Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542), Fid:2588, Did:0, useCase: 3

2019. gada Latvijas labākais hokejists ir...

Jānis Matulis
Jānis Matulis

2019. gada Latvijas labākais hokejists ir...
Igors Smirnovs, Māris Martinsons, Sergejs Durdins, Renārs Demiters un Elviss Želubovskis. Foto: HK Mogo

Strauji tuvojas 2019. gada pēdējā diena un brašā solī ar citiem medijiem grib soļot arī “Vienos vārtos”. Visi pasniedz kaut kādas balvas sportistiem un sporta funkcionāriem, malā nevar palikt arī "VV". Ir taču arī mums šis tas nepateikts (vai noklusēts!). Ko uz 2020. gadu līdzi nevajadzētu staipīt. Tā kā gads bija 19., tad arī hokeja nomināciju – 19. Ja iespējams, pasmiesimies paši par sevi un hokeju, kas mūs vieno. Jo hokejs pats par sevi ir diezgan smieklīgs sporta veids.

Smukākais gols. Tas, kuru Lauris Dārziņš iemeta čehu vārtos Bratislavā. Ak, viņš tajā spēle iemeta pat divus? Jo labāk: es arī vismaz vienu dienu gadā spēlēšu demokrātu un ļaušu jums (vai Laurim!) izvēlēties gada labāko golu.

Gada debitants. Tikai un vienīgi Deniss Smirnovs! Dažs kolēģis, pat neredzot, kā mazais Smirnovs spēlē (nu lielais Smirnovs ir viņa tēvs Igors no “Mogo” nometnes), jau grasījās likt Denisu blakus Balderim! Būtiskāk par žurnālistu mīlestību ir tas, ka mazais Smirnovs ir iekritis acīs Latvijas izlases galvenajam trenerim Bobam Hārtlijam.

Spilgtākais opozicionārs. Un nāk viņš no LHF Valdes. Viņš ir par “Miera balodi” pirms trim gadiem iesauktais Mārupes hokeja savienības vadītājs Edgars Jansons. “Miera balodis” uzskata, ka loģiski būtu, ja Latvijā hokeja klubu būtu tikai tik, cik hokeja haļļu. Lai nenotiktu nemotivēta bērnu/jauniešu klejošana. Arguments pret Jansonu – par šīm bērnu/jauniešu transfēru kartēm LHF katru gadu nopelnot apmēram 15 000 eiro...

Gada projekts. “Olimps” jeb “Oļimp”. Ar Kazahstānas biznesa biedru atbalstu Rīgā tika izveidots jauns profesionāls (spēcīgs!) hokeja klubs. Pierādot, ka hokeja klubu var izveidot kaut vai Ziemeļpolā. Ja ir nauda... Gods un slava Nikolajam Sirotkinam un galvenajam trenerim Jurijam Agureikinam!

Gada brālis. Tas ir Šveices junioru līgā spēlējošais aizsargs Nauris Sējējs. Kurš atteicās no goda spēlēt Latvijas U-20 izlasē, ja uz to neaicina arī viņa dvīņubrāli Nilu. Laikam jau mums ir pilna Latvija rezultatīvu uzbrucēju! Nils ir devītais (13+15) visā Šveices U-20 Elite...

Gada treneris. Tā kā prasītos 1. vietā likt Hārtliju, kurš otro gadu bija nominēts pat uz visa latvju sporta labāko treneri. Nekādu aizspriedumu pret Latvijas U-18 galveno treneri Oļegu Sorokinu, taču man liekas, ka gada treneris ir Leonīds Tambijevs, kurš ar Karagandas “Saryarka” uzvarēja Krievijas VHL čempionātā. Izslēgšanas spēles sākot no desmitās pozīcijas, bet finišējot pirmajā.

Gada vārtsargs. Pērn Elvis Merzļikins ar milzu atrāvienu uzvarēja “LA.lv” rīkotajā aptaujā kā 2018. gada Latvijas labākais hokejists. Šogad? Žūrijas komisija, kurā bez manis vēl bija arī Bulta, strīdoties un viens otram oponējot, beigās vienojās par Helsinku džokeri Jāni Kalniņu. Tik daudz uzvaru jaunajā sezonā nav nevienam citam mūsu vārtsargam.

Gada leģionārs. Gribējās jau nominēt Brendonu Makmilanu, bet vai tas būtu ētiski un korekti? Ja Maks kopš 18. decembra jau spēlē pret mums... Bet laika posms no 1. janvāra līdz 18. decembrim ir gana garš, lai šo godu atdotu mūsu hokeja flagmaņa “Dinamo” labākajam centra uzbrucējam. Bet varbūt balvu sūtīt uz Kazaņu Timuram Biļalovam? Pieminot viņu, Bulta rēja visskaļāk...

Gada marenis (piedod, Rihard, tā turpmāk sauksies gada stulbākais konflikts). Tiem, kas vēl nezina: “Kurbada” vadība bija iesūdzējusi Starptautiskajā sporta tiesā Lozannā LHF – par Riharda Mareņa nelikumīgu spēlēšanu pērnās sezonas Latvijas čempionāta finālsērijā “Mogo” komandas sastāvā. Pēc burta gara taisnība, protams, bija “Kurbadam”. To, ko lēma Lozannas tiesa, Latvijas hokeja sabiedrība tā arī neuzzināja. Toties 18. decembrī medijus pārsteidza kāda laikam jau no Rumbulas lidlauka ilgi klejojoša ziņa: “Pēc HK Kurbads iniciatīvas, tiekoties LHF un HK Kurbads pārstāvjiem 04.09.2019., abas puses pārrunāja un rada kompromisu lietā, kas saistīta ar hokejista Riharda Mareņa atrašanos gan hokeja kluba “Mogo”, gan Dinamo Rīga sastāvā pagājušajā sezonā”. Malacis, Pikāns! Piekāpies tikai pēc trīs mēnešus garām sarunām!

Gada tiesnesis. Tikai Eduards Odiņš! Spēles laikā kā tiesnesim (!) salauzt abas kājas un nebēgt prom no tādām izpriecām? Kas hokejam dzimis, tam tur jāpaliek!

Gada izteiciens. Kopš Kirova Lipmana laikiem latvju hokejs ir mazliet zaudējis savu pievilcību, jo trūkst gan spilgtu izteicienu, gan neordināru darbību. Starp gana maz konkurentiem uzvarētāja lauri Ģirtam Ankipānam:”.. vienībā šobrīd ir daudz gados jaunu spēlētāju, kuri vēl ne līdz galam izprot manis piedāvātās sistēmas."

Principiālākais funkcionārs. Arī šajā kategorijā vairāki kandidāti, tomēr svaru kausi svērās par labu LHF viceprezidentam un ģenerālsekretāram Viesturam Koziolam. Vai tā nav superprincipialitātē – nostāties pret komandu, kurā spēlē paša dēls? Proti, “Zibeņi” (U-9 grupa !!!) uz kādu no starptautiskiem turnīriem bija aizlienējuši dažus spēlētājus no Mārupes HS tāda paša vecuma komandas... Laikam jau bez pēdējo piekrišanas, par ko spuras gaisā cēla divi mārupieši LHF valdē – “Miera balodis” un Ralfs Bukarts. Nu, lūk! Un 19. decembrī dienas gaismā nāca šis Valdes lēmums: “Stājās spēkā LBJČH un JAHL vispārīgie noteikumi par dalību turnīros un čempionātos.” Principā nekā jauna – braucot kādai komandai uz turnīru ārzemēs, tas iepriekš jāsaskaņo ar federāciju. Tā bijis vienmēr...

Gada bilde. Tā, kurā "Mogo" treneri un spēlētāji kopā ar kausu un kluba saimnieku Māri Martinsonu. Kurš sīku sarežģījumu dēļ nevarēja tikt uz kausa svinīgo pasniegšanu Latvijas čempioniem. .

Gada žurnālists. Lai gan man pašam ļoti patika četri LHF nominanti pagājušās sezonas beigās (Lācis/Tripāns, Matulis, Zembergs.), es par 2019. gada hokeja žurnālistu nosauktu kolēģi no “Sportacentra” Ulvi Broži. NHL (ir tāda līga kaut kur tālu no Latvijas) viņš ir līdz ausīm un dziļāk, iespējams, pamatīgākā dziļumā pat kā savulaik Armands Puče.

Gada pārpratums. Šo gadījumu varētu arī saukt par pozitīvo iniciatīvu vai citā labā nominācijā. Proti, neilgi pirms Latvijas U-20 nometnes sākuma LHF publicēja 43 junioru izlases kandidātu sarakstu. Loģiski, ka 43 ir pārāk liels skaits, bet neba mums ar Bultu visu laiku pamācīt hokeja funkcionārus un darbiniekus! Nu, lūk! Starp 43 kandidātiem bija arī Alberts Ķirsons no “Diseldorfas EG U20”, kurš bija starp tiem kandidātiem, kurus nometnē principā neviens negaidīja. Bet mazais Ķirsons atbrauca. Malacis! Lai suņi rej, spēlē tik tālāk!

Gada nauda. Pretendenti divi – un abi bijušie DR uzbrucēji. Viens, kāds Mārtiņš, nebija ar mieru palikt ankipānistos tāpēc, ka viņam mēnesī “nogrieza” 500 eiro. Otrs, kāds Nikolajs, tikai iesmej, ja žurnālisti raksta, ka viņš “Olimp” saņemot 4000 eiro mēnesī. Lai tik rakstot! Kaut cipars tāds neesot. Bet tas veicinot interesi par “Olimp”.

Hokeja veterānu draugs. Nominanti vismaz divi, bet uzvarētājs ir... Kirovs Lipmans, kurš spiedīgos finanšu apstākļos, kad naudas viņam neesot, tomēr atļāvās veterāniem uzsaukt tradicionālo nēģu balli Carnikavā pie “Krupja”, kā arī uz Ziemssvētkiem bijušais LHF prezidents sniedza finansiālu atbalstu 15 Latvijas hokeja veterāniem, kuri vecāki par 75 gadiem. Labi darbi.

Gada kapteinis. Lauris Dārziņš. Bet tas Dārziņš, kurš spēlēja Latvijas izlasē pasaules čempionātā. Vai “Dinamo” Dārziņš viņam ir kāds radinieks?

Mūs atstājuši. Nekas nav mūžīgs... Šajā gadā mūs atstājuši pieci sava laika hokeja varoņi: Viktors Afoņins (1947.),Elmārs Bauris (1918.), Andris Bušs (1939.), Aleksandrs Klinšovs (1948.), Haralds Norītis (1927.).

P. S. Ak, neesmu nosaucis Gada labāko hokejistu? Grūts pasākums! Ilmāra Stūriškas (''LA.lv”) veiktajā aptaujā, pēc ilgām pārdomām, mani labākie seši spēlētāji šogad bija: 1. Teodors Bļugers, 2. Rūdolfs Balcers, 3. Lauris Dārziņš, 4. Jānis Kalniņš, 5. Ralfs Freibergs, 6. Zemgus Girgensons.

     [+] [-]

, 2019-12-25 20:49, pirms 4 gadiem
Laikam jau bļugers, nebūtu iegriezusi trauma, tad gan jau Balcers būtu labāks.

  +1 [+] [-]

, 2019-12-26 13:21, pirms 4 gadiem
Nu ja jau raksts par naudu, tad var vismaz goto pie katras nominācijas pielikt. Esmu samaksājis pietiekoši, par pāris rakstiem mēnesī, lai vismaz śis raksts būtu vizuāli pievilcīgs.
restorāni Rīgā - saņem atlaides