Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2588, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Matulis

Kurš labāks: Rubīns vai Sotnieks?

Kurš labāks: Rubīns vai Sotnieks?
Kristiāns Rubīns. Foto: Thomas Skrlj / Toronto Marlies

Pusē sezonas noteikt, kurš labākais Latvijas hokeja aizsargs, ir megagrūti. Dinamiešus dzīvajā redzam vai ik pārvakaru un viņiem ir priekšrocības tikt augstāk rangā (vai tieši otrādi – ja spēle neiet), turpretī NCAA hokeja spēles Latvijā varbūt skatās tikai tur spēlējošo puišu vecāki un radinieki. Praktiski vienīgā platforma, kur varam visus redzēt vienkopus, - tas ir pasaules čempionāts un pārbaudes spēles pirms tā.

Ja vārtsargu līnijā mums ir neliela pārbagātība, tad aizsargos, manuprāt, ir sākusies neliela paaudžu maiņa. Vismaz man, vērojot spēles, šķiet, ka tā sauktā zelta paaudze (1986. - 1988.) lēnām zaudē pozīcijas un tā nav bijusi nejaušība, ka pirms KHL sezonas bez līgumiem bija Artūrs Kulda un Oskars Bārtulis. Dzelzs vecis, protams, ir Kristaps Sotnieks, taču šajā sezonā itin bieži redzams, ka viņš zaudē gan ātrumā, gan pozīcijas izvēlē. Nekas šajā pasaulē nav mūžīgs, bet man gribētos ticēt, ka visi mūsu vidēji vecie aizsargi sagaidīs 2021. gada pasaules čempionātu Rīgā.

Veidojot savus spēlētāju rangus, es vados gan pēc tā, ko redzu, tāpat pēc statistikas, pēc tā, kā es atceros šā hokejista spēli no pasaules čempionāta un atklāšu arī noslēpumu – vērā tiek ņemtas Latvijas izlases galvenā trenera Boba Hārtlija izvēles. Kas vairumā gadījumu mums sakrīt. Principā es aizsargu rangu jau publicēju gada beigās, rakstā par Hārtlija izvēlēm. Aizpērn Herningā un pērn Bratislavā Hārtlijam bija pieejami Cibuļskis, Galviņš, Freibergs, Sotnieks, Balinskis, Rubīns, Zīle, Siksna, Kulda un Jaks. Ja vien kāds nav bijis savainots, pirmais aizsargu pāris bijis: Cibuļskis – Galviņš, otrais: Freibergs – Sotnieks vai Balinskis – Sotnieks, trešais: Kulda – Balinskis, Zīle – Freibergs, Rubīns – Freibergs, Jaks - Balinskis. Ja vien uz Pekinas olimpisko atlasi visi šeit nosauktie būs veseli, tad četri aizsargu pāri praktiski zināmi. Bet! Bobs nekad vēl nav strādājis ar Kārli Čuksti. Kurš, tāpat kā Jaks, pavasarī (vasaras sākumā) beigs studijas ASV augstskolā. Atstāt Čuksti malā? Nebūtu prātīgi! Līdz riebumam neanalizējot, kurš labrocis un kurš nevar nospēlēt labajā/kreisajā malā, es Bobam ieteiktu šādus aizsargu pārus: Balinskis – Rubīns, Cibuļskis – Freibergs, Čukste – Sotnieks, Jaks – Kulda, nākamie – Zīle, Galviņš. Bet kurš no viņiem labākais? Ņemot vērā Ralfa Freiberga vēlmi – nelikt viņu ranga 1. vietā, jo... tad pazūdot spēle un tas esot Matuļa lāsts – būt nominētam 1. vietā, šoreiz kā labāko nosaukšu Toronto “Marlies” aizsargu Kristiānu Rubīnu.

1. (4.) Kristiāns Rubīns, ”Marlies” (Toronto),AHL

237 (1+6)+22

Nezīlēšu kafijas biezumos, cik tuvu vai tālu no NHL atrodas Rubīns, taču “Maple Leafs” fārmklubā “Marlies”, kur spēlē Toronto trīs pirmās kārtas drafta izvēles (Sandins, Liljegrēns, Šmalcs), kur visiem Kristiāna konkurentiem ir NHL līgumi, latviešu aizsargs (bez drafta!) gandrīz visās spēlēs ir starp sešiem spēlējošajiem aizsargiem. No kuriem četriem ir NHL līgumi arī uz nākamo, bet vienam – arī uz 2021./2022. gad sezonu. Darba spējas un talants Rubīnam ir. Lai izdodas!

2. (1.) Ralfs Freibergs, “Berani” (Zlīna), Čehija

3514 (2+12)+818

Pagājušajā sezonā Freibergs bija rezultatīvākais aizsargs Zlīnā un piektais visā Čehijas līgā, 52 spēlēs savācot 24 (5+19) punktus. Šobrīd – pēc 35 spēlēm Ralfs mazliet atpaliek no sava pēngada grafika, ir otrais klubā, taču vēl jau nav čempionāta beigas. “Berani” ir “play-off” zonā (8.), bet Freibergs ar savu spēles laiku (22:28) ir pirmais aizsargs klubā, devītais visā līgā.

3. (3.) Oskars Cibuļskis, “Mountfield” (Hradeckrālove), Čehija

217 (1+6)-614

Oskars pārsvarā ir kluba pirmā pāra aizsargs, arī t.s. Eiropas hokeja čempionu līgā. Kur Hradeckrālovei sokas pat labāk nekā Čehijas čempionātā (9. v.).

4. (8.) Kristaps Sotnieks, DR

468 (4+4)-916

Kristaps, tāpat kā viss “Dinamo”, aizvada diezgan dīvainu sezonu, ir izcilas epizodes, kad pieredzējušais aizsargs atkal nospēlē tā, ka jāatceras Arta Ābola vārdi, ka Sočam vieta NHL. Un tad iekrīt kaut kādā pretkustībā, vai dabū pastulbu noraidījumu. Vienīgajam no DR aizsargiem – visas 46 spēles un tās pārsvarā pirmajā aizsargu pārī.

5. (5.) Uvis Balinskis, DR

328 (4+4)-812

Uvis droši vien rangā būtu arī augstāk, ja smadzeņu satricinājuma dēļ nebūtu spiests izlaist veselu mēnesi. Neliekuļošu – man patīk Balinska spēles stils. Jā, tas varbūt nav Ozo labākajos gados, bet radošs hokejs noteikti. Veselību, Uvi!

6. (3.) Guntis Galviņš, “Ocelari” (Tršiņeca), Čehija

303 (0+3)+48

Galviņa klubs ir visaugstāk no t.s. mūsējiem (Zlīna, Ostrava, Hradeckrālove) Čehijas čempionātā (5.), Guntis bijis redzams gan Čempionu līgā, gan Špenglera kausā.

7. (7.) Artūrs Kulda, DR/“Severstaļ” (Čerepoveca)

DR 62 (0+2)-60
Sev 5(0+1)00

Novērtēt Kuldas spēli ir diezgan grūti. “Dinamo” viņš decembrī ieleca pa taisno, bez spēļu prakses, turklāt šis sešu spēļu nogrieznis bija kluba zaudējumu sērijā. Kur gaidīt baigos varoņdarbus no aizsarga laikam nebūtu prāta darbs.

8. (-) Oskars Bārtulis, DR

288 (1+7)-918

Oskars pasen nav bijis manā rangā, jo citu valstu pilsoņus tajā neiekļauju. Nu laikam farss ar lielās kaimiņvalsts pasi ir aiz muguras. Pēc meistarības tas, protams, nav 2010. gada Bārtulis (arī savainojumi), bet “Dinamo” aizsardzību viņš noteikti pastiprināja.

9. (9.) Kārlis Čukste, Kvīnpika, NCAA

2011 (2+9)04

Čukstem šis ir pēdējais gads NCAA, viņš ir viens no sava kluba līderiem (arī kapteiņa asistents). Ir prognozes, ka pēc sezonas Sanhosē “Sharks” varētu viņam piedāvāt NHL līgumu. Droši vien studiju dēļ Kārlis atkal netiks uz pasaules čempionātu, tāpēc es gaidu olimpisko kvalifikāciju. Hārtlijs, protams, par tādu Čuksti zina..

10. (6.) Jānis Jaks, “Yellow Jackets” (Springfīlda), NCAA

208 (1+7)-74

Jāņa spēlētāja kvalifikācija mums ir labi zināma, aiz muguras trīs pasaules čempionāti, kas NCAA spēlējošam ir neliels varoņdarbs – Jaks ir braucis arī uz čempionātiem, pēc tam pats piemaksājot par eksāmeniem augstskolā. Arī pēdējais gads studenta kārtā. Kas tālāk? Nezinu.

11. (10.) Kristaps Zīle, DR

212 (0+2)-24

Negribu apgalvot, taču man liekas, ka ar Kristapu Zīli aizsardzībā Rīgas “Dinamo” ir mazliet cita komanda, nekā bez viņa. Žēl, ka savainojuma dēļ viņam sezona jau beigusies.

12. (11.) Edgars Siksna, “Sariarka” (Karaganda), VHL

3912 (4+8)+1512

VHL čempions arī šajā sezonā vāc labu statistiku, turklāt viņš ir arī komandas kapteinis. Labi iederētos DR, ja tas viņam pašam liktos interesanti.

Tuvu ducim Hugo Jansons, kā arī Roberts Mamčics, Artūrs Salija (debija KHL!), Kristofers Bindulis (šogad ECHL), Ēriks Ševčenko.


, 2020-01-13 13:53, pirms 4 gadiem
Par "zelta paaudzi" būtu pareizi saukt tādus, kuri tiešām reiz spējuši aizsniegties līdz zeltam (kā tas bija, piemēram, slovākiem).

86.-88. paaudze pieaugušo līmenī ir tikai vienreiz tikusi PČ play-off, un arī tad tas bija jau ar 90.-to gadu paaudzes palīdzību (2018. gadā).
Bija labs sniegums OS Sočos, bet tur liela nozīme bija veterāniem ar Ozo priekšgalā. Tāpēc īsti negribētos 86.-88. dēvēt tik skaļā nosaukumā.
, 2020-01-13 16:53, pirms 4 gadiem
Es piekritishu, ka Rubins varetu but labakais pashlaik. Janis precizi uzrakstija par konkurentiem vinja komandaa, tur ir 3 top jaunie prospekti un viņš parsvara ir starp top 4iem aizsargiem komandaa. Lielaja komanda gan bus gruti tikt, bet ja to Blugers izdarija Pingvinos, tad novelesim ari Rubinam Toronto.
Man visu laiku liekas, ka Balinskis varetu labak, bet vinjam butu labi samainit komadu, cerams, kadai komandai viņš ir iekritis acis. Kopuma domaju, ka nakoshgad izlases kontekstaa RD bus tikai dazhi speletaji, jo tur tiesham vairs nav ko darit sevis cienoshiem hokejistiem.
Daudz gaidu no Chukstes, cerams, ka pareja uz piaugusho hokeju bus veiksmiga.
, 2020-01-13 16:53, pirms 4 gadiem
Labākie hokejista gadi, kad jau ir uzkrāta pieredze un nav vēl sakrājušās traumas ir no 24-28 (ar nelielu nobīdi uz augšu vārtsargiem). Šobrīd tie ir 1992.-1996. dzimušie (Gudļevkis, Girgensons, Merzļikins, Punnenovs, Bļugers). Apvienojumā ar talantīgiem jaunajiem un meistarīgiem veterāniem var arī "izšaut" jebkura paaudze! Mums līdz šim vienmēr kaut kur pietrūka (traumas, paaudžu maiņa, dažreiz tiesneši). Jācer, ka kādreiz izdosies!
Virtuālās realitātes varoņi - Kristaps Porziņģis un Luka Dončičs. Foto: Reuters/Scanpix
21

Matulis prāto par attālinātu līdzjušanu un lielo sporta kā tādu

Mana sporta līdzjutēja jaunība pagāja padomju laikos, kad Latvijas TV translēja lielāko daļu no mūsu sporta spēļu komandu spēlēm, bet, protams, ne pilnīgi visas. Kopš 1973. gada rudens biju itin cītīgs “Dinamo” hokeja, “Radiotehniķa” volejbola, VEF un TTT basketbola, “Celtnieka” handbola un “Daugavas” futbola spēļu apmeklētājiem. Dažkārt, lai tiktu uz VEF spēlēm “Daugavas” sporta namā, bija jāpastāv rindā pēc biļetēm, bet iesākumā biļetes uz “Dinamo” spēlēm pārsvarā pirku no rokas. Svētdienās, kad tirgoja atlikušās stāvvietas Sporta pilī, tās pazuda pusstundas laikā, tāpēc drošāks un racionālāks bija variants kādu stundu pirms spēles “ganīties” “Bērnu pasaules” rajonā, kur par pieckārtīgu uzcenojumu – pieciem rubļiem – kāds spekulants noteikti pārdeva “lieko” biļeti. Piecu studiju gadu laikā bija tikai viens gadījums – kāda spēle ar ACSK, kad netiku pilī uz spēles sākumu. Jo neviens biļeti nepārdeva pat par cēneri...
Miķelis Rēdlihs. Foto: Romāns Kokšarovs/F64
11

Bez vairākuma un mazākuma, ar vairākiem antirekordiem

Rīgas “Dinamo” komanda pabeigusi savu divpadsmito sezonu KHL. 24 klubu konkurencē – 23. vieta, ar līdz šim vismazāko punktu skaitu (41), vismazāk gūtajiem vārtiem (103), toties visvairāk zaudētajiem (187). Ar vissliktāko vairākumu visā KHL (11.0%), ar pašu sliktāko mazākumu (74,8%). Labi, ka izdevās apsteigt Minskas “Dinamo”, kā arī sezonas beigās nesalūztot, bet gana labi finišējot.
Basketbola fana sapnis - Kristaps Porziņģis Latvijas izlasē. Foto: Romāns Kokšarovs, f64
7

Matulis prāto par otro izlašu Eiropas čempionātu basketbolā, NBA un NHL

Savā sporta žurnālista darbā esmu redzējis tik daudz idiotību, nu kaut vai virslimita neizšķirtus PSRS futbolā, kas savulaik liedza augstākajā līgā iekļūt Rīgas “Daugavai”, bet Eiropas 2021. gada basketbola čempionāts tomēr pārsit visu. Līdz šim man bija šķitis, ka sportā galvenais ir noskaidrot spēcīgāko, bet FIBA Europe izdevies mani šokēt. 32 Eiropas valstu izlases, sadalītas astoņās grupā pa četri, sacenšas, lai nepaliktu savās grupās pēdējie, pirmajām trim kvalificējoties finālturnīram. Gluži kā bērnudārza jaunākajā grupiņā, kad jāskaita dzejolītis Ziemssvētku vecītim – dažs šļupst, dažs vispār vēl lāga nerunā, bet saldumu paciņu un uzslavu no Ziemssvētku vecīša saņem visi...