Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2668, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Matulis

Kas jauns hokejā? Latvijā (I)

Kas jauns hokejā? Latvijā (I)
Jaunā Latvijas čempionāta lielākais ieguvums varētu būt Juris Štāls - septiņi pasaules čempionāti, Soču olimpiskās spēles.
Foto: www.hokej.sk

Dažs saka, ka sākusies vasara, cits - ka tuvojas rudens, bet pavisam droši skaidrs ir tas, ka sācies augusts un trenēties jaunai sezonai sākuši Latvijas čempionāta komandas. Vasarā nekādas revolūcijas Jāņa Sprukta garā notikušas nav - tāpat kā pērn virslīgā būs septiņas komandas, Daugavpilij, Tukumam, Ventspilij un Valmierai pagaidām pauzējot... Kas jauns noticis triju medaļnieku - "Mogo", "Kurbada" un "Liepājas" nometnēs? Ar "Mogo" trenējas Artūrs Kulda un... Iļja Ņikuļins. Kas vēl?

"Mogo": trenējas A. Kulda un Ņikuļins...
Sensāciju griboņiem gan uzreiz pateikšu, ka ne Artūrs Kulda, nedz arī bijušais "AK Bars" kapteinis Ilja Ņikuļins nav iecerējuši spēlēt Latvijas čempionvienībā, tikai trenējas kopā ar spēcīgāko Latvijas čempionāta klubu. Toties "Mogo" nozvejojis kādu citu leģendu - ilggadējo "Liepājas metalurga" kapteini Eduardu Ivanovu. Komandu papildinājuši arī Edgars Lipsbergs un Jānis Ozoliņš. Par Ozoliņu cīkstējās arī "Kurbads", kur uzbrukumā spēlē Jāņa draugs - Jānis Straupe, uzvarēja "Mogo".
"Mogo" vairs nebūs Aleksandrs Kerčs juniors (pārbaudes laiks "Kurbadā"), Vladimirs Mamonovs (devies uz Novi Zamkiem Slovākijā), Jānis Zaka, Nikolajs Jerofejevs, Andrejs Maslovskis un Aleksandrs Baburins. Pārējie visi uz vietas. Gan galvenais treneris Mihails Beskašnovs, gan viņa palīgs Oļegs Sorokins. Sorokins gan šovasar atradis jaunu mīlestību - inline hokeju... Gribot spēlēt arī hokeju ar ripu, bet vēl nezinot, vai to darīšot: "Mums ir septiņi labi aizsargi. Visi grib spēlēt, arī es gribu, bet varbūt vairāk būšu aiz apmales," tā savu nākotni ieskicē Oļegs.
"Mogo" organizēti sezonai sākuši gatavoties jūlija pēdējā nedēļā, bet kopš 1. augusta visiem jābūt uz ledus. Kas ir trīs reizes nedēļā. Plus puiši paši apmeklē trenažieru zāli.
Skaidrs, ka mērķis tikai viens - 1. vieta. Un cienījami nospēlēt Kontinentālajā kausā. Lidmašīnas biļetes uz 2. kārtas spēlēm Miškolcā (Ungārija) jau esot pasūtītas. Bez "Mogo", Miškolcas "Jegesmedvek" 2. kārtas turnīrā Ungārijā spēlēs arī Jeseņices "Acroni" (Slovēnija) un Hakas klubs no Spānijas.

"Mogo"
palikuši

v Ančs, Kazanovs, Zelčs
a Saviels, Lavrenovs, Šancovojs, Brakšs, Sorokins, Lāns, Teluškins
u Āboliņš, Cinks, Želubovskis, Fiļimonovs, M. Lipsbergs, Kurmis, Prūsis, Durdins
+ a Ivanovs, u J. Ozoliņš, E. Lipsbergs
- u Mamonovs, Jerofejevs, Zaka, Maslovskis, Baburins, Kerčs

"Kurbads" ar Štālu un Laviņu (91%)
"Kurbada" kapteinis Jānis Straupe, kā jau komunikāciju speciālists, sāk ar pozitīvo: "Mēs esam dabūjuši NHL draftētu uzbrucēju, izdevās no Jelgavas dabūt viņu labāko bombardieri, mums būs jauns galvenais treneris un divi jauni vārtsargi, no kuriem viens ir Daugavas biznesa centra kravas mašīnas šoferis un labi brauc arī ar vieglo auto, bet otrs vārtsargs ar milzīgu pieredzi - piedalījies 1991./1992. gada Latvijas čempionātā. Izdevās noturēt Gricinski un ir liela varbūtība, ka spēlēs arī Laviņš."
Jānis saka, ka tie esot vairāk par 90 procentiem, ka Laviņš turpinās spēlēt. NHL draftētais - Juris Štāls, no "Zemgales" iegūts uzbrucējs Rihards Remiņš, bet abi jaunie vārtsargi - Ronalds Jaunzems un Andis Znatnajs. Komandu trenēs "Kurbada" kulta figūra Pēteris Ostošovs, viņam palīgos - Aleksandrs Macijevskis. Uz pārbaudes laiku "Kurbadā" uzaicināti uzbrucēji Kerčs, Jasjonis, Cimermanis, bet komandā vairs nebūs Žabotinskis, Kļujevskis, Undelis, Ē. Bisenieks, A. Širokovs, Brancis.
Komandai kopš 31. jūlija ir pa četriem ledus treniņiem nedēļā Vidzemes ledus pilī Ogrē, taču uz priekšu virzoties arī pašu halles projekts. Zinātāji teic, ka rudenī likšot pamatakmeni.

"Kurbads"
palikuši

v Čalpa
a Adamovičs, Zvirbulis, Vegners, Valters, Parādnieks, Kniksts, Bluks, Laviņš
u Gricinskis, Potāpovs, Macijevskis, Zeltiņš, Melders, Ogorodņikovs, J. Straupe, D. Straupe, Zembergs, Hartmanis
+ g. tr. P. Ostošovs, v Znatnajs (1975), Jaunzems (1983), u Štāls, Remiņš
- g. tr. G. Bisenieks, v Žabotinskis, a Apelis, u A. Širokovs, Brancis, Kļujevskis, Undelis, Ē. Bisenieks.

Liepājā bez pērngada optimisma
"Teikšu, kā ir: ja nebūtu divu tādu aunu kā es un Ļebedevs, tad varbūt Liepājai nebūtu komandas virslīgā un mēs dzīvotu kā Tukums un Valmiera - pa 1. līgu", skarbs pirms spēles Brocēnos ar "Beibaris" ir treneris Aleksandrs Cicurskis. Kas tad visu roka vēju galvaspilsētā noticis? Tur jau tā lieta, ka noticis nav nekas: proti, neviens nezina, vai naudu komandai dos Kirovs Lipmans (kā pērn), vai pilsētas dome. Pagaidām esot vidēji liela pauze... Bet rudens jau matos!
"Liepāja" uz ledus ir kopš 27. jūlija un pirms mača Brocēnos bijuši septiņi ledus treniņi. Šogad kluba nostādne esot tāda: desmit pieaugušie, bet pārējie juniori. Izejot no šādas filozofijas nu algas arī nebūšot visiem. Kā pērn. Jaunajiem jau nevajag... Labi, ka komanda vispār ir, bet nebūtu loģiski: sporta skola ir, puikas trenējas, bet kam? Iesaku noskatīties interviju ar Cicurski, kur viņš alegorijās stāsta par trolejbusu vadītāju kursiem. Tagad Saša saka, ka jaunās mājas ķieģeli esot sliktākas kvalitātes nekā pērn, cements arī esot sliktāks, bet krāsa vēl nemaz neesot pievesta...
Salīdzinot ar pērno gadu, izmaiņas diezgan lielas - komandā vairs nav vārtsarga Cimmermaņa, aizsargu Giptera (Slovākija), Ņekļudova (Norvēģija), Neimaņa (Zviedrija), Demitera, Brūdera (mācās un iet jūrā), Golubeva (strādā Anglijā), uzbrucēju Mickēviča, Hodzko (Vācija), Homjakova (Francija), Freija (abi Francija), K. Ozoliņa (Zviedrija).
Viņu vietā - vārtsargs Grīnfogels (HK "Rīga), aizsargi Ķepals ("Prizma"), Pāvelsons (Tukums), Makarovs (HK "Dmitrov"), Vībans, kā arī jau Latvijas izlasē spēlējušais uzbrucējs Rolands Maslovskis (HK "Rīga), bet uz pārbaudes laiku arī slovāku uzbrucējs Peters Gapa (1993). Juniori, kas papildinās lielo komandu, pārsvarā 1997.-1998. gada un pagaidām zināmi tikai Liepājas robežās.
Ar otro komandu trenējas arī Mamčics (dosies uz Norvēģiju), no "Dinamo" atskaitītais Grīnbergs, arī Minajevs.

"Liepāja"
palikuši

v Petkus, Mažis, Miščuks
a Aniņš, Liepiņš
u Diļevka, Mazurs-Mago, Plānics, Daņilovs, Zabis, Korņilovs, G. Pujāts, Žučkovs.
+ v Grīnfogels, a Ķepals, Makarovs, Pāvelsons, Vībans, u Maslovskis
- v Cimmermanis, a Gipters, Ņekļudovs, Neimanis, Demiters, Brūders, Golubevs, u Mickēvičs, Hodzko, Homjakovs, Freijs, K. Ozoliņš, Komuls.


, 2015-08-06 10:58, pirms 9 gadiem
..interesanti... kā attīstīsies Sprukta, Kuldas un Ņikuļina tuvākā nākotne..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2015-08-06 13:32, pirms 9 gadiem
pernambucano rakstīja: Žēl, ka Ņikuļins negrib Rīgas dinamiešiem pievienoties....
Kā Tu zini, ka viņš negrib?
Varbūt viņam neviens nemaz nav jautājis/piedāvājis.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2015-08-06 13:59, pirms 9 gadiem
pernambucano rakstīja: Ja gribētu, tad droši vien viņa aģents interesētos par tādu iespēju...
Tu droši zini, ka nav interesējies?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2015-08-06 14:24, pirms 9 gadiem
pernambucano rakstīja: Un Tu droši zini, ka ir interesējies?
Kurš tad te izsaka apgalvojumu 12:02, es vai Tu?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2015-08-06 18:33, pirms 9 gadiem
Šo rakstu jau varēja ļaut visiem pa brīvu lasīt.
Virtuālās realitātes varoņi - Kristaps Porziņģis un Luka Dončičs. Foto: Reuters/Scanpix
21

Matulis prāto par attālinātu līdzjušanu un lielo sporta kā tādu

Mana sporta līdzjutēja jaunība pagāja padomju laikos, kad Latvijas TV translēja lielāko daļu no mūsu sporta spēļu komandu spēlēm, bet, protams, ne pilnīgi visas. Kopš 1973. gada rudens biju itin cītīgs “Dinamo” hokeja, “Radiotehniķa” volejbola, VEF un TTT basketbola, “Celtnieka” handbola un “Daugavas” futbola spēļu apmeklētājiem. Dažkārt, lai tiktu uz VEF spēlēm “Daugavas” sporta namā, bija jāpastāv rindā pēc biļetēm, bet iesākumā biļetes uz “Dinamo” spēlēm pārsvarā pirku no rokas. Svētdienās, kad tirgoja atlikušās stāvvietas Sporta pilī, tās pazuda pusstundas laikā, tāpēc drošāks un racionālāks bija variants kādu stundu pirms spēles “ganīties” “Bērnu pasaules” rajonā, kur par pieckārtīgu uzcenojumu – pieciem rubļiem – kāds spekulants noteikti pārdeva “lieko” biļeti. Piecu studiju gadu laikā bija tikai viens gadījums – kāda spēle ar ACSK, kad netiku pilī uz spēles sākumu. Jo neviens biļeti nepārdeva pat par cēneri...
"Dinamo" virsvadonis Ģirts Ankipāns nu jau ierastā pozā. Foto: Romāns Kokšarovs, f64
8

Kaut ātrāk pienāktu marts... bez “Dinamo”

Vēl četras mājas spēles Rīgā, tikpat Tālajos Austrumos un pati sūdīgākā Rīgas “Dinamo” sezona būs beigusies. Ja nenotiktu izmisīgā cīņa ar Minskas “Dinamo” par pašu pēdējo vietu visā KHL, varētu jau mest arī dvieli ringā, lai puikas beidz šo izrādi, kas, kā no malas šķiet, viņiem pašiem sen noriebusies. Tur tiešām vajag “talantu”, lai pusotru (!!!) spēli jeb 45 vairākuma iespējas nomuļļātu bez vārtu guvuma.
Bobs Hārtlijs. Foto: www.hawk.ru
2

Miljonāri arī KHL spēlē vislabāk

Jau kopš 2008. gada rudens KHL runā, ka kaut kad varētu tikt publiskoti spēlētāju algu saraksti, taču šī tēma joprojām ir tabu. It kā Krievijas bandīti perfekti nezinātu, cik kurš hokejists pelna! Laiku pa laikam notiek datu noplūde, kaut normāli būtu, ja arī jebkurš hokeja fans varētu salīdzināt spēlētaja algas ar laukumā padarīto. Jo arī Latvijā cilvēki itin bieži uzstāj, ka pat "Dinamo" spēlētājiem maksā par daudz... Kaut salīdzinot ar KHL oligarhiem, tā ir gandrīz sīknauda.