Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Latvijas rekordista Jāņa Pugačova (Bojāra) medaļu kolekcija nonākusi sporta muzejā

Agris Suveizda

Latvijas rekordista Jāņa Pugačova (Bojāra) medaļu kolekcija nonākusi sporta muzejā
Foto: lat-athletics.lv

Vakar, 30. janvārī Latvijas Sporta muzejā Vieglatlētikas savienība dāvināja sporta muzejam Latvijas rekordista lodes grūšanā Jāņa Pugačova (Bojāra) medaļas, vēsta Latvijas Vieglatlētikas savienība.

Kopumā muzejam tika uzdāvinātas 205 vienības – Jāņa dzīves laikā izcīnītas medaļās, kausi un nozīmītes. Latvijas rekords lodes grūšanā uzstādīts 1984. gadā. 21.74m – šāds rezultāts nav pārspēts jau 30 gadus!

Sporta karjeras laikā Jānis kļuva par Latvijas titulētāko lodes grūdēju. Augstāko sasniegumu sarakstā ir Eiropas čempionāta sudraba medaļa (1982). Divkārtējs Eiropas čempions telpās (1983, 1984), pasaules čempionāta 5. vietas (1983.) un pasaules čempionāta telpās 3. vietas ieguvējs (1985.).

Pēc medaļu nodošanas sporta muzejam Jānis atzīst, ka emocijas, kas gūtas karjeras laikā, joprojām nav aizmirstas. „Vēl tagad sirsniņa nedaudz raustās, kad atceros, kā izcīnīju bronzas medaļu pasaules čempionātā telpās. Medaļa – tas ir viss!” atzīst Jānis.

Sirsnīgi pateicības vārdi izskanēja no sanākušajiem draugiem, paziņām un līdzjutējiem. Savukārt treneris Vitālijs Umbraško atklāja vienu no sportista veiksmes noslēpumiem: „Starp mani un Jāni vienmēr pastāvējusi savstarpēja cieņa. Domāju, ka šis viens no svarīgākajiem iemesliem, kāpēc Jānis kļuva par tik profesionālu sportistu.”

Vieglatlētikas savienības prezidents Guntis Zālītis pēc līguma parakstīšanas ar sporta muzeju par medaļu dāvinājumu atklāja, ka šī ir lieliska vēstures liecība. „Jāņa izcīnītās medaļas un kausi pieder visai Latvijai kopā. Tās kalpo kā iedvesmas avots gan jaunajiem censoņiem, gan jau profesionāliem vieglatlētiem. Reklāmas līguma ietvaros ar LDz Cargo centīsimies izveidot šo apbalvojumu izstādi plašākai publikai pieejamu un prezentēsim šīs medaļas Latvijas čempionātu ietvaros.” Nobeigumā Guntis Zālītis piebilda, ka Jānis kā izcila personība un sportists pieradīja, ka iespējams ir viss!“

Latvijas Sporta muzeja apmeklētājiem būs iespēja apskatīt Jāņa sporta relikvijas ekspresizstādē līdz 2014. gada 28. februārim.

Informāciju sagatavoja:
Ieva Bļusina,
Latvijas Vieglatlētikas savienība

     [+] [-]

, 2014-01-31 14:53, pirms 10 gadiem
Atceros Jāņa pirmo stūmienu 20,02m, jā bija laiki...

  +1 [+] [-]

, 2014-01-31 15:03, pirms 10 gadiem
Visu cieņu Bojāram, bet šeit pat pirms pāris gadiem viņš atzinās, kas visi rekordi sasniegti ar dopinga palīdzību. Latvijas Vieglatlētikas savienībai tas ir pofig??

  +2 [+] [-]

, 2014-01-31 16:45, pirms 10 gadiem
Viens no retajiem LV sportistiem, kas to teicis publiski!