Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2588, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Brieža cīņas nianses un informācijas kripatas no bokseru nometnēm

Brieža cīņas nianses un informācijas kripatas no bokseru nometnēm
Mairis Briedis pirms diviem gadiem atvērtajā treniņā kopā ar treneri Sandi Kleinu. Foto: Romāns Kokšarovs/F64

Mairis Briedis pēdējā pusgada laikā ringā redzēts tikai uz pāris minūtēm atklātajā treniņā un nevienu interviju nav sniedzis. Vai ir taisnība Rīgā plaši redzamajam plakātam "Briedis ir atpakaļ" un latviešu boksa zvaigzne ir atkal tajā līmenī, ko parādīja pret Usiku, Peresu un Huku? Meklējot informācijas druskas, uzrunāju dažādus boksa pasaules pārstāvjus gan no vietējās nometnes, gan no poļu frontes, gan neitrālos boksa apskatniekus no Lielbritānijas, un viņi visi piedāvāja dažādās nianses, kas jāņem vērā, skatoties cīņu, kāda informācija savākta par to, ko tieši abi bokseri darījuši sagatavošanās laikā, vai līdz galam tikuši ar savām traumām un ko līdzjutēji var cerēt ieraudzīt no vairāk nekā pusgadu ringā neredzētajiem bokseriem Brieža un Glovacka. Ieskats materiāla saturā pieejams šeit ( Kleins: "Šonedēļ redzēju Glovacki sparingā un... )

Sandis Kleins, boksa treneris

“Iepriekš, kad biju pie Valda Valtera raidījumā, mans viedoklis bija, ka Briedis sestdienas cīņā būs favorīts ar 70:30 izredzēm uzvarēt. Tagad, kad redzēju Glovacki treniņā savā zālē, man nedaudz mainījies viedoklis. Jā, viņa treneri sazinājās, vaicāja, vai var tagad šonedēļ noīrēt pie manis zāli, man bija tur bija brīvs, tā ka nekādu problēmu nebija. Tur treniņā klāt nebija daudz cilvēku, bet nu laiciņu man arī ļāva palikt un paskatīties.”

“Teikšu tā – biju pārsteigts par redzēto. Biju domājis, ka Glovackis ir lēnāks, taču ringā viņš kustējās ātri. Varēja redzēt, ka viņi ir ļoti nopietni izpētījuši Briedi un viņa cīņas, es kā Maira bijušais treneris ļoti skaidri redzēju, ka viņi nopietni sagatavojušies, tā ka šobrīd es jau izredzes abiem vērtētu 50:50.”

“Protams, visu gan izšķirs arī citas lietas, izturība būs ļoti svarīga,” teica Kleins. “Es pats neesmu piedalījies treniņu procesā nevienam no viņiem, vienīgā saikne bija, ka viens mans audzēknis bija sparingos pie Glovacka Polijā. Viņš teica, ka Glovackis ir stingrs čalis. Nekādās niansēs mēs vairāk nerunājām, zinu, ka viņš ar Glovacki pārsvarā strādāja 4-5 raundu sparingus, tiesa, viņš arī tika noturēts treniņnometnē visilgāk, palika kā pēdējais no sparinga partneriem.”

“Domāju gan, ka arī Mairis visam ir gatavs,” turpināja treneris, kurš bija Brieža ringa stūrī viņa iepriekšējās svarīgākajās karjeras cīņās. “Mairis jau pret Durodolu parādīja, ka viņš spēj piemēroties, viņš spēj atgūties arī no neliela nokdauna, viņš spēj ātri savākties, ļoti labi adaptējas situācijai. Manuprāt, pati galvenā lieta šajā cīņā būs izturība. Kurš ilgāk saglabās tempu un nesalūzīs, tas arī uzvarēs. Ja Mairis varēs labi kustēties uz kājām un labi pārvietoties, tā, kā es tagad to iztēlojos kā vajadzētu darīt, un ja viņš nemēģinās tur kaut kādas nesaprotamas lietas (dažreiz viņam sanāk pārāk pie malas atrasties), bet ieņems ringa centru, tad viņam vajadzētu šo cīņu uzvarēt. Joprojām uzskatu, ka šī ir cīņa, kurā viņam jāuzvar.”

“Bet es tiešām biju domājis, ka Glovackis ir lēnāks. Vakar (trešdien – aut.p.) viņš bija ātrs treniņā. Jautājums gan arī, cik ilgi viņš spēs būt tik ātrs? Varbūt tikai kādus četrus raundus un pēc tam tiks nokautēts, varbūt Mairim roka ir sadzijusi tik labi, ka viņš patiešām nokautē Glovacki. Glovackis nekad nav nokautēts, bet kritis gan viņš ir, pēdējā laikā vairākas reizes. Un nav jau svarīgs tikai nokauts, svarīgi arī, lai Mairis parāda savu rokas spēku. Iepriekš viņam bija trauma, bet nu tagad gads pagājis, varam par to runāt atklāti. Katrā gadījumā sagaidu interesantu cīņu.”

Kleins arī uzsvēra, ka ir ļoti priecīgs par to, ka Briedis vēlreiz piedalās Supersērijā un vēlreiz cīnīsies par divām čempiona jostām. Kleins jutīs viņam līdzi, turklāt arī tādēļ, ka Latvijas boksam tas dotu vēl vienu papildus atspērienu. “Jā, divas čempiona jostas…tas ir tāds mans sapnis, kas palika nepiepildīts. Iespējams, pietrūka tikai viena uzvarēta raunda. Tagad Mairim ir otrā iespēja.”

Jānis Eisaks, cīņas sporta veidu komentētājs

“Abu bokseru izredzes vērtēju nosacīti līdzīgi, bet nedaudz augstāk tomēr lieku Briedi. Ļoti svarīgi ir tas, kāda abiem bokseriem bijusi gatavošanās. Man šobrīd ir tāda nosacīta “deja vu” sajūta, viss ir līdzīgi kā pirms pusotra gada pret Usiku. Toreiz Briedis parādīja mega cīņu, manuprāt, vienu no aizraujošākajām un labākajām cīņām pēdējā desmitgadē vispār pasaulē, un ļoti maz viņam pietrūka, lai uzvarētu.”

“Iespējams, ka es Briedi un viņa cīņas vērtēju nedaudz par augstu sava patriotisma dēļ, taču tikai nedaudz. Maira paveiktais tomēr ir kaut kas tāds, kas iepriekš likās pilnībā nereāli, viņš atkal cīnīsies par diviem pasaules čempiona tituliem. Boksā tādas cīņas ir ļoti retas, un Mairim tā ir otrā tāda cīņa. Ļoti ceru, ka viņš mūs iepriecinās, domāju, ka tagad viņš ir nedaudz citādā noskaņojumā nekā iepriekš, ir nedaudz mainījusies mentalitāte, bet liekas, ka emocionāli viņš ir labā stāvoklī.”

“Pilnīgi noteikti, ka abu bokseru treneri ir līdz sīkākajiem sīkumiem izanalizējuši, kāda bija Brieža cīņa pret Usiku un kāda bija Glovacka cīņa pret Usiku. Par to nav nekādu šaubu, un noteikti, ka abi centīsies paņemt kaut kādus elementus no tās cīņas,” apgalvoja Eisaks. “Brieža priekšrocības ir ātrākas kustības un spēcīgāks sitiens. Latvijas bokseris Artjoms Savdons ir dažādos laikos bijis uz sparingiem ar abiem bokseriem, un viņš saka, ka Briedim tomēr sitiens ir nedaudz spēcīgāks. Glovackis savukārt ir viens nepiekāpīgs vecis, ar sīkstu rūdījumu, turklāt viņš pats izskatās ļoti noskaņojies tam, ka šī ir viņa karjeras nozīmīgākā cīņa. Glovackim ir cieta galva, viņš ir kā tanks ringā.”

Eisaks arī uzsvēra trenera nozīmi gaidāmajā cīņā: “Briedis prot lieliski adaptēties cīņas gaitā, viņš ļoti labi dzird savu ringa stūri. Tagad ir piesaistīts atkal treneris Čerņigovs, bet galvenais tāpat būs Šiholajs, kuram tad šis arī būs milzīgs pārbaudījums. Gluži vienkārši Dmitrijam tik augsta līmeņa cīņa vēl nav bijusi, viņam šī ir pakāpšanās jaunā līmenī. Nevēlos neko Šiholaja darbā apšaubīt, nekādus akmeņus viņa dārziņā nemetu, bet, kad bija Sandis Kleins, nešaubījos, ka viss būs kārtībā. Turklāt uzskatu, ka Glovackis ir netīrāks bokseris nekā Briedis, un Briedim šī boksa sastāvdaļa nepatīk, viņš to pārāk maz izmanto. Dažkārt tieši skatos un domāju, ka vajag taču kaut kur vairāk patraucēt pretiniekam. Kleins šajā ziņā ar Briedi daudz strādāja, viņi ļoti uztrenēja Mairim klinču, un Briedis vairs neļauj sevi apcelt ar visādiem netīriem izgājieniem, tā viņu var tikai nokaitināt.”

Jāņem arī vērā, ka abi bokseri savu “cīņu” jau sen sākuši. “Šis nav amerikāņu bokss, kur pretiniekus preses konferencēs grūsta un pēc tam medijos apsaukā, taču tas nenozīmē, ka jau pirms cīņas nenotiek taktiskā spēle. Abiem bokseriem komandas ļoti rūpīgi izvēlas, ko teikt un ko neteikt medijiem, kādas ziņas nopludināt, ko tieši pateikt preses konferencē un tamlīdzīgi.”

Adams Noubls-Forsijs, britu boksa žurnālists, pārstāv “Boxing Social”

Adams Noubls-Forsijs savukārt pastāstīja, ka viss atkarīgs no tā, vai Briedis patiešām ir atguvies no rokas traumas, kas viņam traucēja iepriekšējā gadā: “Atklātajā treniņā Briedis izskatījās ļoti labi, viņš spēj radīt lielisku atmosfēru, cilvēkiem bija liels prieks viņu redzēt, ejam uz ringu. Viņš iedvesa optimismu par sevi, un, kad viņš iekāpa ringā, es biju patiešām iespaidots par viņa fizisko kondīciju. Ja vajadzētu uzbūvēt perfektu kruizeru bokseri, droši vien Briedi varētu ņemt par paraugu.”

“Taču tas viss līdz brīdim, kad viņš ar treneri sāka strādāt ar sitieniem, un redzēju, ka viņa labā roka līdz galam sitienus tomēr neveic. Tobrīd man likās, ka Briedis nedaudz piesaudzē savu roku, un jā, nu tas jau rada šaubas. Iespējams, gan ka viņš vienkārši nevēlējās parādīt visu, ko tagad var. Protams, bokseri bieži aizvada cīņas ar savainojumiem, tas pats Lomačenko bieži tiek pie lauztām rokām, bet tāpat iet un uzvar.”

“Taču Briedim… zini, esmu tagad noskatījies Brieža un Gevora cīņu jau sešas reizes, un katrā reizē cenšos skaitīt punktus, bet man nekādi nesanāk, ka tajā cīņā Briedis ir uzvarētājs. Nezinu, ko tieši skatījās tiesneši. Jā, tā bija līdzvērtīga cīņa, nepārprotiet, taču punktiem tā īsti nesanāca. No otras puses, Gevoram cīņas vidū vajadzēja saņemt soda punktu par sitienu ar galvu, tas netika piešķirts, tā ka savā ziņā var teikt, ka viss bija līdzsvarā.”

“Lai Briedis tiktu pie uzvaras pār Glovacki, viņam vajadzēs poļu bokseri ievainot, turklāt vairākkārt,” sacīja britu žurnālists no Southemptonas, kuram viens no iecienītākajiem futbolistiem joprojām ir Marians Pahars. “Un šobrīd es īsti neredzu veidu, kā Briedis to varētu izdarīt. Glovackim vairs nav nekādu savainojumu problēmu, viņš izskatījās ļoti labi pret Vlasovu, viņš brīnišķīgi kontrolēja cīņu.”

Noubls-Forsijs gan norādīja, ka viņš personīgi cerēs uz Brieža uzvaru: “Man ar Rīgu ir īpašas attiecības. Pirmoreiz šeit ierados uz Usika un Brieža cīņu un atmosfēra arēnā mani ļoti iespaidoja. Es nāku no Anglijas, kur it kā lepojas ar saviem boksa šoviem un līdzjutējiem, bet Rīgā tas bija kaut kas jauns. Tāpēc ceru, ka Briedis uzvarēs un Rīgā turpināsies lielais bokss. Bet, skatoties objektīvi, es priekšroku dodu Glovackim, apmēram 60:40 par labu viņam.”

Šeins Vilobijs, britu boksa žurnālists, pārstāv “Boxing Insider”

“Domāju, ka Glovackim šī būs grūta cīņa, jo Briedis prot kontrolēt cīņas gaitu un tempu. Briedis prot piemēroties cīņas ātrumam un uzspiest pretiniekam savu iecerēto stilu. Vēl arī jāuzsver, ka Briedim ir ļoti, ļoti grūti trāpīt tiešu sitienu, viņš visu laiku tur rokas augšā, viņam ir instinktīva aizsardzība. Kad viņam vispār pēdējoreiz kāds ir trāpījis tiešu sitienu, radot bažas par nokdaunu?”

“Vēl Brieža sakarā gribu pateikt, ka viņam daudzas cīņas bijušas salīdzinoši lēnas, un tāpēc varbūt var likties, ka pretiniekam ir pārsvars. Nē, tā ir mānīga drošības sajūta, Briedis vienkārši ir ļoti mierīgs, viens no mierīgākajiem bokseriem, ko esmu redzējis. Glovackim ir ļoti spēcīgs sitiens, bet, ja cīņas temps būs zems, viņš netiks pie tā izmantošanas. Savukārt paātrināt cīņu Glovackim jau var pietrūkt pašam sava ātruma, un, kā jau teicu, Briedis ļoti labi prot tempu uzlikt tādu, kādu vēlas viņš pats.”

Vilobijs atklāja, ka viņš pats personīgi ir liels Brieža fans un noteikti uzskata viņu par favorītu pret Glovacki: “Par Briedi pirmoreiz uzzināju, kad “Youtube” redzēju, kā viņš nokautē Manuelu Čaru. Tas tik bija iespaidīgi! Pēc tam turpināju sekot viņa gaitām un kļuvu par viņa atbalstītāju. Uzskatu, ka arī pirms pusotra gada pusfinālā pret Usiku Briedis bija uzvarētājs, patiešām gaidīju, ka tiesnesis pacels viņa roku. Glovackim īsti neredzu cerības šajā mačā, sagaidu drošu Brieža uzvaru.“

“Otrs pusfināls starp Dortikosu un Tabiti man liekas daudz, daudz intriģējošāks. Briedi es šobrīd gribētu saukt par labāko kruizeru divīzijas bokseri pasaulē, taču man būtu ļoti interesanti redzēt, kā viņam ietu cīņā ar Tabiti. Tabiti tomēr ir muskuļu mašīna, atlētisma paraugs, un, cik zinu, Briedim tik augstā līmenī tāda stila pretinieks nav bijis. Bet nezinu arī, vai Tabiti vispār tiks finālā.”

Mihals Kopers, Polijas boksa žurnālists, “RingPolska” redaktors

“Domāju, ka Glovackis šobrīd netiek pienācīgi novērtēts, un nepiekrītu, ka Briedis ir izteikts cīņas favorīts. Ja Glovackis uzvarēs, es noteikti nelikšu virsrakstu, ka tas ir pārsteidzošs iznākums. Zinu, ka Briedim arī bija savainojums, nezinu, kā viņš ir no tā atguvies.”

“Arī skatījos Brieža un Usika cīņu, ko daudzi piesauc, salīdzinot ar to, cik pārliecinoši Glovackis tomēr zaudēja Usikam. Usiks cīņu pret Briedi aizvadīja citādi nekā citos savos mačos, viņš vairāk vēlējās sarīkot šovu, parādīt savas spējas un savus ātrumus. Tāpēc arī Briedis izskatījās līdzvērtīgāks nekā Glovackis, un zinu, ka šāds viedoklis Polijā ir daudziem, ieskaitot Glovacka treneri Fjodoru Lapinu.”

“Glovackis noteikti nav tik tehnisks kā Briedis, viņš nepārvietojas ringā tik labi, taču pēdējā gadā arī Briedis savu tehniku nevarēja parādīt, un tagad sanāk nedaudz minēšana – ko īsti Briedis varēs parādīt. Noteikti, ka Briedis centīsies ņemt Usiku par paraugu un izmantot viņa taktiku, kāda tā bija pret Glovacki, un Briedim ātruma ziņā vajadzētu būt pārsvaram un Brieža stila bokseri vienmēr Glovackim radījuši problēmas.”

Taču Kopers norādīja, ka Glovackim šī cīņa ir atšķirīga no iepriekšējām tāpēc, ka iepriekš viņam bieži pretinieki piemeklēti visnotaļ vēlu un nav bijis laika sagatavoties konkrētajam pretiniekam, bet tagad par to, ka būs jācīnās ar Briedi, Glovackis zinājis jau novembrī un nojautis vēl iepriekš. “Šobrīd esmu 100% drošs, ka Glovackis ir atstājis pagātnē gan savas psiholoģiskās, gan fiziskās problēmas. Viņš ir maksimāli noskaņojies, tas ir skaidri redzams un jūtams. Viņš ir izlaidis tikai pāris dienas šajā sagatavošanās posmā, kamēr pirms cīņas Supersērijas ceturtdaļfinālā pret Vlasovu Kšištofs izlaida divas nedēļas. Turklāt tajā cīņā viņam arī bija slikti cimdi, kas vēl vairāk traucēja iepriekš savainotajai rokai, tad nu viņš praktiski cīnījās ar vienu roku. Dzirdēju, ka Briedis tāpat teicis par sevi ceturtdaļfinālā, tad nu tagad būs jāskatās, kurš būs labāk atguvies.”

“Domāju, ka Briedim būs ļoti grūta cīņa, un Glovackim noteikti ir spēcīgāks sitiens un labāka izturība, taču Briedim ir cita priekšrocība – viņš ļoti labi prot strādāt klinčā, un šādos satvērienos gan viņš ir ļoti spēcīgs, tā stāstījuši poļu bokseri, kas sparingoja ar viņu iepriekš. Tā sakot, Briedim viņa spēks ir nedaudz citāds un neizpaužas tieši sitienos. Tiesa, zinu, ka Briedis efektīgi nokautēja Čaru pirms dažiem gadiem. ”

Skaties WBSS pusfinālu cīņas HD tiešraidē bez reklāmām - tvplaypremium.lv!


, 2019-06-14 13:58, pirms 5 gadiem
Ja Brieža sniegums būs kaut tuvu no tā snieguma, ko viņš rādīja pret Usiku, tad problēmām nevajadzētu būt.
Virtuālās realitātes varoņi - Kristaps Porziņģis un Luka Dončičs. Foto: Reuters/Scanpix
21

Matulis prāto par attālinātu līdzjušanu un lielo sporta kā tādu

Mana sporta līdzjutēja jaunība pagāja padomju laikos, kad Latvijas TV translēja lielāko daļu no mūsu sporta spēļu komandu spēlēm, bet, protams, ne pilnīgi visas. Kopš 1973. gada rudens biju itin cītīgs “Dinamo” hokeja, “Radiotehniķa” volejbola, VEF un TTT basketbola, “Celtnieka” handbola un “Daugavas” futbola spēļu apmeklētājiem. Dažkārt, lai tiktu uz VEF spēlēm “Daugavas” sporta namā, bija jāpastāv rindā pēc biļetēm, bet iesākumā biļetes uz “Dinamo” spēlēm pārsvarā pirku no rokas. Svētdienās, kad tirgoja atlikušās stāvvietas Sporta pilī, tās pazuda pusstundas laikā, tāpēc drošāks un racionālāks bija variants kādu stundu pirms spēles “ganīties” “Bērnu pasaules” rajonā, kur par pieckārtīgu uzcenojumu – pieciem rubļiem – kāds spekulants noteikti pārdeva “lieko” biļeti. Piecu studiju gadu laikā bija tikai viens gadījums – kāda spēle ar ACSK, kad netiku pilī uz spēles sākumu. Jo neviens biļeti nepārdeva pat par cēneri...
Miķelis Rēdlihs. Foto: Romāns Kokšarovs/F64
11

Bez vairākuma un mazākuma, ar vairākiem antirekordiem

Rīgas “Dinamo” komanda pabeigusi savu divpadsmito sezonu KHL. 24 klubu konkurencē – 23. vieta, ar līdz šim vismazāko punktu skaitu (41), vismazāk gūtajiem vārtiem (103), toties visvairāk zaudētajiem (187). Ar vissliktāko vairākumu visā KHL (11.0%), ar pašu sliktāko mazākumu (74,8%). Labi, ka izdevās apsteigt Minskas “Dinamo”, kā arī sezonas beigās nesalūztot, bet gana labi finišējot.
Basketbola fana sapnis - Kristaps Porziņģis Latvijas izlasē. Foto: Romāns Kokšarovs, f64
7

Matulis prāto par otro izlašu Eiropas čempionātu basketbolā, NBA un NHL

Savā sporta žurnālista darbā esmu redzējis tik daudz idiotību, nu kaut vai virslimita neizšķirtus PSRS futbolā, kas savulaik liedza augstākajā līgā iekļūt Rīgas “Daugavai”, bet Eiropas 2021. gada basketbola čempionāts tomēr pārsit visu. Līdz šim man bija šķitis, ka sportā galvenais ir noskaidrot spēcīgāko, bet FIBA Europe izdevies mani šokēt. 32 Eiropas valstu izlases, sadalītas astoņās grupā pa četri, sacenšas, lai nepaliktu savās grupās pēdējie, pirmajām trim kvalificējoties finālturnīram. Gluži kā bērnudārza jaunākajā grupiņā, kad jāskaita dzejolītis Ziemssvētku vecītim – dažs šļupst, dažs vispār vēl lāga nerunā, bet saldumu paciņu un uzslavu no Ziemssvētku vecīša saņem visi...