Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Miris izcilais šķēpmetējs un olimpiskais čempions Jānis Lūsis

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Miris izcilais šķēpmetējs un olimpiskais čempions Jānis Lūsis
Jānis Lūsis. Foto: Romāns Kokšarovs/F64

80 gadu vecumā aizsaulē devies izcilais Latvijas šķēpmetējs Jānis Lūsis – 1968. gada olimpisko spēļu čempions, viņa kontā ir arī olimpiskais sudrabs un bronza.

"Jānis Lūsis paliks mūsu atmiņā kā neatkārtojams šķēpmetējs un neaizmirstama Latvijas un pasaules sporta Leģenda. Zelts. Sudrabs. Bronza. Izsaku līdzjūtību Jāņa ģimenei, draugiem un faniem," sociālajā tīklā Facebook šodien rakstīja šķēpmetējs Ansis Brūns. Latvijas Vieglatlētikas savienība portālam Sportacentrs.com apstiprināja šo informāciju.

1964. gada Tokijas olimpiskajās spēlēs Lūsis izcīnīja bronzas medaļu, četrus gadus vēlāk Mehiko viņš tika kronēts par olimpisko čempionu, bet 1972. gadā Minhenē viņš izcīnīja arī sudrabu. Lūsis četras reizes kļuvis par Eiropas čempionu, desmit reizes bijis labākais Latvijā un 12 reizes kronēts par PSRS čempionu. Lūsis divas reizes uzstādīja pasaules rekordu – 91,98 metri (1968. gadā) un 93,80 metri (1972.). Pirms sešiem gadiem Lūsis tika uzņemts IAAF slavas zālē.

Lūsis cīnījās ar smagu slimību, un tika vākti ziedojumi viņa medikamentiem. Izcilais latviešu sportists pavisam drīz – 19. maijā – būtu svinējis 81. dzimšanas dienu.