Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542), Fid:2588, Did:0, useCase: 3

Rancevu, Zolmani un Bajarunu - uz izlasi!

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Rancevu, Zolmani un Bajarunu - uz izlasi!
Foto: HK Liepāja

Intervējot hokejistus, trenerus un hokeja funkcionārus, kā arī parastās sarunās to vien dzirdu, ka šis Latvijas čempionāts ir spēcīgāks, meistarīgāks un interesantāks par iepriekšējo. Kam principā es piekrītu. Taču, ja runas par labo turnīru ir katru gadu, tad nu jau mums vajadzētu būt... pilnībā profesionālam čempionātam. Formāli un arī pēc būtības tā nav. Taču ir lietas, par kurām nevar nepriecāties. Kaut vai par Latvijas izlases bijušo spēlētāju īpatsvara pieaugumu. Šajā sezonā jau iznāk gandrīz pilna komanda ar spēlētājiem, kas spēlējuši kaut vienā pasaules čempionātā. 18!

Latvijas čempionātā komandas aizvadījušas dažādu spēļu skaitu, taču pozitīvais ir tas, ka nu visi astoņi matadori ir nospēlējuši pa savstarpējai spēlei, bet "Kurbads" un "Zemgale", kā arī "Liepāja" un "Dinaburga" jau nokārtojuši trešā apļa savstarpējos rēķinus. Astoņām komandām kā jebkuram pāra skaitlim ir diezgan vienkārši izveidot ciklisku kalendāru, bet dzīvē tā ne vienmēr notiek. Un, kad tā notiek - kā viņsestdien, kad spēlē visi astoņi klubi, tad atkal kādam var likties, ka hokeja ir par daudz. Ar dažādiem spēļu sākuma laikiem tad iespējams Sportacentrs.tv vai interneta tiešraidēs skatīt pat trīs spēles.

Kas ir zīmīgs šim Latvijas čempionātam? Ja nebūtu "Kurbada" vienpadsmit uzvaru sērijas, tad varētu teikt, ka jebkura komanda var uzvarēt jebkuru komandu. Tagad laikam prātīgāk būtu teikt, ka... jebkura komanda var zaudēt jebkurai. Un gan jau pienāks arī beigas "Kurbada" sērijai. Lai gan pēdējais mačs ar "Zemgali" (6:0) rādīja, ka Anda Pikāna hokeja pulciņa puikas ir baigi stipri. Tikai trim komandām izdevies pa pusei iekost rumbuliešiem - "Liepājai", "Olimp" un "Dinaburgai", pa 2:3 papildlaikā vai bullīšos.
"Kurbads" pirmajā vietā tabulā ir loģiski. Taču lielo uzvaru ar piecu vārtu pārsvaru nav daudz - no 11 panākumiem tādas ir tikai četras. Rumbulā šogad spēlē septiņi bijušie Latvijas izlases hokejisti (J. un K. Rēdlihi, Sprukts, Štāls, Cipulis, K.Jass un Bajaruns). Trešdaļa komandas! 37 -39 gadi Latvijai nav nekas sevišķs, taču šoruden Sprukta maiņa vairs nav pirmā! Turklāt nu jau treneriem jāmeklē trešais pie Jāņa un Mārtiņa, jo Juris Upītis nu vairs nav "Kurbadā". Koba Jass vai Kirils Tambijevs? Jo nav jēgas jaukt ārā maiņu, kas taisa rezultātu. Proti, Lauris Rancevs (11+2), Sandis Zolmanis (6+9) un Lauris Bajaruns (4+10).

Arī "Olimp" ir gana daudz izlašnieku - pieci (A. un M. Širokovi, Jerofejevs, Pujacs, Muštukovs),un ir prieks skatīties, kā viņi, bet ne tikai viņi, velk komandu izšķirošajos brīžos. Pieredze šim kvintetam milzīga un, kā bija aprēķinājis pirmās maiņas kreisās malas uzbrucējs Renārs Undelis, tad pirmais "Olimp" piecnieks plus Muštukovs vārtos - tas kopā ir vairāk par 200 gadiem. Ja "Kurbads" vēl ne reizi nav zaudējis, tad "Olimp" visās desmit spēlēs guvis kaut punktu - astoņas uzvaras un pa punktam pret "Kurbadu" (2:3) un "Zemgali (3:4). Pret mazliet vājākiem pretiniekiem "Olimp", kā jau pieredzējuši spēlētāji, vāc t.s. vieglās uzvaras - 7:0 un 5:0 pret "Dinaburgu", 4:0 pret "Prizmu" un pēdējā spēlē, kad vārtus guva 56 gadus vecais Nikolajs Sirotkins, 6:0 pret HS "Rīgu". Jaunie sorokinieši skrēja un cīnījās, bet ripas vārtos meta tikai "Olimp". Kur ļoti interesanta ir saikne Jeļisejevs - Galoha. Jeļisejevs ir spēlējis "Dinamo", pēdējos gadus VHL un ir ļoti labā kondīcijā. Ārzemēs pabijis arī Galoha, taču šoruden kaut kas nesanāca Karagandā pie Leonīda Tambijeva. No Anglijas mājās pošas vēl viens uzbrucējs - Oļegs Šišļaņņikovs, kurš pirms pāris gadiem jau spēlējis vienā trijniekā ar Galohu.
"Olimp" uzbrukumā vienu spēli jau aizvadījis AHL un Kvebekas junioru līgā savulaik pabijušais Vjačeslavs Truhno (1987.), Truhno juniors spēlējis arī Krievijas U-18 izlasē, kaut visu jaunību pavadījis Dānijā. Kur viens no Dānijas čempionāta labākajiem uzbrucējiem bija viņa tēvs Leonids Truhno (eks - CSKA un "Himik"). Njā, visu "zoodāzru" smalki aprakstījis, bet zilonis nav pamanīts. Ervīns Mustukovs (1985.) šobrīd Latvijas virslīgā savos vārtos laiž vismazāk ripu - 1,15. Tad Kazanovs ("Mogo") - 1,39, Jučers ("Liepāja") - 1,75, Romanovskis - 1,78 un Čalpa (abi - "Kurbads") - 1,91. Pārējiem vārtsargiem vairāk par divām, bet prizmiešiem Rauzam un Kuroivam - tuvu sešiem zaudētiem vārtiem ik spēlē.

Šā raksta tapšanas laikā "Olimp" ar 18 punktiem (10 spēlēs) ir 3. vietā aiz "Kurbada" - 22 (11) un "Liepājas" - 21 (13), taču par pirmā trijnieka savstarpējo spēku nopietni varēsim runāt, kad "Liepāja", "Olimp" un "Kurbads" būs aizvadījuši pa divām, trim savstarpējiem mačiem. Atšķirībā no "Olimp", "Liepājai" ir divi tīrie zaudējumi - 2:6 pret "Mogo" un 1:3 pret "Olimp". Taču kopumā tikai prieks par "Liepāju". Kur pirmais uzbrucēju trijnieks Bruno Zabis (5+21), Māris Dilevka (9+14) un Marks Kaļeiņikovs (11+6) ir visa turnīra rezultatīvāko spēlētāju trijniekā. Un varētu atkal saukt, ka Zabja trijniekam jāspēlē Latvijas izlasē! Ja vien Kaļeiņikovs nebūtu Lietuvas spēlētājs. Katrā ziņā "Liepājas" vairākums ir zvērisks - 18 ripas! Ko nevar teikt par mazākumu. Turpretī "Kurbads", "Olimp" un "Mogo" gana labi spēlē kā vairākumā, tā mazākumā.

Vairākums un mazākums Latvijas čempionātā

Komandavārti vairākumāvārti mazākumā
"Liepāja"18:01:13
"Olimp"13:03:3
"Kurbads"12:04:6
"Mogo"8:13:4
"Zemgale"8:15:10
"Dinaburga"7:50:14
"Prizma"4:30:16
HS "Rīga"5:60:9

Divas komandas, kas uz aci šķiet vājākas nekā pērn - "Mogo" un "Zemgale". Pirmajiem trīs izlašnieki (Saviels, Mamonovs, Saulietis, kurš gan vēl nav spēlējis), otrajiem - neviena. "Mogo" zaudējis ne tikai līderiem - 3:5 pret "Kurbadu", 0:1 pret "Liepāju", 1:3 un 2:3 (OT) pret "Olimp", bet arī HS "Rīgai" - 0:2. Četri tīrie zaudējumi - tas čempionam ir mazliet par daudz, tāpēc arī tikai ceturtie punkti - 13 (11), turpat blakus "Zemgale" - 12 (12). "Mogo" un tā galvenais treneris Igors Smirnovs gan ļoti labi zina, ka arī Latvijā hokeja cāļus skaita pavasarī. Kad varbūt no "Dinamo" būs atgriezies uzbrucējs Deivids Sarkanis. No Slovākijas jau pārradies Kārlis Ozoliņš. Gan jau ar "Mogo" viss būs labi. Ko gribētos teikt arī par "Zemgali", kas izmisīgi savu sastāvu papildina ar tiem, kas... nav derējuši citiem (Kuļikovs, Binkulis), pēdējā mačā pret "Kurbadu" laukumā laižot septiņus (!) leģionārus. Mazliet papētot papīrus smalkāk, diviem esot Latvijas hokeja pilsonība. Vienalga "Zemgale" rada bažas.

HS "Rīga" (4 punkti 11 mačos), spēlējot bez vecajiem kā pērn (Undelis, Koniševs, Glazkovs), punkti krājas mazāk nekā pirms gada. Sen zināms, ka jaunais ātrāk aug blakus vecajam, kā Sandis Ozoliņš Ķekavā blakus Mihailam Šostakam. Bet HS "Rīga" kā Latvijas U-18 izlasei ir citi uzdevumi.

Daugavpils "Dinaburgai" ir viens bijušais izlases hokejists (Pečura). Lai gan vasarā bija bažas, ka Atvara Tribuncova blice varētu būt punktu piegādātāja citiem, par laimi tā nav noticis. 7 punkti pēc 13 spēlēm - tā ir 6. vieta, pēdējā, kas tiek "play-off". "Dinaburga" divas reizes jau pieveikusi "Prizmu" - 6:3 un 7:4, vienu reizi HS "Rīgu" - 4:2 un dabūjusi punktu no "Kurbada" - 2:3. "Dinaburga" arī gribētu, lai palielina leģionāru skaitu, jo, konkurences apstākļos tie ir lētāki par Latvijas spēlētājiem.

"Prizma/IHS" pirmo uzvaru guva pret HS "Rīga" (5:4), skaidrs, ka sastāvs ne tuvu nav pērnajam, kur lielākais vilcējs bija vārtsargs Jānis Auziņš.

     [+] [-]

, 2019-10-28 18:20, pirms 4 gadiem
Uz kurieni devies Upītis?

     [+] [-]

, 2019-10-28 18:22, pirms 4 gadiem
Latvijā nav tādas “hokeja pilsonības” Zemgale smagi pārkāpusi nolikumu un tas jau tiks izskatīts OHL klubu sanāksmē.

     [+] [-]

, 2019-10-29 12:30, pirms 4 gadiem
Liepājai 2:6 zaudējums sezonas pirmajā spēlē pret MOGO, un nevis Kurbadu
restorāni Rīgā - saņem atlaides