Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Aigars Prūsis

Krosa dalībnieki: skrējiena smagākā daļa bija kāpas

Krosa dalībnieki: skrējiena smagākā daļa bija kāpas
Foto: Sense Media

Aizvadītajā sestdienā saulainos laikapstākļos tika aizvadīts otrais "Jēkaba kross", daļēji atbilstot raksturojumam kā pavasara skarbākais skrējiens pludmalē. Gan liepājnieki, gan šī skrējiena viesi norādīja –skrējiena smagākā daļa bija kāpas ar to kāpumiem un kritumiem.

Jau vēstīts, ka skrējēju vidū dominēja vietējie sportisti, bet godalgotajā pirmajā sešniekā vīriešu konkurencē bija tikai viens mājinieks – pērnā gada 3.vietas ieguvējs airētājs Gatis Pranks, kurš šogad bija piektais. Savukārt viņa partneris kanoe airēšanā Aivis Tints ierindojās 14.vietā.
Ja Gatis ar rezultātu tomēr bija apmierināts, jo izdevies apsteigt pagājušā gada uzvarētāju Linardu Butautu un 2.vietas ieguvēju Ruslanu Šuļgu, kā arī iekļūt desmitniekā, uz ko viņš arī cerējis, tad Aivis atzīst, ka, ieskrienot atkal otrajā aplī, "kaut kas notika" un divus kilometrus noskrējis daudz lēnāk, nekā vajadzējis. "Tur pazaudēju aptuveni minūti, tāpēc ar rezultātu neesmu apmierināts," paskaidro A.Tints. "Protams, laiks ir labāks, nekā pagājušajā gadā, un tas vismaz priecē."
Dalība "Jēkaba krosā" ietilpst airētāju treniņu plānā, gatavojoties Eiropas zonu atlasei uz olimpiskajām spēlēm Riodežaneiro. "Tās ir tādas kā pārbaudes sacīkstes, cik esam gatavi tieši izturības ziņā," precizē Aivis. "Sapratu, kur man ir pielikts un kur vēl jāpieliek."
Savukārt Gatis atminas, ka pērn divas dienas pirms sacensībām par tām izlasījis viņu treneris Omars Sermolis un, tā kā katru sestdienu viņi tāpat skrienot krosu, ierosinājis, ka varētu piedalīties, – lai būtu interesantāk. "Un mēs piekritām," atminas G.Pranks. Šogad dalība "Jēkaba krosā" šķitusi pašsaprotama. "Tas tiešām ir kā sava veida treniņš – gan fiziskais, gan garīgais, jo var pārbaudīt vispārējo fizisko izturību, garīgi atslēgties no airēšanas un izjust sacensību garšu."
Gatis saka, ka smagākā vieta trasē bijusi pēc pirmā apļā, atkal atgriežoties kāpās. "Pa pludmali skriet ir krietni vieglāk un var regulēt tempu, bet kāpu smiltīs slīd un grimst kājas, ir daudz kāpumu un kritumu, līkumu un pagriezienu, kas apgrūtina un vienlaicīgi arī dara interesantu skriešanu." Aivis priecājas, ka šāda veida trasē varot kaut mazliet pacīnīties ar vieglatlētiem, kuriem šīs sacensības, gluži kā viņam, arī ir grūtas, salīdzinājumā, ja skrien vienkārši pa gludu virsmu.
Abi airētāji "Jēkaba krosa" aktīvos vakarus nav apmeklējuši, jo, kā paskaidro Gatis, darbadienās ir Brocēnos, kur gatavojamas airēšanas sezonai. Taču, izpētot sacensību kalendāru, puiši saka, ka galvenajos "Izrāvienu" posmos piedalīties varēšot. "Visvairāk mūs interesē "Karostas mezgls". Jo mēs tomēr neesam vieglatlēti, bet gan atlēti, tāpēc mums ir vieglāk tur, kur jāpieliek spēks," teic Aivis. "Bet sērija kopumā ir super, patīk atmosfēra un organizācija. Pagājušajā gadā nepiedalījāmies tikai "Liepājas pusmaratonā", jo pārklājās ar mūsu sacensībām."
Arī Gatis piebilst, ka "Izrāviena" seriāls ļoti patīkot: "Jo man tā ir iespēja "negludā" skriešanā pacīnīties ar nopietniem skrējējiem, kas "gludajā" skriešanā ir nesalīdzināmi ātrāki par mani. Visvairāk man patīk "Jēkaba kross" un "Karostas mezgls". Vairāk līdzīga veida sacensību."
Jau vēstīts, ka tautas skrējienā pa Liepājas pludmali un kāpām vīriešu konkurencē uzvarēja grobiņnieks Reinis Hartmanis, bet Irīna Štūla-Pankoka otro gadu pēc kārtas bija ātrākā no dāmām.
Atgādinām, ka kross norisinājās pa iezīmētu trasi kāpās un liedagā. Dalībniekiem divos apļos bija jāveic ~7,5 kilometri. Skriešana pamatā notika pa divu veidu segumiem: sausām birstošām smiltīm kāpās un mitrām pieblietētām smiltīm liedagā. Skrējiena sacensība bija individuāla. Uzvarēja sportists, kurš distanci pieveica visātrāk.
Kopumā tika apbalvoti 1. – 6. vietu ieguvēji vīriešu un sieviešu grupās. Ātrākie saņēma vērtīgas sponsoru balvas, bet īpašo apbalvojumu – “Jēkaba krosa” trofejas, ko darinājis tēlnieks Ģirts Burvis – savā īpašumā ieguva 1. – 3. vietu laureāti.
Detalizētāk ar “Jēkaba krosa” rezultātiem var iepazīties mājas lapā izraviens.eu.
“Jēkaba kross” norisinājās sporta sērijas “Izrāviens” ietvaros, un ikviens šo sacensību finišējušais uzsāka cīņu par sporta sērijas “Izrāviens” kausu. Lai to iegūtu, dalībniekiem jāpiedalās vismaz trīs sporta sērijas “Izrāviens” sacensībās. Nākamais “Izrāviena” posms notiks 5.jūnijā – “Liepājas pusmaratons”, sacensībām jau var pieteikties mājas lapā izraviens.eu.
Foto: Sense Media


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Foto: Salaspils Sporta nams.

Pēc 2 nedēļām jubilejas 10. Salaspils pusmaratons ar vadošajiem skrējējiem un atbalstu Ukrainai

Svētku noskaņās, savu pastāvēšanas desmitgadi, šī gada 11. maijā atzīmēs “Ezerkauliņi” Salaspils pilsētas pusmaratons. Kā ierasts, Salaspils pilsētas ielas visas dienas garumā pieskandinās bērnu distanču, 5km, 10km un galvenās distances – pusmaratona – skrējēji, piedaloties vairākiem vadošajiem Latvijas skrējējiem. Kā jaunums šogad ir ieviests jūdzes skrējiens, kas būs veltīts Salaspils sadraudzības pilsētas Bobrovicjas Ukrainā atbalstam.
Kenijas skrējēja Peresa Jepčirčira 2024. gada Londonas maratona finišā. Foto: Tolga Akmen/EPA/Scanpix
7

Kenijiete Jepčirčira Londonas maratonā labo pasaules rekordu sievietēm

LETA--PA Media/DPA. Kenijas vieglatlētikas garo distanču skrējēja Peresa Jepčirčira svētdien Londonas maratonā laboja pasaules rekordu, distancē sacenšoties tikai sievietēm.
Armands Duplantiss. Foto: Zumapress.com/Scanpix
5

Duplantiss par centimetru labo sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā

LETA--AFP. Zviedrijas vieglatlēts Armands Duplantiss sestdien Ķīnā pirmajā Dimanta līgas posmā laboja sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā par vienu centimetru.