Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Freimanis

Kam vajadzīga vieglatlētikas manēža Rīgā?

Kam vajadzīga vieglatlētikas manēža Rīgā?
Foto: Lauris Aizupietis/f64

Nacionālajā sporta bāzē "Daugavas stadions" pēc sākotnējā plāna vieglatlētikas manēža bija jāuzbūvē līdz 2020. gada jūnijam, taču 2021. gadā paredzētā pasaules hokeja čempionāta dēļ termiņš pabīdīts uz 2022. gadu. Vieglatlētikas saimniecība ir neizpratnē, jo saņēmusi kārtējo pļauku. Tās pārstāvji nebeidz atgādināt, ka vieglatlētika taču ir visu sporta veidu pamatā. Bet, ko par to domā citu sporta veidu federācijas? Vai tās izjūt vieglatlētikas manēžas trūkumu Latvijas galvaspilsētā?

Viesturs KOZIOLS, Latvijas Hokeja federācijas ģenerālsekretārs:

"Protams, arī hokejistiem ir nepieciešama vieglatlētikas manēža. Taču par prioritāti ir noteikta hokeja treniņu halle, kas mums ir vajadzīga 2021. gada pasaules čempionāta sarīkošanai. Ja tās nebūs, tad Rīgā paredzētās spēles vienkārši tiks pārceltas uz Minsku. Es gribētu, lai vieglatlēti uz mums par to nedusmojas. Hokeja federācija aktīvi iestājas par to, ka spēlētāju vispārējā fiziskā sagatavotība ir pat būtiskāka nekā sagatavotība uz ledus. Jau no agra vecuma jācenšas sabalansēt ledus un sauso treniņu daudzums. Vieglatlētikas manēža ir ļoti nepieciešama, jo pašlaik bērni skrien koridoros un lec pa trepēm. Nevienā hokeja hallē nav tam piemērota seguma, tādējādi palielinās traumu gūšanas iespējamība. Ja runājam par modernu sporta bāzi, kurā blakus ledus hallei būtu arī manēža, tad tādai varētu atbilst tikai Liepāja. Bet hokejisti taču nevar braukāt uz otru pilsētas galu, lai pirms ledus treniņa pusstundu paskrietu vai palēkātu."

Edgars PUKINSKS, Latvijas Futbola federācijas ģenerālsekretārs:

"Klasiskajā futbolā vieglatlētikas manēžas trūkumu mēz neizjūtam. Šāda manēža mums neko nedod, ja vien tajā nav sintētiskā seguma laukuma. No telpu futbola viedokļa šāda manēža būtu noderīgāka, taču, ja tā būtu klasiskā vieglatlētikas manēža, kurā arī vidusdaļa tiek izmantota tikai vieglatlētikai, tad no tās mums nebūtu nekādu ieguvumu. Jā, futbolisti manēžā varētu aizvadīt funkcionālos treniņus, taču futbolistiem tie tik un tā pārsvarā notiek futbola laukumos, mežos vai trenažieru zālēs. Ja vieglatlētikas manēža būs, mēs to labprāt izmantosim, taču tā noteikti nav mūsu prioritāšu sarakstā, kura augšgalā ir lielie laukumi un slēgtās halles."

Edgars ŠNEPS, Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs:

"Kaut kā jau tiekam galā arī bez manēžas. Basketbolā pamatdarbs tomēr notiek sporta zālē, svaru zālē un ārā. Protams, ja Rīgā būtu pārsimts kvadrātmetri, tad mēs tos labprāt izmantotu. Taču tas nav kritiskākais. Basketbolam galvaspilsētā daudz vairāk trūkst laukumu ar parketa grīdu. Mums daudz aktuālāka ir pašiem sava treniņu bāze, kurā pietiktu ar diviem 60 metru skrejceliņiem."

Zintis EKMANIS, Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas ģenerālsekretārs:

"Bobslejam un skeletonam pietiek ar Siguldas sporta centru, taču vieglatlētikai manēža ir akūti nepieciešama. Uzskatu, ka vieglatlētika vispār ir pamatu pamats jebkuram sporta veidam. Lai kādi būtu iemesli, tā ir cūcība, ka šo gadu laikā Rīgā tā arī nav uzbūvēta vieglatlētikas manēža. Mēs jau esam spartieši, varam skriet un lēkt arī sniegā. Ja Rīgā manēža būtu, tad mēs to noteikti izmantotu. "Daugavas stadiona" apbūves plānos sākotnēji bija paredzēta arī vieta stumšanas estakādei, taču mūs no plāniem izslēdza. Neskatoties uz to, ka bijām uzstājīgi un lūdzām, ja ne mākslīgo, tad vismaz estakādi zem nojumes."

Jānis BUKS, Latvijas Volejbola federācijas prezidents:

"Mēs būtu ar abām rokām par. Jo vairāk jaunu sporta būvju, jo labāk. Domāju, ka jaunu vieglatlētikas manēžu izmantotu arī volejbolisti. Taču volejbolam tas nav tik kritiski. Mums lielākā problēma ir spēļu vietu trūkums galvaspilsētā. Lai gan Rīgā mīt 60% valsts iedzīvotāju, sporta infrastruktūras ziņā pilsēta ir apdalīta. Domājot par to, kur varētu aizvadīt "Zelta līgas" mačus, vienīgais reālais variants Rīgā ir "Elektrum" olimpiskais centrs. Tikai izejot uz kompromisiem, varētu spēlēt "Daugavas" sporta namā, lai gan tas neatbilst prasībām. Ārpus Rīgas mačus rīkot var tikai Jelgavā un, iespējams, Daugavpilī."

Kārlis LEJNIEKS, Latvijas Tenisa savienības ģenerālsekretārs:

"Ikdienā tenisisti vieglatlētikas manēžas trūkumu neizjūt. Protams, būtu pozitīvāk, ja šāda manēža Rīgā būtu, taču teniss ir gana specifisks sporta veids, lai atsevišķus treniņus varētu rīkot arī pludmalē vai mežā. Sprintus varam skriet turpat, tenisa kortos, bet krosiņus pat ziemas laikā varam skriet ārā. Tāpat ir trenažieru zāles, kurās ir daudz dažādu treniņu iespēju. Uzskatu, ka manēža visvairāk nepieciešama konkrētām vieglatlētikas disciplīnām, kurām nav alternatīvu treniņu iespēju."

P.S.

Protams, ikviena sporta veida saimniecība priecātos par vieglatlētikas manēžu un, visticamāk, arī pasteigtos rezervēt sev laiku jaunajā sporta objektā. Taču kopumā katram sporta veidam sava sāpe tomēr ir tā lielākā. Un to var labi saprast, jo galvaspilsēta sporta infrastruktūras ziņā ir piesmieta. Tas, ka vieglatlētiem šajos gados tā arī nav izdevies tikt pie manēžas, izskaidrojams ar to, ka citiem sporta veidiem pie durvīm, aiz kurām tiek pieņemti lēmumi un sadalīta naudiņa, vienkārši bijuši spēcīgāki lobiji.

Kurš atbildīgs par to, ka Rīgā joprojām nav uzbūvēta vieglatlētikas manēža?

  • 82

  • 288

  • 41

  • 27



, 2019-02-05 13:10, pirms 5 gadiem
Vajag nevis vienu, bet vairaakas!
, 2019-02-05 13:30, pirms 5 gadiem
Tallinā ir 3.
, 2019-02-05 13:31, pirms 5 gadiem
hantele rakstīja: Vajag nevis vienu, bet vairaakas!
Vajag centrālo un, tad gandrīz katrā mikrorajonā treniņu
, 2019-02-05 13:45, pirms 5 gadiem
Patiesībā nedaudz pārsteidz daudzu federāciju pārstāvju atbildes - "Mums galvenais savs sporta veids, manēža po. Ja būs, tad izmantosim, bet tā nevajag."

Tas parāda mūsu sporta greizo sistēmu - katrs sporta veids mēģina ieviest pēc iespējas agrāku "specializāciju" un nelaist bērnu prom, nedomājot par to, ka 99.9% no tiem bērniem nemaz nebūs profesionāli sportisti, tāpēc svarīgāk ir domāt par vispārējo fizisko sagatavotību un veselību.

Arī daudzās traumas, kas ir mūsu sportā jaunajai paaudzei bieži vien un bieži tiek ierindotas "nu, nepaveicās" kategorijā, var izslēgt, ja ir laba vispārējā un speciālā fiz. sagatavotība.

Nē, protams, vieglāk ir uz to visu likt mīksto un tad U18, U20 vai pat lielajā izlasē, kad kārtējo reizi ir noliets kāds turnīrs vai spēle, treneriem čīkstēt - "A ko jūs gribat, paskatieties kādi atlēti ir mūsu pretinieki! Mēs tik stipri neesam un nevaram būt, mūs, lūdzu, pažēlojiet."
, 2019-02-05 13:53, pirms 5 gadiem
mums ir rene! pārējais ir nebūtiski un nesvarīgi!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2019-02-05 15:11, pirms 5 gadiem
zaipis rakstīja: mums ir rene! pārējais ir nebūtiski un nesvarīgi!
Pēc atbildēm spriežot, renes sporta veidu pārstāvis vienīgais atklāti pasaka, kā tā ir cūcība, ka galvaspilsētā nav manēžas. Un var jau viņu saprast, pamatā jau bobslejisti ir bijušie vieglatlēti.
, 2019-02-05 15:28, pirms 5 gadiem
ko var gribēt, fuņi iebalso ušakovu, pilsētā brūk tilti, izšķīst ielas un sporta karaliene vieglatlētika ir kaut kur nebūtībā. "maskačkas sportistiem" pietiek ar privāti fitnesa centriem.
, 2019-02-05 15:51, pirms 5 gadiem
AIR rakstīja: Pēc atbildēm spriežot, renes sporta veidu pārstāvis vienīgais atklāti pasaka, kā tā ir cūcība, ka galvaspilsētā nav manēžas. Un var jau viņu saprast, pamatā jau bobslejisti ir bijušie vieglatlēti.
protams, ka cūcība. Reni pieminēju tāpēc, ka vasarā, ja Stokholma dabūs rikot OS, tad uz manēžu var vēl ilgāk dabūt gaidīt, jo naudu būs renē jāgrūž!
, 2019-02-05 16:09, pirms 5 gadiem
zaipis rakstīja: protams, ka cūcība. Reni pieminēju tāpēc, ka vasarā, ja Stokholma dabūs rikot OS, tad uz manēžu var vēl ilgāk dabūt gaidīt, jo naudu būs renē jāgrūž!
Uz to jāskatās plašāk.
Ja te būs OS, tad ne tikai renē naudu grūdīs, bet arī pārējā infrastruktūrā (arī šosejā, dzelzceļā, Siguldas pilsētā, utt.). Tas viss pēc tam paliks un visiem noderēs, ne tikai sportistiem.
Manuprāt, kopējais ieguvums no OS visiem būs krietni lielāks, nekā iespējamie zaudējumi pārceļot vieglatlētikas manēžas būvniecību vēl par kādu gadu.
, 2019-02-05 16:14, pirms 5 gadiem
Tas ir apkaunojums Rīgai,ka tai joprojām nav moderna vieglatlētikas manēža..Visam kam naudu atrod,bet šādai būvei nevar(negrib)...Pašreizējā manēža ir muzeja eksponāts!
, 2019-02-05 16:17, pirms 5 gadiem
Nesaprotu, kas tai Rigai ir par problemam. Usaks naudu nodzeris, vai? Cik noprotu, tad Valmieras Dalina stadiona tiek atjaunota maneza, stadions ari bus akreditets uz lielajiem (?) maciem. Labi, Valmiera ir sportiska pilseta, sataisis sev un parejiem, bet Riga izbrauc uz regionu rekinu.
, 2019-02-05 16:20, pirms 5 gadiem
zzk rakstīja: Uz to jāskatās plašāk.
Ja te būs OS, tad ne tikai renē naudu grūdīs, bet arī pārējā infrastruktūrā (arī šosejā, dzelzceļā, Siguldas pilsētā, utt.). Tas viss pēc tam paliks un visiem noderēs, ne tikai sportistiem.
Manuprāt, kopējais ieguvums no OS visiem būs krietni lielāks, nekā iespējamie zaudējumi pārceļot vieglatlētikas manēžas būvniecību vēl par kādu gadu.
Es uz reni skatos kā uz bezjēdzīgi izmestiem miljoniem valsts naudas, lai daži desmiti pieaugušu cilvēku varētu nodarboties ar savu hobiju un pašļūkat pa reni! Tas nav nekāds sporta objekts plašām iedzīvotāju masām, kāda būtu vieglatlētikas manēža, futbola manēža, multifuncionāla halle, peldbaseins vai slēpošanas bāze, kas mums akūti nepieciešamas un trūkst vai vispār nav! Jo tādās bāzes ar sportu nodarbosies vismaz daži simti bērnu un pieaugušo katru dienu!
, 2019-02-05 16:20, pirms 5 gadiem
Vieglatlētika lv jau ir mirusi... Mūsdienu jauniešiem neintresēs šis sporta veids, par vēlu pamodās... Pārējiem sporta veidiem noderēs priekš fiziskās sagatavotības treniņiem.
, 2019-02-05 16:48, pirms 5 gadiem
Kāpēc nav raksts par planētas zeme otro labāko futbolistu pēdējā desmitgadē?
, 2019-02-05 16:48, pirms 5 gadiem
domāju par šodienas dzimšanas dienu 34.gadi
, 2019-02-05 16:57, pirms 5 gadiem
alliks rakstīja: domāju par šodienas dzimšanas dienu 34.gadi
Katrs var personīgi apsveikt facebook, instagram!
, 2019-02-05 17:20, pirms 5 gadiem
Par futbola federācijas komantāru pilnīgi jāsmejās. Katru dienu RSM trenējās RFS futbolsti (jaunieši) un mazie futbolsti. Manēžu nevajagot.
, 2019-02-05 17:58, pirms 5 gadiem
zaipis rakstīja: Es uz reni skatos kā uz bezjēdzīgi izmestiem miljoniem valsts naudas, lai daži desmiti pieaugušu cilvēku varētu nodarboties ar savu hobiju un pašļūkat pa reni! Tas nav nekāds sporta objekts plašām iedzīvotāju masām, kāda būtu vieglatlētikas manēža, futbola manēža, multifuncionāla halle, peldbaseins vai slēpošanas bāze, kas mums akūti nepieciešamas un trūkst vai vispār nav! Jo tādās bāzes ar sportu nodarbosies vismaz daži simti bērnu un pieaugušo katru dienu!
Renes sporti nav nekāds hobijs - bobslejs un kamaniņas ir olimpiskie sporta veidi, un mums tajos ir gan tradīcijas, gan panākumi, tāpēc tos jāturpina attīstīt. Vieglatlētikas hallei lai Ušakovs sameklē naudu.
, 2019-02-05 18:14, pirms 5 gadiem
otins rakstīja: Renes sporti nav nekāds hobijs - bobslejs un kamaniņas ir olimpiskie sporta veidi, un mums tajos ir gan tradīcijas, gan panākumi, tāpēc tos jāturpina attīstīt. Vieglatlētikas hallei lai Ušakovs sameklē naudu.
Ušaks drīz būs politiskais līķis, būs cauri ar viņu. varēs pievienoties Savicka dinamkā pie citiem caurkritušiem politiķiem
, 2019-02-05 18:23, pirms 5 gadiem
otins rakstīja: Renes sporti nav nekāds hobijs - bobslejs un kamaniņas ir olimpiskie sporta veidi, un mums tajos ir gan tradīcijas, gan panākumi, tāpēc tos jāturpina attīstīt. Vieglatlētikas hallei lai Ušakovs sameklē naudu.
Renes sporti, tāpat kā autosports, ir attīstījies kā bagātu cilvēku izprieca vai hobijs un olimpiskais statuss to nekādā veidā nemaina - tagad ar to tāpat nodarbojas ļoti maza cilvēku grupiņa, bet vietu OS nodrošina bagāto valstu lobijs.
, 2019-02-05 20:19, pirms 5 gadiem
Banss rakstīja: ko var gribēt, fuņi iebalso ušakovu, pilsētā brūk tilti, izšķīst ielas un sporta karaliene vieglatlētika ir kaut kur nebūtībā. "maskačkas sportistiem" pietiek ar privāti fitnesa centriem.
Gribi teikt, ka ušakovi pie visa vainīgi? var jau būt bet neesmu pārliecināts.
, 2019-02-05 20:44, pirms 5 gadiem
Pirmkātr, paldies autoram, reti kvalitatīvs raksts ar visu naudīgāko federāciju aptaujāšanu.
Tagad par lietu: Rīgā ir manēža! Tā, kas netālu no Mola Maskačkā. Dīvaini, bet par tās esamību visi izvairās runāt. Vēl ir izbūvēta Kuldīgā. Pilnīgi nesaprotamu iemeslu pēc, jo, pārsvarā, stāv tukša. Tagad būs Valmierā, kas ir OK, valmierieši zinās, kā to aizpildīt.
Bet būves av galvenais. Pirmkārt, vajag bērniem vairāk sporta stundu skolās un specifisko sporta medicīnu agrā bērnībā. Citādi jau sākot iet skolā, vairums bērnu ir līki kā purva bērzi.
Bet LOK tik būvē un būvē viskautkādas megabūves nekurienes vidū, tiem, kuri piesola lielāku otkatu no projektiņa. Un tad sanāk, ka skolās nav naudas slēpēm, sportistiem nav naudas treniņnometnēm, bet visi LOK vadoņi un funkcionāri kļust miljonāri.
, 2019-02-05 20:50, pirms 5 gadiem
Izlasot to,ko šie vadītāji, izņemot Zinču, saka, var redzēt un saprast, kādēļ ar sportu un tā infrastruktūru te tādā tūtā. Auni!
Un par volejbolu - ar ko Elektrum OC ir labāks par Arēnu, Liepājas, Vidzemes, Ventspils un vairākām citām hallēm, lai tajās nevarētu Zelta līgas mačus spēlēt?
, 2019-02-05 21:44, pirms 5 gadiem
2020. gadā Valmierā pavasarī būs gatava manēža Daliņa stadionā. Beidzat cepties!
, 2019-02-05 22:03, pirms 5 gadiem
Un kurš uz to Valmieru braukās?
, 2019-02-05 22:21, pirms 5 gadiem
futbolisti jau ir pierādījuši - viņiem nav vajadzīga ne manēža, ne vieglatlētikas pamati. nemāk skriet, regulāri traumējas, bet sakarības neredz. rezultāti " uz sejas" - pēdējās vietas visos iespējamos reitingos
, 2019-02-05 22:35, pirms 5 gadiem
A tu gribēji, lai futbolisti skrien tāpat kā vieglatlēti? Taisni un bez bumbas 🤔😲😄
, 2019-02-05 22:52, pirms 5 gadiem
es gribēju lai viņi iemācās normāli skriet. šobrīd Latvijas futbola izlasē reti kāds normāli skrien, pamatā tādi paralimpisko spēļu kandidāti
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2019-02-05 22:56, pirms 5 gadiem
Beigās jau autors ļoti pareizi rezumē- "Taču kopumā katram sporta veidam sava sāpe tomēr ir tā lielākā". Pa lielam, tikpat labi jauna futbola vai hokeja laukuma būvniecības sakarā varētu jautāt, ko par to domā peldētāji un kalnu slēpotāji...
, 2019-02-05 23:02, pirms 5 gadiem
Tonna rakstīja: Patiesībā nedaudz pārsteidz daudzu federāciju pārstāvju atbildes - "Mums galvenais savs sporta veids, manēža po. Ja būs, tad izmantosim, bet tā nevajag."

Tas parāda mūsu sporta greizo sistēmu - katrs sporta veids mēģina ieviest pēc iespējas agrāku "specializāciju" un nelaist bērnu prom, nedomājot par to, ka 99.9% no tiem bērniem nemaz nebūs profesionāli sportisti, tāpēc svarīgāk ir domāt par vispārējo fizisko sagatavotību un veselību.
Basketā viss kārtībā, manēža toč nav nepieciešama, bet ja būtu - arī nav slikti.
, 2019-02-05 23:45, pirms 5 gadiem
Vairumam nav objektīva un pasaulīga skata.
Sevi cienoša valsts sāk ar futbola un v/a arēnām.
Ziemeļos arī par hallēm jādomā.
Tā kā kopīgi esam pazuduši normālā sporta infras attīstības radīšanā.
, 2019-02-05 23:47, pirms 5 gadiem
Parasts Futbola līdzjutējs rakstīja: Pirmkātr, paldies autoram, reti kvalitatīvs raksts ar visu naudīgāko federāciju aptaujāšanu.
Tagad par lietu: Rīgā ir manēža! Tā, kas netālu no Mola Maskačkā. Dīvaini, bet par tās esamību visi izvairās runāt. Vēl ir izbūvēta Kuldīgā. Pilnīgi nesaprotamu iemeslu pēc, jo, pārsvarā, stāv tukša. Tagad būs Valmierā, kas ir OK, valmierieši zinās, kā to aizpildīt.
Bet būves av galvenais. Pirmkārt, vajag bērniem vairāk sporta stundu skolās un specifisko sporta medicīnu agrā bērnībā. Citādi jau sākot iet skolā, vairums bērnu ir līki kā purva bērzi.
Bet LOK tik būvē un būvē viskautkādas megabūves nekurienes vidū, tiem, kuri piesola lielāku otkatu no projektiņa. Un tad sanāk, ka skolās nav naudas slēpēm, sportistiem nav naudas treniņnometnēm, bet visi LOK vadoņi un funkcionāri kļust miljonāri.
https://www.lsm.lv/raksts/sports/vi...
Kenijas skrējēja Peresa Jepčirčira 2024. gada Londonas maratona finišā. Foto: Tolga Akmen/EPA/Scanpix
7

Kenijiete Jepčirčira Londonas maratonā labo pasaules rekordu sievietēm

LETA--PA Media/DPA. Kenijas vieglatlētikas garo distanču skrējēja Peresa Jepčirčira svētdien Londonas maratonā laboja pasaules rekordu, distancē sacenšoties tikai sievietēm.
Armands Duplantiss. Foto: Zumapress.com/Scanpix
4

Duplantiss par centimetru labo sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā

LETA--AFP. Zviedrijas vieglatlēts Armands Duplantiss sestdien Ķīnā pirmajā Dimanta līgas posmā laboja sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā par vienu centimetru.
Līna Mūze-Sirmā. Foto: Arvis Ertmanis

Mūze-Sirmā sasniedz otro labāko rezultātu Dimanta līgā

LETA. Latvijas šķēpmetēja Līna Mūze-Sirmā sestdien Ķīnā Dimanta līgas sacensībās, šķēpmešanai esot ārpus ieskaites, sasniedza otro labāko rezultātu.