Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542), Fid:2588, Did:0, useCase: 3

Hērenvēna - futbola bombardieru fabrika?

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Hērenvēna - futbola bombardieru fabrika?
Bass Dosts šosezon "plosās" Vācijas bundeslīgā, bet savu pirmo bombardiera sasniegumu viņš guva "Heerenveen" rindās Eredivisie čempionātā Nīderlandē.

Kopš gadu mijas 25 gadus vecais holandiešu uzbrucējs no Vācijas bundeslīgas kluba VfL "Wolfsburg" Bass Dosts ir pieminēts biežāk nekā visā savā līdzšinējā karjerā bundeslīgā kopā. Un kā nu ne, ja šajā gadā viņš ir guvis jau 11 vārtus, kamēr līdz gadu mijai - tikai divus, bet iepriekšējās divās bundeslīgas sezonās kopā - 12 (8 un 4). Pirmo reizi par Dostu kā par bombardieri sāka runāt, kad viņš spēlēja Hērenvēnas komandā Nīderlandē un izrādās, ka viņš nav pirmais vārtu gūšanas meistars, kurš nāk no futbola kluba "Heerenveen".

Bass Dosts savu karjeru nesāka Hērenvēnā. Vispirms viņš spēlēja "Emmen" un "Heracles" komandās, bet Hērenvēnā nokļuva 2010. gada sezonā. Tad viņam bija 21 gads un "Heerenveen" samaksāta par viņu 3 miljonus eiro. Pirmajās sezonās daži uzskatīja, ka ir pārmaksāts, taču 2011./2012. gada Eredivisie čempionātā Dosts guva 32 vārtus (tajā skaitā 5 vārti mačā ar "Excelsior"), kļuva par līgas labāko vārtu guvēju un par 7 miljoniem eiro tika pārdots "vilkiem" - uz VfL "Wolfsburg". Vācu kluba vadība bija tālredzīga un noslēdza ar holandieti līgumu uz pieciem gadiem. Arī šeit pirmajās sezonās attiecībā uz Dostu dažiem bija vilšanās, arī šī sezona viņam sākās ne visai gludi (pirmajā riņķī - tikai divi vārti), toties pēc gadu mijas Dosts pretinieku vārtsargus pārspējis jau 11 reizes un tieši viņš ir galvenā persona "vilku" rezultatīvajās uzvarās (5:4 un 5:3). Volfsburgas komanda pašreiz turnīra tabulā atrodas otrajā vietā aiz Minhenes FC "Bayern" un tā šosezon ir guvusi 53 vārtus - vairāk (63) arī ir tikai FC "Bayern".
Izrādās, ka Bass Dosts nav pirmais bombardieris, kurš savā karjerā sekmīgi spēlējis Hērenvēnas komandā un kas kļuvusi par tramplīnu turpmākajai karjerai. Cita lieta, ka ne visi šo tramplīnu prata izmantot...

Rūds van Nīstelrojs 1997./1998. gada sezonā "Heerenveen" rindās guva 13 vārtus 32 spēlēs. Nekas īpaši izcils, taču van Nīstelrojam tad bija tikai 20 gadu un Hērenvēna par viņu bija samaksājusi tikai 360 tūkstošus eiro, bet jau pēc minētās sezonas pārdeva van Nīstelroju PSV "Eindhoven" 20 reizes dārgāk. Tālāk uzbrucēja karjerā sekoja "Manchester United" un Madrides "Real", kā arī pirmā uzbrucēja loma Nīderlandes izlasē.
"Mednieks" Klāss Jans Huntelārs divās sezonās (2004-2006) Hērenvēnas komandas labā guva 39 vārtus. Viņš jau bija mēģinājis nostiprināties PSV sastāvā, taču tika aizdots citiem klubiem, kļuva par pēc ranga otrās līgas labāko vārtu guvēju, taču pa īstam sevi apliecināja "Herenveen" rindās. Pēc pusotras sezonas Amsterdamas "Ajax" lika galdā 9 miljonus eiro, lai dabūtu "mednieku" savās rindās. Huntelāra karjerā bija arī Madrides "Real", taču savas "otrās mājas" viņš atrada Gelzenkirhenē - kopš 2010. gada "Schalke 04" uzbrukums bez Huntelāra nav iedomājams.
Dānis Jons Dāls Tomasons vairākas sezonas bija Dānijas izlases labākais vārtu guvējs (52 vārti 112 spēlēs), viņš piedalījās Eiropas un pasaules čempionātos, bet Nīderlandē dānis nokļuva jau 18 gadu vecumā. 1996. un 1997. gadā Tomasons bija Eredivisie labākais vārtu guvējs, bet 1996. gadā ieguva gada labākā talanta titulu. Pēc divām sezonā Hērenvēnā dānis devās uz "Newcastle United" (par 3,9 miljoniem eiro), tad bija lieliskas sezonas Roterdamas "Feyenoord" (UEFA kauss 2002. gadā) un AC "Milan" (čempionu kauss 2003. gadā), bija VfB "Stuttgart", "Villareal" un atkal "Feyenoord", bet sākās viss - Hērenvēnā...
Grieķis Georgis Samars ir un ilgi būs Glāzgovas "Celtic" leģenda (sešas teicamas sezonas), bet Hērenvēnā viņš nokļuva jau 15 gadu vecumā - Samara tēvs bija futbolists un tolaik spēlēja Nīderlandē. Samara elks bija Marko van Bastens, tā ka Nīderlande viņam bija īstākā vieta, kur sākt profesionālo karjeru. Hērenvēnā grieķis aizvadīja četras sezonas un 99 spēlēs guva 27 vārtus. Tad viņu par 6 miljoniem sterliņu mārciņām nopirka "Manchester City" un tas bija vēl pirms šeihu ēras "ManCity" vēsturē.
Nīderlandē savu karjeru ir sākuši vairāki izcili Brazīlijas futbolisti (piemēram - Ronaldu PSV rindās). Šeit no Zviedrijas ("Orgryte" un "Malmoe") ieradās arī Afonso Alvess, kurš Hērenvēnas klubā divās sezonās (2006-2008) guva 40 vārtus. Alvess izcēlās ar to, ka vienā spēlē guva 7 vārtus, ka Brazīlijas izlasē par viņu smīkņāja, jo viņš ieradās no tāda maza un salīdzinoši maz zināma kluba, ka ... viņš kļuva par vienu no neveiksmīgākajiem pirkumiem "Middlesbrough" vēsturē. Angļu klubs samaksāja par brazīlieti 17 miljonus eiro, taču jau pēc gada viņš saka braukāt pa citiem klubiem, kas patiesībā labākajā gadījumā nozīmēja karjeras apstāšanos.
Zviedrs Markuss Allbeks nokļuva Hērenvēnas komandā 27 gadu vecumā pēc nesekmīgas sezonas "Bari" sastāvā Itālijas A sērijas čempionātā (16 spēles un nulle gūtu vārtu...) un divās sezonās guva 25 vārtus (10 un 15). Tas kļuva par iemeslu Allbeka nonākšanai "Aston Villa" rindās un "Heerenveen" kases papildināšanai par 2,5 miljoniem sterliņu mārciņām. Tieši Hērenvena kluva par pavērsienu Allbeka karjerā Zviedrijas izlasē, kur viņš kļuva par vienu no galvenajiem uzbrucējiem (30 vārti 74 spēlēs; pēdējos vārtus izlases rindās guva mačā ar Latvijas izlasi, bet pirms tam - EURO 2004 kvalifikācijas turnīra pēdējā grupas spēlē - neiesita mūsu vārtus 11 m soda sitienu).
Miralems Suleimani 2007/2008. gada sezonā guva "Heerenveen" labā 14 vārtus un viņu par 16 miljoniem eiro nopirka "Ajax". Amsterdamas kluba rindās Suleimani trīs reizes kļuva par Nīderlandes čempionu, taču par pirmā lieluma zvaigzni nekļuva. 2013. gada vasarā viņš devās uz Lisabonas "Benfica", kur spēlē tikai epizodiski.
Islandietis Alfreds Finnbogasons nokļuva Hērenvēnā 23 gaduy vecumā no Zviedrijas kluba "Helsingborg" un divās sezonās (2012-2014) guva 59 vārtus. Lieki teikt, ka Hērenvēna atkal labi nopelnīja - nopirkts Finnbogasons bija par 500 tūkstošiem eiro, bet "Real Sociedad" nopirka viņu par 8 miljoniem eiro. Pirmā sezonas Spānijas futbola līgā islandietim ir adaptēšanās sezona un tik viegli viņam neiet (15 spēlēs nav guvis nevienus vārtus, divreiz izcēlies tikai kausa izcīņā).
Usama Asaidi no Marokas izmaksāja vēl mazāk - "De Graafschap" par marokāni saņēma 350 tūkstošu eiro. Hērenvēnas komandā Asaidi guva 22 vārtus trijās sezonās un 2012. gada vasarā jau par 10 reizes lielāku naudu devās uz "Liverpool FC". Liverpūlē marokānis piedalījās tikai četrās Premjerlīgas spēlēs un abas pēdējās sezonas aizvadīja "Stoce City" rindās, bet pašreiz spēlē Dubajā (Apvienotajos Arābu Emirātos). Marokas izlasē Asaidi rēķinā 12 spēles un vieni vārti.
Luisiano Narsinhs pagājušajā vasarā visticamāk būtu bijis Nīderlandes izlases rindās Pasaules kausa finālturnīrā, taču savainojuma dēļ palika mājās. Viņš četras sezonas spēlēja "Heerenveen" labajā malā, guva 20 vārtus un par 4 miljoniem eiro tika pārdots uz PSV, kur divās ar pusi sezonās guva 11 vārtus.

Kurš būs nākamais "bombardieru fabrikas" produkts? Hērenvēnā nereti nokļūst uzbrucēji, kuri netika novērtēti iepriekšējā komandā vai komandās, kuriem maz uzticējās vai kuriem nebija blakus pienācīgu partneru, lai sevi apliecinātu, bet šeit viņi ieguva iespēju izpausties. Tas tiek uzskatīts par galveno iemeslu (plus ļoti draudzīgā un pat ģimeniskā gaisotne komandā), kāpēc Hērenvēnā ir "uzplaukuši" tik daudzi izcili vārtu guvēji. Vēl viens un ne mazāk svarīgs iemesls ir treneris Foppe van Hans - viņš strādājis ar gandrīz visiem pieminētajiem futbolistiem.
Šosezon labākais vārtu guvējs Hērenvēnas komandā ir 23 gadus vecais vācietis Marks Uths, kurš ar 13 vārtiem dala 3.-4. vietu Eredivisie labāko bombardieru sarakstā. Pirms tam viņš bija dzimtās Ķelnes klubā 1.FC "Koln", taču tālāk par otro komandu netika, savukārt pagājušajā sezonā Hērenvēna bija viņua izdevusi uz "Heracles". Varbūt Uths būs nākamais? Bet varbūt 21 gadu vecais Lusiano Slagvērs, kura rēķinā ir 6 vārti un kurš Hērenvēnā nonāca - tāpat kā Dosts! - no "Emmen" jauniešu komandas? Tik pat labi ir iespējams, ka nākamais "bombardieru fabrikas" produkts Hērenvēnā vēl tikai no kaut kurienes ieradīsies - kā savulaik van Nīstelrojs, Huntelārs un Dosts.

restorāni Rīgā - saņem atlaides