Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Ulvis Brože

Ikauniece: "Gecisā bija satraucoši, jo biju atradusi no spriedzes"

Ikauniece: "Gecisā bija satraucoši, jo biju atradusi no spriedzes"
Laura Ikauniece Gecisas sacensībās. Foto: imago images / Eibner Europa/Scanpix

Pirmais lielais starts pēc atgūšanās no traumas Latvijas vieglatlētei Laurai Ikauniecei bijis nedaudz satraucošs, jo viņa laika gaitā atradusi no sacensību režīma, sarunā aģentūrai LETA stāstīja sportiste.

Pašmāju vieglatlēte pagājušajā nedēļā Austrijas pilsētā Gecisā ieguva otro vietu prestižajās daudzcīņas sacensībās vieglatlētikā, turklāt, izcīnot 6476 punktus, viņa izpildīja 2020.gada Tokijas olimpisko spēļu normatīvu.

"Jau pirms atgriešanās treniņu process tika pakārtots tam, lai es kvalificētos Olimpiādei, un prieks, ka to izdevās izdarīt tik savlaicīgi," gandarīta bija vieglatlēte. "Galvenais bija atgūt sacensību garšu, un šobrīd treneris mani vēl nedaudz saudzē, bet ar nākamo nedēļu uzņemsim apgriezienus."

Viņasprāt, treniņos ir izdarīts daudz, tomēr daudzcīņā ir pietiekams skaits disciplīnu un, lai pilnveidotu tehniku, katrā no tām ir nepieciešams liels darbs. "Treniņos tika ieguldīts daudz pūļu, bet, protams, netrūkst lietu, kas vēl ir jāuzlabo. Starts Gecisā bija ļoti satraucošs, jo pauze pēc gūtās traumas bija gana liela, bet ir prieks atgriezties sacensībās, kurās startē augstas klases sportisti," sacīja Ikauniece.

Vadošā Latvijas daudzcīņniece arī piezīmēja, ka šobrīd treniņu procesā brīžiem var just traumas sekas, piemēram, vienas kājas muskulatūra nogurst krietni vairāk nekā otra, tāpat arī atsevišķās disciplīnās ir jūtamas izmaiņas stājā, tomēr rehabilitācija ir tuvu noslēgumam, un traumas specifika, pēc sporta ārstu teiktā, prasīšot vismaz divus gadus, lai tā pilnībā sadzītu.

Tāpat Ikauniece atzina, ka vairākās disciplīnās Gecisā tika pieļautas tehniskas kļūdas, kas laupīja iespēju izcīnīt vēl lielāku punktu skaitu. "Uzdūros piektajai barjerai, tādējādi zaudēju ātrumu un ritmu, tāpat 200 metru skrējienā varēju labāk. Arī lodes grūšanā vēl nesanāk kā gribētos un varu aizgrūst tālāk, bet tāllēkšanā bija problēmas ar ieskrējienu, sanāca vairākkārt uzkāpt dēlītim," ieskatu atsevišķās disciplīnās sniedza sportiste.

Savukārt atlikušajās distancēs uzrādītie rezultāti esot labi vai vismaz tuvu labiem. "Augstlēkšanā biju līmenī, arī šķēpmešanā rezultāts bija pieklājīgs, bet 800 metru skrējiens bija viegls - atlika tikai noskriet," smejoties teica sportiste.

"Kopumā priecājos, ka Glāzgovā, kur notika Eiropas čempionāts telpās, un Gecisā nejutu vecās traumas. Nekas nesāpēja, un varēju normāli startēt," pašsajūtu aizvadītajās sacensībās raksturoja vieglatlēte, pieminot, ka treniņos liels uzsvars tiekot likts uz lodes grūšanu un augstlēkšanu. "Traumas dēļ jūtu, ka līdz galam nekontrolēju muguru, grūžot lodi, kā arī lecot augstlēkšanā, tāpēc pie šīm disciplīnām treniņos piestrādāju nedaudz vairāk."

Turklāt iegūtais punktu skaits Ikaunieci neapmierinot, jo pašsajūta esot labā līmenī, un sportiste cīnoties ar psiholoģisko barjeru, kas atgādinot par iepriekš sacensībās izcīnītajiem 6800 punktiem.

"Varbūt šobrīd pārliecība nav augstākajā līmenī, bet strādāju ar sevi un ticu, ka ar laiku viss atgriezīsies līmenī. Runāju ar ārstiem, un visi man saka, ka ikviens sportists pēc atlabšanas no traumas atceras savus labākos rezultātus un pēc iespējas ātrāk atkal grib tiem pietuvoties," nākotnes plānos dalījās sportiste.

Tuvākās sacensības Ikauniecei paredzētas nākamnedēļ Francijā, bet pēc tam lielākā uzmanība tiks veltīta, lai pilnvērtīgi sagatavotos gaidāmajam pasaules čempionātam vieglatlētikā, kas septembrī sāksies Kataras galvaspilsētā Dohā.

Ikauniecei šīs bija atgriešanās sacensības septiņcīņā, jo viņa ilgu laiku atkopās pēc smagas traumas, kas tika gūta 2017.gada pasaules čempionātā. Savukārt šajā pavasarī Eiropas čempionātā telpās viņa guva piekto vietu pieccīņā, turklāt laboja pašai piederošu Latvijas rekordu.

Prestižajās Gecisas sacensībās Ikauniece ir startējusi vairākkārt, 2012.gadā ieņemot 11.vietu, bet gadu vēlāk finišējot sestajā pozīcijā. Pēc tam sekoja septītā vieta 2014.gadā, astotā pozīcija 2015.gadā un otrā vieta gadu vēlāk. Savukārt 2017.gadā latviete ar jaunu Latvijas rekordu, 6815 punktiem, bija trešā, bet pērn viņa tajās nestartēja.

Gecisas sacensībās ierasti startē septiņcīņas elites sportistes, tāpēc tām ir ļoti augsts prestižs.


LSFP prezidents Einars Fogelis un LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks. Foto: LOK
6

LOK biedri neatbalsta LOK un LSFP apvienošanās procesa uzsākšanu

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) biedri šodien Ģenerālās asamblejas sesijā (aizklātā balsojumā) nolēma neatbalstīt kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiktu apvienota ar LOK.
Foto: LOK

Sporta saime lems un balsos par LOK un LSFP apvienošanu

27. marta rītā uz Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) asambleju pulcēsies Latvijas sporta sabiedrība. Sesija šoreiz iztiks bez prezidenta vēlēšanām, kas plānotas jau rudenī, taču divi aktuālākie jautājumi būs LOK statūtu jaunās redakcijas apstiprināšana, nostiprinot tajos papildināto LOK biedru struktūru un balsošana par reorganizācijas līgumu, kas paredz kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiks pievienota LOK. Vienkāršiem vārdiem sakot, Latvijas sporta saime balsos par vai pret divu organizāciju apvienošanu.
Pirmo trīs vietu ieguvēji maratonā 2023. gadā. No kreisās: R.Roze, A.Raščevskis, K.Vējš-Āboliņš.
4

Paziņots Rimi Rīgas maratona naudas balvu fonds

Rimi Rīgas maratonā 18. – 19. maijā naudas balvas tiks nodrošinātas visu distanču uzvarētājiem – gan DPD jūdzei, gan 5 km, 10 km, pusmaratona un maratona distanču godalgoto vietu ieguvējiem. Visās distancēs gan vīriešiem, gan sievietēm balvu fonds ātrākajiem finišētājiem būs vienāds, nodrošinot pilnīgu dzimumu līdztiesību, ziņo organizatori.