL

494+17+485
3000

Liepājnieks jau ceturto sezonu aizvada VHL, trīs no tām Karagandas “Sariarka”. Klubā itin labs metējs un piespēlētājs, izlasē pie sešu aizsargu modeļa pagaidām – septītais vai astotais aizsargs.

P.S. Duča tuvākie sekotāji varētu būt Artūrs Salija, Ēriks Ševčenko, Hugo Jansons, varbūt vēl kāds.

     [+] [-]

, 2018-06-07 14:13, pirms 6 gadiem
Jā, domāju, ka diezgan loģiski viss ir. Varbūt Cibuļskis ir pārvērtēts, bet visgrūtāk ir novērtēt tos kurus neredzam. Vai Rubīns ir labāks par Čuksti, tikai tāpēc, ka mēs viņu redzējām Dānijā?! Un vai Bindulis ir labāks nekā Jaks, tikai tāpēc, ka Capitals pierezervēja viņu?!
Katrā ziņā, tuvākajos gados ienāks vēl 2-3 stabili izlases aizsargi un tas nevar nepriecēt.
restorāni Rīgā - saņem atlaides