Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542), Fid:2668, Did:0, useCase: 3

Ir jauna zvaigzne dzimusi - Balcers!

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Ir jauna zvaigzne dzimusi - Balcers!
Rūdolfs Balcers
Foto: Reuters/Scanpix

Līdz 5. maija pēcpusdienai uz jautājumu, vai tu zini Balceru, lielākā daļa latviešu noteikti sāktu kaut ko runāt par Emīlu Balceru. Manai sievai pat ļoti patīk, kā Emīls dzied. Pēc norvēģu uzvarēšanas pasaules hokeja čempionātā Herningā, ne tikai Balceru rangā ir notikusi pārbīde. Es pat gribētu apgalvot, ka latvju hokeja Betlēmē pie debesīm ir dzimusi jauna zvaigzne - Rūdolfs Balcers, 21 gadu vecs uzbrucējs. Jā, no kurienes tad viņš īsti ir? No Liepājas, Stavangeras vai Sanhosē?

Latvijas izlasē ir bijušas vairākas spožas debijas. 2012. gadā Stokholmā Miks Indrašis vismaz pirmajās divās spēlēs bija tas džeks, kurš pirmais iemet golu. Pirms sešiem gadiem Zviedrijā - trijās pirmajās spēlēs 3+2. 2008. gadā Halifaksā ļoti gaidījām Mārtiņa Karsuma debiju. Mežonis jau bija noplosījies Kanādas junioru līgās, Providensas "Bruins", bet pasaules hokeja čempionātā Latvijas izlases formā vēl nebija spēlējis. Halifaksā Mārčam iznāca tikai divas spēles, bet 22 gadus vecais uzbrucējs bija redzams. 2006. gada Kirova Lipmana rīkotajā čempionātā Rīgā nepilnu astoņpadsmit gadu vecumā lielajā izlasē debitēja Kaspars Daugaviņš, un uzreiz kļuva pamanāms. Balcera debija tomēr ir daudz pamanāmāka. Pirmajā izlases spēlē iemest divus golus? Un iemest arī papildlaikā uzvaras ripu, tur vajag aknas un pārliecību!

Teikšu, kā ir - es biju skeptiski piesardzīgs, kad izlases sakarā sāka locīt Balcera uzvārdu. Ne jau tāpēc, ka neticētu, ka AHL ir labi spēlētāji, bet Latvijas izlasē gandrīz jebkurš jaunulis ienāk caur treniņnometni, daudzām pārbaudes spēlēm, piemeklējot vai atrodot jaunajam vietu. Turklāt būtiska ir arī tāda lieta kā jaunā iekļaušanās kolektīvā. Balcers izlasē parādījās... lidmašīnā. 3. maijā. Bija iespējams atlidot uz Rīgu mazliet ātrāk un viņš to izdarīja. Kad līgumreisa lidmašīnā bijām paēduši pusdienas, piecēlos stāvus un kaut ko ar Arti Ābolu sākām runāt, te Artis pēkšņi: "Pag! Bet tas taču Balcers!" Paskatījos uz to pusi - jā, bet viņam taču te vēl nevajadzētu būt... Kompānijā, kur vairāk nekā 40 vietas bjja tumši sarkanā Kanādas formā, Balcers bija ieslīdējis daudzu nepamanīts. Un vai tad visus jaunos var atpazīt? Ja redzēti tikai bildēs.

Otrs būtisks jautājums: kur likt Balceru? Pirmās divas uzbrucēju maiņas nebūtu prātīgi jaukt ārā. Nu tad trešajā, kopā ar Šveices čempionu Ronaldu Ķēniņu un Vitāliju Pavlovu. Treniņš ceturtdien, piektdien, ieslidošanās sestdien no rīta, tā bija visa Rūdolfa kopdarbība Latvijas izlasē. Kaut kad pirmās trešdaļas vidū kolēģis Ulvis Brože bija pamanījis, ka Latvijas izlases 21. numurs spēlē gana sakarīgi, tas ir - laukumā ir redzams, aktīvi slido un ar savām darbībām rada nepatikšanas pretiniekiem. Neesmu AHL un Ziemeļamerikas noliedzējs, taču lielā hokeja kontekstā AHL debitanta 48 punkti (23 vārti, 25 piespēles) 67 mačos, kā arī 2+2 Kaldera kausa četrās spēlēs tāds Sanhosē un Latvijas notikums vien ir. Spicākie čaļi sādā vecumā jau kapā NHL! Bet Rūdis itin labi nēsājās pa laukumu Herningā. Un tad spoži pie Norvēģijas zilās līnijas nospēlēja Kristaps Sotnieks. Pārķēra ripu, tad to uz pussekundi tā kā pazaudēja, bet paspēja pamest uz kreiso malu, kur atradās 21. numurs. Balcers pietuvojās norvēģu vārtu vīram Larsam Haugenam un no malas izskatījās, ka pārliks ripu uz nūjas neērto pusi. Droši vien, ka tāpat domāja arī norvēģis, bet latviešu debtiants atrada spraugu starp vārtu stabiņu un Larsa plecu. "Puikas jau smēja, ka esot uzmetis tā, ka Haugenam visas spalvas norautas!" Kā pienākas pirmo ripu kāds savāca, šoreiz tas bijis Ķēniņš.

Un tad atnāca Balcera meistarstiķa laiks. Papildlaikā, kad treneri kā labākos laukumā sūta pieredzējušos metējus, Bobs Hārrlijs starp trim pirmās minūtes spēlētājiem izvēlas Oskaru Cibuļski, Andri Džeriņu un izlases debitantu Rūdolfu Balceru. Un šis 21 gadu vecais džeks, kurš pirms kāda laika panācis mums cerīgo 1:2, nospēlē kā Helmuts Balderis jaunībā. Vārds jaunajam varonim: "Papildlaikā iegājām zonā, Džera nometa, es uzvilku uz augšu, tad novācu vienu un ievilku vidū, un tad arī vārtsargu sanāca novākt. Pats biju bišķi pārsteigts, domāju, ka tik trakus vārtus karjerā vēl neesmu iemetis." No malas izskatījās, ka Balcers meklē vēl kādu, ko vārtpriekšā apvest. Bet ļoti daudz viņam šajā manevrā palīdzēja Cibuļskis, kurš vārtpriekšā vienu norvēģi bija neitralizējis kā sāls stabu.

Loģiski, ka mikszonā visi ķēra tikai Balceru, es paspēju tikai uzvaicāt, kāds ceturtais burts viņa uzvārdā. Tiem, kas neatceras vecā "Dinamo" pirmsākumus, atgādināšu, ka 19. numuram uz krekla bija rakstīts Balders. Arī pēc tam "Scandic" hotelī Rūdis uz manu d burtu neuzķērās. Ko īsā intervijā pamanīju? Vai tas Liepājas gēns vai Norvēģijas vide, bet šis latvietis ir nesamērīgi prātīgs. Nu kā tāds soms vai skandināvs. Uz jautājumiem atbild korekti, bet mazliet lēni, it kā meklētu pareizos vārdus latviešu valodā. Bet jāmeklē tie Balceram nav. Šāda nosvērtība ir tā, kas palīdz laukumā pieņemt pareizos lēmumus. Aukstasinīgi.

Ejot no halles uz auto, satieku pāris liepājnieku, kas iesmej - 67% uzvaras pieder Liepājai, un man izstāsta īso stāstu, ka pie visa vainīgs Rūdolfa vectēvs, tas, kurš Liepājas juvelieris. Viņš esot mazo Rūdi nolicis uz slidenā ledus. Rūdolfs pats gan ar mīļiem vārdiem atceras abus vectēvus un vecmāmiņas, bet visvairāk viņa labā tomēr upurējušies tēvs, māte un māsas. "Liekas, ka četrpadsmit gadu vecumā man un Maksimam Ponomarenko radās iespēja aizbraukt uz Lorenskogu, tā ir Oslo nomale. Kā hokejisti mēs vietējai komandai derējām, bet pozitīvais bija tas, ka līdzi varēju ņemt arī vecākus, viņi un māsas joprojām dzīvo Oslo. Pats arī pēc sezonas vispirms braukšu uz Stavangeru, kur dzīvo mana draudzene, un tikai pēc tam uz Latviju."

Skaidrs, ka arī pirms septiņiem gadiem man Balcera uzvārds bija zināms - proti, latvju hokeja leģionāru sarakstu jau veidoju tad. Nu bija Lorenskogas U-17 izlasē tāds uzbrucējs, bet nu... Norvēģija taču nav hokeja zeme! Rūdolfs divas sezonas kaut ko meta Lorenskogas junioros un tad tika uzaicināts uz Stavangeras "Oilers", kur par treneri strādāja vakar uzvarēto norvēģu galvenais treneris Peters Toresens... Pirmajā sezonā (2013/2014) jaunais latvietis vairāk spēlēja junioru vai fārmklubā, bet nākamajās divās sezonās viņš kļuva par Norvēģijas čempionu. Pirmajā gadā - 8+13, otrajā - 15+9, play-off - 6+4. Un tad sezona Kanādas junioros, WHL līgā, kur 66 spēlēs 40 goli ļāva saukties par līgas labāko rūkiju. Šogad Sanhosē "Barracuda" rindās Balcers ir ne tikai labākais jaunais metējs, bet vispar komandas rezultatīvākais uzbrucējs, nopelnot vietu arī AHL Visu zvaigžnu mačā. Re, kā! Amerikā vispirms pamanījuši, ka Balcers ir zvaigzne!

  +1 [+] [-]

, 2018-05-06 13:47, pirms 6 gadiem
Nu, mums jau ir bijušas tādas zvaigznes - Girgensons, Gudļevskis. Neuzkraujiet čalim to, ko viņš vēl nevar panest. Kā piemēru varu minēt Balcera iespējamo komandas biedru Tomāšu Hertlu, kam debija Sharks bija spīdoša (6+1 pirmajās 3 NHL spēlēs), bet turpinājums daudz pieticīgāks (328, 81+89), tad sekoja ceļa trauma, kas liek manīt sevi vēl joprojām. Un Balcera salīdzinājumi ar Balderi jau ir uz masu histērijas robežas, līdzīgi kā Girgensona iebasošana NHL zvaigžnu spēlē.

     [+] [-]

, 2018-05-06 14:09, pirms 6 gadiem
agrism rakstīja: Nu, mums jau ir bijušas tādas zvaigznes - Girgensons, Gudļevskis. Neuzkraujiet čalim to, ko viņš vēl nevar panest. Kā piemēru varu minēt Balcera iespējamo komandas biedru Tomāšu Hertlu, kam debija Sharks bija spīdoša (6+1 pirmajās 3 NHL spēlēs), bet turpinājums daudz pieticīgāks (328, 81+89), tad sekoja ceļa trauma, kas liek manīt sevi vēl joprojām. Un Balcera salīdzinājumi ar Balderi jau ir uz masu histērijas robežas, līdzīgi kā Girgensona iebasošana NHL zvaigžnu spēlē.
Girgensons kā zvaigzne - viņš vēl aizvien ir tāda pati zvaigzne kā bija, taču viņa spēles laiks un uzdevumi komandā ir krienti mainījušies. Pie Nolana viņš bija TOP maiņu uzbrucējs, tagad - mazākuma speciālists un "laika nositējs".

Tiekot Zemgum brīvā trigū, kas gan tik ātri vēl nenotiks, varētu redzēt Zemgus īsto vērtību, kas, pieļauju, daudzus SC.com komentētājus un troļļus pārsteigtu.

Viņš ir ļoti labs sava ampluā spēlētājs.

Gudļevskis kā zvaigzne tika saukts faktiski viena PČ un vienas OS spēles dēļ. Tamdēļ viņam tika iedoti milzīgi avansi, ko "atdot" vārtsargs nespēja un arī nespēs, jo daudzi viņu redzēja kā nākotnes NHL pirmo numuru (viņiem arī ir vislielākā vilšanās).

Kā būs ar Balceru, to redzēs pēc dažiem gadiem, ļoti svarīga būs šīrudens NHL treniņnometne. SJS viņš patīk, cita lieta, ka vietu sastāvā nemaz nav tik daudz un vēl jau drafts un brīvo aģentu tirgus priekšā.

Kas man patīk un kas rakstā arī ir pieminēts - intervijas tiek sniegtas ļoti pārdomāti un izsvērti, t.i., vismaz no malas liekas, ka attieksme gan pret karjeru, gan kopumā varētu būt pareiza. Arī Zemgum savulaik to varēja ļoti labi redzēt. Savukārt, ja ir pareiza attieksme un turēsies veselība, tad agri vai vēlu, bet rezultāts būs.

Pagaidām gan, pat pēc 2 goliem, nekas nav vinnēts un nekas nav pierādīts un vieta SJS, kā daži jau vakar sapņoja, arī nav nopelnīta, bet nu lai jau izdodas.

  +1 [+] [-]

, 2018-05-06 16:24, pirms 6 gadiem
Nu tas, ka publika (tai skaitā prese) jaunajam sportistam uzliek iespējams pārāk augstu latiņu, par labu nenāk. Aicinu sporta žurnālistus nepiemest malku ugunī šādām masu psihozēm ar virsrakstiem "Ir jauna zvaigzne dzimusi - Balcers!" un "Ar varoni Balceru priekšgalā: latvieši centīsies pārsteigt Somiju".

PS Tas, ka intervijās viss ir pareizi un nosvērti vēl neko nenozīmē. To, kas notiek divdesmitgadnieka galvā, kad par viņu sāk rakstīt visa valsts prese jūs tāpat neuzzināsiet.

  +2 [+] [-]

, 2018-05-07 16:41, pirms 6 gadiem
Prese ir darījusi to, ko viņai jādara. Balcera sakarā tik liela uzmanība ir tikai pašsaprotama un par to nedrīkst pārmest, jo debija bija vienreizēja.

Problēma jau ir tautā, jo viņi tagad var gaidīt no šī spēlētāja vairāk kā vajag un īsākā laikā kā vajag.

Labs spēlētājs apzinās savu spēku, varēšanu un vērtību. Laiks rādīs, kas būs tālāk.
restorāni Rīgā - saņem atlaides