Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

FIB izmeklē pasaules čempionāta rīkošanas tiesību piešķiršanu Jūdžinai

Rolands Eliņš

FIB izmeklē pasaules čempionāta rīkošanas tiesību piešķiršanu Jūdžinai
IAAF bijušais prezidents Lamins Diaks
Foto: AP/Scanpix

ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) veic izmeklēšanu par skandalozo IAAF lēmumu piešķirt 2021. gada pasaules čempionāta vieglatlētikā rīkošanas tiesības Jūdžinai, ASV pilsētai.

2015. gadā par ļoti spēcīgu kandidāti PČ rīkošanai tika uzskatīta Zviedrijas pilsēta Gēteborga, kas izrādīja lielu interesi par 2021. gada čempionāta rīkošanu, taču IAAF, apejot tradicionālās kandidātu izvērtēšanas fāzes un nemaz neļaujot Gēteborgai pieteikties, PČ rīkošanu uzticēja Jūdžinai. Šī ASV pilsēta cīņā par 2019. gada PČ piekāpās Katarai.

PČ rīkošanas tiesību piešķiršanai Jūdžinai, kas cieši saistīta ar sporta preču biznesa milzi “Nike” (uzņēmums dibināts pavisam netālu no Jūdžinas un sponsorē vietējo stadionu, kur paredzēts PČ), jau iepriekš izpelnījās Zviedrijas pārstāvju nosodījumu, kā arī Francijas varas iestāžu uzmanību iespējamās korupcijas dēļ. Lēmuma galvenais pieņēmējs bija toreizējais IAAF prezidents Lamīns Diaks, kurš šobrīd Francijā atrodas mājas arestā korupcijas apsūdzību dēļ.

Kā vēsta BBC, Jūdžinas PČ izmeklēšanu uzsācis arī FIB un ASV ieņēmumu dienests (IRS), pārbaudot, vai Jūdžinas pārstāvji un citas iesaistītās personas no ASV nav pārkāpušas likumu, lobējot sev vēlamo IAAF lēmumu.

Jau iepriekš ziņots, ka BBC rīcībā nonāca e-pasta sarakste, kurā pašreizējais IAAF prezidents Sebastians Ko vērsās pie Diaka ar savu atbalstu PČ piešķiršanai Jūdžinai. Tāpat BBC ieguva “Nike” pārstāvju saraksti ar Jūdžinas kandidatūras izvirzīšanas pieteicēju Vinu Lananu, kurā vēstīts, ka Ko apstiprinājis savu atbalstu un vērsies pie Diaka, iegūstot solījumu par Jūdžinai parocīgiem PČ piešķiršanas noteikumiem.

Ko tolaik saņēma 100 tūkstošus mārciņu gadā kā “Nike” sadarbības partneris, neskatoties uz to, ka ieņēma arī oficiālu amatu IAAF. Viņš gan vēlāk noliedza, ka būtu izmantojis savu amatu, lai lobētu Jūdžinas kandidatūru, turklāt vēlāk atkāpās no savas pozīcijas “Nike”, sakot, ka apsūdzības nodara skādi gan “Nike”, gan IAAF reputācijai.

Izmantotie resursi:
FBI investigating 2021 Athletics World...

  +1 [+] [-]

, 2017-06-29 12:32, pirms 7 gadiem
Nu ko nauda nesmird, tik tas principiālisms tāds gluži nekāds palicis, jo kaunināt un tiesāt citus tur redz var a kā pašam tā es jau neko, es te garām ejot

     [+] [-]

, 2017-06-29 12:56, pirms 7 gadiem
Varetu šis nēģeris pieķerties darbam ar LFF