Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542), Fid:2588, Did:0, useCase: 3

Rudens lapkritis "Dinamo" stilā

Jānis Celmiņš

Rudens lapkritis "Dinamo" stilā
"Dinamo" fani lielākoties bijuši uzticīgi komandai arī neveiksmju sēriju laikā
Foto: Romāns Kokšarovs, f64

Pieci zaudējumi pēc kārtas... Tāda bija pēdējo spēļu bilance Rīgas „Dinamo” komandai pirms spēles ar Sanktpēterburgas SKA. Pieci zaudējumi pēc kārtas vēl nebūt nav garākā neveiksmju virkne rīdzinieku izpildījumā. Vai vakar ar panākumu pār Maskavas „Spartak” rīdzinieki uzsāka jaunu sēriju – uzvaru, to rādīs laiks. Šoreiz par to, cik īsti garas ir bijušas komandas zaudējumu sērijas?

Amerikāņu kalniņi Šuplera gaumē

Pirmā zaudējumu sērija KHL debijas sezonā tika atvesta no pirmā Sibīrijas izbraukuma, kad tika divreiz zaudēts Novosobirskas vienībai (1:2 un 1:6), bet pa reizei atzīts „Amur” (6:7) un „Metallurg” (0:7) no Novokuzņeckas pārākums. Četras zaudētas spēles no vietas šajos septiņos gados nav neparasta parādība, bet šī robeža šajos gados, pārkāpta astoņas reizes... 2008.gada oktobris un novembris oficiāli uzskatāms par vienu no melnākajiem posmiem atjaunotā „Dinamo” vēsturē. 8 zaudētas spēles pēc kārtas (kopā 12 zaudējumi 14 spēlēs) uz pieciem gadiem saglabājās kā Rīgas kluba rekordu grāmatas melnākais ieraksts.

Šuplera vadītā komanda piedzīvoja neticamas snieguma pārvērtības un sezonas otrajā pusē zaudējumu sērijas nomainīja ar uzvaru virknēm. Gada nogalē izcīnītas septiņas uzvaras astoņos mačos. Arī pēc jaunā gada komanda turpināja priecēt un punkti turnīra tabulā krājās ļoti raiti. Regulārās sezonas pēdējās desmit spēlēs tika izcīnīti astoņi panākumi un pateicoties sezonas otrajā nogrieznī izcīnītajām uzvarām komanda varēja debitēt KHL play-off, kur sērijā līdz trīs uzvarām tika zaudēts Maskavas „Dinamo”.

Savu otro KHL sezonu, tāpat kā debijas gadu, Šuplera vadībā komanda iesāka ļoti neveiksmīgi. Neskatoties uz Sanda Ozoliņa pievienošanos komandai, pirmie trīs sezonas mēneši rīdziniekiem bija ļoti nomācoši... 2009.gada septembrī un oktobrī Dinamo aizvadīja 19 spēles, kurās izcīnīja tikai sešus panākumus, bet zaudēja 12 reizes pamatlaikā kā arī divas reizes pēcspēles metienos. Garākā zaudējumu sērija – 5 spēles, no kurām četras neveiksmes tika atvestas no sezonas pirmā garākā izbraukuma (Maskavas „Dinamo”, „Avtomobilist”, Magņitogorskas „Metallurg” un „Traktor), bet viena pieplusota mājās zaudējot Habarovskai.

Pēc neveiksmīgā sezonas sākuma komanda, tāpat kā pirmajā gadā, „savācās” un piedzīvoja līdz šim labāko sezonu KHL. „Dinamo” iekļuva play-off un pirmajā kārtā izsita līgas grandus, konferences uzvarētājus Sanktpēterburgas SKA. Otrajā kārtā sešās spēlēs tika atzīts Oļega Znaroka trenētās MVD pārākums. 2009./2010. gada sezona var kalpot kā labs atgādinājums – izgāzts sezonas sākums nevienmēr materilezējās sliktā sezonas noslēgumā.

Nākošajā sezonā, pirms kuras no komandas aizgāja uzbrukuma līderis Marsels Hossa, arī neiztika bez Rīgas „Dinamo” ierastajiem „amerikāņu kalniņiem”. Labas spēles mijās ar neizteiksmīgām, bet periods no 20. oktobra līdz 20. novembrim bija īpaši neveiksmīgs – deviņas spēles, septiņi zaudējumi no kuriem četri pēc kārtas. Arī decembra sākums bija katastrofāls – atkal četri zaudējumi pēc kārtas. Mājās tika atzīts Maskavas „Spartak” pārākums (1:2), bet izbraukumā pārāki izrādījās „Avtomobilist” (3:5), „Neftekhimik” (2:3) un „Ak Bars” (1:2). Četru zaudējumu sērija notika Ziemassvētku un gadu mijas laikā, kad tika zaudēts gada pēdējais mačs Arēnā Rīga Omskas „Avangardam” (2:3) ar Jaromiru Jagru priekšgalā, bet izbraukumā no 4. – 8. janvārim zaudēts „Torpedo” (2:5), „Lokomotiv” (1:3) un „Atlant” (3:4).

Sekojot iekoptām tradīcijām „Dinamo” uzlaboja sniegumu regulārās sezonas pēdējā nogrieznī, kad 19 spēlēs guva 12 uzvaras. Pēc pirmās kārtās uzvaras pār Maskavas „Dynamo”, otrajā zaudējām „Lokomotiv” ar tādām leģendām sastāvā kā Demitra, Vasīčeks un Rahuneks... Kopumā arī pēdējā sezona, kad komandu vadīja slovāku treneris Šuplers, ir ierakstāma „Dinamo” aktīvā, bet runājot par zaudējumu sērijām – trīsreiz pa četrām pēc kārtas...

Ābols atkārto pirmās sezonas rekordu

Pie komandas stūres 2011.gada vasarā Juliusu Šupleru nomainīja soms Peka Rautakalio, kurš vēlējās komandas izpildījumā redzēt kanādisku „forčekingu”. Somijas speciālista vadībā komanda piedzīvoja sliktāko startu līdz šim. Astoņās spēlēs tika piedzīvoti septiņi zaudējumi, no kuriem seši pēc kārtas. Nebija tālu no tā, lai Rautakalio tiku atlaists, bet par treneri iestājās komandas kapteinis Sandis Ozoliņš un kā jau tas ir ierasts stāstā par Rīgas „Dinamo” – pēc sezonas drausmīgā sākuma komanda sāka spēlēt krietni labāk (vairāk par trīs neveiksmēm pēc kārtas (divas reizes) nepieļāva). Rīdzinieki stabili iekļuva izslēgšanas spēlēs, kur pirmajā kārtā septiņās spēlēs atzina Ņižņenovgorodas „Torpedo” pārākumu.

2012./2013. gada hokeja sezonu, visdrīzāk, visi „Dinamo” līdzjutēji labprāt aizmirstu uz visiem laikiem (neskatoties uz iegūto „cerību” trofeju). Pirms sezonas no komandas aizgāja Sandis Ozoliņs, pievienojoties Mitišķu „Atlant”, bet par Prāgas „Lev” ģenerālmenedžeri kļuva „Dinamo” galvenais selekcionārs Normunds Sējējs, bet tas bija tikai zaudējumu sākums... Kā jau ierasts komandas pirmā zaudējumu sērija notika oktobrī, kad tika atvesti trīs zaudējumi (Astana, Magņitogorska, Hantimansijska) no tālā izbraukuma un divi piedzīvoti Rīgā (Magņitogorskas „Metallurg” un Čeļabinskas „Traktor”). Neilgi pēc tam no amata tika atbrīvots Rautakalio un līdz sezonas beigām komandas vadība tika nodota vietējā stratēģa Arta Ābola rokās. 2013. gadu Rīgas komanda sāka zaudējot deviņas reizes 11 spēlēs, tajā skaitā astoņi zaudējumi nāca pēc kārtas un 2008.gada rekords tika atkārtots. Protams, var strīdēties cik ļoti no Arta bija atkarīgs komandas sniegums, jo ziepes bija „ievārītas” jau krietni pirms viņa debijas galvenā trenera (vietas izpildītāja) amatā.

Savā pirmajā, pilnajā sezonā Ābols lauza oktobra zaudēto spēļu tradīciju. Līdz tam visās sezonās tieši oktobris bijis stabili bēdīgākais mēnesis... 2013. gada oktobrī Ābola vadībā „Dinamo” uzsāka garāko uzvaru skrējienu. No 28. oktobra līdz 22.novembrim tika uzvarēts astoņas reizes pēc kārtas. Arī visā sezonā kopumā iztika bez lielām zaudējumu sērijām. Vairāk par divām neveiksmēm pēc kārtas „Dinamo” piedzīvoja tikai vienu reizi. Komanda iekļuva Gagarina kausa izcīņā, kur nepārvarēja pirmo kārto, zaudējot ukraiņu „Donbass”.

Heikile iet pēc Rautakalio grafika

Pagājušajā sezonā pie „Dinamo” atgriezās oktobra „lāsts”. Komanda uzvarēja tikai vienā no deviņiem mačiem, kas notika oktobra mēnesī. Arī piecu spēļu zaudējumu sērija aizsākās turpat 29.septembrī, kad tika zaudēts Somijas „Jokerit”. Īsti izrauties no bedres neizdevās, sekoja vēl viens zaudējumu „piecītis” novembra mēnesī un tā arī „Dinamo” neatguvās, sezonu finišējot aiz play-off barjeras.

Tikai piecas uzvaras šīs sezonas pirmajās 14 spēles nav „Dinamo” sezonas sākumu antirekords. Iepriekšējā sezonā Rīgas komanda, tik pat spēlēs, bija sakrājusi par uzvaru mazāk, arī Šuplera otrais gads sākās tikai ar četrām uzvarām, tāpat kā Heikilas tautieša Rautakalio otrā sezona Rīgā. „Dinamo” jauno laiku vēsture rāda, ka rīdziniekiem ir niķis slikti iesākt sezonu un pēc tam veiksmīgi cīnīties, sasmeļot izlieto...

Rīgas „Dinamo” garākās zaudēto spēļu sērijas:

2008./2009., 23.oktobris – 17.novembris – 8 spēles (Omskas „Avangard” 0:3, Kazaņas „AK Bars” 2:3, Toljati „Lada” 0:6, Ņižņekamskas „Neftehimik” 1:5, Magņitogorskas „Metallurg” 3:5, Čeļabinskas „Traktor” 3:4, Ufas „Salavat Julajev” 0:4, Toljati „Lada” 0:1)
2009./2010., 6. Oktobris – 18. Oktobris - 5 spēles (Maskavas „Dinamo” 2:4, Jekatinburgas „Avtomobilist” 2:4, Magņitogorskas „Metallurg” 2:4, Čeļabinskas „Traktor” 4:5 (pm.), Habarovskas „Amur” 3:4 (P.M)).
2011./2012., 21. Septembris – 21.oktobris – 6 spēles (Minskas „Dinamo” 2:3 (pm.), Popradas „Lev” 0:2, Maskavas „Dinamo” 1:4, Sanktpēterburgas SKA 1:2 (pm.), Maskavas „Spartak” 0:3 un Čerepovecas „Severstal” 2:4)
2012./2013., 13. Oktobris – 23. Oktobris – 5 spēles (Omskas „Avangard” 2:4, Astanas „Barys” 0:5, Hantimansijskas „Jugra” 3:4, Magņitogorskas „Metallurg” 2:5, Čeļabinskas „Traktor” 3:5)
16.janvāris – 13. Februāris – 8 spēles (Sanktpēterburgas SKA 1:2, Ņižņenovgorodas „Torpedo” 3:4, Mitišķu „Atlant” 4:5, Jaroslavļas „Lokomotiv” 1:2 (pm.), Habarovskas „Amur” 2:4, Novokuzņeckas „Metallurg” 1:3, Novosobirskas „Sibir” 0:2 un Prāgas „Lev” 1:3)
2014./2015., 29. Septembris – 8.oktobris – 5 spēles (Helsinku „Jokerit” 2:3, Bratislavas „Slovan” 1:5, Zagrebas „Medveščak” 2:3, Minskas „Dinamo” 1:3, Bratislavas „Slovan” 1:4)
29. oktobris – 9.novembris – 5 spēles ( „Sochi” 2:4, Jaroslavļas „Lokomotiv” 1:4, Čehovas „Vitjaz” 2:4, Novosobirskas „Sibir” 0:3, Novokuzņeckas „Metallurg” 3:6)

Autors: Ričards Dzirnis

  +1 [+] [-]

, 2015-10-02 10:53, pirms 9 gadiem
Lokomotiv Rīgas Dinamo, šķiet, zaudēja konferences pusfinālā. Pirms tam pirmajā kārtā tika uzvarēts Maskavas Dinamo. Vēl izšķirošajā spēlē Laurim Dārziņam iekrita tāds "mēsliņš". Kā viņš pats izteicās

  -1 [+] [-]

, 2015-10-02 11:17, pirms 9 gadiem
Jā, 2011. gadā vispirms tika uzvarēts Dynamo un tad tikai zaudēts Lokomotiv.
Tad vēl arī 2010. gada 2.kārtā MVD tika zaudēts 6 nevis 7 spēlēs.
Un vēl pēdējā rindkopa šķiet ir uzrakstīta vēl pirms vakardienas spēles.

  +1 [+] [-]

, 2015-10-02 11:26, pirms 9 gadiem
es vispār pa diagonāli pārskrēju šim rakstam... nav interesanti... to var pasniegt arī saistošāk, pat zanessas komentārs bija interesantāks bet varbūt vienkārši neesmu mērķauditorija
Nekritizēju!
restorāni Rīgā - saņem atlaides