Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Freizere-Praisa ceturto reizi uzvar 100 metros, amerikāņi triumfē jaunajā stafetē

Ints Megnis
Ints Megnis

Freizere-Praisa ceturto reizi uzvar 100 metros, amerikāņi triumfē jaunajā stafetē
Šellija Anna Freizere-Praisa pēc triumfa pasaules čempionātā. Foto: AFP/Scanpix

Par pasaules čempioni vieglatlētikā 100 metru sprintā svētdien jau ceturto reizi karjerā kļuva jamaikiete Šellija Anna Freizere-Praisa, tikmēr ar otro pasaules rekordu divu dienu laikā ASV izlase uzvarēja jaunizveidotajā 4x400 metru stafetē, bet ļoti dramatiska cīņa notika kārtslēkšanā dāmām.

Krāšņā jamaikiete Freizere-Praisa, kura 100 metros bijusi labākā 2008. un 2012. gada olimpiskajās spēlēs, kā arī 2009., 2013. un 2015. gada pasaules čempionātā, ļoti pārliecinoši aizvadīja visas kārtas un arī finālā jau no starta izrāvās priekšā, finišu sasniedzot pēc 10,71 sekundes, tikai par vienu simtdaļu atpaliekot no čempionāta rekorda.

Pie sudraba otrajā pasaules čempionātā pēc kārtas tika britu sportiste Dina Ešera-Smita (10,83 sekundes), bet bronzu ar rezultātu 10,90 sekundes izcīnīja Kotdivuāras sportiste Marija Žozē Talū.

Finālā mikrotraumas dēļ uz starta nevarēja iziet Nīderlandes zvaigzne Dafne Shipersa, bet pirms pusfināla identiska iemesla dēļ izstājās arī 2017. gada pasaules čempionātā šajā distancē triumfējusī Torija Bovija.

Kārtslēkšanā dāmām pirmajos piecos augstumos ar pirmajiem mēģinājumiem veiksmīgas bija amerikāniete Sendija Morisa un neitrālā sportiste Anželika Sidorova. Uzvara izšķīrās augstumā 4,95 metri, ko Morisa tā arī nespēja pārvarēt, kamēr Sidorova ar pēdējo lēcienu bija veiksmīga un tika pie zelta medaļas. Bronzu ar 4,85 punktiem izcīnīja grieķiete Katerina Stefanidi, kura bija uzvarējusi visās galvenajās sacensībās kopš 2016. gada.

Pirmoreiz medaļas tika dalītas 4x400 metru jauktajā stafetē, kur divus posmus skrien vīri, bet divus dāmas, turklāt valstis var brīvi izvēlēties, kurš kurā posmā skries. Pirmajos divos posmos kā vienīgā tikai vīrus uz starta izlika Polija, kas līdz ar to priekšā bija vēl ceturtā posma vidū, bet noslēgumā atkrita uz piekto pozīciju. Sacensībās ar rezultātu trīs minūtes un 9,34 sekundes uzvarēja amerikāņi Vilberts Londons, Elisona Fēliksa, Kortnija Okolo un Maikls Čerijs, par trim sekundēm pārspējot savu dienu iepriekš sasniegto pasaules rekordu. Sudrabu izcīnīja Jamaika, bet pie trešās vietas tika Bahreina.

Fēliksa guva divpadsmito pasaules čempionāta zeltu karjerā, kas ir visu laiku augstākais rādītājs, apsteidzot leģendāro Juseinu Boltu.

Tikmēr trīssoļlēkšanā vīriem dubultuzvaru izcīnīja amerikāņi Kristians Teilors (17,92 metri) un Vils Klejs (17,74). Arī Teiloram šis bija ceturtais pasaules čempiona tituls. Savukārt ar jaunu Āfrikas rekordu pie bronzas tika Burkinafaso lēcējs Īgs Fabriss Zango. Āfrika vien otro reizi vēsturē tika pie pasaules čempionātu medaļas šajā disciplīnā.

Noslēdzošais svētdienas medaļu komplekts tika sadalīts labu brīdi pēc pusnakts (pēc vietējā un arī Latvijas laika), kad tika aizvadīta 20 kilometru soļošanas distance dāmām. Šeit vispārliecinošāko sniegumu rādīja četras Ķīnas sportistes, trim no viņām kāpjot uz goda pjedestāla. Uzvaru pēc pēdējos kilometros veikta iespaidīgas tempa kāpināšanas svinēja Liu Huna (1.32:54), kurai 17 sekundes zaudēja Cjejana Šeņdzje, bet vēl septiņas sekundes Jana Liudzjina. Ar ķīnietēm viscienījamāk konkurēja ceturto vietu izcīnījusī brazīliete Erika Roša de Sena, kamēr ceturtā Ķīnas atlēte Dzjajui Jana, kura triumfēja iepriekšējā čempionātā, tika diskvalificēta kilometru pirms finiša, kad centās turēt līdzi tautiešu tempam.

Huna par pasaules čempioni kļuva trešo reizi karjerā, sekojot 2011. un 2015. gadā gūtajam panākumam, bet 2017. un 2018. gadā viņa no sporta atpūtās grūtniecības dēļ.

  +1 [+] [-]

, 2019-09-29 23:39, pirms 4 gadiem
Zango taču uz formas bija uzrakstīts Burkinafaso. Kāpēc Kreipāns LTV7 tiešraidē un Megnis te grib viņu pataisīt par Burundi atlētu???