Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Prezentēta Andra Staģa grāmata "Latvijas Vieglatlētikas vēsture 1944-1991"

Prezentēta Andra Staģa grāmata "Latvijas Vieglatlētikas vēsture 1944-1991"
Foto: Juris Bērziņš-Soms un Jānis Brencis

Šogad Latvijas Vieglatlētika svin 120 gadu jubileju. Par godu nozīmīgajam notikumam 29. novembrī Sporta muzejā tika prezentēta autora Andra Staģa Latvijas vieglatlētikas vēstures triloģijas otrā daļa, kas aptver 1944.-1991. gada notikumus.

Grāmatas prezentācijā piedalījās grāmatas autors Andris Staģis, Latvijas Vieglatlētikas savienības prezidente Ineta Radeviča, apgāda “Jumava” valdes priekšsēdētājs Juris Visockis, Olimpiskais čempions Jānis Lūsis, vairāki šī laika sportisti, treneri un daudzi grāmatas interesenti.

Grāmatas autors Andris Staģis: “Īpaša pateicība izcilo Latvijas vieglatlētu Aleksandra Pētersona, Imanta Gaiļa, Annas Loginas-Gailes, Ērika Kehra, Jura Rītiņa un Jāņa Saulītes tuviniekiem, kā arī personīgi Taigai Sauleslejai-Jankovskai, Maigonim Pūliņam, VirginijaiZondakai, Jānim Lankam, Pēterim Stripkānam, Ingrīdai Verbelei-Barkānei, Jānim Jakubovam, Jurim Ziediņam, Laimonim Māliņam, Olgai Baļickai, Inesei Čulkstenai, Vjačeslavam Kočerjaginam, Ritai Masaļskaiun Staņislavam Skruļampar iespēju izmantot ļoti bagātīgos un unikālos ilustratīvos materiālus. Īpaša pateicība arī Mārtiņam Stabiņam par unikālo fotogrāfiju meklējumiem un palīdzību to apstrādē un noformēšanā, kā arī sporta fotogrāfam Zigurdam Mežavilkam. Vēlos pateikties arī savai ģimenei par izturību un līdzi jušanu. Pateicība arī Vieglatlētikas savienības vadībai, bijušajam prezidentam Guntim Zālītim un, viennozīmīgi, liela pateicība apgādam “Jumava” un visai redkolēģijai par ieguldīto darbu.”

Latvijas Vieglatlētikas savienības prezidente Ineta Radeviča: “Starp tūkstošiem grāmatu ir tādas, kas uzrunā īpaši. Noteikti vairākumam no mums, lasītājiem, tādas ir vēstures grāmatas, jo vēsture nav nekas cits kā mūsu pieredze, daļa no pagātnes, kas ietekmē arī šodienu. Latvijas Vieglatlētikas savienība pateicas visiem, kuri ir iesaistīti grāmatas tapšanā un izdošanā, īpaši apgādam “Jumava” un Latvijas Sporta muzejam. Milzīga pateicība grāmatas autoram Andrim Staģim, Latvijas sporta statistikas lielmeistaram, kura vieglatlētikas vēstures un statistikas grāmatas jau bērnībā lasīju pasaku vietā, sapņojot reiz nokļūt tāllēkšanas tabulas virsotnē.”

Apgāda “Jumava” valdes priekšsēdētājs Juris Visockis: “Vieglatlētikas vēstures grāmatu esam veltījuši Latvijas simtgadei. Mēs zinām, ka vieglatlētika ir sporta karaliene. To novērtē arī sporta spēļu komandas dalībnieki, jo fizisko sagatavotību lieliski var uzlabot tieši vieglatlētikā. Vēlos atzīmēt auglīgo sadarbību starp grāmatas autoru,apgādu “Jumava” un Latvijas Vieglatlētikas savienību. ”

Olimpiskais čempions Jānis Lūsis: “Laikā, kad mēs sportojām, tā bija mūsu laika vēsture, un to mēs izmainīt nevaram. Liktenis bija lēmis man sportā pārstāvēt Padomju Savienību, kas bija piecpadsmit republiku apvienība. Lai iekļūtu PSRS izlasē, bija jāiztur šo republiku konkurence, bet, iekļūstot izlasē, mēs praktiski bijām gatavi cīnīties par medaļām augstākajos sporta forumos pasaulē. Tā arī bija cīņa starp divām sistēmām — kapitālistisko un sociālistisko. PSRS varēja sevi parādīt pasaulei tikai caur sportu. Mūsu laiks, tas bija amatieru laiks, par uzvarām sportojot naudu nedrīkstēja saņemt. Tāpēc tika radīta sistēma, sākot no bērnu sporta skolām līdz augstākās sporta meistarības skolām un olimpiskajam centram, un tā deva rezultātus.”

Grāmatu iespējams iegādāties Latvijas grāmatnīcās un internetveikalā Interneta grāmatnīca - Grāmata24 - vienmēr... Grāmata tapusi, pateicoties Starptautiskajam Vieglatlētikas fondam.

2018. gadā tiks izdota vēstures triloģijas trešā grāmata, kas aptvers laika posmu no 1992. līdz 2018. gadam.

Sportacentrs.com maksas sadaļas "Vienos Vārtos" šomēnes publicētā lielā saruna ar Andri Staģi pieejama šeit.

Informāciju sagatavoja:
Ieva Bļusina
Latvijas Vieglatlētikas savienība


Sisajs Lemma. Foto: AP/Scanpix

Etiopietis Lemma un kenijiete Obiri uzvar Bostonas maratonā

LETA--AP. Etiopietis Sisajs Lemma un kenijiete Helena Obiri pirmdien svinēja uzvaru Bostonas maratonā.
Artūrs Liepa. Foto: Latvijas Triatlona federācija

Pasaules maratona rekorda tempā vistālāk aizskrējuši Artūrs Liepa un Līga Velvere

No 4. līdz 14. aprīlim "Rimi Rīgas maratona" sezonas notikumu centrā – tirdzniecības centrā Spice – ikvienam interesentam bija iespēja izmēģināt pirmo reizi uz Latviju atgādāto īpašo pasaulē lielāko skrejceliņu, cenšoties izskriet vīriešu un sieviešu maratona pasaules rekordu tempos. Maratona pasākumi gaidāmi jau pēc nedaudz vairāk kā mēneša - 18. un 19. maijā.
Mīkols Alekna. Foto: AFP/Scanpix
16

Aleknu ģimene valda jau otrajā paaudzē - 21 gadu vecais Mīkols labo pasaules rekordu

LETA. Lietuvietis Mīkols Alekna svētdien ASV sacensībās "Oklahoma Throws Series" laboja pasaules rekordu diska mešanā, sasniedzot rezultātu 74,35 metri.