Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542), Fid:2668, Did:0, useCase: 3

Kur rakstīts, ka mums jāpiedalās visās olimpiādēs?

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Kur rakstīts, ka mums jāpiedalās visās olimpiādēs?
Ēriks Miļuns un Haralds Vasiļjevs
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Ielaižot divus vārtus skaitliskajā mazākumā, Latvijas hokeja izlase ar vienas ripas starpību (2:3) zaudēja galvenajiem konkurentiem Vācijai un 2018. gada ziemas olimpiskajās spēlēs nu bez Latvijas... Četrus olimpiskos ciklus bija un nu gandrīz vai piepildījās LHF prezidenta Kirova Lipmana vārdi, vai tad kaut kur rakstīts, ka mums obligāti jābūt visās olimpiādēs!? Šaubos, vai šādi pirms četrgades svarīgākā turnīra teiktu Vācijas, Dānijas, Norvēģijas vai jebkuras citas valsts hokeja federācijas vadītājs. Ja vien viņš ir pie pilna prāta...

Pirms Latvijas un Vācijas spēles gandrīz visu sestdienu pavadīju kopā ar draugu no Fisenes - žurnālistu, bijušo treneri un hokejistu Antonu Valdmanu. Otro reizi esot Latvijā, vācu kolēģis vēl nebija bijis Jūrmalā. Sarunās par dzīvi, Latviju, Vāciju, bijušajiem un tagadējiem draugiem nonācām arī līdz hokejam. Tonijs stāstīja man vācu "pasakas", es viņam - latviešu. To, kā Lipmans pēc spēles ar Austriju uzbrēca man preses centrā, Tonijs redzēja ar savām acīm un dzirdēja ar savām ausīm. Vācijā šāds izlēciens prezidentam maksātu viņa krēslu, Latvijā...

Nu, lūk. Ko maksātu Vācijas zaudējums Vācijā? 600 000 eiro no Vācijas sporta budžeta (vai kaut kas tamlīdzīgs) netiktu Vācijas jaunatnes hokejam. Ja otro reizi Vācija netiktu uz olimpiskajām spēlēm, hokejs viņu zemē zaudētu arī olimpisko statusu. Rio vārgi startējuši vācu peldētāji un vieglatlēti un Vācijā notiekot diskusijas, kurus sporta veidus finansiāli ir jēdzīgi atbalstīt. Lai hokejs neciestu, vasarā darīts viss iespējamais šīs olimpiskās izlases sagatavošanā, apkopoti visi iespējamie spēki, lai Marko Šturms ar saviem puikām uzvarētu. Jau jūlijā Fisenē bijusi nometne, no 22. augusta atkal visa izlase strādājusi kopā, liels pluss esot tas, ka no Minhenes kluba izdevies izlasei piesaistīt vārtsargu treneri Patriku Deleiru. Uz manu vaicājumu, vai Marko Šturms (1978.) savā pirmajā izlases trenera sezonā nav par vieglu, Valdmans atbildēja, ka tāpēc jau viņam blakus kā palīgs ir Džefs Vords, 2007. - 2014. Bostonas "Bruins" otrais treneris, kad tur trīs sezonas spēlēja arī Šturms. Vienojāmies, ka ļoti būtiska būs vārtsarga izvēle, aizsardzībā mums puse no sešiem esot paveca (Reķis, Pujacs, Rēdlihs) un lēna, bet uzbrukumā Tonijs baidījās tikai no Daugaviņa. Bet vācu pusei uzbrukumā esot jaunie un spraunie Kīnhākls (1992.), Rīders (1993.), Draizaitls (1995.).

Latvijas izlases ģenerālmenedžeris un savulaik arī treneris Māris Baldonieks allaž atgādina, ka hokejs sastāv no sīkumiem. To pēc 2:3 teica arī Haralds Vasiļjevs, kuram neko nevaru pārmest - kādam jau tas darbs bija jādara. Kāpēc Vasiļjevs un viņa vienīgais (!) palīgs treneru korpusā Ēriks Miļuns, kurš pats bijis vārtsargs kopā ar Artūru Irbi "Latvijas bērzā-67", izvēlējās Gudļevski? Kurš ļoti gribēja sevi pierādīt, bija cītīgi trenējies, taču šoruden praktiski bez spēļu pieredzes. Un atsita daudz ripu sev priekšā... Pēc 0:2 Kristers tika nomainīts pret Merzļikinu, kuram vēl nav NHL ranga, taču bija kaut minimāla spēļu prakse "Lugano" klubā. Vai ar Merzļikinu Latvija nezaudētu? Nevaru to apgalvot, bet es izvēlētos Elvisu. Jo vācieši gan meta diezgan daudz, taču ne tik kanādiski, kā tika gaidīts, visas trīs ripas iemetot no gana tuvas distances.

Pirms spēles vaicāju "Dinamo" trenerim Aigaram Ciprusam, ko Vasiļjevs varētu darīt, ja zaudēs ar 1:2. Esot 0:2, nomainīja vārtsargu un uzkurināja tempu. Vai nevajadzēja torpedēt un grūstīt gar apmalēm vāciešus jau ar pirmajām minūtēm? Varbūt. Bet vai tam pietiktu spēka? Diemžēl abi ar Toniju nebijām kļūdījušies arī par Reķi un Pujacu. Arvīds pie mūsu zilās līnijas netika līdz vācietim, divas minūtes, un Draizaitls, Kīnhākls un Reimers izspēlēja vairākumu līdz tukšam vārtu stūrim. Katrs uzbrucējs no savas maiņas... Bet saspēle kā savulaik Kerčam, Beļavskim un Fanduļam. Laikam jau vārtu zaudējuma laikā arī Pujacs nebija gluži savā vietā. Tāpat kā Reķis, kad tika zaudēti trešie vārti. Zaudēta pozīcija, zaudēti vārti un spēle. Jautājums, kāpēc mazākumā laukumā bija jāsūta abi lēnākie izlases aizsargi, preses konferencē palika neuzdots. Jo uz vaicājumu, kāpēc Ābols jau no sākuma nebija ceturtās maiņas centrā, Vasiļjevs atbildēja, ka gribējis dot uzspēlēt arī Pavlovam... Vai spēles beigās, kad noraidīts bija Vācijas izlases kapteinis Marsels Gocs (57:02), nevajadzēja nomainīt Merzļikinu pret sesto laukuma spēlētāju? Droši vien. Vasiļjevs: "Tas jāsagatavo iepriekš. Bija ļoti maz laika. Ja vari iemest vairākumā, vari spēli vinnēt." Tāpat vismaz man nebija saprotams, kāpēc trešajā trešdaļā laukumā netika laists enerģijas kamols Ķēniņš. Tie ir sīkumi. No kuriem rodas spēles rezultāts. Tikai Vasiļjevs un GM Baldonieks droši vien zina, kāpēc uz šo laiku izlasei palīgos netika aicināts vārtsargu treneris Juris Klodāns. Varbūt visvairāk pietrūka tieši viņa?

Nelejot mēslus virsū Vasiļjevam un Miļunam (paldies par darbu ugunsdzēsēju režīmā!), gribētos, lai kritiskāk uz nepadarīto paskatītos GM un LHF ģenerālsekretārs Baldonieks, bet jo sevišķi LHF prezidents Lipmans, kurš pēc 8:1 lielīgs kā gailis čubinājās ap valdes locekli Andri Deniņu: "Nu, re! Viss ir pareizi. Labi, ka nomainījām treneri." Vasalis Deniņš, protams, dziedāja līdzi.

Skaidrs, ka Latvijas Olimpiskā komiteja nedrīkst jaukties kādas federācijas darbā, taču, ja valsts caur LOK dod arī naudu olimpiskās kvalifikācijas turnīram, tad LOK ir jātur roka arī uz olimpiskā hokeja pulsa. Iepriekšējais treneris Leonīds Beresņevs gan bija uzrakstījis atlūgumu (25.08), taču bija gatavs aizvadīt šo turnīru. Vai ar viņu Latvija nezaudētu? Par to vairs nebūs iespējams pārliecināties. Droši vien normāla nav arī situācija, kad LHF prezidents visu laiku konfliktē ar Latvijas spēcīgāko klubu - tā tas bija "Rīgas 2000" laikā, tā ir arī tagad.

Pēc 2:3 man visvairāk žēl spēlētāju, no kuriem dažs savā dzīvē tā arī netiks uz olimpiskajām spēlēm. Kaut šī bija pēdējo gadu stiprākā Latvijas izlase. Nākotne? Masaļskis (1980.) jau atvadījās, droši vien vēl vairākiem hokejistiem šī bija pēdējā spēle Latvijas izlases formā.

  +4 [+] [-]

, 2016-09-05 15:31, pirms 8 gadiem
V;arti tiešām bija aizsargu kļudas. Arī pirmajā golā, nedomāju ka Krišam bija aiz vārtiem jāskrien fricis bortā ņemt, bet jāpaliek noslēgt piespēles līniju. Un jāpiekrīt vien ir - viņi gatavojās nopietnāk. Mums galvenais hokeja klauns cirku sarīkoja, nevis sagatavošanos. Bet čaļiem paldies, bija motivēti, cīnījās. Dažus treneru lēmumus arī es nesapratu. Arī par Gudļevski.

  +3 [+] [-]

, 2016-09-05 15:37, pirms 8 gadiem
Jau no spēles sākuma bija sajūta, ka vāciešu treneri mūsējo spēli ir labi izpētījuši iepriekš, mājas darbs ticis labi padarīts.

  +2 [+] [-]

, 2016-09-05 15:39, pirms 8 gadiem
ja būtu tāds aparāts kā "vainasmērs", tad vēršot to pie Lipmana, tas rādītu "overload"...
Redzi, Matuļa kungs, līdzjutēji jau kādus 5 gadus bļauj, ka Lipmanam sava vieta ir jāatstāj... vai tiešām bija jāsākas personīgiem apvainojumiem, lai arī žurnālisti attaptos (kaut gan šķiet, ka tieši viņi ir vistuvāk visiem procesiem)... Vēl nesen lasīju Sporta avīzē lielo interviju ar Lipmanu number one... nu sorry, bet tas viss (ņemšanās ap izlasi, trenera katru gadu nomaiņa, kapeiku p*šana, bezplāna vadīšana, solījumu neturēšana utml)noved pie šī rezultāta. Tas ir likumsakarīgi

  +1 [+] [-]

, 2016-09-05 15:46, pirms 8 gadiem
.............. rakstīja: ja būtu tāds aparāts kā "vainasmērs", tad vēršot to pie Lipmana, tas rādītu "overload"...
Redzi, Matuļa kungs, līdzjutēji jau kādus 5 gadus bļauj, ka Lipmanam sava vieta ir jāatstāj... vai tiešām bija jāsākas personīgiem apvainojumiem, lai arī žurnālisti attaptos (kaut gan šķiet, ka tieši viņi ir vistuvāk visiem procesiem)... Vēl nesen lasīju Sporta avīzē lielo interviju ar Lipmanu number one... nu sorry, bet tas viss (ņemšanās ap izlasi, trenera katru gadu nomaiņa, kapeiku p*šana, bezplāna vadīšana, solījumu neturēšana utml)noved pie šī rezultāta. Tas ir likumsakarīgi
Brīvajā laikā izlasi arī marta Sporta Avīzi! Pat ne visu. Tikai rakstu - Federācija nav Lipmana SIA.

  +1 [+] [-]

, 2016-09-05 15:52, pirms 8 gadiem
Jā, vakar klātienē skatoties spēli pēc otrā perioda tieši iedomājos to ko K.L. teica par olimpiādi, ka nav nekur nav rakstīts, ka mums jātiek tur 5. reizi. Domāju, ka jūtot šādu attieksmi no vadības arī hokejistiem kaut kur kaut kas mazliet nobremzējās. Bet tā spēle bija ļoti laba, tik prātā nāk Kirova vārdi...... .

     [+] [-]

, 2016-09-05 16:31, pirms 8 gadiem
elninjo2 rakstīja: Jā, vakar klātienē skatoties spēli pēc otrā perioda tieši iedomājos to ko K.L. teica par olimpiādi, ka nav nekur nav rakstīts, ka mums jātiek tur 5. reizi. Domāju, ka jūtot šādu attieksmi no vadības arī hokejistiem kaut kur kaut kas mazliet nobremzējās. Bet tā spēle bija ļoti laba, tik prātā nāk Kirova vārdi...... .
Ņemot vērā mūsu cilvēku un finanšu resursus, tad jāsaka, ka mūsu hokeja izlase tiešām bija izlutinājusi ar domu, ka mums noteikti ir jābūt pasaules Elitē un Olimpiskajās spēlēs. Nu kad ir pienācis brīdis, kad esam nolikti tur kur mums patiesībā ir jābūt, tad mūsu līdzjutēji nesaprašanā rausta plecus-kā tad tā, un sāk meklēt vainīgos. Līdz šim vairāk esam izbraukuši uz pretinieku neveiksmēm, kas,protams, arī jāprot, bet cerēt ka tā tam bija jābūt mūžīgi mūžos īsti pamata nebija.
Manī mīt dziļa pārliecība, ka tāda viena vainīgā nemaz nav, bet visa LV hokeja sistēma kopumā ir vainīga. Protams, ka var jau teikt, ka zivs pūst no galvas, bet.............vai LHF spices vīri (Lipmans) var iemācīt pro spēlētājiem realizēt 100% pašu izveidotus momentus? Vai izlases treneri var iemācīt mūsējos spēlētājus netaisīt neattaisnotos pārkāpumus, ja pretinieks ir labs savā spēlē vairākumā? Protams, ka viņi var to pieprasīt no spēlētājiem, bet laukumā blakus viņiem izstāvēt nav iespējams.
Takā tas viss ir kompleksi, un šai gadījumā nebūtu jābļauj par to, ka Lipmans ir atļāvies pateikt kaut ko, kas īstenībā ir dziļa patiesība.

Galvenais, lai visa hokeja sabiedrība pēc šī aplauziena izdara pareizos secinājumus. Savādāk mēs nekur tālāk par viena vainīgā meklēšanu netiksim.

  -1 [+] [-]

, 2016-09-05 16:35, pirms 8 gadiem
huy rakstīja: V;arti tiešām bija aizsargu kļudas. Arī pirmajā golā, nedomāju ka Krišam bija aiz vārtiem jāskrien fricis bortā ņemt, bet jāpaliek noslēgt piespēles līniju. Un jāpiekrīt vien ir - viņi gatavojās nopietnāk. Mums galvenais hokeja klauns cirku sarīkoja, nevis sagatavošanos. Bet čaļiem paldies, bija motivēti, cīnījās. Dažus treneru lēmumus arī es nesapratu. Arī par Gudļevski.
Tas ka treneri maina vārtsargus brīdi kad spēle īsti nesokas nav nekas ārkārtējs un jauns. Pat ja vārtsargs nav vainīgs pie ielaistiem vārtiem. Tādos gadījumos saka-treneris dod signālu komandai, ka komanda tiek pārstartēta. Un visbiežāk tas arī palīdz.

  -1 [+] [-]

, 2016-09-05 16:58, pirms 8 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Tas ka treneri maina vārtsargus brīdi kad spēle īsti nesokas nav nekas ārkārtējs un jauns. Pat ja vārtsargs nav vainīgs pie ielaistiem vārtiem. Tādos gadījumos saka-treneris dod signālu komandai, ka komanda tiek pārstartēta. Un visbiežāk tas arī palīdz.
To es zinu. Es brīnījos kāpēc Mezļikins nesāka spēli. Uzskatu viņu par šī brīža nr1. Kristeru pie vārtu zaudējumiem nevainoju, un nezinu kā beigtos spēle, ja Elvis būtu vislaik vārtos. Bet to ka nedrošība bija Gudļevska spēlē, labi varēja redzēt. kopumā līdzīgā spēlē uzvarēja komanda, kura nopietnāk gatavojās.

  -1 [+] [-]

, 2016-09-05 17:17, pirms 8 gadiem
huy rakstīja: To es zinu. Es brīnījos kāpēc Mezļikins nesāka spēli. Uzskatu viņu par šī brīža nr1. Kristeru pie vārtu zaudējumiem nevainoju, un nezinu kā beigtos spēle, ja Elvis būtu vislaik vārtos. Bet to ka nedrošība bija Gudļevska spēlē, labi varēja redzēt. kopumā līdzīgā spēlē uzvarēja komanda, kura nopietnāk gatavojās.
Minēšu-uz kādu būs nostrādājusi maģiskā burtu abriatūra NHL.
Tā nostrādā pat neskatoties, ka NHL un AHL ilgstoši spēlējušie spēlētāji savu labāko formu tīri organiski iegūst uz sezonas sākumu u.t.i. apmēram uz oktobri.

  +1 [+] [-]

, 2016-09-05 17:22, pirms 8 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Minēšu-uz kādu būs nostrādājusi maģiskā burtu abriatūra NHL.
Tā nostrādā pat neskatoties, ka NHL un AHL ilgstoši spēlējušie spēlētāji savu labāko formu tīri organiski iegūst uz sezonas sākumu u.t.i. apmēram uz oktobri.
abreviatūra

     [+] [-]

, 2016-09-05 17:41, pirms 8 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: abreviatūra

Kļūdījos.

  +1 [+] [-]

, 2016-09-05 21:57, pirms 8 gadiem
Par sastāvu runājot-kaut kā man saskan ar Matuli..Visu cieņu Arvīdam Reķim par to,kas paveikts izlasē un arī par pašaizliedzību pret dāņiem.Bet fiziski jaunāki jau nekļūstam. Bija bažas par noraidījumiem un tas,diemžēl,jau uzreiz "izlēca" pirmajā spēlē.Laikam jau Cibuļskis bija pelnījis spēlēt.Tāpat kā Ābols visu spēles laiku izšķirošajā mačā.
Herberts jau vienreiz bija pateicis ardievas valsts izlasei,bet tagad Haralds saka,ka būtu noderējis komandā kā morālā gara stiprinātājs ar savu pieredzi,tikai tā trauma..
Atceroties Beresņeva agrāko "varoņdarbu",kad viņš kritiskā mirklī nomainīja vārtsargu pret sesto spēlētāju jau vairāk kā piecas minūtes pirms 3.trešdaļas beigām,domājams,ka arī šoreiz būtu līdzīgi noreaģējis tajās trīs beigu trīs minūtēs pret vāciešim..It kā loģiski..
Par Kirova vietu šodienas Latvijas hokejā - ļoti labi tas viss iet kontekstā ar pasaku par kailo karali.Tikai jābūt kādam "nesamaitātam" bērnam,kas pasacītu vienu teikumu..

     [+] [-]

, 2016-09-06 18:10, pirms 8 gadiem
???????

     [+] [-]

, 2016-09-19 09:35, pirms 8 gadiem
Jānis Matulis rakstīja: Brīvajā laikā izlasi arī marta Sporta Avīzi! Pat ne visu. Tikai rakstu - Federācija nav Lipmana SIA.
abonēju un izlasīju
restorāni Rīgā - saņem atlaides