Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Ulvis Brože

IZM aicina Radeviču atmaksāt valdības piešķirto olimpisko prēmiju 30 tūkstošu apmērā

IZM aicina Radeviču atmaksāt valdības piešķirto olimpisko prēmiju 30 tūkstošu apmērā
Ineta Radeviča. Foto: Vladislavs Proškins/f64

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) aicina bijušo tāllēcēju Inetu Radeviču atgriezt valdības piešķirto naudas prēmiju 30 734 eiro, kas tika izmaksāta par iegūtu ceturto vietu 2012. gada vasaras olimpiskajās spēlēs Londonā, bet tagad anulēta, jo sportiste tika diskvalificēta pozitīva dopinga testa dēļ, aģentūrai LETA sacīja IZM Sporta departamenta direktors Edgars Severs.

Viņš stāstīja, ka Radevičas gadījumā prēmija ir izmaksāta, bet sasnieguma nav, jo viņas rezultāts tika anulēts. Ministrija aicina sportisti labprātīgi atmaksāt šo naudas balvu, jo tās neatgriešanas gadījumā ministrija tiesiskā ceļā centīsies to atgūt.

Radevičas rezultāts ir oficiāli izsvītrots un tie, kas attiecīgi bija aiz viņas - rezultāta tabulā pakāpās augstāk, stāstīja departamenta direktors.

"Sportista pienākums ir ievērot godīgu spēli, ko Radeviča, diemžēl nedarīja," piebilda Severs. Viņš skaidroja, ka tagad nodokļu maksātāju nauda piešķirta par negodīgu sasniegumu sportā un viņai ir jāatgriež izmaksātā summa, jo fakts, ka viņa lietojusi aizliegtu vielu ir pierādīts.

Viņš arī piebilda, ka ministrija strādājot pie jauna sporta nozares finansēšanas modeļa, izstrādās grozījumus Ministra kabineta noteikumos par naudas balvu piešķiršanu sportistiem, kas noteiks kā rīkoties gadījumos, ja kāds Latvijas sportists tiek diskvalificēts dopinga dēļ, bet viņam naudas prēmija jau ir izmaksāta.

Jau ziņots, ka Vieglatlētikas integritātes vienība (AUI) pēc atkārtotām Londonas olimpisko spēļu dopinga provju pārbaudēm Radevičas analīzēs konstatēja anaboliskā steroīda oksandrolona pēdas, kā rezultātā bijusī vieglatlēte vēlāk atkāpās no Latvijas Vieglatlētikas savienības (LVS) prezidentes amata.

Sportistes karjeru Radeviča noslēdza pēc 2012. gada vasaras olimpiskajām spēlēm Londonā, kur viņa palika ceturtā vietā, no bronzas godalgas atpaliekot tikai par centimetru.

Pēc saņemtās diskvalifikācijas ceturto vietu olimpiskajās spēlēs Londonā ieņems Krievijas sportiste Ludmila Kolčanova, kura sacensībās bija vien sestā, tādējādi apsteidzot iepriekš diskvalifikāciju saņēmušo tautieti Annu Nazarovu, kura bija ieguvusi piekto vietu.


, 2019-08-28 15:00, pirms 5 gadiem
Cerams, ka godaprāts pietiks un naudu atgriezīs!
, 2019-08-28 15:07, pirms 5 gadiem
Raidījumam "LNT Ziņas" ar Inetu Radeviču sazināties neizdevās, taču neoficiāla informācija liecina, ka bijusī sportiste negrasās atmaksāt valsts piešķirto naudas balvu.
, 2019-08-28 15:12, pirms 5 gadiem
popovs rakstīja: Cerams, ka godaprāts pietiks un naudu atgriezīs!
Neticu. Mega pozitīvais uz izcilais ābols visu acīs beigās izrādīsies iepuvis.
, 2019-08-28 15:13, pirms 5 gadiem
Cerams, ka neko viņa nemaksās. Un tiesa arī IZM pasūtīs na##j.
, 2019-08-28 15:15, pirms 5 gadiem
izstrādās grozījumus Ministra kabineta noteikumos par naudas balvu piešķiršanu sportistiem, kas noteiks kā rīkoties gadījumos, ja kāds Latvijas sportists tiek diskvalificēts dopinga dēļ, bet viņam naudas prēmija jau ir izmaksāta.
--
Tātad noteikumu nav? Tad varbūt vajadzētu kādas 130 štukas piedzīt no atbildīgajiem ierēdņiem kuriem nepietika saprāta šādu situāciju prognozēt un savlaicīgi iekļaut normatīvajos aktos? Jo vairāk ka Latvijas elites sportistiem ir bijusi dopinga incidenti vēl 1990ajos
, 2019-08-28 15:19, pirms 5 gadiem
Man ir kauns par šo valsti! To uzrakstīju Delfi un apstiprinu arī šeit, kur, iespējams, esmu atpazīstamāks. Cik tukšām jābūt smadzenēm un cik lielai alkatībai (izkalpoties kārei), lai nāktu klajā ar šādu prasību pret Inetu Radeviču? Par izglītības ministres atbildību šajā sakarā man pat nav komentāru normatīvā leksikā, tieši to pašu varu teikt par faktisko sporta nīdēju Severu... Kur mēs dzīvojam, kungi!??
, 2019-08-28 15:24, pirms 5 gadiem
Interesanti kā ir citās valstīs?
, 2019-08-28 15:27, pirms 5 gadiem
wolmar rakstīja: Man ir kauns par šo valsti! To uzrakstīju Delfi un apstiprinu arī šeit, kur, iespējams, esmu atpazīstamāks. Cik tukšām jābūt smadzenēm un cik lielai alkatībai (izkalpoties kārei), lai nāktu klajā ar šādu prasību pret Inetu Radeviču? Par izglītības ministres atbildību šajā sakarā man pat nav komentāru normatīvā leksikā, tieši to pašu varu teikt par faktisko sporta nīdēju Severu... Kur mēs dzīvojam, kungi!??
Banānu Korupcijas Republikā?
, 2019-08-28 15:40, pirms 5 gadiem
wolmar rakstīja: Man ir kauns par šo valsti! To uzrakstīju Delfi un apstiprinu arī šeit, kur, iespējams, esmu atpazīstamāks. Cik tukšām jābūt smadzenēm un cik lielai alkatībai (izkalpoties kārei), lai nāktu klajā ar šādu prasību pret Inetu Radeviču? Par izglītības ministres atbildību šajā sakarā man pat nav komentāru normatīvā leksikā, tieši to pašu varu teikt par faktisko sporta nīdēju Severu... Kur mēs dzīvojam, kungi!??
Vari precizēt savu viedokli--uzskati, ka ar nodokļu maksātāju naudu ir jāatbalsta sportisti, kuri,lai iegūtu augstāku vietu sacensībās un attiecīgi arī sev lielāku naudas prēmiju, krāpjas lietojot neatļautas vielas?
, 2019-08-28 15:59, pirms 5 gadiem
Ja mēs dzīvojam civilizētā valstī tad prēmiju nauda ir noteikti jāatdod.. un pat varbūt LOV nauda arī.. krāpšanas bija apzināta.. tas ir noziegums..
, 2019-08-28 16:03, pirms 5 gadiem
Ja cilvēks bankā saņem naudu uzrādot viltotu čeku viņu liek cietumā..te ir tieši tas pats..
, 2019-08-28 16:06, pirms 5 gadiem
Žēl redzēt tik ļoti Krievijai līdzīgu reakciju uz negodīga sportista krāpniecību. Acīmredzot neesam vēl nemaz tik tālu tikuši prom no PSRS mentalitātes.

Dopingotājiem nav vietas sportā un nav skaidrs, kādēļ krāpnieka negodīgums būtu jāatalgo ar nodokļu maksātāju naudu.

Pilnīgi absurdi un amorāli
, 2019-08-28 16:09, pirms 5 gadiem
Jāatdod ir, tikai vai viņai ir, ko atdot. Un vispār vajadzētu pārskatīt tās lielās prēmijas, attīstītās valstīs tādas nemaksā.
, 2019-08-28 16:12, pirms 5 gadiem
Dopinga mutantiem stingru nē..un vienalga no kādas valsts..
, 2019-08-28 16:20, pirms 5 gadiem
Ko jūs te ņematies? Ta ir normāla prakse visa pasaule, kad pēc diskvalifikācijas prasa atgriezt balvas un prēmijas., un tas ir tikai loģiski, jo rezultāts tiek anulēts, par ko maksāt?
Vienīgais tas,ka mums likumdošana šajā jautājumā nav sakārtota un Radevicai ir visas tiesības spuroties pretī
, 2019-08-28 16:52, pirms 5 gadiem
nav tā, ka arī treneri kaut ko saņem? neesmu pārliecināts, bet man liekas par tām vietām arī treneriem kaut ko piķo. tad jau trenieriem ar jāatdod prēmija...
, 2019-08-28 16:56, pirms 5 gadiem
Ko jūs te varat cepties? RD izķīķerē milionus, Radēvičai jāatmaksā 30 tūkstōši? Tas nav smieklīgi???????
, 2019-08-28 17:00, pirms 5 gadiem
Tas vilciens ir aizgājis 😉
Slēpts komentārs: jukuts
, 2019-08-28 17:04, pirms 5 gadiem
ice F-1 rakstīja: Raidījumam "LNT Ziņas" ar Inetu Radeviču sazināties neizdevās, taču neoficiāla informācija liecina, ka bijusī sportiste negrasās atmaksāt valsts piešķirto naudas balvu.
nezinu man pret Radeviču it kā nav pretenziju, pati aizgāja prom LVS . muti nebrūķēja kā tie renes krieveļi...gan jau atmaksās un būs viss ok.
, 2019-08-28 17:05, pirms 5 gadiem
Ineta neatmaksà viņiem neko! Lai tā šuplinska un ko. iet bekot!!
, 2019-08-28 17:40, pirms 5 gadiem
Ivars rakstīja: Ko jūs te varat cepties? RD izķīķerē milionus, Radēvičai jāatmaksā 30 tūkstōši? Tas nav smieklīgi???????
Viens otru izslēdz? Ja tu veikalā zagli redzi, pats ar kaut ko paķer? Nenes sūdu.
, 2019-08-28 17:48, pirms 5 gadiem
otins rakstīja: Jāatdod ir, tikai vai viņai ir, ko atdot. Un vispār vajadzētu pārskatīt tās lielās prēmijas, attīstītās valstīs tādas nemaksā.
Jā, vajadzētu valdībai nodefinēt, ka Latvija ir attīstīta valsts un turpmāk prēmijas nemaksāt.
, 2019-08-28 17:50, pirms 5 gadiem
MachimoI rakstīja: Viens otru izslēdz? Ja tu veikalā zagli redzi, pats ar kaut ko paķer? Nenes sūdu.
principā IZM vajadzēja mierīgi visu atrisināt nevis ar preses strapniecību. nez vai Radeviča ir tik slikta, ka vajag pa visām avīzēm izbazūnēt.
, 2019-08-28 18:25, pirms 5 gadiem
popovs rakstīja: Vari precizēt savu viedokli--uzskati, ka ar nodokļu maksātāju naudu ir jāatbalsta sportisti, kuri,lai iegūtu augstāku vietu sacensībās un attiecīgi arī sev lielāku naudas prēmiju, krāpjas lietojot neatļautas vielas?
Kuram tad lai es te precizēju savu viedokli? Faktiski tikai jukuts te ierakstījis ļoti loģisku un saprātīgu komentāru, pārējie, atvainojiet... Labprāt gribētu vaigā redzēt visus tos "naudas atgriezējus", tad varētu pateikt, kurš patiešām neko nesaprot no lielā sporta viruves un kurš vienkārši kacina pārējos, piedaloties konkrētu cilvēku (ierēdņu) muļķības slavināšanā.
, 2019-08-28 18:30, pirms 5 gadiem
jukuts rakstīja: Severs - cilvēks, kas sporta labā nav darījis neko.Birokrāts tipiskais. Ministrija, kuru vada jaunie komunisti un kuriem nu ir divi prioritāri darbi- neapstiprināt LU Muižnieku un nopelnīt no Radevičas. idiotu banda, kuru stiprina virsidiots bordāns. izglītību sačakarējuši cik nu vien varējuši no bērnudārziem līdz doktorantūria un to pašu cenšas ar sportu izdarīt. Gribētu redzēt juridisko pamatojumu naudas atgriešanai. Varbūt rodas precendents un var atprasīt no politiskajiem solītājiem. Viņi solījuši simtreiz vairāk un saņēmuši vairāk, bet ne tuvu nejūtas nevienam parādā. Lieciet mierā sportisti, kas ir priecējusi mūs gadu garumā. bet runājot par dopingiem - nevajadzētu spriedelēt cilvēkiem, kas no tā maz jēdz. šodien pārtikas piedeva, rīt dopings, un otrādi. nekā personīga, tikai bizness
Piekrītu tev visā, varbūt tikai par Bordānu pašu nē. Viņš ir gudrs cilvēks.
, 2019-08-28 18:44, pirms 5 gadiem
jukuts rakstīja: Severs - cilvēks, kas sporta labā nav darījis neko.Birokrāts tipiskais. Ministrija, kuru vada jaunie komunisti un kuriem nu ir divi prioritāri darbi- neapstiprināt LU Muižnieku un nopelnīt no Radevičas. idiotu banda, kuru stiprina virsidiots bordāns. izglītību sačakarējuši cik nu vien varējuši no bērnudārziem līdz doktorantūria un to pašu cenšas ar sportu izdarīt. Gribētu redzēt juridisko pamatojumu naudas atgriešanai. Varbūt rodas precendents un var atprasīt no politiskajiem solītājiem. Viņi solījuši simtreiz vairāk un saņēmuši vairāk, bet ne tuvu nejūtas nevienam parādā. Lieciet mierā sportisti, kas ir priecējusi mūs gadu garumā. bet runājot par dopingiem - nevajadzētu spriedelēt cilvēkiem, kas no tā maz jēdz. šodien pārtikas piedeva, rīt dopings, un otrādi. nekā personīga, tikai bizness
Ja nav izstrādāta juridiska pamatojuma normatīvam, kad jāatdod prēmija, ja esi pieķerts dopinga lietošanā, tad tas IZM mud... s var iet ieskrieties un ko var tagad spriest par sacensībām, kuras notika pirms 7 gadiem, ja tad nepieķēra paši vainīgi..
, 2019-08-28 18:52, pirms 5 gadiem
wolmar rakstīja: Kuram tad lai es te precizēju savu viedokli? Faktiski tikai jukuts te ierakstījis ļoti loģisku un saprātīgu komentāru, pārējie, atvainojiet... Labprāt gribētu vaigā redzēt visus tos "naudas atgriezējus", tad varētu pateikt, kurš patiešām neko nesaprot no lielā sporta viruves un kurš vienkārši kacina pārējos, piedaloties konkrētu cilvēku (ierēdņu) muļķības slavināšanā.
Precizē to, vai dopingu lietojošam un pieķertam sportistam pienākas nodokļu maksātāju apmaksāta prēmija?
, 2019-08-28 19:54, pirms 5 gadiem
Tobrīd, kad Radeviča prēmiju saņēma, pret viņu pretenziju nebija. Tā ir aksioma. Ja urīna pārbaudei kādai iestādei vajag 7 gadus, tad lai tā iestāde arī sedz šo "zaudējumu" tev un vēl kādai "tīrā" profesionālā sporta fanu plejādei, man personīgi no valsts Inetai toreiz izmaksātās prēmijas nav žēl ne centa. Te, draugs, nav runa par dopingu, bet par dubulto morāli, kura Severam un viņam līdzīgiem lien pa visām vīlēm laukā.
, 2019-08-28 19:56, pirms 5 gadiem
jeepis59 rakstīja: Ja nav izstrādāta juridiska pamatojuma normatīvam, kad jāatdod prēmija, ja esi pieķerts dopinga lietošanā, tad tas IZM mud... s var iet ieskrieties un ko var tagad spriest par sacensībām, kuras notika pirms 7 gadiem, ja tad nepieķēra paši vainīgi..
Piekrītu, un tavs formulējums par tiem 7 gadiem ir ļoti precīzs!
, 2019-08-28 20:10, pirms 5 gadiem
[quote wolmar]
Tobrīd, kad Radeviča prēmiju saņēma, pret viņu pretenziju nebija. Tā ir aksioma. Ja urīna pārbaudei kādai iestādei vajag 7 gadus, tad lai tā iestāde arī sedz šo "zaudējumu" tev un vēl kādai "tīrā" profesionālā sporta fanu plejādei, man personīgi no valsts Inetai toreiz izmaksātās prēmijas nav žēl ne centa. Te, draugs, nav runa par dopingu, bet par dubulto morāli, kura Severam un viņam līdzīgiem lien pa visām vīlēm laukā.

Par dubultmorāli-ja noziedznieka izdarītu noziegumu atklāj pēc 7 gadiem, noziedzniekam sods pienākas vai nē?
, 2019-08-28 20:34, pirms 5 gadiem
Radevičas pašas rokās bija šo visu negatīvo rezonansi par sevi vērst par labu jau sen-uzreiz, kād nāca gaismā info par viņas pieķeršanu dopinga lietošanā. Var uzslavēt par to, ka atkāpās no LVS vadītājas amata, bet kam vairāk "pautu" tomēr pietrūka. Kas liedza viņai publiski atvainoties, ka pievīlusi daudzu savus fanus, tai skaitā bērnus, kuriem bija elks, kuram līdzināties, kuri raudāja līdz ar viņu Londonā par 4.vietu, kuri raudāja līdz ar viņu pēc emocionālā paziņojuma par karjeras beigšanu..kas liedz pateikt, ka kļūdījās, lietojot dopingu, ka atbalsta tīru sportu, ka aicina jaunos sportistus nekad nepieļaut viņas pieļauto kļūdu..kas liedza paziņot, ka ir gatava labprātīgi atgriezt valstij saņemto prēmiju, jo negodīgu nopelnītu prēmiju paturēt neļauj pašas sirdsapziņa..kas liedza izskaidrot kaut ko vairāk nevis vienkārši pazust štatos (kas vainīgs, tas bailīgs). Ja tas viss no viņas puses būtu sekojis, noteikti daļa sabiedrības uz šo visu skatītos savādāk.
, 2019-08-28 20:34, pirms 5 gadiem
jeepis59 rakstīja: Ja nav izstrādāta juridiska pamatojuma normatīvam, kad jāatdod prēmija, ja esi pieķerts dopinga lietošanā, tad tas IZM mud... s var iet ieskrieties un ko var tagad spriest par sacensībām, kuras notika pirms 7 gadiem, ja tad nepieķēra paši vainīgi..
Vispār jau tagad sanāk, ka nav bijis juridiska pamata prēmijas piešķiršanai. Paliek divi mūžsenie Krievijas jautājumi- ko darīt un kurš vainīgs...
, 2019-08-28 20:43, pirms 5 gadiem
Visu piķi pulveros un tabletēs notriekusi, protams ka jāatmaksā!
, 2019-08-28 21:01, pirms 5 gadiem
Likumos noteikts, ka no saņemtās prēmijas tiek ieturēts ienākuma nodoklis. Kā tiks veikta šī iekasētā nodokļa atgriešana valsts budžetā, jo tas taču arī tad sanāk iekasēts nelikumīgi?
Foto: Reuters/Scanpix
6

Diskvalificēti Pekinas pusmaratona skandālā iesaistītie skrējēji

LETA--DPA. Četri Pekinas pusmaratona skandālā iesaistītie skrējēji, tajā skaitā uzvarētājs, diskvalificēti no sacensībām, piektdien paziņoja rīkotāji.
Sisajs Lemma. Foto: AP/Scanpix

Etiopietis Lemma un kenijiete Obiri uzvar Bostonas maratonā

LETA--AP. Etiopietis Sisajs Lemma un kenijiete Helena Obiri pirmdien svinēja uzvaru Bostonas maratonā.
Artūrs Liepa. Foto: Latvijas Triatlona federācija

Pasaules maratona rekorda tempā vistālāk aizskrējuši Artūrs Liepa un Līga Velvere

No 4. līdz 14. aprīlim "Rimi Rīgas maratona" sezonas notikumu centrā – tirdzniecības centrā Spice – ikvienam interesentam bija iespēja izmēģināt pirmo reizi uz Latviju atgādāto īpašo pasaulē lielāko skrejceliņu, cenšoties izskriet vīriešu un sieviešu maratona pasaules rekordu tempos. Maratona pasākumi gaidāmi jau pēc nedaudz vairāk kā mēneša - 18. un 19. maijā.