Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2588, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Matulis

Freibergs vai Cibuļskis? Kurš labākais no aizsargiem

Freibergs vai Cibuļskis? Kurš labākais no aizsargiem
Ralfs Freibergs
Foto: Jiří Zaňát / Zlin Press, hokej.zlin.cz

Kad Latvijas Hokeja federācija paziņojusi savus sezonas laureātus, klusēt nevar arī “Vienos vārtos”. Kā tas tradicionāli noticis līdz šim, pēc sezonas beigām un tā Kristiānam Rubīnam beidzās 4. jūnijā, taisām savu hokejistu rangu. Tā kā intervijā Ralfam Freibergam jau ieminējos, ka viņš gan manā, gan Boba Hārtlija rangā aizsargiem ir pašā augstākajā vietā, tad ranžēšanu šoreiz arī sākam ar aizsargiem. Kur pēdējos gados notiek diezgan būtiskas pārmaiņas. T.s. paaudžu maiņa.

Pasaules čempionātā Bratislavā pēc kādas no spēlēm centos aizdabūt projām smaidu no Oskara Cibuļska sejas, mēģinot viņam iestāstīt, ka aizsargi gan šajā pasaules čempionātā mums švaki. Kaut tā nemaz nedomāju, bet stilu taču vajadzēja ieturēt. Vispār jau latvju aizsargu līnijā pirms pāris gadiem, ja ne vairāk, ir sākusies paaudžu maiņa. Ja Sočos 2014 mums vēl bija aizsardzības/uzbrukuma “zilonis” Sandis Ozoliņš, Arvīds Reķis, Krišjānis Rēdlihs, Georgijs Pujacs, arī bez Jēkaba Rēdliha Latvijas izlase it kā nebija iedomājama, bet... Viss plūst, viss mainās. Un izrādās, ka izlasē vairs netiek Krišjānis, bet Arvīds 40 gadu vecumā Augsburgā izlēmis kārt slidas uz nagliņas.

Tiem, kas šajā rangā meklēs līdz miligramam izsvērtu taisnību, ieteicu nervus nemaitāt. Arī šis rangs, tāpat kā visi iepriekšējie, būs ar subjektīvu piesitienu. Jo nav bijusi izdevība klātienē skatīt mūsu “amerikāņu” un “kanādiešu” Kārļa Čukstes, Kristiāna Rubīna un Gvido Jansona spēles. Un arī Eiropu vismaz reizi gadā derētu inspecēt. Nemaz nav slikts mūsu Čehijas spēlētāju uzaicinājums – aizbraukt, pavērot viņu spēles, bet brīvajā laikā - “Pilsner Urquell” mani jau gaidot. Bet nu gan rangs. Pirmajā rindiņā kluba statistika, otrajā – pasaules čempionātā padarītais.

1. (8.) Ralfs Freibergs, “Berani” (Zlīna), Čehija

5224 (5+19)+138/p/o -51 (1+0)-38
63 (0+3)-427

Ralfs aizvadīja ļoti labu sezonu Zlīnā, pieņemot piedāvājumu vēl uz vienu gadu. Latvijas izlasē bija pirmajā vairākumā kā otrā opcija aizsargiem. Aizsargs ar ļoti intersantu CV: Teds Nolans Ralfam pasaules čempionātā ļāva debitēt un uzreiz vairākumā, toties pēc četriem gadiem Bobs Hārtlijs šaubījās, vai Freibergu ņemt uz pasaules čempionātu Ķelnē. Nu viens no izlases līderiem. Kurš var iedot gan pa degunu, gan labu piespēli. Rezultatīvākais aizsargs Zlīnā un piektais visā Čehijas līgā.

2. (3.) Oskars Cibuļskis, “Mountfield” (Hradeckrālove), Čehija

4812 (3+9)+422/40 (0+0)02
75 (1+4)-24

Oskars Bratislavā aizvadīja savu labāko pasaules čempionātu. Ekselenti vārti pret Krieviju, bet varēja būt arī otri, trīs vairākuma piespēles pret čehiem. Oskars laukumā jutās tikpat labi kā savulaik pie Oļega Znaroka LSPA vienībā.
Pats smēja, ka esot Ozo tips, kuram laukumā daudz iemetot uz abām pusēm. Mjā, pret Čehiju – 3:4. Ļoti labs pirmā vairākuma piecniekā, neļaujot sevi tur pierādīt Freibergam. Viens no vecajiem (1988. tas ir?), kurš varētu būt arī 2021. gadā Rīgā.

3. (7.) Guntis Galviņš, “Ocelari” (Tršiņeca), Čehija

4712 (3+9)+168/173 (1+2)+72
40 (0+0)-12

Galviņš pasaules čempionātā mazāk iekrita acīs, taču viņa trūkums pēc savainojuma spēlē pret Čehiju bija jūtams. Trešā vieta rangā galvenokārt par izcilo spēli Čehijas virslīgā. Lietderības koeficienti Čehijas čempionam vienkārši fantastiski.

4. (4.) Kristiāns Rubīns”, “Gowlers” (Ņūfaundlenda),ECHL/”Marlies” (Toronto),AHL

5618 (2+16)+1728/173 (1+2)+523
AHL –163 (0+3)-34

Kellija kausa ieguvējs! Sezonas vidū uzspēlējis arī AHL. Varētu būt viens no nākotnes izlases aizsardzības balstiem. Ja vien pārāk ilgi neaizkavēsies otrpus okeānam. Dotības un griba spēlēt ir.

5. (1.) Uvis Balinskis, DR

3711 (1+10)-716
71 (0+1)04

Uvim gan sezona kā pa viļņiem, gan arī ne tik pārliecinošs pasaules čempionāts kā pirms gada Herningā. Jātiek galā ar savainojumiem un veselības likstām.

6. (11.) Jānis Jaks, “Yellow Jackets” (Springfīlda), NCAA

3814 (4+10)-1212
32 (2+0)+10

Jānim šis bija trešais pasaules čempionāts, otrais – pie Hārtlija, taču vai nu Bobs vai viņa palīgi šoreiz vēlu pamanīja Amerikas studentu. Ja netiktu savainots Galviņš, kazi, Jaks atkal laukumā tiktu tikai kopā uz piecām minūtēm kā pirms diviem gadiem Ķelnē. Nu, kā nāca, tā meta – ripa zviedru vārtos, ripa norvēģiem – ar amerikānisku pārliecību!

7. (5.) Artūrs Kulda, “Severstaļ” (Čerepoveca), KHL

597 (2+5)-842
71 (0+1)+32

Uz aci Kulda vecākais ir bijis arī spraunāks. It kā spēka gana, varbūt mazliet ātrums zudis, bet varbūt man tikai tā izskatās... +3 lietderība Bratislavā – visu cieņu!

8. (2.) Kristaps Sotnieks, DR

5510 (3+7)-2128
71 (0+1)-20

Neesmu pārlieku liels skaitļu fans, bet... Sočam ta lietderība “Dinamo” galīgi ieskrējusi ellē – mīnus 21. Par desmit punktiem sliktāk nekā jebkad iepriekš. Viena no Latvijas izlases pamatvērtībām.

9. (10.) Kārlis Čukste, Kvīnpika, NCAA
38,20 (2+18),+9,26

Kārli topā lieku pa blatu, jo spēles redzējis neesmu. Bet varbūt viņš pelnījis krietni augstāku vietu? Par to runāsim pēc gada, kad būs beigušās studijas.

10. (6.) Kristaps Zīle, DR

467 (3+4)-1319
70 (0+0)-20

Kristapa Zīles gadījumā mēs labi varam redzēt divu treneru skatus uz hokeju: klubā pie Ģirta Ankipāna Zīle ir viens no tiem, par kuriem saka, kaut visi astoņi aizsargi būtu tādi! Pie Boba Hārtlija Kristapa loma ir ievērojami mazāka, kaut nespēlē viņš sliktāk kā “Dinamo”. Trenerim vienkārši cita gaume...

11. (12.) Edgars Siksna, “Sariarka” (Karaganda), VHL

5119 (2+17)+1338/1711 (3+8)06

Ir lietas, kuras es saprotu un ir lietas, ko nesaprotu. Ja gandrīz visa Latvija runā, ka izlasei trūkst labroču aizsargu, tad kāpēc gan Siksna ir tikai rezervists? VHL čempions ar ļoti labu statistiku.

12. (-) Hugo Jansons, “Ņeftjaņik” (Almetjevska), VHL

249 (3+6)+38/81 (0+1)+16

Bieži vien tiek runāts, ka tiem, kas netiek Latvijas izlasē uz pasaules čempionātu, treniņnometne ir bijusi pa tukšo. Nu nav tā! Re, Jansons pēc netikšanas uz Bratislavu ir ticis “Dinamo”.

Aiz duča kā nākamie varētu būt Krišjānis Rēdlihs (vai pat augstāk), Artūrs Salija, Ēriks Ševčenko, Roberts Mamčics, Gvido Jansons, arī Kristofers Bindulis, kuram gan šajā sezonā tikai četras spēles.


, 2019-06-07 16:43, pirms 5 gadiem
Paldies par apkopojumu, esi aizmirsis Jakam PČ statistiku.
Man gan liekas, ka Kuldam ir jābūt augstāk, bet jocīgi liekas, ka Feibergu un Cibuļski neviens labākas līgas klubs neņem. Tomēr Čehija kotējas zemu.
Par Siksnu piekrītu un gaidam ko rādīs Čukste. Neticu ka viņam ļaus vēl vienu gadu studēt.
Virtuālās realitātes varoņi - Kristaps Porziņģis un Luka Dončičs. Foto: Reuters/Scanpix
21

Matulis prāto par attālinātu līdzjušanu un lielo sporta kā tādu

Mana sporta līdzjutēja jaunība pagāja padomju laikos, kad Latvijas TV translēja lielāko daļu no mūsu sporta spēļu komandu spēlēm, bet, protams, ne pilnīgi visas. Kopš 1973. gada rudens biju itin cītīgs “Dinamo” hokeja, “Radiotehniķa” volejbola, VEF un TTT basketbola, “Celtnieka” handbola un “Daugavas” futbola spēļu apmeklētājiem. Dažkārt, lai tiktu uz VEF spēlēm “Daugavas” sporta namā, bija jāpastāv rindā pēc biļetēm, bet iesākumā biļetes uz “Dinamo” spēlēm pārsvarā pirku no rokas. Svētdienās, kad tirgoja atlikušās stāvvietas Sporta pilī, tās pazuda pusstundas laikā, tāpēc drošāks un racionālāks bija variants kādu stundu pirms spēles “ganīties” “Bērnu pasaules” rajonā, kur par pieckārtīgu uzcenojumu – pieciem rubļiem – kāds spekulants noteikti pārdeva “lieko” biļeti. Piecu studiju gadu laikā bija tikai viens gadījums – kāda spēle ar ACSK, kad netiku pilī uz spēles sākumu. Jo neviens biļeti nepārdeva pat par cēneri...
Miķelis Rēdlihs. Foto: Romāns Kokšarovs/F64
11

Bez vairākuma un mazākuma, ar vairākiem antirekordiem

Rīgas “Dinamo” komanda pabeigusi savu divpadsmito sezonu KHL. 24 klubu konkurencē – 23. vieta, ar līdz šim vismazāko punktu skaitu (41), vismazāk gūtajiem vārtiem (103), toties visvairāk zaudētajiem (187). Ar vissliktāko vairākumu visā KHL (11.0%), ar pašu sliktāko mazākumu (74,8%). Labi, ka izdevās apsteigt Minskas “Dinamo”, kā arī sezonas beigās nesalūztot, bet gana labi finišējot.
Basketbola fana sapnis - Kristaps Porziņģis Latvijas izlasē. Foto: Romāns Kokšarovs, f64
7

Matulis prāto par otro izlašu Eiropas čempionātu basketbolā, NBA un NHL

Savā sporta žurnālista darbā esmu redzējis tik daudz idiotību, nu kaut vai virslimita neizšķirtus PSRS futbolā, kas savulaik liedza augstākajā līgā iekļūt Rīgas “Daugavai”, bet Eiropas 2021. gada basketbola čempionāts tomēr pārsit visu. Līdz šim man bija šķitis, ka sportā galvenais ir noskaidrot spēcīgāko, bet FIBA Europe izdevies mani šokēt. 32 Eiropas valstu izlases, sadalītas astoņās grupā pa četri, sacenšas, lai nepaliktu savās grupās pēdējie, pirmajām trim kvalificējoties finālturnīram. Gluži kā bērnudārza jaunākajā grupiņā, kad jāskaita dzejolītis Ziemssvētku vecītim – dažs šļupst, dažs vispār vēl lāga nerunā, bet saldumu paciņu un uzslavu no Ziemssvētku vecīša saņem visi...