Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542), Fid:2668, Did:0, useCase: 3

U-20 juniori, kas... neprot, bet varbūt tomēr prot spēlēt

Jānis Matulis
Jānis Matulis

U-20 juniori, kas... neprot, bet varbūt tomēr prot spēlēt
NHL grib spēlēt visi, bet spēlē tikai paši labākie. Arī Zemgus Girgensons
Foto: USA TODAY Sports/Sipa USA/Scanpix

Tā jau ir tradīcija, ka Latvijā hokeju visvairāk zinošo cilvēku sarodas laika posmā, kad spēlē Latvijas U-20 izlase. Izņēmums, protams, nav arī 2016. un 2017. gadu mija. Kad mūsu juniori - esot pats talantīgākais pēdējo gadu iesaukums (!) - neprasmīgo treneru vadībā zaudē visiem pēc kārtas. Amerikāņiem - 1:6, krieviem - 1:9, kanādiešiem - 2:10, slovākiem - 2:4, bet kaut kādiem somiem atļaujas zaudēt pat divas reizes - 1:2 un 1:4. Kāds kauns un negods! Kāds negods un kauns...

Katrs var spēlēt tikai tā, kā to viņam atļauj pretinieks

Tiem, kas visu saprot tikai tā, kā uzrakstīts, pačukstēšu, ka ievadslejā lielākā daļa teksta rakstītas ar ironiju. Zaudēt, protams, ir slikti, bet, ja Latvijas labākajam sprinterim jāsacenšas ar Useinu Boltu, laikam nebūtu korekti pieprasīt, kāpēc viņš nav uzvarējis. Apmēram tikpat tālu no ASV, Krievijas un Kanādas atrodas Latvijas junioru hokejs. Kaut man gribētos redzēt to mirkli, kad latvietis uzvar Boltu. Tāpat kā jaunajam LHF ģenerālsekretāram Viesturam Koziolam. Jā, Slovākijas U-20 ir mazliet zemāka klase un tas bija redzams arī laukumā, bet neba jau treneri Miļuns, Razgals un Zirnis mācīja izlases jaunākajam aizsargam Zeilem (26.I.1998), ka ripa no aizvārtes jāizspēlē cauri savas aizsardzības zonas vidum, lai tā ērtāk iegultos uz slovāka nūjas. Tā ir mandrāža un negadījums, bet likteņa pirksts ir tikai tas, ka šajā sezonā Tomass spēlē trešā trenera Kārļa Zirņa vadītajā komandā "Mudbugs/Shreveport" (NAHL, pēc spēka otrā spēcīgākā ASV junioru līga pēc USHL). Vai kāds no treneriem, neoficiālo videopalīgu Aldi Āboliņu ieskaitot, mācīja HK "Rīga" uzbrucējam Baranovskim, ka jau pašā spēles sākumā laukuma centrā jānospēlē ar augstu paceltu nūju? Lai somi jau 7. sekundē tiek pie vairākuma. Tā vienkārši ir pārcentība un mandrāža. Vai kāds stāstīja aizsargam Čukstem, ka, spēlējot mazākumā, labākais paņēmiens, kā apturēt somu uzbrucēju, ir viņa klupināšana? Aizsargs Čukste, kurš droši vien pavasarī būs Latvijas nacionālās izlases kandidāts, tajā epizodē vienkārši labāk nospēlēt nevarēja, vai precīzāk - "nemākulis" soms piespieda Kārli kļūdīties. Vai pirmā spēle ar somiem! Otrajai ripai Mitena vārdos, protams, bija jāielido pēc metiena no zilās līnijas, atsitoties pret mūsu U-20 izlases jaunākā uzbrucēja Smirnova (7.III.1999) slidu. Vai tad es jums neteicu, ka nedrīkst U-20 ņemt divus gadus jaunākus puikas! To labi saprata gan Denisa tēvs - arīdzan hokeja treneris Igors Smirnovs, gan Miļuns un Razgals, bet Rīgas/Latvijas uzbrucēju piedāvājums pēc dažu spēlētāju atsvaidzinātajiem savainojumiem treniņnometnē bija tāds, kāds bija... Bet Deniss Smirnovs - 2016. gada Šveices U-18 čempionāta rezultatīvākais uzbrucējs - nemaz nebija Latvijas U-20 izlases kandidātu sarakstā. Tā pirmajā variantā... Labi, beigšu ar uzvārdiem, jo tur jau blatņiki un bagāto tēvu dēli vien spēlēja (tradicionālais uzskats visos tajos gadījumos, kad komandā nav paņemts manējais!) un gan jau Koziols un jaunais LHF prezidents Aigars Kalvītis arī to visu redzēja.
Šīs rindkopas rezumē: katrs var spēlēt tikai tā, kā to viņam atļauj pretinieks (autors A. Cicurskis).

Latvijas treneri taču neprot trenēt!

Nezinu, kādā mucā un pa kādām spundēm jābarojas, lai izdomātu kaut ko tik kretīnisku, ka Latvijas treneri neprot trenēt, nav iemācījuši puikām slidot, iemest ripu vārtos, spēlēt spēka spēli (turpinājums pēc jūsu izvēles). Jo hokejisti mums paši talantīgākie pasaulē un Latvija spēj apgāzt aksiomu, ka līdz NHL nonāk viens (viens!!) no 15 000, kas sākuši trenēties. Neesmu bijis Monreālā, bet saka, ka tur esot pat šāda satura plakāti - tiem vecākiem, kas mīl sapņot ar vaļējām acīm.

Droši vien, ka Latvijas treneru korpusā nav otra Viktora Tihonova vai Boba Hārtlija pusbrāļa, taču ne jau treneri ir Latvijas hokeja lielākā bēda. Nelaime ir tā, ka viņu kvalifikācija (latviski laikam precīzāk - cena) ir tik augsta, ka Latvijas klubi nevar viņus atļauties. Zinu, ka daudziem nepatīk KHL un Krievija, un varbūt KHL nemaz nav otrā stiprākā līga pasaulē. Taču otrā bagātākā gan esot. Un tur strādā "tikai" septiņi mūsējie - Harijs Vītoliņš un Oļegs Znaroks (SKA), Artis Ābols ("Lada"), Pēteris Skudra un Ģirts Ankipāns (Ņižņijnovgoroda), Viktors Ignatjevs ("Spartak"), Sergejs Naumovs ("Lokomotiv"), plus vēl divi Krievijas otrajā ešalonā - VHL - Leonīds Tambijevs un Andrejs Banada (Pēterburgas "Dinamo"). Kaut kur Čerepovecā jaunu iespēju gaida Andrejs Maticins (bijis U-20 galvenais), tepat Muceniekos - bez darba bija (ir?) Leonīds Beresņevs. Šos speciālistus nosaucu tikai statistikai, ka Latvijas treneri taču neprot trenēt... Un vēl jau kaut kāds Kārlis Zirnis strādā NAHL.
Vai kas gan ir Gints Bisenieks? NHL draftam sagatavojis tikai piecus spēlētājus - Kasparu Astašenko, Jēkabu Rēdlihu, Jāni Spruktu, Juri Štālu un Kristeru Gudļevski.
Negribu apgalvot, ka visi 22 Latvijas t.s. A kategorijas treneri ir visaugstākās kvalifikācijas kadri, bet no šā saraksta es savu bērnu neuzticētu varbūt tikai vienam vai diviem. (Ar treneru sarakstu var iepazīties LHF mājas lapā, apakšrubrikā "Par LHF" - treneri).

U-20 čempionāts - tikai starpfinišs...

Droši vien arī tāpēc, ka gadu mijā pasaules sportā nekas sakarīgs nenotiek, izņemot Četru tramplīnu seriālu tramplīnlēkšanā un skrējienu Santjāgo ielās, tika liela vērība tiek pievērsta pasaules junioru čempionātam hokejā. Skaidrs, ka IIHF zobārsts Fāzels un viņa priekšteči šo uzmanības pauzi arī izmanto. Kanādā junioru hokejs tik tiešām ir notikums/svētki. Un mums - Latvijā - liekas, ka tas ir arī šausmīgi svarīgs notikums sportā. Kaut objektīvi lielākai daļai jauno hokejistu tas ir tikai tāds starpfinišs. Starp jauniešu hokeju un profesionālo. Jā, lielai daļai arī finišs. Mazāk Kanādas, ASV, Krievijas, Zviedrijas, Somijas, Čehijas, Slovākijas izlasēs.

Latvijas gadījumā PJČ uzskatāms par tipisku starpfinišu. Labi, protams, ja tas noticis, saglabājot vietu elites grupā, bet... Latvijas kontekstā daudz nozīmīgāk ir, cik šā iesaukuma junioru izlases spēlētāju kļūs par profesionāļiem un vēlāk spēlēs Latvijas pieaugušo izlasē. Kad šo ķecerīgo domu 2004. gada decembrī Narvā pirmo reizi izdzirdēju no Oļega Znaroka mutes, nodomāju: "Pag, pag, vecīt! Tu nu gan smagi blefo." Taču principā Znaroks - šis Čeļabinskas mužiks latvju hokejā - pateica taisnību. Daudz svarīgāk par uzvaru konkrētā turnīrā un tikšanu elites grupā ir tas, cik no šā sastāva izaugs nopietnu hokejistu. Tādu, kas spēlēs izlasē un... pirmajā meistarkomandā. (Speciāli nerakstu "Dinamo", jo tas taču spēlētājus tikai degradējot...)

Varbūt nevajag rakties pagājušā gadsimta beigās, kad sāka funkcionēt Latvijas U-20 izlase, un varbūt nevajag pat aiztikt šā gadsimta pirmās desmitgades iesākumu. Pietiks ar laikaposmu no 2006. gada čempionāta.
2006. gads. 9. vieta elitē (1986.-87. g.), vēlāk izlasē PČ spēlē Galviņš, Andersons, Karsums, Bārtulis, Sotnieks, Saulietis, Pečura, Meija, A. Kulda un Daugaviņš. Desmit gb.

2007. gads, kad paliekm 12. un netiekam elitē, (4:5 pret Dāniju, 1987.-88., nu baigi talantīgs gads). Izlasē vēlāk PČ spēlēs Bārtulis, Sotnieks, Pečura, Meija, Saulietis, A, Kulda, Cibuļskis, Daugaviņš, A. Džeriņš, Jekimovs. Atkal desmit!
2008. gads. Kad "Arēnā Rīga" tiek uzvilkts cigāra dūms, jo atkal iekļūts elitē (1988.-89.g.). Vēlāk izlasē PČ spēlēs A. Kulda, Cibuļskis, Daugaviņš. A. Džeriņš, Jekimovs, Pavlovs un Skvorcovs. "Tikai" septiņi, bet 1988. gads taču skaitījās baigi perspektīvais...
2009. gads. Elites grupā 8. vieta, ar 7:1 sasitot i Vāciju, i Kazahstānu. Vēlāk izlasē PČ spēlēs Jekimovs, Pavlovs, Skvorcovs, Rob. Bukarts, K. Jass un R. Freibergs. Labākais sasniegums U-20, bet tikai seši...
2010. gads. 9. vieta, tātad izkrišana no elites (1990.-91.). Vēlāk izlasē PČ spēlēs Skvorcovs, Rob. Bukarts, Indrašis, Ķēniņš, R. Freibergs un Kalniņš (3. vārtsargs, faktiski nespēlē). Atkal seši.
2011. gads. Uzvara 1. divīzijā (1991.- 92.). Vēlāk izlasē PČ spēlēs Ķēniņš, R. Freibergs, Bičevskis, Gudļevskis, Girgensons un Kalniņš (3. vārtsargs, faktiski nespēlē). Atkal seši!
2012. gads. 9. vieta elitē (1992.-93.), izkrīt Dānija. Vēlāk izlasē PČ spēlēs Gudļevskis, Girgensons, Merzļikins, Siksna un R. Lipsbergs. Tikai pieci - pamaz...
2013. gads. 10. vieta elitē (1993.-94.), jākrīt ārā no elites. Vēlāk izlasē PČ spēlēs Merzļikins, Siksna, R. Lipsbergs, E. Kulda un Punnenovs (3. vārtsargs, faktiski nespēlē). Atkal pieci.
2014. gads. 12. vieta jeb 2. vieta 1. divīzijā ar 1:4 zaudējot Dānijai un paliekot tur. Vēlāk izlasē spēlēs Merzļikins, R. Lipsbergs, E. Kulda, Jaks, Ābols un Punnenovs (3. vārtsargs, faktiski nespēlē). Atkal seši.
2015. gads. 13. vieta jeb 3. vieta 1. divīzijā (1995.-96.). Pagaidām izlasē PČ spēlējuši divi - Jaks un Ābols.
2016. gads. 1. vieta 1. divīzijā (1996.-97.). Pagaidām tikai Ābols un Dzierkals OS kvalifikācijā.
2017. gads. 10. vieta elitē. Vēlāk izlasē PČ spēlēs... Uzvārdus nesaukšu, bet man iznāk kādi deviņi vai desmit.

Vajag mācīties no Norvēģijas (Dānijas, Šveices u.c)!

Pasaules čempionātos vai pēc tiem, kad gājis švaki, esmu dzirdējis, ka mums jāiet Šveices, Dānijas vai Norvēģijas ceļš. It kā būtu iespējams Latviju iedabūt starp Alpu kalniem, norvēģu fjordos vai vismaz blakus Zviedrijai, kas Eiropā tiek uzskatīta par labāko skolu junioriem. Mēs esam starp Igauniju un Lietuvu, blakus Baltkrievijai un Krievijai... Un ne ar tādiem ienākumiem kā Šveicē, Norvēģijā vai Dānijā. Bet tas netraucē pamācīt, no kā mums jāmācas. Kaut norvēģu U-20 nupat izkrita pat no 1. divīzijas...
Šoreiz tabulā tikai Latvija un Rietumi, jo nevajagot mums skatīties uz Baltkrieviju, Kazahstānu un Ukrainu. Zem gadskaitļa tās U-20 izlases treneri.

Latvija un Rietumi

2017.2016.2015.2014.2013.2012.2011.
MiļunsBeresņevsAnkipānsTambijevsTambijevsMiļunsBeresņevs
RazgalsOpuļskisR. OzoliņšR. OzoliņšR. OzoliņšCiprussCipruss
ZirnisVasiļonoksZirnisBanadaBanadaJemeļjaņenkoNaumovs
Latvija10.11.13.12.10.9.11.
Šveice7.9.9.7.6.8.5.
Slovākija8.7.3.8.8.6.8.
Dānija5.8.8.11.13.10.12.
Norvēģija16.14.12.10.11.13.9.

P. S. Visa raksta morāle: hokejs nav masu profesija (atkal A. Cicurskis).

  -2 [+] [-]

, 2017-01-06 06:45, pirms 7 gadiem
A.god. Matuļa kungs, vai tiešām ir vērts cept augšā nebeidzamu daudzumu rakstu par to, ko Jums kāds teicis un ka Jūs tam nepiekrītat. Ļoti ceru no Jums sagaidīt arī kādu rakstu, par to , ko sakāt Jūs pats. Pat ja Jūsu mūžīgais - ir jau labi, mēs maza tautiņa - ir Jūsu dzīves pozīcija, lai ne ar vienu nesastrīdētos, vienalga, es no analītiska žurnālista gaidu situācijas risinājuma piedāvājumu, jo šobrīd Jūs darbojaties tikai kā statistiķis, tenku vācele un pļāpa. Tas nav nekas nosodāms, ja Latvijā ir dzeltenā prese, jābūt arī dzeltenajiem sporta žurnālistiem. Vienīgi nesaprotu, kamdēļ Jūs nerakstāt tur?

     [+] [-]

, 2017-01-06 08:39, pirms 7 gadiem
regnars vaivars rakstīja: A.god. Matuļa kungs, vai tiešām ir vērts cept augšā nebeidzamu daudzumu rakstu par to, ko Jums kāds teicis un ka Jūs tam nepiekrītat. Ļoti ceru no Jums sagaidīt arī kādu rakstu, par to , ko sakāt Jūs pats. Pat ja Jūsu mūžīgais - ir jau labi, mēs maza tautiņa - ir Jūsu dzīves pozīcija, lai ne ar vienu nesastrīdētos, vienalga, es no analītiska žurnālista gaidu situācijas risinājuma piedāvājumu, jo šobrīd Jūs darbojaties tikai kā statistiķis, tenku vācele un pļāpa. Tas nav nekas nosodāms, ja Latvijā ir dzeltenā prese, jābūt arī dzeltenajiem sporta žurnālistiem. Vienīgi nesaprotu, kamdēļ Jūs nerakstāt tur?
Tā jau, Regnār, ir tā nelaime, ka situācijas vienīgais risinājums ir: augt Latvijas ekonomikai! Tad varbūt (varbūt!) sāks veidoties normāli klubi. Kuriem būs vajadzīgi šie pussagatavotie juniori. Tagad iznāk tāpat kā ar Jūsu teātri. Ka skatītāji jāpiesaista ar cirvi vai spontāno abortu... Diemžēl. Brīvajos brīžos iesaku palasīt Uļjanova darbus par statistiku un valsts pārvaldi.

  -1 [+] [-]

, 2017-01-06 12:24, pirms 7 gadiem
Par treneriem atļaušos piebilst ka ne pret slovākiem, ne divreiz pret somiem netika realizēts 5vs3 vairākums.. Pēc 30sek time-outa pret somiem vairākums izskatījās vēl šausmīgāk! Nemeistarīgu spēlētāju tobrīd uz laukuma Latvijai nebija un visi čaļi viens otru labi pazīst jo esam maza valsts. Treneris nebūs atradis pareizo risinājumu...

     [+] [-]

, 2017-01-06 12:26, pirms 7 gadiem
P.S. Varēji tabulā ielikt arī Austrumeiropas valstis, belari taču pacēlās uz eliti. Tas ka Abraģelim šis virziens nepatīk nenozīmē ka uz austrumiem nebūtu vispār jāskatās

  +2 [+] [-]

, 2017-01-06 12:33, pirms 7 gadiem
Klavulapa-1 rakstīja: P.S. Varēji tabulā ielikt arī Austrumeiropas valstis, belari taču pacēlās uz eliti. Tas ka Abraģelim šis virziens nepatīk nenozīmē ka uz austrumiem nebūtu vispār jāskatās
Starpcitu, talantīgie 86,.87.,88., un 89., gadi visi rūdījās Austrumeiropas hokeja līgā. Manuprāt, šis virziens ir vispareizākais

  +1 [+] [-]

, 2017-01-06 13:23, pirms 7 gadiem
marko_polo rakstīja: Starpcitu, talantīgie 86,.87.,88., un 89., gadi visi rūdījās Austrumeiropas hokeja līgā. Manuprāt, šis virziens ir vispareizākais
Kas tajā līgā spēlēs? Kādi klubi un spēlētāji?
Daudzi jau 18 gados izklīduši pa ZA un Eiropu un atgriežoties- tas līmenis jau neko nedod, bet kā redzams, tad "siltumnīcas apstākļi"- par labu nenāk..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2017-01-06 17:12, pirms 7 gadiem
Spēlējām normāli, bet rezultāti tādi šausmīgi sanāca. Bija redzēts U18 elites čempis - tur atšķirība meistarība un fiziskajā bija tīri paliela - te visur tikām līdz - veidojām momentus, bet uz tablo lielie zaudējumi tāpat sanāca un slovākus varējām šogad uzvarēt - tāpat kā somus. Laikam jau meistarībā vaina, jo tā pati veiksme pavada stiprākos un ir jānopelna.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2017-01-07 01:24, pirms 7 gadiem
Ko par to saka Romanovskis & Zīle ?????
restorāni Rīgā - saņem atlaides