Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2588, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Matulis

Vasiļjevs un "Zemgale" audzinās jaunos

Vasiļjevs un "Zemgale" audzinās jaunos
"Zemgale/LLU" procesā - vidū galvenais treneris Haralds Vasiļjevs.
Foto: Ruslans Antropovs

Pērnās hokeja sezonas viens no pozitīvajiem pārsteigumiem bija Jelgavas “Zemgale/LLU” labais starts. Jelgavnieki starpsezonā bija zaudējuši daudz spēlētāju, taču Haralda Vasiļjeva skoloti, puiši ilgu laiku bija Latvijas čempionāta līderi, izslēgšanas spēļu pusfinālā tikai ar 2-3 (2:4, 3:1, 1:4, 4:3, 1:3) zaudējot jaunajam čempionam “Kurbadam”. Arī šajā vasarā “Zemgale” trenējas ļoti nopietni, jau no 17. jūlija, nu jau otro nedēļu arī uz ledus. Sausais, ledus treniņš un individuālais treniņš, šodien no 18 līdz 21.30... Gandrīz kā profesionaļi.

Haralds vēl no vecā “Dinamo” laikiem žurnālistiem un arī skatītājiem zināms kā darbarūķis un arī cilvēks ar stipri asu mēli. Principā nekas jau pa šiem gadiem nav mainījies. Haralds un Jelgava var piedāvāt puikām... darbu un tad varbūt arī izaugsmi. “Man būs baigākais bernudārzs – daudzi 1997., 1998. un 1999. gada puikas”, smej Vasiļjevs. “Pēc nedēļas varbūt sastāva kontūras būs skaidrākas. Es jau vācu tos, kuri nevienam citam nav vajadzīgi.” Skaidrs, ka pēc šiem vārdiem seko smiekli, un Haralds iesmej, ka viņam jau esot jārunā politiķu valodā: “Nu kā var nesolīt?” Lai nu būtu ar solīšanu kā būtu, bet vienā jautājumā gan trenerim nevar nepiekrist: “Ja spēlētājs ir nobriedis, man nav nekas pretī, brauc spēlēt uz ārzemēm, taču principā viņiem būtu jāpilnveidojas Latvijā un tikai tad jāskatās uz ārzemēm. Bet vairāki spēlētāji jau sezonas laikā ir ceļa jūtīs.”

Kas tad pametuši “Zemgali”? Ejam kopā ar Haraldu cauri tam sastāvam, kas pērn beidza sezonu. Prom – aizsargi Eduards Hugo Jansons (1997., Almetjevskas “Ņeftjaņik”, VHL), Artūrs Ozols (1995., Bilingemas “Stars”, NIHL, Anglija), Romāns Ņekļudovs (atgriezies Liepājā), Raimonds Upenieks (1992., bija “Kurbadā”, kur tagad?), Didzis Jansons (1992., ?), Rinalds Rosinskis (1994.) un uzbrucējs Ēriks Ozollapa (abi – Tēnsbergas “Vikings”, Norvēģija-2). No pērngada sastāva nav arī rezultatīvākā uzbrucēja Niklāva Birova (1996.,19+19; p/o -3+4), Iļjas Kajuna (1996.), Toma Tauriņa (1995.), Jāņa Bērziņa (1992.) un pagaidām arī Kristapa Legzdiņa (1992.). Diezgan pamatīgs atbirums.

Kas palikuši? Vārtsargi Rihards Cimermanis un Reinis Petkus, aizsargi Matīss Gelažis, Jorens Grauds, Mārtiņš Mežulis, Reinis Švēdenbergs, uzbrucēji Olafs Aploks (10+23, otrais reg. čempionātā), Artūrs Āboliņš, Valentins Feoktistovs, Raivis Kurņigins, Kristaps Millers, Kristaps Namiķis, Artjoms Ogorodņikovs, kā arī pērnās sezonas atklājums Rihards Paškausks (1999.). Skaitliski pamaz...

Pasmeju, ka “Zemgale” vasarā komplektējusies ar sludinājuma starpniecību internetā, taču Haralds fiksi atspēlē ripu atpakaļ – tie pārsvarā aicināti uz 1. līgas komandu. “Zinu, ka komandā bus ļoti daudz studentu, bet uzvārdus pagaidān nesaukšu – tie ir 1997., 1998. gada puiši, kas beiguši vidusskolu. Ir tādi, kas var ielēkt Latvijas U-20 izlasē. Visi labi cilvēki un ir izdarījuši pareizo soli – ja čaļi kaut ko grib sasniegt, tad jānāk pie mums, Jelgava var piedāvāt izaugsmi, bet ir jābūt arī kaut kādai nopietnībai, nevis ceturtdien paziņo, ka nedēļas beigās būšu aizņemts, jo jābrauc uz koncertu Tallinā...”

Pie labām lietām jāmin tas, ka izdevies panākt vienošanos ar Jelgavas 4. vidusskolu – divas reizes nedēļā divām vidusskolas klasēm būs stundu nobīde – lai hokejisti var paspēt uz rīta treniņu. “Vairāk nevajag – ar diviem rīta treniņiem pietiek, jo spēles tāpat ir vakaros un tad arī jātrenējas. Mācības un sports, tieši šādā secībā, lai dzīvē neviens nebūtu pazudis.” Tā kā komandā ir gana daudz spēlētāju no Rīgas un Jūrmalas, tad panākta vienošanās, ka viņi var ar atlaidēm pārnakšņot viesnīcā, bet sezonas laikā internāts gandrīz par velti – 20 eiro mēnesī. Un beigās vēl kāda Vasiļjeva doma: “MHL dara gan labas, gan sliktas lietas, jo tad, kad beidzies tavs vecums un tu nekur augstāk netiec... Principā, ja tagad pie mums prasītos kāds no MHL, viņš tiktu pieņemts tikai konkursa kārtībā – ja izturi un deri, tad tiec komandā.”
Laikam jānovēl, lai Zemgales līdzenumos šogad laba raža!


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2017-08-03 09:36, pirms 7 gadiem
Viņiem play-off bija labs tas slovēņu aizsargs, bet visas sezonas garumā tādu droši vien nevar pavilkt finansiāli.
, 2017-08-03 12:18, pirms 7 gadiem
Prieks par Haraldu. Interesanti, kur Herberts Vasiļjevs pieslēgsies. Nebūtu slikti, ja sāktu Jelgavā, ka jauniešu vai bērnu komandas treneris. Kopā ar tēvu varētu būt interesanti.
Sarauj Zemgale!!
Virtuālās realitātes varoņi - Kristaps Porziņģis un Luka Dončičs. Foto: Reuters/Scanpix
21

Matulis prāto par attālinātu līdzjušanu un lielo sporta kā tādu

Mana sporta līdzjutēja jaunība pagāja padomju laikos, kad Latvijas TV translēja lielāko daļu no mūsu sporta spēļu komandu spēlēm, bet, protams, ne pilnīgi visas. Kopš 1973. gada rudens biju itin cītīgs “Dinamo” hokeja, “Radiotehniķa” volejbola, VEF un TTT basketbola, “Celtnieka” handbola un “Daugavas” futbola spēļu apmeklētājiem. Dažkārt, lai tiktu uz VEF spēlēm “Daugavas” sporta namā, bija jāpastāv rindā pēc biļetēm, bet iesākumā biļetes uz “Dinamo” spēlēm pārsvarā pirku no rokas. Svētdienās, kad tirgoja atlikušās stāvvietas Sporta pilī, tās pazuda pusstundas laikā, tāpēc drošāks un racionālāks bija variants kādu stundu pirms spēles “ganīties” “Bērnu pasaules” rajonā, kur par pieckārtīgu uzcenojumu – pieciem rubļiem – kāds spekulants noteikti pārdeva “lieko” biļeti. Piecu studiju gadu laikā bija tikai viens gadījums – kāda spēle ar ACSK, kad netiku pilī uz spēles sākumu. Jo neviens biļeti nepārdeva pat par cēneri...
Miķelis Rēdlihs. Foto: Romāns Kokšarovs/F64
11

Bez vairākuma un mazākuma, ar vairākiem antirekordiem

Rīgas “Dinamo” komanda pabeigusi savu divpadsmito sezonu KHL. 24 klubu konkurencē – 23. vieta, ar līdz šim vismazāko punktu skaitu (41), vismazāk gūtajiem vārtiem (103), toties visvairāk zaudētajiem (187). Ar vissliktāko vairākumu visā KHL (11.0%), ar pašu sliktāko mazākumu (74,8%). Labi, ka izdevās apsteigt Minskas “Dinamo”, kā arī sezonas beigās nesalūztot, bet gana labi finišējot.
Basketbola fana sapnis - Kristaps Porziņģis Latvijas izlasē. Foto: Romāns Kokšarovs, f64
7

Matulis prāto par otro izlašu Eiropas čempionātu basketbolā, NBA un NHL

Savā sporta žurnālista darbā esmu redzējis tik daudz idiotību, nu kaut vai virslimita neizšķirtus PSRS futbolā, kas savulaik liedza augstākajā līgā iekļūt Rīgas “Daugavai”, bet Eiropas 2021. gada basketbola čempionāts tomēr pārsit visu. Līdz šim man bija šķitis, ka sportā galvenais ir noskaidrot spēcīgāko, bet FIBA Europe izdevies mani šokēt. 32 Eiropas valstu izlases, sadalītas astoņās grupā pa četri, sacenšas, lai nepaliktu savās grupās pēdējie, pirmajām trim kvalificējoties finālturnīram. Gluži kā bērnudārza jaunākajā grupiņā, kad jāskaita dzejolītis Ziemssvētku vecītim – dažs šļupst, dažs vispār vēl lāga nerunā, bet saldumu paciņu un uzslavu no Ziemssvētku vecīša saņem visi...