Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2588, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Matulis

Izlašu bāzes klubi un ko tur bāzīs?

Izlašu bāzes klubi un ko tur bāzīs?
Oļegs Sorokins un Latvijas U18 izlase. Foto: IIHF.com

Ir lietas, kas man saprotamas no pusvārda vai izlasot pamatdokumetu, bet ir arī tādas, par kurām jākasa ar kreiso roku aiz labās auss, un vienalga nekas skaidrāks nekļūst. Pie otrajiem noteikti pieder nule Latvijas Hokeja federācijas apstiprinātais hokejistu pārejas nolikums, kā arī LHF Valdes viedais lēmums pasludināt “Dinamo”, HK “Rīga” un HS “Rīga” attiecīgi par Latvijas nacionālās, U-20 un U-18 bāzes klubiem. Bez kāda pamatojuma, kas tas bāzes klubs tāds ir, kādas tam tiesības un pienākumi. It kā nojaušu, kas un kāpēc, taču solīdā organizācijā, par kādu saucas Aigara Kalvīša vadītā un Viestura Koziola pārvaldītā Latvijas Hokeja federācija, dokumentiem vajadzētu būt iespējami skaidriem, nevis tikai nojaušamiem.

Tagad iznāk vairāk piekrist tiem, kas uzskata, ka tas viss tiek darīts tikai “Dinamo” labā. Proti, “Dinamo” kā nacionālās izlases bāzes klubs drīkstēs savā sastāvā iespēlēt jebkuru Latvijas virslīgas kluba spēlētāju. Bet kad tā jau skaitīsies pāreja? Ja nospēlētas desmit spēles, pilna sezona vai pat divas? Tāpat tikai noprotams ir tas, ka “Dinamo” pāreju nolikumā paredzētos 5000 eiro maksās par hokejistu, kurš... jaunāks par 24 gadiem. Lai man piedod pāreju dokumenta autori, bet cik tad Latvijas virslīgā vai Junioru Attīstības hokeja līgā ir šo jauno spēlētāju līdz 24 gadu vecumam, kas varētu būt interesanti Ģirtam Ankipānam. Es kaut kā šīs jaunās, bet vēl neiedegušās zvaigznes, neredzu. Tie, kas Ankipānu var interesēt, pārsvarā ir virslīgas klubos spēlējušie bijušie “Dinamo” sistēmas audzēkņi (Sarkanis, Siksnis, varbūt vēl kāds). Vai no tā, ka Valde “Dinamo” oficiāli ir pasludinājusi par nacionālās izlases bāzes klubu, pieaugs dinamiešu skaits izlasē pasaules čempionātos? Stipri šaubos. Skaitļi rāda pretējo ainu. 2015. gadā Aleksandram Beļavskim un pēc gada Leonīdam Beresņevam bija pa ducim (12) dinamiešu pasaules čempionāta pieteikumā (no 25), bet Bobam Hārtlijam “Dinamo” pārstāvniecība samazinājusies līdz deviņiem un desmit. Bet, ja kāds demagogs gribētu mazliet uzdarboties, tad viņš varētu apgalvot, ka “pēdējo piecu gadu rezultāti pasaules čempionātos rāda tendenci – jo izlasē mazāk “Dinamo” spēlētāju, jo izlasei augstāka vieta.” Kaut man liekas, ka “Dinamo” spēlētāju skaits izlasē, pirmkārt, ir atkarīgs no tā, cik konkurētspējīgus spēlētājus attiecīgā gadā mums spēj piedāvāt Ziemeļamerika un vai viņi tur nav aizņemti savos klubos.

Principā man ir saprotama LHF vēlme visus labākos U-18 un U-20 spēlētājus koncentrēt divos klubos (komandās?). Ar nelielu novēlošanos mēģinām iet Slovākijas un Baltkrievijas pēdās. Slovākijā jau vairākus gadus U-20 izlase (Orange) līdz pasaules čempionātam spēlē Slovākijas ekstralīgā, bet U-18 izlase – 1. līgā, baltkrievu stāsts ir līdzīgs, tikai pēc lielās izlases un U-20 izkrišanas no elites grupas, baltkrievi savu stratētģiju grasoties mainīt. Gana daudz dzirdot runas par hokeja kultūru Latvijā, man tā arī no jaunajiem hokeja priekšstāvjiem nav kļuvis skaidrs, kāds ir galvenais mērķis. Lai visas trīs izlases spēlē sava vecuma elites grupā? Sagatavot pēc iespējas vairāk hokejistu NHL un tādējādi atgūstot kādu daļu no viņu sagtavošanā ieguldītās naudas? Vai par augstāko mērķi stādīt nacionālo izlasi, kā tas bija Kirova Lipmana laikos, no katra vevuma U-20/U-18 izlasēm sagatavojot četrus, piecus nacionālajai izlasei noderīgus spēlētājus. Vai arī – Latvijas hokeja mugurkauls ir spēcīgi klubi un stiprs nacionālais čempionāts?

Var jau būt, ka Oļegam Sorokinam izdosies HS “Rīga” pulcēt U-18 izlases kodolu, kā tas bija pērn, taču pēdējo piecu gadu rezultāti rāda, ka bāzes kluba esamība/neesamība nebūt negarantē labāku vietu pasaules U-18 vai U-20 čempionatā. Tā abas reizes, kad U-18 izlases galvenajam trenerim Ērikam Miļunam izdevās izcīnīt 9. vietu U-18 elitē, viņa vadītajā komandā bija pat ļoti maz spēlētāju no HS “Rīga” (4 un 2) vai HK “Rīga” (8 un 4). Bet 2017. gadā U-20 izlasē bija tikai trīs (!!) hokejisti no HK “Rīga”. Jo labākie jau sen bija Amerikā... Arī šogad t.s. bāzes klubā HK “Rīga” daudzu labāko nebūs, saskaitīju tikai kādus astoņus (Ošenieks, Tumānovs, Biskis, Fjodorovs, Liģis, Millers, Skrastiņš, Švānenbergs).

Katrā ziņā simpātiska ir jaunās LHF vēlme kaut ko mainīt un uzlabot, taču, kas no tā visa iznāks? Vai virslīgas jaunajā nolikumā viss tiks perfekti ierakstīts un pēc tam izpildīts, vai arī sezonas beigās tiks pieņemti citi, vēl absurdāki lēmumi?

Latvijas Nacionālā izlase

2019.2018.2017.2016.2015.
“Dinamo”99101212
TrenerisHārtlijsHārtlijsHārtlijsBeresņevsBeļavskis
5 no ZA5 no ZA5 no ZA4 no ZA-
10. vieta8. vieta10. vieta13. vieta13. vieta
U-20
tabula:
2019.2018.2017.2016.2015.
HK “Rīga”8103810+2
TrenerisZirnisZirnisMiļunsBeresņevsAnkipāns
15. vieta12. vieta10. vieta11. vieta13. vieta
2 no ZA7 no ZA12 no ZA6 no ZA6 no ZA
U-18
tabula:
2019.2018.2017.2016.2015.
HS “Rīga”124842
HK “Rīga”76484
TrenerisSorokinsSorokinsSmirnovsMiļunsMiļuns
8.vieta11. vieta10. vieta9. vieta9. vieta
5 no “Lido”5 no ZA6 no ZA


, 2019-07-12 23:17, pirms 5 gadiem
Jādod testa gads, paskatīsimies. Nekad iepriekš šāda definējuma "bāzes klubs" īsti nav bijis, vismaz oficiāli. Redzēsim.

Uzskatu, ka ideja nav slikta, tikai kā būs ar realizāciju.
Virtuālās realitātes varoņi - Kristaps Porziņģis un Luka Dončičs. Foto: Reuters/Scanpix
21

Matulis prāto par attālinātu līdzjušanu un lielo sporta kā tādu

Mana sporta līdzjutēja jaunība pagāja padomju laikos, kad Latvijas TV translēja lielāko daļu no mūsu sporta spēļu komandu spēlēm, bet, protams, ne pilnīgi visas. Kopš 1973. gada rudens biju itin cītīgs “Dinamo” hokeja, “Radiotehniķa” volejbola, VEF un TTT basketbola, “Celtnieka” handbola un “Daugavas” futbola spēļu apmeklētājiem. Dažkārt, lai tiktu uz VEF spēlēm “Daugavas” sporta namā, bija jāpastāv rindā pēc biļetēm, bet iesākumā biļetes uz “Dinamo” spēlēm pārsvarā pirku no rokas. Svētdienās, kad tirgoja atlikušās stāvvietas Sporta pilī, tās pazuda pusstundas laikā, tāpēc drošāks un racionālāks bija variants kādu stundu pirms spēles “ganīties” “Bērnu pasaules” rajonā, kur par pieckārtīgu uzcenojumu – pieciem rubļiem – kāds spekulants noteikti pārdeva “lieko” biļeti. Piecu studiju gadu laikā bija tikai viens gadījums – kāda spēle ar ACSK, kad netiku pilī uz spēles sākumu. Jo neviens biļeti nepārdeva pat par cēneri...
Miķelis Rēdlihs. Foto: Romāns Kokšarovs/F64
11

Bez vairākuma un mazākuma, ar vairākiem antirekordiem

Rīgas “Dinamo” komanda pabeigusi savu divpadsmito sezonu KHL. 24 klubu konkurencē – 23. vieta, ar līdz šim vismazāko punktu skaitu (41), vismazāk gūtajiem vārtiem (103), toties visvairāk zaudētajiem (187). Ar vissliktāko vairākumu visā KHL (11.0%), ar pašu sliktāko mazākumu (74,8%). Labi, ka izdevās apsteigt Minskas “Dinamo”, kā arī sezonas beigās nesalūztot, bet gana labi finišējot.
Basketbola fana sapnis - Kristaps Porziņģis Latvijas izlasē. Foto: Romāns Kokšarovs, f64
7

Matulis prāto par otro izlašu Eiropas čempionātu basketbolā, NBA un NHL

Savā sporta žurnālista darbā esmu redzējis tik daudz idiotību, nu kaut vai virslimita neizšķirtus PSRS futbolā, kas savulaik liedza augstākajā līgā iekļūt Rīgas “Daugavai”, bet Eiropas 2021. gada basketbola čempionāts tomēr pārsit visu. Līdz šim man bija šķitis, ka sportā galvenais ir noskaidrot spēcīgāko, bet FIBA Europe izdevies mani šokēt. 32 Eiropas valstu izlases, sadalītas astoņās grupā pa četri, sacenšas, lai nepaliktu savās grupās pēdējie, pirmajām trim kvalificējoties finālturnīram. Gluži kā bērnudārza jaunākajā grupiņā, kad jāskaita dzejolītis Ziemssvētku vecītim – dažs šļupst, dažs vispār vēl lāga nerunā, bet saldumu paciņu un uzslavu no Ziemssvētku vecīša saņem visi...